PDA

Zobacz pełną wersję : Kupuję E-510 - co mam do niego dokupić ?

Gotyk
16.07.08, 21:01
Witam,

Zdecydowałem się na Olympusa jako swoją pierwszą lustrzankę w życiu :grin: Kupuję ją z obiektywem 14-42 mam parę pytań co najlepiej dokupić do tego zestawu ?

- czy kupować double-kit ? Warto laikowi dokupować teleobiektyw ?
- czy mam kupować filtry na obiektyw ? Czy chronią one obiektyw przed zarysowaniem ? Jakie filtry możecie polecić
- jakiej marki statywy polecacie ? Velbon to dobre statywy ?
- czy kupno przez internet to dobry pomysł ? Może się uszkodzić aparat lub obiektyw podczas transportu ?
- czy warto dopłacać 30zł do karty pamięci 300x UDMA ? Jest szybsza niż x133 ?

Jeśli macie jeszcze jakieś rady to z góry dziękuję

dog_master
16.07.08, 21:12
1. Tak. 14-42 jest dosc krotkie, a 40-150 jest dobre i stosunkowo dlugie :) Poza tym, po jakims czasie i tak sam zobaczysz, czy potrzebujesz dluzszego zooma czy nie. Ale do fotografii "wszystkiego" imho warto.

2. Jak chcesz. Chronia, ale i przeszkadzaja [strata jakosci, apanie blikow, zdjecia pod swiatlo]. Ja mam, ale gdy sa mi potrzebne, gdy nie - sciagam [zdjecia nocne czy pod slonce]. Jakie? Hoya [jakas wyzsza], Marumi, B+W :D, Heliopan :D. Nie no, Marumi starczy ;)

2. Velbon, Manfrotto, GoldPhoto i pewnie wiele innych, o ktorych zapomnialam... :cool: Ale patrz na konkretny model, zeby utrzymal lustro.

3. Jezeli kupujesz w dobrym sklepie, to przesylka jest odpowiednio zabezpieczona. Fakt faktem, sa mityczne opowiesci o latajacych sprzetach ;p aczkolwiek jakby co, to mozna reklamowac. Ja zamawialam przez internet do tej pory wszystko [aparat odbieralam na miejscu, reszta szkiel z dostawa do domku ;p] i zawsze bylo okej. A ceny tez sa o wiele nizsze niz np. w MediaMarkt.

4. Tak, sa szybsze. Ale czy warto i czy dzialaja - nie wiem.

Rady? ;) Dwie ;p Polecam lekture forum - wszystko bylo ;p A ja tak w skrocie tylko, bo to tematy na wypracowania :] No i rob zdjecia i eksperymentuj, w rece z instrukcja :)

slawek
16.07.08, 21:27
Kupuj double-kit nie będziesz żałował ! Tu masz ceny za double-kita http://www.ceneo.pl/641889

m_kola
16.07.08, 21:34
Moim skromnym zdaniem zapomniałeś o jednej z najważniejszych spraw: torba lub plecak!
Nawet w domu trzeba w jakiś godnych warunkach przechowywać sprzęt!:)
I również polecam double kita.

dobas
16.07.08, 21:37
Witam,

Zdecydowałem się na Olympusa jako swoją pierwszą lustrzankę w życiu :grin: Kupuję ją z obiektywem 14-42 mam parę pytań co najlepiej dokupić do tego zestawu ?

warto - nie wiele drożej a wiele mżesz zyskać jesli chodzi o ogniskowe

- czy mam kupować filtry na obiektyw ? Czy chronią one obiektyw przed zarysowaniem ? Jakie filtry możecie polecić

są dwie szkoły - jedna mówi, że tak, bo chronisz soczewki, druga, że nie bo szkła obiektywów sa i tak wytrzymałe a filtr pogarsza jakość obrazu. Ja nie wiem, wiec w dni parzyste mam filtr, w nieparzyste nie mam. Raz pies ni polizał 14-54 jak miałem filtr to się cieszyłem że miałem filtr. Raz kot mi nasmarkał w ZD8, filtra nie miałem i okazało się ze wystarczyło wytrzeć wszystko miękką bawełnianą szmatką. Z kolei gdy fotografowałem nad morzem - takim prawdziwym, słonym a nie Bałtyckim - to łatwiej było czyścić filtr...

ja polecam GOLDPHOTO - żywcem zerżnięta chińska podróbka Manfrotto. Ale napisz do czego będziesz go używał co fotografujesz i na czym Ci zależy. Satyw może być albo lekki albo dobry - a kupując statyw musisz zdecydować się na jakiś kompromis. VELBON SHERPA - cieszy się niezłymi piniami

- czy kupno przez internet to dobry pomysł ? Może się uszkodzić aparat lub obiektyw podczas transportu ?

nie kupuj od byle kogo, dwiedz się jak transportują. Ja wszystkie aparaty i obiektywy kupowałem przez internet. doszły całe, zapakowane przyzwoicie i dostarczone przez kuriera. Jak masz wątpliwości co do jakiegoś sklepu - spytaj na Forum może ktoś ma dobre lub złe doświadczenia

nie mam pojęcia

S4INT
16.07.08, 21:41
Witam,

Ad 1. Warto, chyba że masz naprawdę ograniczony budżet ;) 40-150 to naprawdę świetny obiektyw za te pieniądze.
Ad 2. Ostatnio było o tym na forum... bodajże w topicu o 12-60
Ad 3. Polecam firmę Slik. Niektórzy mówią, że jakość niewiele niższa niż manfrotto a cena wieeele niższa.
Ad 4. Nie masz się czego bać, kupuj :) tzn teoretycznie wszystko się może zdarzyć, ale w praktyce bardzo rzadko.
Ad 5. Nie wiem :P

Jak mówił przedmówca, pomyśl o torbie/plecaku. Torba lepsza na spacery, ale przy dłuższych wypadach trochę niewygodna. Plecak to przeciwieństwo poniekąd - trudniejszy dostęp do aparatu (trzeba zdejmować plecak itd), za to w góry albo na rower w sam raz. Rozejrzyj się za dość awangardowym plecakiem Lowepro Slingshot - ciekawe połączenie zalet (i niektórych wad ;)) plecaka i torby. Jeśli masz zamiar w niedalekiej przyszłośći rozbudowywać sprzęt to kup nosidełko trochę na wyrost.

Pozdrawiam

dog_master
16.07.08, 22:05
są dwie szkoły - jedna mówi, że tak, bo chronisz soczewki, druga, że nie bo szkła obiektywów sa i tak wytrzymałe a filtr pogarsza jakość obrazu. Ja nie wiem, wiec w dni parzyste mam filtr, w nieparzyste nie mam. Raz pies ni polizał 14-54 jak miałem filtr to się cieszyłem że miałem filtr. Raz kot mi nasmarkał w ZD8, filtra nie miałem i okazało się ze wystarczyło wytrzeć wszystko miękką bawełnianą szmatką. Z kolei gdy fotografowałem nad morzem - takim prawdziwym, słonym a nie Bałtyckim - to łatwiej było czyścić filtr...
Fajnego masz kota ;) Moj to poluje na obiektyw, ale nie z jezykiem, a z pazurami... Jeej, ile bym dala za filtr do ZD8...

lucas_g
16.07.08, 22:13
Kupuj dualkit bez dwóch zdań, ale reszta czyli filtry, statyw itp. to wyjdzie w praniu. Jeśli Ci będzie tego brakować to dokupisz. IMHO nie ma sensu póki co wydawać kasy. Jeśli chodzi o kartę to tylko w przypadku zrzucania fotek w czytniku poczujesz różnicę. Jeśli poprzez USB via body to Extreme III wystarczy.

rocco
16.07.08, 22:42
Koniecznie muszelkę ME-1.
http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/product/product/3884
Powiększenie tylko 1.2x ale robi różnicę :)
Używałem jej z E-510 i bez niej było mi źle.

skow
17.07.08, 07:41

Dodatkowy akumulator.

dobas
17.07.08, 10:26
Dodatkowy akumulator.

ooo tak. to na pewno. Nie zeby jeden słabo trzymał, ale podczas gdy ładujesz pierwszego
drugim możesz pracować

jcakov
17.07.08, 10:29
Gdy już mowa o torbie/plecaku to pozwolę sobie zauważyć że jak już dzieje się akcja to aparat i tak wieszamy na szyi. Nikt nie chowa aparatu czy to do torby czy plecaka jeśli np. poluje na zwierzaki w lesie, cały czas trzeba go mieć w pogotowiu bo czas poświęcony na wyjęcie go z torby(do tego nerwowe ruchy przy tym) może zepsuć całą okazję.
Ja miałem do czynienia z torbą na początku. I powiem tylko tyle - torba się nada jeśli idziesz na konferencję, albo urodziny/wesele itd. Jeśli chodzi o jakikolwiek teren - tylko plecak. Torba jest przy jakiejkolwiek dłuższej wędrówce bardzo niewygodna, a szybsze wyjmowanie aparatu ma IMO znikome znacznie - jak pisałem, aparat i tak idzie na szyję po dotarciu do celu. Plecak nie spada z ramienia przy pochylaniu się, nie wypija się chamsko w jedno ramię, nie kiwa się itp.

S4INT
17.07.08, 13:10
Niby tak, ale weź pod uwagę, że podczas jakiegoś wypadu na foto nie chodzisz tylko z jednym obiektywem ciągle. Ja np. cały czas mieszam - zmieniam obiektywy, przykręcam, odkręcam filtry itp... Mając torbę przewieszoną przez ramię, mogę to wszystko robić bez zdejmowania plecaka, kładzenia go na ziemi, rozsuwania, wyjmowanie blabla itp poźniej znowu zakładanie itd. Czasem przez ten czas może zwierz uciec/ światło się zmienić/ cokolwiek. Dla mnie np. plecak jest przydatny kiedy niosę więcej sprzętu(wygodniejszy) albo dłuuuga wędrówka do jakiegoś miejsca, ew. rower.

budda
17.07.08, 13:26
ja używam plecaka,a do podręcznych dupereli kamizelki z mnóstwem kieszeni ( w dolnych z powodzeniem mieszczą się obiektywy,jeśli potrzebuje szybkich zmian)

rah
17.07.08, 14:29
Witam,

Warto kupić oba kitowe obiektywy. One się mocno uzupełniają.

Filtrów osobiście jeszcze nie mam. Niczego nie porysowałem. Skłaniam się ku kupnie polaryzacyjnego i szarych, ale to w planach i na razie mi ich nie brakuje.

Statywu nie używam, chociaż mam.

Kupiłem przez internet dwa aparaty, komputer i wiele innych rzeczy. Dobre sklepy pakują porządnie i oklejają firmową folią z nadrukiem i masz pewność, że nikt w środku nie grzebał.
Osobiście robiłem zakupy w fotozakupy i za każdym razem było wszystko ok. Warto podczas zamówienia zadzwonić i na bieżąco uzgodnić zamówienie.

Karta pamięci Sandisk CF EXTREME III 4GB w zupełności wystarcza, chociaż ja stosuję jednoczesny zapis jpg w najwyższej jakości i raw i czasem mi zabraknie miejsca. Nie wiem ile będziesz fotografował więc sam musisz zdecydować.

Bateria - mam jedną i wystarcza mi do zabawy z zapełnieniem całej 4 GB karty. Dla mnie to wystarczające. Bateria nie zmniejsza pojemności, doładowujesz maksymalnie(ok. 3-3,5 godz) kiedy tylko chcesz i fotografujesz dalej.

Torbę trzeba jednak kupić, żeby chociażby graty przechowywać w jednym miejscu. Nie kurzy się, jak spadnie w torbie to nic się nie stanie, no i po wyjściu z domu masz wszystko pod ręką. Oczywiście są też inne metody (odpowiednie kamizelki, plecaki itd).

Podstawa to komplet korus z najlepiej dwoma kitowymi obiektywami, do tego karta pamięci i jakaś torba na ten sprzęt i na początek to wszystko. Potem zobaczysz, jak ci się będą potrzeby klarować.