Zobacz pełną wersję : ec20 a ec14 -pomocy
Na wstępie, jeśli admin uzna, że już gdzies było ( nie mogę znaleźć) to prosze na wysypisko.
Potrzebuję pomocy, porady - co wybrać do 50-200 - ec14 czy ec20 - pomijając długość ogniskowej, jakie są różnice między tymi konwerterami ??? Ktoś pomoże ? :)
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=5321 tutaj masz troche informacji
Dzięki, z tym , że w zasadzie w tym wątku który wskazujesz na ten temat jest dość niewiele...
Dzięki, z tym , że w zasadzie w tym wątku który wskazujesz na ten temat jest dość niewiele...
Zeman z przeczytanych przykładów, że co używają np z ZD50-200 to tylko przy EC1.4 jeszcze mają jasno i większość EC1.4 używa. Co nie oznacza że z EC2.0 się nie da, ale z EC2.0 prawdopodobnie będziesz miał F5.0-5.6
a może ktoś ma może oba konwertery...??? albo używał i ma porównanie - cena obu w zasadzie ta sama, więc jeśli tak samo oba psują ( światło i rozdzielczość) to może lepiej wybrać mocniejszy ?
nie psuja tak samo, przynajmniej jesli chodzi o swiatlo
Konwerter z mnożnikiem 1.4 zjada 1 przysłonę dlatego, że rozkłada obraz na 2x większej powierzchni - więc do jednego piksela dociera dwa razy mniej światła. Konwqerter 2x zjada dwie przysłony bo rozciąga obraz na 4 razy większą powierzchnię.
gdzies w tamtym watku ktos jeszcze pisal, ze ec14 jest przeznaczony do szkiel pro, zas ec20 do top pro
EC1.4 do szkieł pro bo one zazwyczaj u Zuiko mają F2.8
a EC2.0 do top pro bo te maja F2.0. W obu przypadkach nie zejdziesz poniżej F4.0 a oto chyba chodzi aby F było najniższe
z EC 20 jest kiepsko - światła zaledwie f/7,1.
Dodaj do tego utratę jakości obrazu, która zawsze jest, nawet jeśli wszyscy twierdzą że jej nie widać. Moim zdaniem EC20 to tylko do szkieł ze światełkiem 2,0 i do dobrych matryc. Szybkościowo nie jest źle choć z EC-14 jest lepiej
ok, w zasadzie decyzja podjęta, z Waszą pomocą:grin:
Bardzo wszystkim dziękuję za rady :idea:
z EC 20 jest kiepsko - światła zaledwie f/7,1.
lessie nie gadaj że ZD 50-200 z EC2.0 na długim końcu będzie miało F7.1. nie chce mi się wierzyć. natomiast ZD70-300 to tak tyle może mieć
zibi - dokładnie tyle - 7.0 lub 7.1 - ma na długim końcu czyli na 400mm
robi się Zuiko 100-400 f 5,6-7,0
Czyli , nie dodajemy po prostu 2EV, ale mnożysz zakres przez 2
a w przypadku ec-14 mnożymy przez 1.4
i masz światełko 4,0 do 4.9 czyli krócej ale lepiej jeśli chodzi i światełko
Czyli , nie dodajemy po prostu 2EV, ale mnożysz zakres przez 2
Ale przecież to jest to samo :-)
skow do jakiej ty szkoły chodziłeś ?
Od kiedy to 3.5 + 2 = 3.5 * 2 ??? !!!!
Do takiej, w której uczono by do kilograma ziemniaków nie dodawać litra mleka.
Jesli przesłonę 3.5 przyciemnisz o 2EV to będziesz miał przesłonę 7.0 a nie 5.5
dog_master
22.07.08, 23:15
Dokladnie. Ciag przyslon to sqrt(2^n), czyli 1, 1.4, 2, 2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16, 22, 32, 45, 64, 90...
Czyli
50-200/2.8-3.5 + EX14 = 70-280/4.0-5.0
50-200/2.8-3.5 + EX20 = 100-400/5.6-7.1
zibi - dokładnie tyle - 7.0 lub 7.1 - ma na długim końcu czyli na 400mm
robi się Zuiko 100-400 f 5,6-7,0
Dokładnie tak - sprawdzone organoleptycznie :)
Nie ma róży bez kolców, coś za coś.
Witam,
Potrzebuję pomocy odnośnie telekonwertera. Jak sądzicie, jak będzie zachowywał się AF w zestawie E-510 + 50-200 + EC-14?? Może ktoś ma taki zestaw??
Aha, i czy 50-200 + EC-14 ma rzeczywiście 5.0 na końcu??
Dokładnie 4,9 ;)
tak, będzie miał. Ogniskową mnoży przez współczynnik telekonwertera
Co ci da: 3.5 * 1.4 = 4,9~= 5.0
Nie mam takiego zestawu, ale jeśli działa z kitem 4.0-5.6 no to musi z 50-200+TC :) Tu światło ma znaczenie.
Mam ec-20. Za wiele nie powiem bo krótko mam.
Wyśmienicie działa AF z wszystkimi obiektywami systemowymi. Kupiłem go do Sigmy 150 - działa rewelacyjnie; zabiera dwie działki światła, lekko mydli, ale na kontraście wyciągniesz.
Podpiąłem też do Sigmy 30. No i zrobiła mi się piękna portretówa z ogniskową 60 mm i światłem 2,8
No i jeszcze do końca stycznia jest cashback :)
Słuchajcie na dpreview jest cały wątek o tym
Podobno rewelacja makro jest jak podepniesz do ZD50
Działa z każdym, ale powala tylko ze szkłami TOP PRO, a przy ZD300 F2.8 facet napisał że do tego właśnie EC 2.0 został stworzony....
Działał będzie dobrze i z 50-200, ale będzie ciemno, więc tylko w super świetle będziesz zachwycony. Tak samo z 70-300 + EC2.0 też do księżyca powyjesz :P lecz nie oczekuj zbyt wiele gdy na końcu będzie F11
Osobiście też miałbym duży zgryz, co brać... czy EC 1.4 czy EC2.0
Osobiście też miałbym duży zgryz, co brać... czy EC 1.4 czy EC2.0
Jesteś w systemie, nie przenosisz się do innego to oba - po kolei :)
Właśnie dylemat , który najpierw :P... ech najpierw obiektywy
Witam,
Potrzebuję pomocy odnośnie telekonwertera. Jak sądzicie, jak będzie zachowywał się AF w zestawie E-510 + 50-200 + EC-14?? Może ktoś ma taki zestaw??
jako, że miałem taki zestaw 510 + ec 14 +50-200 mogę śmiało powiedzieć że AF działał tak samo z konwerterem jak i bez , co do światła wszystko już zostało napisane.
Miałem dylemat, brać ec14 czy 20, padło na ec14 z powodu światła.
Na ten moment focę e-3 i również nie widzę różnicy w działaniu AF w moim 50-200swd przy podpietym ec14 i bez niego.
Jesli moge Ci doradzić kup sobie ec14 bo 20 zabierze naprawdę sporo światła i dojdziesz do tego , że bez sensu było kupować 50-200, a zamiast niego tańszy 70-300 dałby lepszy efekt( to tylko moje przemyslenia i opinia)
pozdrawiam
Jestem zdecydowany na EC-14. Światło jest dla mnie najważniejsze i przy moim zastosowaniu f/4,9 jest akceptowalne. Jeśli dodatkowo nie widzicie różnicy w działaniu AF, to teraz tylko kwestia zebrania kasiory. Dzięki
tak, będzie miał. Ogniskową mnoży przez współczynnik telekonwertera
Co ci da: 3.5 * 1.4 = 4,9~= 5.0
Podejdźmy do tej kwestii po inżyniersku (zwłaszcza Zibi ma z tym problem ;-)):
Kolejne działki przesłony w ciągu wymienionym przez Panią Dogmaster są niczym innym jak ciągiem geometrycznym o ilorazie q=sqrt2, a więc kolejne jego wyrazy powstają przez wymnożenie poprzedniego przez pierwiastek z 2. Dlaczego akurat tak ? To proste: 1 działka przesłony (1EV = 1 Exposure Value) dalej oznacza dokładnie 2-krotnie mniej światła padającego na matrycę (w tym samym czasie rzecz jasna). Aby to uzyskać musimy dokładnie 2 razy podzielić pole powierzchni otworu, przez który wpada światło na matrycę (czyli zwiększyć wartość F). Pole powierzchni koła to z trywialnej zależności:
PI * r^2 = PI * (d/2)^2 = PI * (d^2)/4
gdzie d=2r - średnica koła
tak więc jak widzimy średnica jest w kwadracie. Wynika z tego, że aby pomniejszyć pole powierzchni koła 2-krotnie, średnicę musimy podzielić przez pierwiastek (kwadratowy) z 2. Polecam wykonanie prostego przykładu (tutaj z uwagi na ograniczenia edytorskie sobie daruję): wstaw za d, d/(sqrt2) do wzoru PI * (d^2)/4. Otrzymamy PI * d^2/8, a więc DOKŁADNIE 2x mniej :-).
Podsumowując:
EC14 dołoży DOKŁADNIE 1EV, czyli wymnoży przesłony bazowe przez sqrt2 (dla ZD 50-200/2.8-3.5 otrzymamy 4.0-4.9) a EC20 dołoży DOKŁADNIE 2EV, czyli sqrt2*sqrt2 czyli 2 :-).
Tak więc Zibi - dodanie 2EV to DOKŁADNIE to samo, co wymnożenie przez 2 (ciekawe do jakiej Ty szkoły chodziłeś :-P).
Wiedząc to, łatwo możemy przeliczyć KAŻDĄ wartość przysłony KAŻDEGO obiektywu zarówno po podłączeniu EC14 jak i EC20 (lub oba naraz), np. dla BIGMY (50-500/4.0-6.3):
a) z EC14: 70-700/5.6-8.9
b) z EC20: 100-1000/8.0-12.6 (ło matko!)
Polecam także uwadze opis (szczególnie dla Ciebie Zibi!): http://www.dpreview.com/learn/?/key=aperture
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
lessie nie gadaj że ZD 50-200 z EC2.0 na długim końcu będzie miało F7.1. nie chce mi się wierzyć. natomiast ZD70-300 to tak tyle może mieć
Hehe, to nie jest Zibi kwestia wiary tylko matematyki. Jest 7.1 na końcu i basta.
ZD 70-300/4.0-5.6 z EC20 będzie miał F8.0-11 (dołóż dwie działki przysłony do bazowych F).
Mateusz... nie wiesz co piszesz wyrażając takie opinie.
Powinieneś iść na kurs czytania ze zrozumieniem. Obrażać to sobie możesz swoje dzieci o ile je masz. Jeżeli nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, to trudno. Ja ci już nie będę wyjaśniał. Mam w nosie Twoje wyobrażenia.
Na szczęście nie Ty będzie oceniał mojego wykształcenie, a nikogo mam nadzieję.
EOT
Podejdźmy do tej kwestii po inżyniersku .........
Kolejne działki przesłony w ciągu wymienionym przez Panią Dogmaster są niczym innym jak ciągiem geometrycznym o ilorazie q=sqrt2, a więc kolejne jego wyrazy powstają przez wymnożenie poprzedniego przez pierwiastek z 2. Dlaczego akurat tak ? To proste: 1 działka przesłony (1EV = 1 Exposure Value) dalej oznacza dokładnie 2-krotnie mniej światła padającego na matrycę (w tym samym czasie rzecz jasna). Aby to uzyskać musimy dokładnie 2 razy podzielić pole powierzchni otworu, przez który wpada światło na matrycę (czyli zwiększyć wartość F). Pole powierzchni koła to z trywialnej zależności:
.............
PI * r^2 = PI * (d/2)^2 = PI * (d^2)/4
gdzie d=2r - średnica koła
.............
tak więc jak widzimy średnica jest w kwadracie. Wynika z tego, że aby pomniejszyć pole powierzchni koła 2-krotnie, średnicę musimy podzielić przez pierwiastek (kwadratowy) z 2. Polecam wykonanie prostego przykładu (tutaj z uwagi na ograniczenia edytorskie sobie daruję): wstaw za d, d/(sqrt2) do wzoru PI * (d^2)/4. Otrzymamy PI * d^2/8, a więc DOKŁADNIE 2x mniej :-).
.............
Podsumowując:
EC14 dołoży DOKŁADNIE 1EV, czyli wymnoży przesłony bazowe przez sqrt2 (dla ZD 50-200/2.8-3.5 otrzymamy 4.0-4.9) a EC20 dołoży DOKŁADNIE 2EV, czyli sqrt2*sqrt2 czyli 2 :-).
.............
Wiedząc to, łatwo możemy przeliczyć KAŻDĄ wartość przysłony KAŻDEGO obiektywu zarówno po podłączeniu EC14 jak i EC20 (lub oba naraz), np. dla BIGMY (50-500/4.0-6.3):
a) z EC14: 70-700/5.6-8.9
b) z EC20: 100-1000/8.0-12.6 (ło matko!)
normalnie doktorat :shock: :D
no to + :)
Popatrz Zibi: to TY obraziłeś swego przedmówce, w dodatku nie mając racji. Ja Ci naukowo wyjaśniłem coś, czego nie zrozumiałeś, a argument ze szkołą podniosłeś Ty :-)
Także nie napinaj się tak, bo nie ma o co.
Pozdro
Mateusz wpieprzyłeś się z butami w starą i kilkustronicową dyskusję z wieloma uwagami i dość długo ciągnięta z wieloma zakrętami. Nie obchodzi mnie to co zrozumiałeś a co nie. Jednak usilnie próbujesz komuś tu wmówić że ja coś zrobiłem tamto owamto. Posługujesz się wycinkami słów, zmieniając ich znaczenie. Możliwie że ktoś da ci wiarę, nie znając mnie i tematu. To mnie irytuje, bo nie lubię czarnej retoryki i pomówień, którą Ty widać lubisz. Nie miałem zamiaru się odzywać , ale ty dalej z uporem trolla teraz insynuujesz że kogoś obraziłem. Otóż wybacz nie życzę sobie tego. Nie jesteś tu mile widziany.
....EOT...
Mam gdzieś co Cie irytuje a co nie. Dyskusja nie była długa (ledwie 4 strony, bez żadnych zakrętów), a wszystkie "pomówienia" są cytatami Twoich wypowiedzi, więc proszę nie rób mi wody z mózgu tylko dlatego, że napisałeś 2 500 postów. Przyznanie się do błędu to jak widać dla Ciebie zbyt wiele, a takim błędem było niezrozumienie zasad krotności przesłon etc. Z uporem trolla odwracasz uwagę od tematu wątku skupiając się na pisaniu żałosnych haseł w tylu "czarna retoryka". A to że nie jestem przez Ciebie mile widziany mało mnie obchodzi...
Jako laik się tylko zapytam, bo się zakręciłem, jak to będzie wyglądało dla obiektywu ZD 70-300 i konwertera EC14 dla światła i ogniskowej ?
i jeszcze jedno, w olypedii, nie jest napisane {wyszczególnione} czy ten konwerter będzie współpracował z ZD 70-300 - ale rozumie, że nie ma problemu ?
pzdr
Jako laik się tylko zapytam, bo się zakręciłem, jak to będzie wyglądało dla obiektywu ZD 70-300 i konwertera EC14 dla światła i ogniskowej ?
i jeszcze jedno, w olypedii, nie jest napisane {wyszczególnione} czy ten konwerter będzie współpracował z ZD 70-300 - ale rozumie, że nie ma problemu ?
pzdr
AF nie wydoli za ciemno.
AF nie wydoli za ciemno.
Wydoli, nawet z EC-20 - wiem, bo mam. Musi być bardzo jasny dzień i nie ma problemu. Dopiero jak skierujesz na ciemny obiekt, to może polecieć Ci po zakresie. Ale, podkreślam - może, a nie musi.
pzdr
ZD 70-300 bazowo ma przesłony F4.0-5.6, a więc:
a) z EC14: 5.6-8.0 (dodajemy po 1 EV, albo wymnażamy przez sqrt2 jak kto woli)
b) z EC20: 8.0-11 (dodajemy po 2 EV), albo wymnażamy przez 2 jak kto woli)
Konwerter będzie współpracował z ZD 70-300, tzn. wydłuży ogniskową, ale przynajmniej teoretycznie nie będzie przenosił AF. Jak okazuje się w praktyce (post Bodzip-a), w jasnych warunkach działa..
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Tutaj tabela kompatybilności: http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/compati/e_system.cfm#CombinedLens
Zarówno z EC14 jak i EC20 stoi, że niby MF...
Dzięki, a w długości się przemnaża 300mm *1,4 np ?
Pzdr
NightCrawler
28.01.09, 22:28
tak (6literek)
Fakt, mogłem od razu napisać. Tak więc ZD 70-300/4.0-5.6:
a) + EC14 = 100-420/5.6-8.0 (100 w zaokrągleniu, bo wychodzi 99)
b) + EC20 = 140-600/8.0-11