PDA

Zobacz pełną wersję : Przepalanie świateł w 510

kazil
21.07.08, 09:50
Potrzebuje kilka porad na temat zdjęć nocnych . Głównym moim problemem jest to iż na większości zdjęć nocnych występują flary i bliki.
Czy istnieją jakieś filtry na redukcję takich problemów?

Peniek242
21.07.08, 10:06
Mnie też to dotknęło. Na przepalenia tylko M, dobry też filterek by zgasić np. niebo. Nocne zdjęcia robisz pewnie na dużej przysłonie i umiejętnie kadrujesz z tulipanem i nie pomaga... więc albo będziesz lepiej kadrował albo naturalna mgiełka Ci pomoże.

Eddie
21.07.08, 10:07
Na przepalenia podobno dobry jest detox ;)

A poważnie, przede wszystkim pokaż zdjęcia, bo tak jak teraz to nawet nie wiadomo co Ci powiedzieć. Jedynie - błąd w nastawie ekspozycji. Tak więc - przykłady.

Jeśli o zdjęcia nocne chodzi, wiele Ci nie powiem, ale pierwsze co ja bym zrobił to wyczyszczenie optyki.

fotomic
21.07.08, 10:15
zmień temat inaczej kosz.

kazil
21.07.08, 10:35
zdjęcia testowe Bliki i flary .... :(

kazil
21.07.08, 10:49
Fotki przepalone w trybie M

fotomic
21.07.08, 10:57
https://forum.olympusclub.pl/announcement.php?f=24

14d :!::!: ile można :!:

dobas
21.07.08, 11:09
E -510 z dwoma kitami zaczyna mi dużo zdjęc przepalac :(
Zdjęcia krajobrazowe w porannym świetle czy póznym popołudniem gdzie niema ostrego światła są przepalone ( niebo itp) .

E510 zaczyna przepalać, czy Ty przepalasz ?

Smerf Maruda
21.07.08, 11:14
Fotki przepalone w trybie M

Ty nie przepalaj, aparat też Ci nie przepali.

Beznadziejny wątek.

rocco
21.07.08, 11:18
Beznadziejny wątek.
Typowy ;)

Trzeba się nauczyć, ze matryca Olympusa nie toleruje przepałów.
Naswietlaj w punkt, stosuj bracketing, obserwuj histogram.
Cyfrówka to nie film, ma mniejszą tolerancję na błędy naswietlania.
Wreszcie zastanow się, czy dana scena jest możliwa do zarejestrowania przez aparat o świateł po cienie.
Jesli nie, to raczej niedoświetlaj, jedną z podstaw fotografowania jest pozostawianie szczegółów w swiatłach, w cieniach może ich brakować.
Oczywiście są wyjątki ale taka jest reguła.

chomsky
21.07.08, 11:18
Mnie też to dotknęło. Na przepalenia tylko M, dobry też filterek by zgasić np. niebo. Nocne zdjęcia robisz pewnie na dużej przysłonie i umiejętnie kadrujesz z tulipanem i nie pomaga... więc albo będziesz lepiej kadrował albo naturalna mgiełka Ci pomoże.

Wytlumacz mi jak tryb M pozwoli mi zlikwidowac przepalenia?
Czesc.Ch.

Smerf Maruda
21.07.08, 11:43
Typowy ;)

Naswietlaj w punkt, stosuj bracketing, obserwuj histogram.

Żeby naświetlać w punkt trzeba realną czułość matrycy wyznaczyć :-)

A wątek jest beznadziejny, bo jeśli ktoś mówi, że aparat mu przepala światła w trybie M... no to... ech, no ręce opadają.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

Proste. Tryb M -> więcej czasu poświęcasz na ustawienia aparatu -> masz mniej czasu na palenie -> unikasz przepalenia.

Peniek242
21.07.08, 12:02
Czesc.Ch.

Mówimy o przepaleniach więc pewnie o nienajłatwiejszym świetle zastanym. Zatem zrób zdjęcie w jakimś trybie automatycznym i dla porównania w manualnym i zobaczysz różnice.
Jeśli nie zobaczysz to znaczy, że masz super automatykę lub dobre światło. Ja już nawet nie próbuję sprawdzać swojej automatyki i od razu sam wszystko ustawiam by nie mieć niespodzianek.
Zapewne żartowałeś z tym pytaniem ale może koledze się przyda.

qbic
21.07.08, 12:06

Chyba żadna nie toleruje ;)

Do autora wątku, jak używasz jpeg to Contrast -2, jak zdjęcia wydaja się blade to wrzuć Color +1

BTW, o tych przepałach to bym w jakimś FAQ napisał bo większość ma problem z silnikiem jpeg w E-510 (a raczej jego domyślną konfiguracja).

Darekw1967
21.07.08, 12:08
E -510 z dwoma kitami zaczyna mi dużo zdjęc przepalac :(
Zdjęcia krajobrazowe w porannym świetle czy póznym popołudniem gdzie niema ostrego światła są przepalone ( niebo itp) .
Druga sprawa zdjęcia nocne :
W większości z nich występują irytujące bliki i flary :(
Pytanko :
Jakieś filtry redukujące flary i bliki ?
i coś na przepalenia ???

Bliki i flary powstaja przy korzystaniu ze slabo jakosciowych
filtrow oraz z odblaskow w samym obiektywie.

Staraj sie zdjac jakiekolwiek fitry ze szkla i zastosuj
breketing i pozniej polacz odpowiednio ujecia w 1 kadr.

Oko ludzkie widzi zakres okolo 20 EV a matryca pare razy mniej i
roznym sprzetem zrobisz podobny... przepal jak sa warunki
ciezkie i skrajne.

Pomierz sobie punktowo najjasniesze elementy kadru i najciemniejsze
jak... wychodzi poza zakres tonalny Twojego aparatu musisz zastosowac
bez filtrow wiecej niz 1 ekspozycje.

Wiadomo, ze wraz ze zwiekszeniem czulosci (ISO ) dynamika aparatu spada
czyli staje sie slabszy dla swiatel i cieni.

damnian
21.07.08, 12:13
kazil musisz wziasć pod uwage, że niebo w takim wypadku jest ok 10x jaśniejsze niż trawa i inne elementy które mają mniejszy procent odbicia światła poniżej choryzontu a matryca 510 zarejestrujne albo spalone niebo albo niedoświetlony dół- pomaga jedynie HDR lub zrobienie tego zdjęcia z samego rana wtedy kiedy niebo jest błękitne. Zdjęcia nocne wyglądają w miare normalnie.

Co do FAQ jestem jak najbardziej za! w tym aparacie jest to na prawde spory problem i nia raz nerwów przez to zjadłem co nie miara.

elminho
21.07.08, 12:57
na dpreview jak testowali e-510 to opisywali optymalne ustawienia, potem przy porównywaniu z innymi aparatami też je chyba stosowali

damnian
21.07.08, 13:18
elminho kurcze szukałem i trudno mi tam co kolwiek znaleść :(

elminho
21.07.08, 13:34
http://www.dpreview.com/reviews/olympuse510/page22.asp
na dole strony piszą, że ze względu na przeostrzenie i włączoną redukcję szumów zdjęcia nawet na najniższych czułościach tracą dużo jakości i trochę w światłach

Ggrzesiek
21.07.08, 14:18
Często dobrym lekarstwem na przepalenia jest odwiedzenie danego miejsca o innej porze dnia, przy innym zachmurzeniu, po prostu gdy jest inaczej oświetlone. Mam na myśli np. zdjęcie "2ok.jpg". Nic na siłę.

damnian
21.07.08, 14:24
elminho fakt, zrobilem teraz test z różnymi ustawieniami i najmniej cieni było z wyłączoną redukcja szumów jak i wyłączonym filtrem szumów (czy to czasem nie jest to samo?)