PDA

Zobacz pełną wersję : Dylemat gdzie kupić E-3

buszm
31.07.08, 22:53
Po analizie rynku, testach konkurencyjnych puszek i szkiełek decyzja pojęta czyli E-3 + Zuiko ED 7-14. Kasa przyznana z dotacji UE i tu pojawia się dylemat - gdzie kupić. Oczywiście każdy powie że w stanach ale nie da się tak przy rozliczaniu dotacji. Faktura musi być z kraju należącego do UE. Na ten zestaw mam do wydania 9200zł. Wysłałem kilka zapytań do najbardziej popularnych sklepów w necie i oto wyniki:
1). http://www.japanfoto.pl/ - zaproponowali najlepszą cenę 9200pln z gripem!!!
2). http://www.fotopanorama.pl/ - 9300pln (są z KRK więc mogę odebrać osobiście)
...a reszta już poniżej oczekiwań.
I teraz mam problem bo Ad.1 najlepsza cena i grip ale sprzęt ściągany z Olympus Germany więc papiery niemieckie, brak możliwości odbioru osobistego, najpierw wpłata+zamówienie i czekanie na przesyłkę, brak opcji "za pobraniem". Ad.2 o 100 drożej, bez gripa ale pochodzenie Olympus Polska i odbiór osobisty. Co wybrać? A może trzecia alternatywa?
Będę wdzięczny za sugestie ;-)

Zonk
31.07.08, 23:04
spróbuj: http://www.fotozakupy.pl, cennikowo co prawda wychodzi 9 368pln ale dało się z nimi dogadać w sprawie jakiś zniżek przy takich zakupach. Gdzieś tu nawet użytkownik był na forum od nich ..

buszm
1.08.08, 00:42
spróbuj: http://www.fotozakupy.pl, cennikowo co prawda wychodzi 9 368pln ale dało się z nimi dogadać w sprawie jakiś zniżek przy takich zakupach. Gdzieś tu nawet użytkownik był na forum od nich ..

Zapytałem e-mailem o cenę - zobaczymy. Apropos JAPANFOTO ma ktoś z was jakieś doświadczenia z tym sklepem???

Piotr_0602
1.08.08, 08:58
w USA - 2500$ za E3+12-60+FL50R czyli nieco ponad 5kPLN. Bez podatku, zakupiony w necie w jednym stanie i przesłany do drugiego. Ceny w sklepach nieinternetowych w USA droższe od internetowych, a jeszcze zawsze dowalą koło 10% tax sale. A Zuiko 7-14 to tam coś koło 1500$ (nieco ponad 3kPLN).
Za nieco ponad 8kPLN byłby E3+12-60+7-14+FL50R. A i na przykład karta CF ScanDisk Extreme III 4GB to niecałe 50$. Promax System Lumiquestu na lampę kosztuje poniżej 60$ (w kraju coś koło 350 zł). Itp, itd...

Olek jest taki miły że daje roczną gwarancję nawet na sprzęt w USA. Canon i inni tacy mili już nie są - sprzęt z USA , gwarancja tylko w USA.
Po większe zakupy opłaca się wybrać samemu. Kupiony odpowiednio wcześnie bilet w obie strony można wyrwać <2kPLN, na miejscu życie już tanie (hotel/motel, jedzenie, podróże), kraj ciekawy choć policyjny, a inne rzeczy też tanie (ubrania, kosmetyki, wszelka elektronika - uwaga na inne napięcie, samochody...).

Ewentualnie w Wielkiej Brytanii - też taniej niż w kraju. Oczywiście w sklepach internetowych. Cła nie ma w UE (z USA najlepiej przywieźć samemu lub przez znajomego), a gwarancja UE dłuższa.

Ostatni kraj do zakupów aparatów - Polska... Jest drogo, bo zysk na spadku kursów sprzedwacy chowają do kieszeni.

Drughi
1.08.08, 09:10
w USA - 2500$ za E3+12-60+FL50R czyli nieco ponad 5kPLN. Bez podatku, zakupiony w necie w jednym stanie i przesłany do drugiego. Ceny w sklepach nieinternetowych w USA droższe od internetowych, a jeszcze zawsze dowalą koło 10% tax sale. A Zuiko 7-14 to tam coś koło 1500$ (nieco ponad 3kPLN).
Za nieco ponad 8kPLN byłby E3+12-60+7-14+FL50R. A i na przykład karta CF ScanDisk Extreme III 4GB to niecałe 50$. Promax System Lumiquestu na lampę kosztuje poniżej 60$ (w kraju coś koło 350 zł). Itp, itd...

Olek jest taki miły że daje roczną gwarancję nawet na sprzęt w USA. Canon i inni tacy mili już nie są - sprzęt z USA , gwarancja tylko w USA.
Po większe zakupy opłaca się wybrać samemu. Kupiony odpowiednio wcześnie bilet w obie strony można wyrwać <2kPLN, na miejscu życie już tanie (hotel/motel, jedzenie, podróże), kraj ciekawy choć policyjny, a inne rzeczy też tanie (ubrania, kosmetyki, wszelka elektronika - uwaga na inne napięcie, samochody...).

Jak to napisał Buszm, sprzęt musi być kupiony w UE.

Karol
1.08.08, 09:29
Kasa przyznana z dotacji UE...

Napisz coś więcej na temat tej procedury - ja też chcę... ;-)

luc4s
1.08.08, 11:55
JapanFoto sobie odpuść, ja przerabiałem ten sklep. Straciłem tylko kupę czasu.

Moja opinia o nich z opineo.pl

"Nie polecam, zamówiłem E510 20 maja, po tygodniu oczekiwania napisalem maila z zapytaniem kiedy bedzie aparat. Dostałem odpowiedz, ze sklep ma male opoznienie, ale do 2 czerwca bedzie u mnie na pewno. 2 czerwca wyslalem kolejnego maila, bo aparatu nie bylo, w odpowiedzi podano mi kolejny termin 7 czerwca, prawie 3 TYGODNIE od czasu złożenia zamowienia. Podziękowałem za taką przygodę. Straciłem tylko niepotrzebnie czas i nerwy. Nie warto tracić 3 tygodni, dla kilkunastu złotych. PS. Osoby odpowiadające na maile powinny przejść kurs języka polskiego i wiedzieć, że zdanie zaczyna się od wielkiej litery, a kończy kropką."
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Aha, napisz coś więcej o tej dotacji. Jakie są zasady jej otrzymania?

a_wykrota
1.08.08, 17:11
Też bym chętnie dowiedział się coś o rzeczonej dotacji:)

buszm
1.08.08, 20:58
Też bym chętnie dowiedział się coś o rzeczonej dotacji:)

Otóż moi drodzy to proste - w końcu zaczynamy się czuć "europejczykami" w naszym kraju. Dotychczas do takiej dotacji uprawnieni byli bezrobotni chcący rozpocząć działalność po roku rejestracji w Urzędzie Pracy. Teraz wystarczą 3 miesiące, przejście kursu 2 tyg.(bezpłatny finansowany z UE) małej przedsiębiorczości, napisanie biznesplanu i 13000 bezwrotna dotacja pod warunkiem utrzymania firmy przez rok. Składka ZUS obniżona o 500zł przez 24mc. W każdym UP powiedzą Wam o szczegółach. Jak dla mnie rewelka - polecam każdemu.
Luc4s dzięki za info - umocniłeś mnie w przekonaniu że gra o 100zł+Ggrip nie jest warta świeczki. Kupuję w fotopanoramie, a gripa sądzę że niebawem nabędę na AleDrogo bez pośpiechu. Towar z Olympus Niemcy nie podlega takim prawom w PL jak np. aparat zastępczy w czasie naprawy (dla posiadaczy E-3 lub zestawów reporterskich).
Poza tym trzeba wspierać polskich przedsiębiorców - nie mają dzisiaj łatwego życia w walce z kursem $ i cenami w USA. Teraz Polska ;-)

diabolique
1.08.08, 21:01
Teraz wystarczą 3 miesiące, przejście kursu 2 tyg.(bezpłatny finansowany z UE) małej przedsiębiorczości, napisanie biznesplanu i 13000 bezwrotna dotacja pod warunkiem utrzymania firmy przez rok. Składka ZUS obniżona o 500zł przez 24mc. W każdym UP powiedzą Wam o szczegółach. Jak dla mnie rewelka - polecam każdemu.

Etam, my dajemy 40.000 przy własnym wkładzie ok. 10.000, nie ma obowiązku prowadzenia firmy przez rok, pokrycie ZUS też jest i doradztwo specjalistyczne za free...
:grin:

MicSzu
1.08.08, 21:06
Napisz, napisz jak taką kasę zgarnąc:)) bo też jestem bardzo ciekaw:)

diabolique
1.08.08, 21:15
Napisz, napisz jak taką kasę zgarnąc:)) bo też jestem bardzo ciekaw:)

Hehe, tylko, że za mówienie o tym mi płacą....

Żartowałem, płacą mi z budżetu. W poniedziałek napiszę ogólnego tutka: co, od kogo i na jakich zasadach ;] Najpierw przetłumaczę to z unijnego na nasze (PO KL, Działanie 6.2, BO, pomostówka, SzOP, KOP, dotacja inwestycyjna itp.)
Szczegółowe pytania to ew. później na priv, bo to rozległa dziedzina... ;-)

buszm
1.08.08, 21:55
Etam, my dajemy 40.000 przy własnym wkładzie ok. 10.000, nie ma obowiązku prowadzenia firmy przez rok, pokrycie ZUS też jest i doradztwo specjalistyczne za free...
:grin:

Tylko że to inna półka bo procent bezrobotnych z wolnymi 10 000 jest w naszym kraju niewielki więc to bonus dla takich "bardziej zaradnych".
Chętnie się dowiem szczegółów alakin o takich dotacjach (jak płacą Ci za udzielanie info w tej sprawie to zrobimy OlyZrzute na ten cel ;-)

dobas
1.08.08, 22:46
alakin - siedzisz w dotacjach UE ?

diabolique
2.08.08, 00:27
alakin - siedzisz w dotacjach UE ?

Po uszy. Poniekąd. Żona niestety też :???:
(Wojewódzki Urząd Pracy, Mazowiecka Jednostka Wdrażania Programów Unijnych, Komisje Oceny Projektów, kontrole, Punkt Kontaktowy, szkolenia i wszystko co zasadniczo związane z Kapitałem Ludzkim i projektami miękkimi - czyli nieinfrastrukturalnymi)

chimol
2.08.08, 11:17
Ja równiez polecam fotozakupy.Na swój e-3 czekałem niecałe 2 dni choc mieszkam kawałek drogi od ich firmy i myślę że sie z nimi można dogadać odnośnie rabatów.

WildLight
2.08.08, 11:46
Ja rowniez polecam mimo wszystko fotozakupy od czasu zamowienia po 23h i 41 min(!:D) byl u mnie :)

Alakin - o to fajnie :) zawsze czegos nowego bedzie mozna sie dowiedziec:)

Morlok
2.08.08, 16:51
U mnie w firmie kilka osób kupiło E-510 i wszystkie wdwóch sklepach: fotozakupy.pl i cyfrowe.pl.
Oba dwa dostały wysoką ocenę. Ceny aparatów takie same.
Jeden z kupijących zamówił z domu wieczoerm, a rano o 5 dowiedział się, że jedzie na tydzień raniutko do Gdanska.
Jak dojechał to poszedł odebrać osobiście w sklepie i efekt był taki , że ganiał samochód kurierski po Trójmieście by nie czekać do powrotu do domu na aparat. :mrgreen:

Matthi18
3.08.08, 00:43
Osobiście Polecam Fotoceny.pl sklep z chorzowa. E-3 z 12-60 kosztuje 6899 a ze sklepem mam dobre wspomnienia;)

NightCrawler
3.08.08, 01:43
fotoceny to naprawde dobry sklep, nie dosc ze bardzo zyczliwi, znajacy sie na rzeczy oraz nie chcacy wcisnac byle czego klientowi ludzie tam pracuja to jeszcze maja naprawde dobry asortyment oraz calkiem niezle ceny (w razie zakupow propomuje popytac o rabaty ;p :) )

Matthi18
3.08.08, 02:15
sklep znajduje sie na głównej ulicy Wolności w Chorzowie na przeciwno MC'Donalda, mało tego to jest fotoland i do tego Sigma PROCENTRUM oni mają naprawde wszystko a przy większych zakupach napewno jakiś rabacik wskoczy;) ja tam kupowałem E-400 w double kicie, E-3 z 12-60, lapme FL-50, sigme 135-400;)

buszm
21.08.08, 16:29
Dzięki wszystkim za dobre rady ;-). E-3 już zakupione i szkiełko również. Wszystko po najlepszej cenie w fotopanorama.pl w Kraku więc pobiegłem osobiście. Sklep polecam każdemu bo cenę mi dali najlepszą i obsługa na poziomie PROFI. Do tego parę fajnych gadżetów z Oly Polska. Szkiełko 7-14 to prawdziwa perełka i naprawdę wart swojej ceny a do niego E-3 to dopełnienie na najwyższym poziomie. Teraz czekam na FL-50R i upajam się urlopem wśród mazurkiej przyrody pstrykając to i owo. Pozdrawiam forumowiczów!!!