PDA

Zobacz pełną wersję : Olek 765 - aku i dpi.

Artpe
5.07.04, 12:56
Cześć
Jestem świeżym użytkownikiem w/w Olympusa. Mam dwa pytanka :
1. Czy ktoś z kolegów/koleżanek kupił może akumulator - zamiennik do tego aparatu, jeżeli tak to proszę o producenta, ew. namiary na sklep (Wawa) lub konkretnego sprzedającego na allegro. Pytam się dlatego,że te które ja mierzyłem producenta Premium Gold wchodzą bardzo ciasno, praktycznie nie można ich póżniej wyjąć "bezprzyrządowo" (taśma klejąca ;)).
2. Czy po skopiowaniu fotek we właściwościach pliku również u Was wyświetla zawsze rozdzelczość 72 dpi bez względu na wielkość zdjęcia i stopień kompresji? Gdy kopiowalem zdjęcia z Olympusa 720 to przy wielkościach zdjęcia wyższych niż 1024x752 rozdzielczość była 144 dpi. Czy ma to jakieś znaczenie,np w druku?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam.

MichelCat
5.07.04, 19:02
Ad2. 72 dpi to domyślna rodzielczość ekranowa. Wystarczy przy zmianie wielkości np do druku lub fotolabu wpisac wartość np 300 dpi i wielkosc np 15 na 10 i ok, program przeskaluje całość. Zobacz, że przy 72 dpi masz większy rozmiar (w dziesiątkach centymetrów).

No-shadow Kick
5.07.04, 21:34
Cześć, co do akumlatorków to zakupiłem właśnie takowy kilka dni temu. Jak na razie nie narzekam, bo trzyma tak samo długo jak oryginał.
Dodatkowo cieszę się z tego że w przeciągu ostatnich 2 tygodni ceny zamienników spadły z 80-90zł do poziomu ok 50zł.

Ja kupiłem na allegro http://allegro.pl/show_item.php?item=27499614 Polecam sprzedającego z czystym sumieniem, po złożeniu zamówienia mejlem, akumlarotek dostałem już następnego dnia :D

Pozdrawiam

MALY-DZIDZIUS
10.07.04, 00:18
WITAM.JA TEZ ZAKUPILEM OSTATNIO NAWET 2 SZTUKI BO WYBIERAM SIE NAD MORZE I CHCIALEM MIEC "WIECEJ PRĄDYU" ZE SOBĄ.ZGADZAM SIE Z TYM CO KOLEGA WSPOMNIAL,ZAMIENNIKI SA TAK SAMO DOBRE JAK ORYGINALY.SZKODA TYLKO ZE TAK SAMO SZYBKO "ZDYCHAJA"...MOZE POJAWIA SIE WIEKSZEJ POPJEMNOŚCI...

Artpe
12.07.04, 08:46
Dziękuję za odpowiedzi. Akumulator już nabyłem w firmie Eltec (polecam) o pojemności 1090 mAh. Przestrzegam przed zakupem akumulatorów o większej pojemności 1200 mAh !! Ja mierzyłem aku firmy Premium Gold i jest po prostu zbyt ciasny, bardzo ciężko go wyjąć.
Pozdrawiam.