Zobacz pełną wersję : Przepalanie świateł w 510
Potrzebuje kilka porad na temat zdjęć nocnych . Głównym moim problemem jest to iż na większości zdjęć nocnych występują flary i bliki.
Czy istnieją jakieś filtry na redukcję takich problemów?
Mnie też to dotknęło. Na przepalenia tylko M, dobry też filterek by zgasić np. niebo. Nocne zdjęcia robisz pewnie na dużej przysłonie i umiejętnie kadrujesz z tulipanem i nie pomaga... więc albo będziesz lepiej kadrował albo naturalna mgiełka Ci pomoże.
Na przepalenia podobno dobry jest detox ;)
A poważnie, przede wszystkim pokaż zdjęcia, bo tak jak teraz to nawet nie wiadomo co Ci powiedzieć. Jedynie - błąd w nastawie ekspozycji. Tak więc - przykłady.
Jeśli o zdjęcia nocne chodzi, wiele Ci nie powiem, ale pierwsze co ja bym zrobił to wyczyszczenie optyki.
zmień temat inaczej kosz.
zdjęcia testowe Bliki i flary .... :(
Fotki przepalone w trybie M
https://forum.olympusclub.pl/announcement.php?f=24
14d :!::!: ile można :!:
E -510 z dwoma kitami zaczyna mi dużo zdjęc przepalac :(
Zdjęcia krajobrazowe w porannym świetle czy póznym popołudniem gdzie niema ostrego światła są przepalone ( niebo itp) .
E510 zaczyna przepalać, czy Ty przepalasz ?
Smerf Maruda
21.07.08, 11:14
Fotki przepalone w trybie M
Ty nie przepalaj, aparat też Ci nie przepali.
Beznadziejny wątek.
Beznadziejny wątek.
Typowy ;)
Trzeba się nauczyć, ze matryca Olympusa nie toleruje przepałów.
Naswietlaj w punkt, stosuj bracketing, obserwuj histogram.
Cyfrówka to nie film, ma mniejszą tolerancję na błędy naswietlania.
Wreszcie zastanow się, czy dana scena jest możliwa do zarejestrowania przez aparat o świateł po cienie.
Jesli nie, to raczej niedoświetlaj, jedną z podstaw fotografowania jest pozostawianie szczegółów w swiatłach, w cieniach może ich brakować.
Oczywiście są wyjątki ale taka jest reguła.
Mnie też to dotknęło. Na przepalenia tylko M, dobry też filterek by zgasić np. niebo. Nocne zdjęcia robisz pewnie na dużej przysłonie i umiejętnie kadrujesz z tulipanem i nie pomaga... więc albo będziesz lepiej kadrował albo naturalna mgiełka Ci pomoże.
Wytlumacz mi jak tryb M pozwoli mi zlikwidowac przepalenia?
Czesc.Ch.
Smerf Maruda
21.07.08, 11:43
Typowy ;)
Naswietlaj w punkt, stosuj bracketing, obserwuj histogram.
Żeby naświetlać w punkt trzeba realną czułość matrycy wyznaczyć :-)
A wątek jest beznadziejny, bo jeśli ktoś mówi, że aparat mu przepala światła w trybie M... no to... ech, no ręce opadają.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Proste. Tryb M -> więcej czasu poświęcasz na ustawienia aparatu -> masz mniej czasu na palenie -> unikasz przepalenia.
Czesc.Ch.
Mówimy o przepaleniach więc pewnie o nienajłatwiejszym świetle zastanym. Zatem zrób zdjęcie w jakimś trybie automatycznym i dla porównania w manualnym i zobaczysz różnice.
Jeśli nie zobaczysz to znaczy, że masz super automatykę lub dobre światło. Ja już nawet nie próbuję sprawdzać swojej automatyki i od razu sam wszystko ustawiam by nie mieć niespodzianek.
Zapewne żartowałeś z tym pytaniem ale może koledze się przyda.
Chyba żadna nie toleruje ;)
Do autora wątku, jak używasz jpeg to Contrast -2, jak zdjęcia wydaja się blade to wrzuć Color +1
BTW, o tych przepałach to bym w jakimś FAQ napisał bo większość ma problem z silnikiem jpeg w E-510 (a raczej jego domyślną konfiguracja).
Darekw1967
21.07.08, 12:08
E -510 z dwoma kitami zaczyna mi dużo zdjęc przepalac :(
Zdjęcia krajobrazowe w porannym świetle czy póznym popołudniem gdzie niema ostrego światła są przepalone ( niebo itp) .
Druga sprawa zdjęcia nocne :
W większości z nich występują irytujące bliki i flary :(
Pytanko :
Jakieś filtry redukujące flary i bliki ?
i coś na przepalenia ???
Bliki i flary powstaja przy korzystaniu ze slabo jakosciowych
filtrow oraz z odblaskow w samym obiektywie.
Staraj sie zdjac jakiekolwiek fitry ze szkla i zastosuj
breketing i pozniej polacz odpowiednio ujecia w 1 kadr.
Oko ludzkie widzi zakres okolo 20 EV a matryca pare razy mniej i
roznym sprzetem zrobisz podobny... przepal jak sa warunki
ciezkie i skrajne.
Pomierz sobie punktowo najjasniesze elementy kadru i najciemniejsze
jak... wychodzi poza zakres tonalny Twojego aparatu musisz zastosowac
bez filtrow wiecej niz 1 ekspozycje.
Wiadomo, ze wraz ze zwiekszeniem czulosci (ISO ) dynamika aparatu spada
czyli staje sie slabszy dla swiatel i cieni.
kazil musisz wziasć pod uwage, że niebo w takim wypadku jest ok 10x jaśniejsze niż trawa i inne elementy które mają mniejszy procent odbicia światła poniżej choryzontu a matryca 510 zarejestrujne albo spalone niebo albo niedoświetlony dół- pomaga jedynie HDR lub zrobienie tego zdjęcia z samego rana wtedy kiedy niebo jest błękitne. Zdjęcia nocne wyglądają w miare normalnie.
Co do FAQ jestem jak najbardziej za! w tym aparacie jest to na prawde spory problem i nia raz nerwów przez to zjadłem co nie miara.
na dpreview jak testowali e-510 to opisywali optymalne ustawienia, potem przy porównywaniu z innymi aparatami też je chyba stosowali
elminho kurcze szukałem i trudno mi tam co kolwiek znaleść :(
http://www.dpreview.com/reviews/olympuse510/page22.asp
na dole strony piszą, że ze względu na przeostrzenie i włączoną redukcję szumów zdjęcia nawet na najniższych czułościach tracą dużo jakości i trochę w światłach
Często dobrym lekarstwem na przepalenia jest odwiedzenie danego miejsca o innej porze dnia, przy innym zachmurzeniu, po prostu gdy jest inaczej oświetlone. Mam na myśli np. zdjęcie "2ok.jpg". Nic na siłę.
elminho fakt, zrobilem teraz test z różnymi ustawieniami i najmniej cieni było z wyłączoną redukcja szumów jak i wyłączonym filtrem szumów (czy to czasem nie jest to samo?)