Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : C-4000 a filtr polaryzacyjny

kriskce
3.07.04, 21:27
Witam!

Jestem właścicielem modelu jak w temacie i ostatnio kupiłem filtr polaryzacyjny Hoya. Pierwszy raz używam filtrów więc mam raczej marne doświadczenie. Podczas obrotu ramką filtra na ekranie LCD niewiele można było zauważyć zmian - światło słoneczne, intensywne dosyć odbijło się ograniczając widoczność. Owszem filtr działał lecz właściwe ustawienie wg swoich potrzeb. Jeśli patrzyłem przez wizjer aparatu to absolutnie nie widać działania filtra - rozumiem że tak ma być bo to nie lustrzanka a wizjer mam lunetkowy? Podsumowując zastosowanie polarka na pewno ma sens, ale kręcenie i obserwowanie na LCD jak zmienia się obraz i dobranie właściwych parametrów ekspozycji sprawia duży problem...Czy użytkownicy C-4000 mają inny sposób?

Pozdrawiam!

(A)rturo
4.07.04, 00:35
Normalne zjaiwsko w aparatch kompaktowych...
A masz wcisnietu spust migawki do polowy i wtedy krecisz polarkiem?

yacek
4.07.04, 04:27
Tak jak Arturo powiedzial , dodam kwestia przyzwyczajenia i wprawy . W słoneczny dzień jest problemik , ale każdy właściciel kompaktu ma tan problem ;)

kriskce
4.07.04, 08:18
@Arturo, nie mam zablokowanej ekspozycji...Wydawało mi się że wówczas zdjęcie będzie niedoswietlone znacznie. Tak miałem niebo ciemniejsze a aparat dobierał właściwości ekspozycji. Dzisiaj spróbuje wciskając spust migawki do połowy przy kręceniu filtrem...