Zobacz pełną wersję : E-510 Problemy z ostrością i doświetleniem
Witam .Od kilku dni posiadam e510 i zaczynam się martwić że coś jest z nim nie tak. Jest kilka rzeczy które mnie niepokoją. Wczoraj wyszedłem w plener ,warunki sprzyjające więc pomyślałem ze sprawdzę sprzęt .Po powrocie złapałem sie za głowe.80 % zdjęć nieoświetlona i mydlana .Ale nic .Wyszedłem dzisiaj ,słoneczko ładne, zrezygnowałem z manuala po przygodzie z poprzedniego dnia .Na początek programy tematyczne .Weźmy Np portret. Światło dobre a tu ni z gruszki ni z pietruszki w ok 70 % zdjęć chce mi doświetlać wbudowaną lampą .Kolejny mankament .W poniżej zamieszczonym zdjęciu ostrzyłem na głowę kota centralnym punktem AF.I nadal jest coś nie tak. Beton przed postacią kota jest ostrzejszy niż sam kot .I takich przypadków było dużo .martwi mnie jeszcze niedoświetlenie ale to można łatwo poprawić. Więc reasumując czy coś jest nie tak czy to tylko moja wyobraźnia?
Link do fotki
http://www.rituals.w8w.pl/Kot.JPG
Instrukcję czytałeś? Doswiadczenie z trybami masz? Aparatu trzeba się nauczyć.
BTW. Zdjęcie się nie ładuje.
Co do naświetlenia - wszystko jest w porządku.
Co do ostrości, ciężko ocenić na tej jednej fotce(przynajmniej mi), aaaaale:
z exifa:
150mm, f/5.6, 1/250s. + IS, JPG z ostrością na -1(tryb portretowy).
Długi koniec to nie musi być optimum tego obiektywu, do tego JPG z korekcją ostrości na -1.
Ciężko coś wnioskować.
PS. Do tego JPG w jakości(podejżewam) HQ, bo waży 2MB. Jak oczekujesz lepszych(więcej mikro-detali) zdjęć to tylko RAW, w ostateczności tiff.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
podkreślam jeszcze raz. To zdjęcie jest naświetlone idealnie.
Instrukcje czytałem i doswiadczenie z trybami mam.Zdjęcia w rawie nie miałem akurat pod ręką wiec wrzuciłem w jpg.A pytanie zadałem tylko po to by rozwiać wątpliwośći...
Jeśli chodzi o temat portretowy to tak ma być, że aparat doświetla zdjęcie aby nie powstawały cienie i zniwelować ciemne obszary
dog_master
10.08.08, 18:21
Instrukcje czytałem i doswiadczenie z trybami mam.Zdjęcia w rawie nie miałem akurat pod ręką wiec wrzuciłem w jpg.A pytanie zadałem tylko po to by rozwiać wątpliwośći...
To ich nie uzywaj, tylko PASM. I wtedy bedziesz mial takie zdjecia, jak TY chcesz.
Dzis pomagalam ustawiac znajomej aparat - na trybie SPORT aparat robil "kiepskie" zdjecia. Na M i kilku innych ustawieniach poprawniejszych jest tak, jak ma byc, a nie tak, jak aparat chce :)
Dzis pomagalam ustawiac znajomej aparat - na trybie SPORT aparat robil "kiepskie" zdjecia.
Z tym sie zgodzę.Dzięki za odpowiedzi panowie.
Pozdrawiam:grin:
...kabuto78 chciał tylko zrobić trochę dymu na forum, takie posty trzeba zlewać...(ciepłym moczem)...
Rafał Czarny
16.08.08, 22:34
...kabuto78 chciał tylko zrobić trochę dymu na forum, takie posty trzeba zlewać...(ciepłym moczem)...
No i tak się stało. Kolega Kogucik został zlany. Ciepłym banem...
Każdym aparatem...ale..pod warunkiem że nie jest to olympus:mrgreen:
Alter ego?
Każdym aparatem...ale..pod warunkiem że nie jest to olympus:mrgreen:
No, no, no, a jakim Ty robiłeś zdjęcia z Twojej galerii? :-P:-P:-P Uważaj! bo nasz admin może źle odczytać podtekst i .... będzie jak z kabuto 78.:esystem:
Dobra, już nie psujemy wątku więcej. :wink: Bilety na Wyspę BANanową wykupione. :mrgreen:
Wracając do tematu wątku - moje pierwsze zdjęcia były też rozmyte, niedoświetlone, prześwietlone itp. Ale jakoś po 3-4 dniach doszłam co i jak. Taki chrzest bojowy.
miałem te same problemy na szczęście aparat kupiłem zimową porą i przed latem zdążyłem serwisować - jeżeli masz wcześniejsze doświadczenia z lustrzankami nie czekaj tylko wysyłaj bo lepiej nie będzie - pozdrawiam