Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : E-410, lampa i coś tam jeszcze

mmalachowski
12.07.08, 02:02
Witam,
Mam zapytanka:
1. Przy ładniej pogodzie i robienu zdjeć osobom chciałem sobie doświetlić zdjęcia lampą wbudowaną i wyszło, że z lampą wychodzą przepalone. Bez lampy wychodziły ok, ale cienie troszkę chciałem doświetlić. Robiłem zdjęcia w trybie A i okazało się, że np. bez lampy czas jest 1/500 i zmienia się w zależności od naświetlenia, natomiast po włączeniu lampy czas jest stały - 1/180. Pytanie mam takie: czy można ustawić tak by przy włączonej lampie robił z czasem stosownym do oświetlenia czyli np 1/500.

2 w tybie Live View mozna jakoś przestawić by naciskając spust migawki do połowy mierzyło parametry i dociśniecie - robi zdjęcie. Teraz parametry ustawia przyciskiem AEL.

3. wyszła 420 i matrycha chyba ta sama - 10MP, a wg testów zakres tonalny dużo lepszy. Podejrzewam, że to programowa sprawa. Czy mozliwe jest by pojawiło się coś takiego w 410.

Dzięki z góry za odpowiedzi,
Pozdrawiam,
Marek

grizz
12.07.08, 06:26
1. nie da się. Potrzebny w lampie jest tryb FP - wbudowana go oidp, nie ma.
Mają fl36, fl50 i metze

2. -

3. "chyba" ;)

Darekw1967
12.07.08, 09:05
1. nie da się. Potrzebny w lampie jest tryb FP - wbudowana go oidp, nie ma.
Mają fl36, fl50 i metze

2. -

3. "chyba" ;)

1. Jak sie nie da ??? Masz w menu tryb SLOW i SLOW2

Wlasnie przed chwila to testowalem i to dziala

Warmik
12.07.08, 09:18

z wbudowaną lampą?

grizz
12.07.08, 09:30

Przecież slow, to jest synchronizacja z DŁUGIMI czasami, dla rozświetlenia tła.

Slow - błysk na pierwszą kurtynkę
slow2 - na drugą.

tkud
12.07.08, 09:39
Mnie się również wydaje, że kolega Darekw1967 nie zrozumiał, że chodzi o krótsze czasy od 1/180. Nawet w instrukcji pisze, że jeśli światło dopełniające będzie powodem przepałów to jedynie może pomóc lampa zewnętrzna.
Co do instrukcji lampy i tych dziwnych znaczków...dla Ciebie Darekw1967 w dziale "Akcesoria" wstawiłem zdjęcie strony z instrukcji. Pozdrawiam :-)

Darekw1967
12.07.08, 10:12
Mnie się również wydaje, że kolega Darekw1967 nie zrozumiał, że chodzi o krótsze czasy od 1/180. Nawet w instrukcji pisze, że jeśli światło dopełniające będzie powodem przepałów to jedynie może pomóc lampa zewnętrzna.
Co do instrukcji lampy i tych dziwnych znaczków...dla Ciebie Darekw1967 w dziale "Akcesoria" wstawiłem zdjęcie strony z instrukcji. Pozdrawiam :-)

Doswietlanie jest faktycznie do 1/180 s - dalej juz nie da sie ustawic... na wewnetrznej.

Za pierwszym razem jak wzialem aparat wydawalo mi sie, ze
aparat mi robil to na 1/200 s a za drugim razem juz nie moglem
tego ustawic recznie. Dziwne.

J.Graph
12.07.08, 12:01
1.

Wczoraj kombinowałem z wbudowaną lampą błyskową ...
W menu lampy błyskowej masz moc błysku :
FULL, 1/4, 1/16, 1/64

Powiem Ci że mimo wbudowanej lampy ładnie mi doświetlała ...
Przepaleń które mogłaby spowodować lampa nie miałem ...
Jedynie lekkie przepalenia białego tła na które świeciło słońce :twisted:

Pozdrawiam

grizz
12.07.08, 12:07
1.

Wczoraj kombinowałem z wbudowaną lampą błyskową ...
W menu lampy błyskowej masz moc błysku :
FULL, 1/4, 1/16, 1/64

Powiem Ci że mimo wbudowanej lampy ładnie mi doświetlała ...
Przepaleń które mogłaby spowodować lampa nie miałem ...
Jedynie lekkie przepalenia białego tła na które świeciło słońce :twisted:

Pozdrawiam

To nierozwiąze Ci problemu, bo przepalenie masz spowodowane światłem zastanym - by go uniknąć musisz skrócić czas naświetlania, a błysk lampą (bez FP) to wyklucza (nawet osłabiony), bo zostanie czarny pas na zdjęciu.

J.Graph
12.07.08, 12:24
To nierozwiąze Ci problemu, bo przepalenie masz spowodowane światłem zastanym - by go uniknąć musisz skrócić czas naświetlania, a błysk lampą (bez FP) to wyklucza (nawet osłabiony), bo zostanie czarny pas na zdjęciu.

Naturanie wiem o tym ;)

Chciałem sie natomiast wypowiedzieć ponieważ jeśli ktoś ma tylko wbudowaną lampe to z siłą błysku można kombinować ...

Troszke lepszy efekt można uzyskać,
błyskając wbudowaną lampą błyskowa i ustawiając -5EV

dog_master
12.07.08, 14:34
Przymknij przyslone, zmiejsz iso, zaloz filtr szary.

panco
4.08.08, 16:37
Przecież slow, to jest synchronizacja z DŁUGIMI czasami, dla rozświetlenia tła.

Slow - błysk na pierwszą kurtynkę
slow2 - na drugą.

mam watpliwość czy w moim e-510 błysk na 2gą kurtyne działa poprawnie
wyglada to nastepująco w trybie slow2:
wciskam spust - błysk - rejestracja zdjęcia - błysk
czy nie powinno byc bez pierwszego błysku?

dog_master
4.08.08, 17:09
A nie jest to jakis przedblysk? U mnie w E-330 tez tak jest, w niczym on nie przeszkadza.

J.Graph
4.08.08, 18:06
mam watpliwość czy w moim e-510 błysk na 2gą kurtyne działa poprawnie
wyglada to nastepująco w trybie slow2:
wciskam spust - błysk - rejestracja zdjęcia - błysk
czy nie powinno byc bez pierwszego błysku?

Zauważ że pierwszy błysk jest o wiele słabszy niż drugi ...

panco
4.08.08, 18:57
Zauważ że pierwszy błysk jest o wiele słabszy niż drugi ...

owszem błysk jest slabszy ale rejestruje sie na zdjeciu
i co on ma na celu?

epicure
4.08.08, 20:03

On się nie rejestruje. To chyba jakiś błysk pomiarowy.

J.Graph
4.08.08, 20:05
i co on ma na celu?

Dla mnie to po prostu znak że aparat rozpoczął robienie zdjęcia ...
Ten błysk to chyba 1/64 pełnego błysku więc za słabo żeby miał coś dać szczególnie że przy zdjęciach drugiej kurtyny na końcu plesz błyska dość mocno ...

panco
4.08.08, 20:20
On się nie rejestruje. To chyba jakiś błysk pomiarowy.
Nie zgodzę sie z tym.
Błysk pomiarowy AF "spawarka" występuje w czasie pomiaru ostrosci w trudnych warunkach oswietlenowych, nastepnie otwiera sie migawka wraz z 1-szym błyskiem, który sie rejestruje - owszem słabiej ale pozostawia "mgłę" "duszka" obiektu, ktory był w jego zasięgu. Na koniec zdjęcia uruchamia sie błyska 2 kurtyny. W instrukcji nie ma o tym mowy i uważam że to wada aparatu (sterowania trybem slow2 lampy).

epicure
4.08.08, 21:05
Ten pierwszy błysk jest na ułamek sekundy przed otwarciem migawki i tylko wydaje się, że jest jednocześnie z migawką. Przynajmniej ja tak przypuszczam, bo u siebie nie zauważyłem, aby miał on jakiekolwiek wpływ na zdjęcie.

J.Graph
4.08.08, 21:09
Ten pierwszy błysk jest na ułamek sekundy przed otwarciem migawki i tylko wydaje się, że jest jednocześnie z migawką. Przynajmniej ja tak przypuszczam, bo u siebie nie zauważyłem, aby miał on jakiekolwiek wpływ na zdjęcie.

Masz racje ... zrobiłem prosty test ... Zdjęcie na przeciwko lustra ...
Po pierwszym błysku zamknąłem lampe żeby nie błyskeła drugi raz ...
Na zdjęciu błysku nie ma więc ten błysk należy raczej do ostrzegawczych :wink:

panco
4.08.08, 21:34
cyt: Na zdjęciu błysku nie ma więc ten błysk należy raczej do ostrzegawczych

to jest czy go nie ma :]
i niby przed czym ma ostrzegać? :D
a wg moich testow 1 błysk jest zbedny oraz (mało)widoczny i (akurat mi) przeszkadza

J.Graph
4.08.08, 21:43
to jest czy go nie ma :]
i niby przed czym ma ostrzegać? :D
a wg moich testow 1 błysk jest zbedny oraz (mało)widoczny i (akurat mi) przeszkadza

Tzn błysk jest ... ale błyska przed otworzeniem migawki tak więc wpływu na fotke nie ma ...

XXL
5.08.08, 12:21
Masz racje ... zrobiłem prosty test ... Zdjęcie na przeciwko lustra ...
Po pierwszym błysku zamknąłem lampe żeby nie błyskeła drugi raz ...
Na zdjęciu błysku nie ma więc ten błysk należy raczej do ostrzegawczych :wink:

No, no, no... moje gratulacje... szybki jesteś....
A na serio, jest to na pewno na ułamek sekundy przed otwarciem migawki i jest to błysk pomiarowy mający na celu dobranie parametrów błysku.
Żeby się przekonać że są dwa błyski proponuję podobny test jak kolega, mianowicie, stanąłem przed lustrem i w wizjerze obserwowałem lampę aparatu podczas robienia zdjęcie, wyraźnie w wizjerze widać błysk lampki aparatu. Wniosek z tego że ten błysk jest wcześniej, przed otwarciem migawki i podniesieniem lustra, bo gdyby ten błysk był przy otwartej migawce, to nie było by możliwe aby go oko zarejestrowało.

diabolique
5.08.08, 12:26
A może to redukcja czerwonych ócz? :grin:

Mirek54
5.08.08, 12:33
Mnie to czasem jak ustawie w ciemnym pomieszczeniu to blyska i oswietla sobie kazdy detal w tle.Jesli ich jest duzo to duzo razy se najpierw podoswietla a pozniej cyk i gotowe.Kiedys jak bylo bardzo duzo detali to mi chyba ze dwie minuty blyskala,ale widocznie nie dala rady i nie moglem fotki zrobic.

XXL
5.08.08, 12:55
Mnie to czasem jak ustawie w ciemnym pomieszczeniu to blyska i oswietla sobie kazdy detal w tle.Jesli ich jest duzo to duzo razy se najpierw podoswietla a pozniej cyk i gotowe.Kiedys jak bylo bardzo duzo detali to mi chyba ze dwie minuty blyskala,ale widocznie nie dala rady i nie moglem fotki zrobic.
Moje gratulacje, dobre... A może aku padł od tego błyskania?

dog_master
5.08.08, 14:00
A może to redukcja czerwonych ócz? :grin:
W redukcji czerwonych ócz jest przedblysk jak przy wspomaganiu AF, w wolnej synchronizacji jest przedblysk krociutki i lekki, cos jak blysniecie lampa o minimalnej mocy.

Ehh, na pewno on nie wplywa na zdjecie, robcie foty, a nie czepiajcie sie szczegolow! :)

mmalachowski
15.08.08, 02:43
Jeszcze raz wracam do początku wątku:
Np:
Jestem na plaży
Fotografuję bez lampy w trybie A i mam parametry przesłona-4 ,czas 1/1000.
Chcę doświetlić twarze lampą i przesłona zostaje na 4 (tryb A), czas zmienia się na 1/180 i zdjęcie jest przepalone (czemu nie ma się dziwić).

Mam kompakta Canon A60 i on w trybie A przy czasie 1/1000, po włączeniu lampy dalej zostaje na 1/1000 i zdjęć nie przepala, a piękinie doświetla np twarze.

Mam pytanie jak to jest w innych lustrzankach Olympusa i innych firm?
Zdaje się, że w Canonie 350d nie miałem problemu, ale nie jestem pewien.

No i znalazłem moim zdaniem połowiczne rozwiązania -
1) przestawić na tryb S i czas większy od 1/180, np 1/1000 lub 1/200 (bez znaczenia jaki byle większy od 1/180). Po włączeniu lampy czas zjedzie do 1/180, ale przy robieniu zdjecia aparat dobierze przesłone i inne paramerty i ekspozycja będzie prawidłowa. Wadą jest brak możliwości kontroli nad przesłoną, a chciałbym mieć większą przesłonę by mieć mniejsze GO.
2) w manualu chyba wszystko dozwolone, ale nie sprawdzałem, bo przy robieniu zdjęć małym dzieciom nie ma na to czasu.

Może mnie ktoś oświecić jaki sens ma w trybie A, po włączeniu lampy, przy dobrym oświetleniu gdy czasy są małe bez lampy np 1/1000, wymuszanie 1/180?

Pozdrawiam,
Marek

dog_master
15.08.08, 03:04
1/180 jest to czas synchronizacji lampy blyskowej - jak ustawisz [o ile sie np. w manualu] to zdjecie nie bedzie poprawnie naswietlone - do tego potrzebny jest tryb np. HSS - high speed synchro lub tez SuperFP czy jak tam producent nazwie.

Niestety, z wbudowana to sobie nie podopalasz... Zewnetrzne dedykowane FLki i Metzy [48&58] maja w/w tryb, wiec u nich zjedziesz z czasem do ok. 1/4000. Wtedy moc blysku spada, ale przy dopalaniu portretow to nie ma znaczenia.

Z wbudowana to jedyny sposob to filtr szary, na tyle silny, ze da Ci te 1/180s [w tak jasnych warunkach iso100, t=1/180s i f/22 nawet nie pomoze, poza tym w portrecie pewnie uzywasz malej przyslony]. Albo lampa z HSS/SuperFP. A budzetowe rozwiazanie to blenda - tez pomaga :)

grizz
15.08.08, 07:29
J

Może mnie ktoś oświecić jaki sens ma w trybie A, po włączeniu lampy, przy dobrym oświetleniu gdy czasy są małe bez lampy np 1/1000, wymuszanie 1/180?

A zmień tryb lampy i wymuś 1/1000 - sam się przekonasz.

mmalachowski
15.08.08, 09:58
A zmień tryb lampy i wymuś 1/1000 - sam się przekonasz.
Mogę poprosić o podpowiedź, który to tryb, bo w 410 wydaje mi się, że wszystkie tryby sprawdzałem i wszystkie z 1/1000 zwiększają czas do 1/180.
Pozdr,

grizz
15.08.08, 10:13
ach, to wbudowana? To nie wiem...

ale chodzi o to, ze przy krótszym czasie dostaniesz coś takiego:
http://img377.imageshack.us/img377/2766/img7270ol3.jpg
( z wątku: http://www.cyberfoto.pl/pytania-o-osprzet/90145_5-ktore-lampy-quantuum-czy-powerlux.htm)

mmalachowski
15.08.08, 11:23
ach, to wbudowana? To nie wiem...

przy wbudowanej...
no właśnie,
a jk to jest z innymi lustrzankami?

rocco
15.08.08, 11:25
Wbudowana nie obsluguje HS więc nie da się jej uzyć z czasem krótszym, niz czas synchronizacji w body.
Koniec, kropka.

Fajny masz sprzęt :mrgreen:

PiotrAntasik
15.08.08, 11:44
Mam kompakta Canon A60 i on w trybie A przy czasie 1/1000, po włączeniu lampy dalej zostaje na 1/1000 i zdjęć nie przepala, a piękinie doświetla np twarze.

Mam pytanie jak to jest w innych lustrzankach Olympusa i innych firm?
Zdaje się, że w Canonie 350d nie miałem problemu, ale nie jestem pewien.

Jest tak dlatego, że w kompaktach masz inną migawkę która umożliwia takie czasy synchronizacji. W lustrzankach ten zakres to zazwyczaj 1/180-250. Jeżeli potrzebujesz krótszych czasów to musisz kupić zewnętrzną lampę która to obsłuży.

mmalachowski
15.08.08, 13:06
Jest tak dlatego, że w kompaktach masz inną migawkę która umożliwia takie czasy synchronizacji. W lustrzankach ten zakres to zazwyczaj 1/180-250. Jeżeli potrzebujesz krótszych czasów to musisz kupić zewnętrzną lampę która to obsłuży.

Czyli w lustrzankach innych firm też tak jest?