PDA

Zobacz pełną wersję : Zielony pas z matrycy E-500

salvadhor
29.07.08, 14:44
Zauważyłem ostatnio takie zjawisko (rozjaśniłem nieco mocniej wycinek i kadr):
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=6204&stc=1&d=1217334873

Chodzi rzecz jasna o nieregularny zielony pasek u samej góry. Ponieważ nie pokazuje się ona na wszystkich zdjęciach (robionych w tym czasie), jak też, zdjęcie powyższe nie było robione pod jakieś ostre słońce, mam hipotezę, że to jakiś czynnik atmosferyczny - duża wilgotność powietrza? Łaziłem wtedy w mgłach, było wcześnie rano po ulewnej nocy, słonko przypiekało, może gdzieś coś mi momentami zaparowało, czy ja wiem co...

Aparatu nie chcę wysyłać do serwisu, bo jadę za chwilę deptać różne górskie okolice, poza tym, chyba mi się i tak gwarancja już skończyła. Nie dramatyzować i przy kadrowaniu ucinać ten pasek? To też wyjście, ale byłbym spokojniejszy, gdyby mnie ktoś pocieszył.

skow
29.07.08, 15:54
A te zdjęcia to JPG prosto z aparatu bądź RAW obrabiany OS lub OM?
Czy może jakis inny wynalazek?

Ania_
29.07.08, 16:08
Mi to wygląda na jakieś zabrudzenie obiektywu prędzej.

grizz
29.07.08, 16:12
Raczej matryca... zabrudzenie nie dało by tak równego paska ;)

salvadhor
29.07.08, 16:22
Zdjęcia to raw'y, wywoływane w UFraw. W RawTherapee jest ten sam efekt. Tak jak pisałem, nie na każdym zdjęciu ten efekt występuje. Pewna seria jest z tą zieloną naleciałością.

Spróbuję jeszcze wywołać inną wersją dcraw'a, ale wątpię (a powinienem mieć nadzieję :)).

kali999
29.07.08, 17:09
Miałem to samo i mam dalej mimo, że oddawałem do serwisu. Oczywiście użyłeś wysokiego iso?
Napisali objawy awarii: high iso spot

Przejdę się jeszcze raz, bo nie do końca rozumiem. Czy nie naprawili, bo to standard czy dali mi nową matrycę również z tym problemem.

salvadhor
29.07.08, 17:15
Napisali objawy awarii: high iso spot

To prawda, pstrykałem na iso 400. Zastanawia mnie losowość tego wydarzenia. No cóż, pewnie się będę musiał nauczyć z tym żyć.

skow
29.07.08, 17:40
To prawda, pstrykałem na iso 400. Zastanawia mnie losowość tego wydarzenia. No cóż, pewnie się będę musiał nauczyć z tym żyć.

To raczej "śmieci" na krawędziach.

Po to JPG z aparatu i OM lub OS są o kilkadziesiąt pikseli mniejsze niż RAW aby tego nie oglądać.

Daniello
29.07.08, 18:11
Dokładnie. Ten pasek to bonusowe pixele, w specyfikacji aparatu maksymalna rozdzielczość jest mniejsza niż foto które uzyskasz z tym pasem(choć czasem go nie ma). Np. w ACR jest to już obcięte.

salvadhor
29.07.08, 18:34
Faktycznie, nie zwróciłem nigdy uwagi na rozdzielczość podawaną w folderach, a tę którą miałem w programach. Rozwikłaliście tajemnicę zielonej zjawy :)