Zobacz pełną wersję : [E-510] Czy można precyzyjnie ustawić ogniskową ?
W jaki sposób ustawić precyzyjnie ogniskową w kitowych obiektywach ZD ? Na obiektywie jest zaznaczone 14,18,25,35,42mm - a co jeśli chcę ustawić 28mm albo 20mm ?
I tak już z ciekawości pytam - czy są obiektywy/aparaty pokazujące ogniskową na lcd/wizjerze zanim zrobimy zdjęcie ?
zrób zdjecie. Sprawdź parametry. Skoryguj.
Opcja zdjęcia bez zapisywania na kartę + szczegółowe info?
raczej to co mówi GRIZZ
sposób alakina też jest dobry ale odkąd mi w ten sposób udało się zrobić ćwietne zdjęcie, które się nie zapisało na kartę
wolę już zapisać sprawdzić i skasować
niż zrobić dobre, które wyparuje :)
:grin:Witam.
Bez pracy nie ma kołaczy.
W zasadzie ustawiam ogniskową wg. kadru a nie wg.długości ogniskowej, cyferki są mniej ważne.
Jeżeli zależy Ci na dokładnej skali to zrób to tak: Ustaw odległość ogniskowej na 1/2 działki między dostępnym ogniskowymi wydzierganymi na obiektywie. Przedział możesz podzielić na dowolną ilość częsci. Zrób fotki z ustawieniami jak podzieliłeś. Fotki wyświetl w Olympus master i odczytaj ogniskowe z exif. Wyniki zapisz na pomocniku lub dziergaj na obiektywie.
Powodzenia.
W jaki sposób ustawić precyzyjnie ogniskową w kitowych obiektywach ZD ? Na obiektywie jest zaznaczone 14,18,25,35,42mm - a co jeśli chcę ustawić 28mm albo 20mm ?
I tak już z ciekawości pytam - czy są obiektywy/aparaty pokazujące ogniskową na lcd/wizjerze zanim zrobimy zdjęcie ?
Dziwne masz potrzeby
Dziwne masz potrzeby
Ale jeszcze dziwniejsze rozwiązania przedstawia kolega fotolek.
Dziergać na obiektywie? PROFANACJA:)
Witam.
Na początku wyraziłem się na temat celowości posiadania takiej skali. Podałem jak dokonać odczytu i ewentualnie zrobić sobie ściągawkę. Dzierganie na obiektywie jest praktycznie niemożliwe, jest podane jako żartobliwy dodatek do meritum. Pomyśl a potem pisz.
Pozdrowienia.
dog_master
12.08.08, 13:05
W razie wielkiej koniecznosci, mozna dac kropeleczke korektora w mleczku/plynie / tego bialego ;p Znaczylam tak szara polowke, sladow nie powoduje, a i latwo zdrapac w razie potrzeby :)
Pomyśl a potem pisz.
Pozdrowienia.
Jeśli nie zauważyłeś to użyłem emotki. Nie życzę sobie tekstów takich jak wyżej bo nikogo nie uraziłem więc chamstwo w odpowiedzi nie jest mile widziane.
Zastanawia mnie jedno - czemu producenci aparatow nie wprowadza w fw informacji o ogniskowej/odleglosci ostrzenia? Przeciez obie te wartosci sa dostepne? Aparat moglby podawac ogniskowa (zapisuje ja w koncu w exifie) jak i odleglosc na jaka ostrzy.
Focal lenght w exifie znalazłem, ale odległości za cholerę.Chyba,że mój sprzęt tego nie zapisuje.
Focal lenght w exifie znalazłem, ale odległości za cholerę.Chyba,że mój sprzęt tego nie zapisuje.
Pewne informacje o odległości od obiektu (czy może pozycji fokusa) są zapisywane. Kiedyś zrobiłem nawet w ramach testowania kilkadziesiąt zdjęć z metrówką w ręku i porównywałem zawartość EXIF.
Dane o odległości JAKIEŚ są ale są na tyle mało precyzyjne, że nie warto je brać na poważnie.
Rzuć przykładem, gdzie tego szukać, ok?
Tak wygląda mój:
Rzuć przykładem, gdzie tego szukać, ok?
Tak wygląda mój:
Nie wiem co to jest ale sciągnij sobie PhotoMe pod Windows.
http://www.photome.de/. Podaje bardzo sporo informacji.
A szukac należy w sekcji "MakerNote" w sekcji "FocusInfo".
Jest tam tag o nr 773 (0x0305) w "exifprobe" pod linuxa nazwany wprost "FocusDistance". Są tam jeszcze tagi o numerach 783 (0x030f) i 769 (0x0301)
Zrobiłem trzy zdjęcia w małym pokoju na ogniskowej 45mm.
p4067150.orf_s.jpg
[773]=114, [783]=336, [769]=614
p4067151.orf_s.jpg
[773]=248, [783]=384, [769]=398
p4067152.orf_s.jpg
[773]=842.5, [783]=400, [769]=277
W tagach 773 i 783 są wartości wprost proporcjonalne od odległości a w tagu 769 odwrotnie proporcjonalne.
Ale czym są te liczby to ciężko wyczuć.
PS. Zdjęcia musisz brać oryginalne z aparatu. "Dziabnięte" przez Adobe tracą większość danych z exifa.
Nie wiem co to jest
PS. Zdjęcia musisz brać oryginalne z aparatu. "Dziabnięte" przez Adobe tracą większość danych z exifa.
To był zrzut z Exifera..
Zgadza się, fotka skalana obróbką zachowuje zdecydowanie mniej informacji.
Przetestuję więc PhotoMe.Zobaczę co mi lepiej podpasuje...