Zobacz pełną wersję : [e-510] natychmiastowy podgląd zrobionego zdjęcia na laptopie
andrzejski
19.07.08, 20:44
witam,
nie mogę znaleźć rozwiązania. Czy jest jakaś możliwość aby móc zaraz po zrobieniu zdjęcia w e-510 (podłączony przez usb) móc obejrzeć je na ekranie komputera? Oczywiście nie chodzi mi o opcję przegrania zdjęcia. Nie znalazłem też takiej opcji w Olympus Master, a może źle szukałem. Oprogramowanie niektórych aparatów ma taką opcję.
--
pozdrawiam Andrzej
tak, jest taka możliwość - program się nazywa Olympus Studio (aktualnie jest wer. 2.0). Tam masz możliwość podglądu zdjęć, ale nie tylko ... min. można sterować aparatem z poziomu komputera. Dobra sprawa - polecam.
Z E-xxx i Olympus Studio lepiej się pracuje niż np. z Nikonem Dxx i ichniejszym Camera Control Pro. Przyjemniejsza obsługa i przyjazny interfejs. Niestety nie działa podgląd na żywo. Jest to możliwe chyba tylko z QuickPhoto - tu jednak cena to 3000 - 6000 pln za program (w zależności od wersji). Używam w pracy Olympusa C-5050 z tym programem, działa świetnie.
a w telewizorze Cię nie urządzi ?
bo ja mam czasem podpięty aparat do telewizora
i na CRT jest podgląd na żywo i natychmiastowy podgląd zdjęcia
tylko nie wiem czy Ci się to nada czy musi być laptop
Podłącz sobie do laptopa karte tv (z wejściem In-chinch), zepnij kablem z aparatem i masz podgląd na żywo wraz ze zrobionym zdjęciem :D
Skorzystam z tego wątku i podepnę sie ;-) W jaki najprostszy sposób zgrać fotki na CD, tak aby ruszyły w normalnym odtwarzaczu DVD. Jeśli są zgrane tylko jako pliki (np. jpg), to ukazuje sie komenda o nieprawidłowym formacie plików, jeśli zaś korzystam z opcji VCD (wbudowanej w NERO), to wyświetla tylko ostatnia fotkę w pomniejszeniu. Przypuszczam, ze to pewnie jest dosyć banalne w praktyce, ale zapytać trzeba ;-)
Wczoraj nagrywałem zdjęcia na płyte i bez problemu w odtwarzaczu DVD mi odczytało ...
Rozszerzenie : jotpeg
Rozmiar : 1024x768
Wydaje mi sie że odtwarzacz głupieje bo nie zmniejszyłeś zdjęć ...
Mam racje ? :wink:
Być może jest to powód, ale mój DVD ma rożne przypadłości i chyba domaga sie już wymiany ;-)
Być może jest to powód, ale mój DVD ma rożne przypadłości i chyba domaga sie już wymiany ;-)
może aktualizacja firmware pomoże
NightCrawler
21.07.08, 14:58
polecam nagrywanie przez picasse - robi ladne menu przy okazji :)
a nagrywa sie prosto i przyjemnie :)
Fakt, mozna uzyc i takiego narzedzia, nie wiem tylko czy DVD to odtworzy? Sprawdze wkrotce.