Zobacz pełną wersję : Zuiko 70-300 podstawka do statywu
Kiedyś w wątku o tym obiektywie był post na temat mocowaniaF:\Foto\Magazyn\Surowe\Podstawka 1.jpg statywowego. Używam lekkiego statywu który mogę zabrać ze sobą bez zbytnich obciążeń
Po zamocowaniu zestawu z 70-300 komplet nie jest stabilny. Wykonałem prostą podstawkę pod zespól co pozwala zmontować całość z umiejscowieniem środka ciężkości w centrum głowicy statywowej. Tak zamontowany aparat zyskał na stabilności. Dodatkowo podstawka korzystniej sytuuje aparat do zdjęć panoramicznych.
Nie ma foty, :( a jestem ciekawy tego dzieła
Dość macgyverowy sposób :D obiektyw trzymają gumki recepturki czy mi się wydaje?
Dodatkowo podstawka korzystniej sytuuje aparat do zdjęć panoramicznych.
Z tego co pamiętam, to do zdjęć panoramicznych powinno się statyw "zapinać" w płaszczyźnie matrycy... Chyba się nie mylę...
:)
Podstawka jest taka żeby każdy mógł samodzielnie wykonać. Gumka nie jest niezbędna jednak dla pozycji pionowej może być przydatna. Według mojej więdzy oś obrotu systemu do panoramy powinna być w centrum obiektywu, a ta znejduje się w miejscu przysłony. Aparat przykręcony do podstawki, podstawka do głowicy statywu
O ile ktoś ma możliwości większe niż MG to mogę polecić urządzenie żyroskopowe nadające się do małych kamer i fotoaparatów powinno być skuteczniejsze niż VR czy IS Podobne urządzenia stosuję się do zdjęć lotniczych.Ale to zupełnie inny temat.
Pozdrówka.
silversideup
12.07.08, 11:42
Z tego co pamiętam, to do zdjęć panoramicznych powinno się statyw "zapinać" w płaszczyźnie matrycy... Chyba się nie mylę...
Do panoram powinno się zapinać aparat w tzw punkcie optycznym obiektywu a to nie jest płaszczyzna matrycy... Jest to miejsce przecięcia się promieni równoległej wiązki światła po przejściu przez soczewki. Punkt ten znajduje się najczęściej w "środku" obiektywu.
To chyba bedzie punkt nodalny-nie mylic z analnym:grin:
Wiecej tu-ale jezyk kartoflany
http://doug.kerr.home.att.net/pumpkin/Pivot_Point.pdf
http://doug.kerr.home.att.net/pumpkin/Lens_Points.pdf
Smerf Maruda
12.07.08, 12:58
Wiecej tu-ale jezyk kartoflany
Heh, już myślałem, że to po niemiecku będzie ;)
Do panoram powinno się zapinać aparat w tzw punkcie optycznym obiektywu a to nie jest płaszczyzna matrycy... Jest to miejsce przecięcia się promieni równoległej wiązki światła po przejściu przez soczewki. Punkt ten znajduje się najczęściej w "środku" obiektywu.
Możliwe, nie spieram się :-) Tak mi jakoś przemknęło przez głowę... Może nie doczytałem dokładnie, albo coś mi się pomieszało z powodu mojego starczego wieku ;-)
Sprawa punktu do panoramy wyszła jako uboczna. Niestety ta płaszczyzna w obiektywie typu zoom jest ruchoma. Ale to przesunięcie praktycznie można pominąć.
Kończmy ten temat kto chce może skorzystać inni niech zignorują. Macie panowie tandencje do zbytniego rozwlekania prostych zagadnień. Myślałem że kolega chciał mi przytknąć, to ładnie że wyprostował. Szkoda że inaczej bylo w problemie rozsuwającego się obiektywu. Mam kilka innych pomysłów ale chyba nie warto się wychylać.
To by było na tyle zajmijmy się czym innym.
A ja rozwinąłbym kwestię żyroskopowej stabilizacji... Kiedyś natknąłem się na COŚ TAKIEGO (http://www.ken-lab.com/stabilizers.html) ale ceny są po prostu z kosmosu (taniej będzie kupić E-3 i jakieś szkiełko top pro ;-) ). Chyba, że gdzieś znalazłeś tańsze odpowiedniki - takie w zakresie amatora...
Mam kilka innych pomysłów ale chyba nie warto się wychylać.
To by było na tyle zajmijmy się czym innym.
Absolutnie się nie zgadzam! :grin:
Pokazuj, pokazuj - czasami takie posty mogą kogoś natchnąć!
Mam kilka innych pomysłów ale chyba nie warto się wychylać.
Zawsze warto się wychylać :-) Popieram Mysikrólika w tej kwestii :-D
A ja rozwinąłbym kwestię żyroskopowej stabilizacji... Kiedyś natknąłem się na COŚ TAKIEGO (http://www.ken-lab.com/stabilizers.html) ale ceny są po prostu z kosmosu (taniej będzie kupić E-3 i jakieś szkiełko top pro ;-) ). Chyba, że gdzieś znalazłeś tańsze odpowiedniki - takie w zakresie amatora...
kiedyś gdzieś (też mam demencję ;) ) widziałem stabilizację żyroskopową z twardych dysków - wirują bardzo szybko, są bardzo tanie i ponoć to działa
Na razie mam model próbny. Jak mi się uda dopracować to może się pochwalę. Urzadzenie ważyło by z baterią ok 700-900 gram i było by wielkości gripa. Taki stabilizator miał by zastosowanie do kamer i aparatów.
Wyposarzony w jeden element wirujący stabilizował by aparat w płaszczyźnie poziomej, umożliwiając dogodne panoramowanie. Tu ciekawostka, aparat tak uzbrojony należy trzymać lekko, można używać jednej ręki. Szczegółowego opisu nie podaję gdyż wykonanie urządzenia wymaga nieźle wyposarzonego warsztatu. Jak wykonam egzemlarz prototypowy i przejdzie on pomyślne próby to napiszę więcej.
Cześć
Czekamy, czekamy niecierpliwie :-)