Zobacz pełną wersję : C-5060 prośba o pomoc
Mam c-5060 od 3 lat. Na ostatniej sesji zdjęciowej zrobił 2 dobre zdjęcia a potem zaczał wariować. Potwierdza ustawienie ostrości choć jej nie ma (dźwięk przy pracy autofocusa jet inny niż przedtem). Po ponownym włączeniu obiektyw dwukrotnie próbuje się wysunąć, aparat wydaje alarmujące dźwięki, lcd muszę uaktywnić przyciskiem z aparatu, wszystko działa oprócz autofocusa również ustawienie manualne focusa nie daje rezultatu. Po wyłączeniu obiektyw nie zawsze się chowa, dopiero po ponownym włączeniu i wyłączeniu aparatu. Baterie sprawdziłem - są sprawne.
Czy ktoś miał może ten problem. Gdzie szukać pomocy. Aparat nie jest na gwarancji więc wchodzą w grę nieautoryzowane serwisy olympus`a.
Z góry dziękuję za pomoc.
Na wstępie zresetuj ustawienia aparatu.
Choć stawiam na wadliwą pracę styku włącznika ON/OFF.
Dzięki.
Czy mógłby mi polecić serwis, w którym mógłbym naprawić usterkę ?
Nie za bardzo mogę polecić.
Nie miałem aż takiej styczności z serwisami.
Wygląda że został mi tylko serwis olympusa z ceną ryczałtową za naprawę. A może ktoś korzystał z dobrych niezależnych serwisów i jest mi wstanie takowy polecić ?
Witam!
Jeśli chodzi o niezależy serwis to kiedyś miałem problem z przyciskiem migawki w C 760UZ. Zrobił mi to gościu z serwisu aparatów, który istnieje "od zawsze" w Gdańsku - Wrzeszczu na ul. Sobótki. Oprócz analogów naprawia też cyfrówki i to chyba z powodzeniem, bo widziałem tam dość sporo różnych "małpek" czekających na odbiór. Jest jeszcze coś takiego jak OK Serwis też kiedyś chyba polecany na tym forum. Też w Gdańsku - KLIK (http://company.yellowpages.pl/Polska/pomorskie/Gdansk/37757/index.html)
Pozdrawiam
Witaj
Posiadam c-7070. 5060 - bliźniacza konstrukcja. Jeżeli jest to uszkodzenie nagminne w tych aparatach - czyli przełącznik ON/OFF - to podam Tobie zaraz serwis w którym naprawiałem swój aparat - naprawa kosztowała mnie chyba 70zł + wysyłki.
Jednak Twój opis nie pasuje mi do tej usterki - ale musisz sprawdzić.
Oto namiary:
ELEKTRONIK
ul. 3 maja 11
39-120 Sędziszów Młp.
A&A ELEKTRONIK
Andrzej Pipała
888 117 066
NAPRAWA SPRZĘTU FOTO
email:
RTVAA@WP.PL
Powodzenia
Dzięki za namiary.Aparat wysłałem do OK SERWIS. Czekam na diagnozę. Nie omieszkam poinformować o rezultatach.
Aparat po dwóch miesiącach naprawy wrócił cały i sprawny. Naprawa obejmowała demontaż i naprawę układu obiektywu oraz wymianę pokrętła funkcji. Koszt 305 zł + koszty przesyłki. Gdyby nie długi czas naprawy i obiecanki ze strony serwisu w stylu "już naprawiamy" i "już wysłaliśmy" nie potwierdzone w rzeczywistości nie miałbym powodów do narzekań. Gdybym kiedykolwiek był zmuszony w przyszłości korzystać z serwisu, wybrałbym serwis lokalny. Realna groźba rezygnacji z usługi typu tego dnia przyjeżdżam i odbieram aparat ( np po 14 dniach od dostarczenia do naprawy ) rozwiązałaby problemy, które z racji odgległości czyniły mnie bezsilnym.
W C-5060, gdzie i jak mogę zmienić nazwę pliku?
Dzięki za odpowiedź.
tu masz link do instrukcji:
http://downloads.fotosource.com/public/camera_manuals/Olympus/DigitalCameras/C5060widezoom.pdf
Z tego co widzę, nie możesz ustawić. Jedynie przestawić czy licznik w nazwie ma się resetować z nową kartą czy nie.