Zobacz pełną wersję : e-510 Raw
Mam dziś w rękach E 510 i zaskoczyło mnie jedno, że na kartę wchodzi mi więcej zdjęć w rawie
po porównaniu plików z mojego e 330 i jestem w szoku większa matryca w e510 a pliki mniejsze (8.4-9.6 i różne pojemności) w e300 większe (13,4 wszystkie) macie to samo.
wujek.samo.h
10.07.08, 19:40
ja się na takich zdjęciach nie znam ale słyszałem, że w e300 Raw jest większy niż w e3 - nowsze modele zdaje się kompresują pliki raw. Z jednej strony to oszczędność miejsca, z drugiej dłuższe otwieranie.
RAW z E1 jeśli dobrze pamiętam ważył mi około 10 MB
Tak jest - w E-300: ok13,5MB
w E-510: ok9,5MB
Dlaczego?!
Pozdrówka.
Michu (Pentax)
10.07.08, 20:53
Bezstratna kompresja. Tak samo zapisz sobie TIFa normalnie i z kompresją LWZ. Jedyne chyba, co Ci pozostało, to cieszyć sie z tego stanu rzeczy.
tak ciesze sie ale testuje aparacik i to wyszło przy testach jeszcze irytuje mnie jeszcze jedna rzecz jak wyłącze lampę błyskową w trybie P to po przełączeniu w inny program mam ją z powrotem włączoną czy tak ma być
tak ciesze sie ale testuje aparacik i to wyszło przy testach jeszcze irytuje mnie jeszcze jedna rzecz jak wyłącze lampę błyskową w trybie P to po przełączeniu w inny program mam ją z powrotem włączoną czy tak ma być
Na inny tryb czyli AUTO :-P
Zawsze po przełączeniu na AUTO każda funkcja ustawia do sie ustaawień domyślnych ...
No chyba że masz na myśli tryb SCEN ...
Tam są zdefiniowane ustawienia które także powracają do ustawień fabrycznych ...
Przy wyłączeniu flesza w trybie P możesz spokojnie przełączać na tryb A,S,M bez obaw że flesz sie włączy ;)
P.S. Proponuje wyłączenie funkcji automatycznego podnoszenia sie flesza (instrukcja strona 35)
Pozdrawiam
Bo w trybie P to ty decydujesz jak ma świecić, a w innych trybach steruje nią czujnik światła. Wtedy musisz mu ręcznie wytłumaczyć.
dzięki już mam trochę to sie rożni w porównaniu do e300