Zobacz pełną wersję : 560UZ kłopoty z uruchomieniem
Pomocy!!! Po uruchomieniu aparatu ,po ekranie powitalnym wyświetla się komunikat - błąd zoomu. Aparat zaraz potem się wyłącza. Serwis czy może ktoś coś poradzi. Pomocy jadę na wakacje - bez aparatu duża kicha.
:cry:
Witam.
Dzisiaj u mnie wystąpił taki sam problem.
Wczoraj jeszcze normalnie robiłem zdjęcia,
Dzisiaj włączam aparat, obiektyw wysuwa się do pewnego momentu zaczyna charczeć, zatrzymuje się, wyświetla się obrazek z napisem błąd zoomu i aparat się wyłącza :cry:
Aparat mam jeszcze na gwarancji więc myślę że nie będzie problemu z naprawą...
ps. czy to wada fabryczna tego modelu?
W "pięćsetkach" Olympusa często ulega uszkodzeniu folia z naniesionymi ścieżkami srebrowymi obsługująca pokrętło trybów i spust migawki, wystarczy że złapie trochę wilgoci. Aparat zachowuje się wtedy nieprzewidywalnie, również w taki sposób jak opisałeś. Robiłem już dwie sztuki SP 510 z takimi objawami, po wymianie tego modułu aparaty sprawowały się bez zarzutu, niestety jest to element w zasadzie nierozbieralny, a więc i raczej nienaprawialny.
Tyle co udało mi sie na ten tamat znaleźć ...
Dziś swojego oddałem do serwisu.
Poleci do Olympusa, bo jest całe szczęście na gwarancji :roll:
Czas oczekiwania:
4Tyg!!!!
Chyba mnie krew zaleje bez aparatu :F
Kicha z wakacyjnymi zdjęciami.Aparat jeszcze na gwarancji. Mam nadzieję że nie będzie to problem cykliczny. Wiara czyni cuda. Łączę się z Wami w bólu!!!
A jak mi to walnie po gwarancji? Aparat do wywalenia? Z tego co napisal J.Graph zrozumiałem, że moduł nienaprawialny, więc pewnie na gwarancji wymienią na nowy, a po gwarancji okaże się, że to kosztuje tyle co nowy aparat.
Znając mojego pecha to pewnie tak będzie.
:grin:Serwis Olympusa - 15 dni roboczych, naprawa układu zoomu. AF jakby ciszej pracuje. Generalnie duży ukłon w stronę serwisu. Mam nadzieję że nie jest to usterka cykliczna! Pozdrawiam wszystkich .