Zobacz pełną wersję : pinout korpusów systemu E
temat tajemniczy a pytanie proste
czy ktoś ma, zna dysponuje, znalazł - opis styków wtyczki z olympusów E systemu te pod klapką [usb/video out]
pytanie głównie spowodowane jest problemem - co trzeba zewrzeć z czym aby wyzwolić migawkę.
Może jakiś właściciel wężyka spustowego wie które styki zwiera wężyk ?
na pewno była by to cenna informacja dla wszelkiej maści majsterkowiczów
chcących połączyć korpus z żyrandolem, pralką czy mikserem. Lub chcących po prostu samemu sklecić sobie wężyk spustowy o dłuuuugim kabelku...
temat tajemniczy a pytanie proste
czy ktoś ma, zna dysponuje, znalazł - opis styków wtyczki z olympusów E systemu te pod klapką [usb/video out]
pytanie głównie spowodowane jest problemem - co trzeba zewrzeć z czym aby wyzwolić migawkę.
Może jakiś właściciel wężyka spustowego wie które styki zwiera wężyk ?
na pewno była by to cenna informacja dla wszelkiej maści majsterkowiczów
chcących połączyć korpus z żyrandolem, pralką czy mikserem. Lub chcących po prostu samemu sklecić sobie wężyk spustowy o dłuuuugim kabelku...musisz przekopać forum, zdaje się że irek50 namalował schemat jak zrobic wężyk wyzwalania i wtyczke i zamieścił to na forum, temat napewno istnieje, jak znajdziesz zlinkuj ;)
Jesli chodzi o wtyczke pseudo usb 12pin
1 USB +data
2 USB -data
3 Audio
4 Shutter full press
5 Video
6
7 Video GND
8
9 Audio GND
10 USB GND
11 Shutter half press
12 USB +5V
shell USB shell
/ 1 2 3 4 5 6 \
| 12 11 10 9 8 7 |
Jako masa wezyka to pewnie mozna uzyc pinu 10 lub innego bedacego masa (GND). Jako pierwszy musi byc zwarty do masy styk 11 a potem 4 (przy ciagle zwartym 11).
Jesli chodzi o wersje gniazdka 3-pinowego to mozna samemu to ustalic gdyz styki mozna zwierac dowolnie i nic sie nie stanie.
PS. przepraszam za literki.
tak, tylko IREK rzeźbił do E1 a mi chodzi o te nowe USB co wszystko robią
czyli E410/ E510 / E420 / E520 - nie wiem jak 400 i 500
i obrazków brakuje - na razie mam tyle :
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=3295
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Jesli chodzi o wtyczke pseudo usb 12pin
1 USB +data
2 USB -data
3 Audio
4 Shutter full press
5 Video
6
7 Video GND
8
9 Audio GND
10 USB GND
11 Shutter half press
12 USB +5V
shell USB shell
/ 1 2 3 4 5 6 \
| 12 11 10 9 8 7 |
czyli USB GND + SHTTER HALF a potem SHUTTER FULL ?
czyli USB GND + SHTTER HALF a potem SHUTTER FULL ?
Tak. Przy shutter full musi byc zwarty tez shutter half.
(przynajmniej tak bylo w wersji do E1 czy E300)
dzięki. musze sprawdzić jeszcze czy przy wyłączeniu priorytetu ostrości wystarczy tylko GND + Shuter full ale to już będę testował empirycznie :)
wiam już jak odpalić E410 na krótko ;)
NightCrawler
31.07.08, 23:43
daj znac jak przetestujesz... co z czym i czy sie nei pali ;p
może to was zainteresuje http://forum.fourthirdsphoto.com/showthread.php?t=29284&highlight=outs
Pewnie że zainteresuje...
Sorki za OT ale tytuł posta brzmi jak "koniec e-systemu" :mrgreen:
wszystko brzmi jak koniec E systemu :D nawet pinout i wierzby i świerszcz za kominem ... ;)
dobas daj znać jak już to sklecisz, ja już się zabieram do tego jakiś czas i wiecznie mi tego czasu brakuje ;-)
napisze na pewno - ale predko to nie nastąpi sądzę że conajmniej miesiąc minie zanim się nie zabiorę... jak by co - będzi opis :)
najważniejsze info już mam i dziękuję Wam za to serdecznie