PDA

Zobacz pełną wersję : Hoya PL-CIR hmc super

gregcio
26.06.04, 13:16
Witam!

Wlasnie dostalem do reki moj nowy zakup i tu pojawia sie troche amatorskich pytan :-)

Mianowicie, filtr ow nie ma gwintu z przodu co za tym idzie nie mozna na niego nakrecic filtra UV ani zalozyc dekielek.. dlaczego tak jest? wydawalo mi sie, ze na czytalem na stronach zeby wlasnie zaslaniac PL filtrem UV, no i czemu tego dekla nie mozna nalozyc.. chyba ze cos przeoczylem..? ;-)

Wiem, ze filtrem sie "steruje" krecac go, ale czy mozliwe jest zeby w pewnym momencie ustawienia, filtr przepuszczal wszystkie refleksy tak jakby go nie bylo...? Chodzi po krotce o to, ze cos przekombinowalem i tak jakby przestal "dzialac" :-D

z gory dzieki za info!

pzdr

gregcio

vodnik
26.06.04, 23:45
tak, mozliwe jest ze w pewnej pozycji filtr przepuszcza wszystkie skladowe swiatla.

Halski
28.06.04, 01:58
sprawdziłem eksperymentalnie,że jako ostatni nakręca sie POLAR,ponieważ na filtr UV fale światła powinny padać jako spolaryzowane.Jeżeli coś"przekombinowałeś" to skieruj aparat na jakąś odbijającą światło szybę np.samochodu i kręć POLARem,wtedy powinieneś zobaczyć na LCD efekty,tj.że będzie widoczne wnętrze samochodu albo światło nie będzie się odbijać od karoserii.