PDA

Zobacz pełną wersję : Kamerka internetowa

BODY GARD
27.06.04, 18:35
Mam prosbe czy mozna uzyc olympusa C 765 jako kamerki jesli tak to gdzie mozna znalesc program bardzo prosze o informacje i pozdrawiam wszystkich

zyggy
29.06.04, 09:01
NIE - szkoda matrycy i migawki

Zyggy
C740UZ + 16 + 128 + 888DX

Webster
18.10.04, 00:36
ja tu czegos nie rozumiem: gdy sie kadruje, to i matryca jest naswietlana i migawka jest podniesiona. To, ze matryca sie wypala, to rozumiem, ale zeby migawce cos sie dzialo?

Z tego wnioski plyna 2: nalezy szybko kadrowac i nie uzywac funkcji kamera. W takim razie po co to producent umozliwia? Zeby trzeba bylo czesciej sprzet wymieniac?

Muchowka
22.10.04, 12:09
Większość cyfraków możesz podłączyć jako kamerkę przez kartę TV do komputera, ale za kartę dajesz prawie 200 zł a za kamerkę ok. 100 - Podwójny zysk:
Taniej i nie wypalasz matrycy.
Karta TV + aparat ma sens wyłacznie w awaryjnych sytuacjach (komunikowanie sie z Ciocią w Ameryce 1 raz do roku przez kilka minut).

luc4s
22.10.04, 13:07
Większość cyfraków możesz podłączyć jako kamerkę przez kartę TV do komputera, ale za kartę dajesz prawie 200 zł a za kamerkę ok. 100 - Podwójny zysk:

Nie rozumiem po co karta TV, przecież aparaty Olympusa można podłaczać przez USB.

No z matrycą to się zgadzam.

Muchowka
22.10.04, 13:10
Nie wszystkie Olympus'y (ja mam C-350) - chyba że czegoś nie wiem :cry:

kerry
22.10.04, 13:23
Nie rozumiem po co karta TV, przecież aparaty Olympusa można podłaczać przez USB.
No z matrycą to się zgadzam.
Niestety Olympus nie przewidział opcji USB WEB CAM :)
Podłączenie Olka przez USB pozwala tylko na jego dwa zachowania:
1. jako media storage - aparat robi zdjęcia, przechowuje je potem na karcie pamięci, a całość po podłączeniu do komputera jest widoczna jako dysk wymienny, z którym można robić to co robi się z dyskami... :wink:
2. Jako urządzenie sterowane przez komputer (bodajże USB control) - aparat może robić zdjęcia będąc wyzwalanym przez komputer i stosując ustawienia narzucone mu przez niego (migawki, czułości zoomy itp). Zdjęcia tak wykonane mogą być składowane na karcie lub bezpośrednio na dysku. Teoretycznie można to zastosować jako WEB CAM, ale z bardzo wolnym odświeżaniem :roll: Stosując programy do obsługi aparatu możemy ustawić minimalny czas pomiędzy klatkami na 2 sek. czyli niby jest to kamera ale z odświeżaniem 0,5 klatki/s...

Stosując wyjście TV i kartę telewizyjną, mamy możliwość podglądu "na żywo" tego co widzi aparat, poieważ w tym momencie na TV OUT jest kierowany ten sam obraz, co na wizjer lub ekran LCD w aparacie (a więc "migawka" nie zużywa się...)

luc4s
22.10.04, 14:06
Kiedyś się bawiłem, ze sterowałem aparatem przez kompa, jako kamerka nie odpalałem wiec nie wiem, dzięki za wytłumaczenie.

No-shadow Kick
22.10.04, 15:00
Dla mnie dyskusja sprowadza się do jednego: kupić kamerkę USB za kilkadziesiąt złotych i mieć spokój.
Chyba wyjdzie taniej niż karta TV :) A na jakości się nie straci, bo raczej i tak obraz jest mocno kompresowany przy wideokonferencji.

Pozdrawiam

MichelCat
22.10.04, 15:25
No shadow ma rację, bardziej ekonomiczne jest kupno kamery internetowej, jakości i tak nie podniesiesz przy wideokonferencjach. Szkoda jednak tego aparatu tak wykorzystywać.

szafrani
28.10.04, 10:53
2. Jako urządzenie sterowane przez komputer (bodajże USB control) - aparat może robić zdjęcia będąc wyzwalanym przez komputer i stosując ustawienia narzucone mu przez niego (migawki, czułości zoomy itp). Zdjęcia tak wykonane mogą być składowane na karcie lub bezpośrednio na dysku.

witam
- mam 760:
- effekt który chcę osiągnąć: zjwiska/ procesy trwajace dugi okres czasu fotografowane w określonych odstępach czasu i skłądane w jeden film. np cały dzień w klika minut iflmu. problem techniczny: ręcznie ccięzko robić zdjęcia co np 10 sek.
- pytanie: gdzie szukać tego o czym pisze kerry: kontroli działania aparatu przez usb

pozdrawiam

kerry
28.10.04, 11:12
Temat był już poruszany - program cam2com i PineTree CameraController (piszę w tej chwili z pamięci, być może też cam2pc, sprawdzę w domu i ewentualnie skoryguję)
ps. sam robiłem takie filmiki m.in. zachód słońca i chmury nad miastem - rewelacja. Jeżeli ktoś jest zainteresowany to mogę zamieścić.

szafrani
28.10.04, 11:18
wybaczcie zaśmiecanie forum ale kupiłe aparat przedwoczraj i sypiam po 4 godziny. w nocy zamiast spać pstrykam fotki %-) . jestem zajarany !!
poczytam pożadnie forum i będe wiedział co i nie będe zadawał pytań tylko zaczne dawać rady :-P

thx i pozdrawiam

No-shadow Kick
28.10.04, 12:50
Ostatnio można było przeczytać o tym np. tutaj (http://www.forum.olympus.hat.pl/viewtopic.php?t=2670)

Pozdrawiam

szafrani
29.10.04, 16:06
ok juz wiem teraz sprawa techniczna
w manualu brak jest info jak postępować z c760.
próbowałem tak i nie działą
1: otorzyć klape do włazu pamięci (wyświetla error)
2: wciskam <ok> oraz Quickview , trzymam wiecej niż 3 sek i .... nic

wyczytałem ze jest inny wariant z wyciąganiem karty pamięci ale jakoś niejestem pewien czy to nie jest ryzykowne dla aparatu.

szafrani
2.11.04, 10:42
podciągam prosząć o odpowiedz :) przejżałęm 1/2 forum w głąb i nic nie zalazłem roztrzygającego :)

sprawdziłem drugi wariant tez nie zadziałał.

"droga kasiu nie wiem co robić" %-)