PDA

Zobacz pełną wersję : Pierwsze kroki z E-510

misiek1928
6.08.08, 11:46
Pierwsze kroki z pierwszą w życiu lustrzanką. Na razie oswajam się z trybem P, który jeszcze z SP-550UZ jest dla mnie najwygodniejszym trybem. Niedługo przyjdzie czas na ćwiczenie trybu M ;)

Na razie tylko jedno, w końcu to ćwiczenia...

krzwoj
6.08.08, 11:54
Ładne chmury :-)

misiek1928
6.08.08, 12:02
Mieliśmy w Szczecinie przez ostatnie dwa dni taką mieszankę pogody, że można było niezłe cuda łapać w szkiełka :)

qazy
6.08.08, 14:18
Można by trochę kontrast i nasycenie podnieść. Spróbuj w kompie i zobacz czy fotka nie zyska wtedy.
510 mają małą dynamikę i czasami warto podrasować to i owo w kompie.
Pokombinuj tez z punktowym pomiarem światła. Zmierz na jasnej chmurze i zobacz jak wyjdzie. Moze bardziej groźnie sie chmura zaprezentuje :)

misiek1928
6.08.08, 15:56
Troszkę żałuję, że to nie RAW... a tuż przed wykonaniem foty myślałem żeby ustawić RAW... ehhh szkoda :)

K_Puchatek
6.08.08, 16:59
Witam,
Szczerze powiedziawszy - chmury jak chmury, jest dobrze ale trochę "nudno". Rozumiem że mogą się podobać autorowi, szczególnie na początku przygody z lustrem.
Przede wszystkim Staraj się zapisywać w Rawie - Zachwycisz się możliwościami jakie daje ten format przy "wywoływaniu".
Pozdrawiam

PS. I wywal może tą fotę z galerii - "średnio" się nadaje, taka mała rada...:wink:

Krzysiek.T
6.08.08, 17:29
Za K_Puchatek to tylko chmura poza tym, może wiecej kontrastu, wiecej koloru
Ja bym poszedł w tym kierunku.
Mam nadzieje że sie nie pogniewasz

misiek1928
6.08.08, 22:55
Gdzie tam pogniewał... nie bez przyczyny fotka jest w dziale dla początkujących a nie w ocenach ;)

Z fotką nie robiłem kompletnie nic, wiem że można podkręcić to i owo, photoshop nie jest mi obcy - chciałbym jednak skupić się bardziej na poprawności wykonywania samych zdjęć tego typu obiektom - jeśli można tak nazwać chmurę.
Do poprawiania wykorzystał bym RAW'a - niestety tak jak już pisałem, niestety był to jpeg :(

P.S. Nawet nie wiedziałem, że fotka dodała się do galerii. Próbowałem tylko ją dodać, ale strona się zawieszała bez rezultatu, a tutaj okazuje się, że zdjęcie zostało załadowane. Niemniej, już usunąłem.

Ania_
8.08.08, 15:22
Zdjęcie jak na chmurę całkiem w porządku. Faktycznie to czy owo można z niego bardziej wydobyć.

misiek1928
10.08.08, 22:03
Foto nie jest poprawiane, takie zostało zrobione. Przyznam, że nie chciałem poprawiać, nawet jeśli można to i owo "podkręci" suwakami. Jakie sąWasze wrażenia? Fotka raczej nie należy do typowych...