PDA

Zobacz pełną wersję : Kompakt plus dodatkowy obiektyw

Artur32
30.07.08, 20:56
bedzie to wspolgralo? Da sie zamontowac?
Aparat Olympus SP-510UZ

hades
30.07.08, 20:58
To znaczy... Co masz namyśli pisząc dodatkowy obiektyw? Obiektyw do czego?

Artur32
30.07.08, 21:00
pisze jako zupelny laik, chodzi mi obiektyw do np fotografowania samolotów, doczepiany do aparatu

dog_master
30.07.08, 21:09
Nie. Obiektywy sa tylko do lustrzanek, w sensie: zdejmujesz jeden, zakladasz drugi. W kompakcie nie zdejmiesz obiektywu, jedynie co, to mozesz konwertery nakladac...

hades
30.07.08, 21:10
No to należy Ci się małe wyjaśnienie: obiektywy doczepia się jedynie do lustrzanek. Kompakty skazane są na obiektyw wbudowany, ewentualnie jakieś tulejki, adaptery, etc. Ale to się mija z celem.

Zapraszam do przeanalizowania sobie działów naszego forum i zapoznaniem się z wątkami dotyczącymi wykorzystania różnego rodzaju obiektywów.

Mirek54
30.07.08, 21:13
Wszystko zalezy od tego jak daleko jestes od samolotu.Prosciej bedzie podejsc tak blisko,zeby nic nie doczepiac.Sprawa komplikuje sie jak chcesz focic lecacy samolot.Musisz tak stanac ,zeby lecial w Twoim kierunku,i jak bedzie blisko to go cyk.Gorzej jak leci odwrotnym(od Ciebie) wtedy ciezko,bo zanim poustawiasz to Ci odleci.

Kris_1
30.07.08, 21:17
Na obiektyw nakręcasz tulejkę i wsród dużej liczby akcesoriów na 52mm znajdziesz między innymi telekonwerter. Miałem, używałem wersję 1.9 i poza niewielkim winietowaniem było ok.
Teraz używa go (cały zestaw) córka.

Artur32
30.07.08, 21:24
Czyli podsumowując, obiektyw nie. Co do nakladek, tulejek, zdecydowanie nie ma sensu czy mozna sie pobawic amatorsko w fotografowanie samolotow " na wysokosciach"? Jezeli tak to co polecacie do w/w aparatu?

krzysiekz
30.07.08, 22:12
Zalezy na jakich wysokosciach. Ponizej WYCINEK kadru 1:1 z orfa wywolanego w ufraw. Czy jakosc jest wystarczajaca sam ocen. Aparat wg mnie marnie sie sprawuje dla wiekszych odleglosci a i af rewelacyjny nie jest.

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

dog_master
30.07.08, 22:21
Czyli podsumowując, obiektyw nie. Co do nakladek, tulejek, zdecydowanie nie ma sensu czy mozna sie pobawic amatorsko w fotografowanie samolotow " na wysokosciach"? Jezeli tak to co polecacie do w/w aparatu?

Dobre sa konwertery firmy Raynox, ale ich cena jest ekhem ekhem - lepiej kupic wiekszy UZ albo jakies lustro etc ;)