PDA

Zobacz pełną wersję : Zakupiony E-420 dual KIT :)

RadaRes
9.07.08, 19:26
Witam, wiem wiem, nieładnie sie chwalić ale nie mogłem sie powstrzymać ;)
Dotarł w końcu do mnie. Jest to moja pierwsza lustrzanka i jak na razie jestem pod sporym wrażeniem. Miał być jak najbardziej zaawansowany kompakt ale że jakość zdjęć nawet jak dla takiego laika jak ja pozostawiała troche do życzenia postanowiłem zainwestować w lustro. Notabene pamiętam jak kupowałem dobre kilka lat temu Minolte Z1 za prawie taką samą cenę jak tego Olka :)
Na fotografii nie znam sie na razie zbytnio, ot cykam zdjęcia, więc tu za wiele nie podpowiem ale jakby ktoś miał jakieś pytania innej natury postaram sie odpowiedzieć.
Pierwsze co zauważyłem to że całość mimo że jakościowo (jak dla mnie wporządku) robiona jest w Chinach, nawet na pasku "dumnie" stoi "MADE IN CHINA".
Wybór padł na E-420 z dwóch powodów:
-jako że miał być kompakt to 420tka jest najbardziej kompaktowym lustrem, mała, lekka, poręczna
-cena, jako druga w hierarchii (do520 musiałbym dołożyć 600zł)

Cóż jak coś mi wyjdzie w praniu to napisze, pozdrawiam Radek.

dzemski
9.07.08, 19:28
to czekamy zatem na zdjęcia :)

dog_master
9.07.08, 19:44
Na szczescie nim nie jestes...

Gratulacje :)

IMHO najlepiej bylo zrobic kilka zdjec i wraz z nimi, wpisac ten post do tematu E420 :)

tkud
9.07.08, 19:46
Ja również gratuluję i czekam na opinie :-).
Oj grochowa...Twój pierwszy post a zrobiło się tak nieprzyjemnie...aż strach pomyśleć co będzie jak poczujesz się na tym forum jak w domu... "gdybym był modem" czułbym się zagrożony ;-)...ja również postów mam niezbyt wiele chociaż podczytuje dość długo i mimo wszystko znam swoje miejsce...

RadaRes
9.07.08, 19:50
No właśnie koleżanka grochowa jakaś taka bojowa...
Zdjęcia jak na razie pocykałem wokoło czemu i komu sie dało aż bateria padła i sie ładuje. Jak sie naładuje to będę miał możliwość zgrania i zobaczenia ich ;)
Myślę że kilka dni minie zanim będę mógł napisać obiektywnie co i jak.

zulka
9.07.08, 20:27
....

Z wyrazami szacunku
Zofija.

Chyba raczej "zazdrosna Żmija" ;p

Gratuluję zakupu i rozumiem ekspresję wynikającą z radości posiadania takiego cuda :D

niech Ci dobrze służy :D

za Dog_Master dodawaj fotki i może niech mod przeniesie do oceny zdjęć czy kącika początkującego ;)

A może założymy wątek specjalny dla nowych nabywców olka żeby mieli gdzie pisać "mam, mam, mam!!!!" hehehe :D:esystem2:

dog_master
9.07.08, 21:05
Jest taki watek ;p Co sie ostatnio kupilo :)

RadaRes
9.07.08, 21:51
No właśnie szukałem wcześniej gdzie możnaby umieścić taki temat i nie znalazłem. Do głowy mi nie przyszło że może być w Hyde Parku bo chyba o ten chodzi?
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=10583
To tak gwoli usprawiedliwienia ;)
Cóż uprzejmie prosze o wyrozumiałość w takim razie i jestem ze swoim tematem do dyspozycji :D
PS a bateryja ciągle sie ładuje.. i ładuje... i ładuje.....

dog_master
9.07.08, 22:05
Tak, ten :)

zulka
9.07.08, 22:10
Jest taki watek ;p Co sie ostatnio kupilo :)

no niby tak ale tam można napisać zarówno o nowym obiektywie jak i błyszczyku do ust ;) ogólna swoboda panuje :D

Toster_88
9.07.08, 23:23
Pierwsze co zauważyłem to że całość mimo że jakościowo (jak dla mnie wporządku) robiona jest w Chinach, nawet na pasku "dumnie" stoi "MADE IN CHINA".

Teraz to zaden wstyd ze cos w chinach sie sklada. Chinczycy naprawde rwa do przodu :wink:

Powodzenia w fot robieniu:!:

RadaRes
9.07.08, 23:47
no niby tak ale tam można napisać zarówno o nowym obiektywie jak i błyszczyku do ust ;) ogólna swoboda panuje :D
Cieszę sie że ktoś podobnie do mnie rozumuje ;)

Pierwsze fotki :oops: ... w ogóle moje pierwsze z lusterka :roll: w miare jak bawiłem sie aparatem i poznawałem ustawienia to cykałem na próbe. Póki co nie miałem czasu aby sie wybrać gdzieś po fajny motyw więc zdjęcia tylko z balkonu

w dzień na auto z ręki Iso 100, f/8, 1/320sek
http://img89.imageshack.us/img89/2691/p7090065tx1.jpg

w nocy, węziej, stabilnie (brak statywu ale na stołku), iso100,
f/5,6 20sek, manual
http://img261.imageshack.us/img261/8898/p7090139za1.jpg

j/w, iso400, f/9, 6sek, priorytet przysłony, kompensacja naświetlania -0,7
http://img261.imageshack.us/img261/6170/p7090151yo6.jpg

PS Bateria ładowała sie ok 3,5 godziny (tak jak napisali w instrukcji)

xxxsebusxxx
9.07.08, 23:58
Jak będziesz mieć chwilę to wrzuć coś w dużej rozdzielczości i wysokim ISO (najlepiej bez odszumiania albo na niskim ;) )

RadaRes
10.07.08, 08:10
Ok, na razie do pracy. Może będę miał przerwę to popstrykam, a wieczorem zamierzam sie wybrać na "miasto" poćwiczyć ;)
PS jeśli Ci chodzi o szumy to tak jak wszyscy mówią o 4/3 - SĄ.
Ale w porównaniu do kompaktów są one sporo mniej rażące jak dla mnie.
Póki co ten aparacik jest na dobrej drodze aby spełnić moje oczekiwania. Taki super kompakt z możliwościami lustrzanki :D

A zresztą co tam praca sam jestem ciekaw :)

to samo miejsce z iso 1600, powyłączane odszumiania, na auto P, f/11, 1/1000s

ImageShack zmniejszone
http://img151.imageshack.us/img151/1451/p7100154lt5.jpg

Tu do pobrania oryginalny rozmiar tego zdjęcia JPG
http://www.wrzucaj.com/144334

A tu RAW
http://www.wrzucaj.com/885138

Taki mały minus serwisu "wrzucaj" że trzeba troche poczekać zanim sie plik załaduje, ok 30-40sek. Potem pobieramy plik na kompa.
UFF, a teraz spadam do pracy, pozdrav.

Lailonn
10.07.08, 16:00
Aparat skierowany do amatorów, którzy raczej będą pstrykać "u cioci na imieninach" i takie 1600 spokojnie wystarczy nawet do odbitek 21x30. Jeśli się ograniczymy do 800 będzie świetnie.

tkud
10.07.08, 21:02
Z tymi "imieninami u cioci" to przesada. Człowiek dopiero co miał w rękach zaawansowany kompakt i było za mało...teraz kupił amatorską lustrzankę i widzę, że również za mało. Cała przyjemność zrobić dobre zdjęcie aparatem nie dla zawodowców. Tu przypomina mi się pewna historyjka, która oddaje problem:
"Fotograf jest gościnnie na kolacji u znajomego. Oglądają jego fotki, gospodyni zachwycona:
- Ależ przepiękne zdjęcia, musi mieć pan bardzo drogi aparat.
Gość nie skomentował. Po zjedzonej kolacji, zbiera się do domu. W drzwiach całuje szarmancko panią domu w dłoń żegnając się słowami:
- Kolacja była wyśmienita, wręcz wspaniała, musi mieć pani bardzo drogie garnki..."
Pozdrowienia :-)

Lailonn
10.07.08, 21:45
Eee wybacz ale cię nie rozumiem. Skoro to jest za mało by fotografować "u cioci na imieninach" i się uczyć fotografii to co dla ciebie jest wystarczające? Nikon D3?

Twoja historyjka nie oddaje "problemu" a wręcz odwrotnie. Mówi ona o tym, że to umiejętności są ważne a nie sam sprzęt!

tkud
10.07.08, 22:09
Pisząc, że "aparat skierowany do amatorów, którzy raczej będą pstrykać u cioci na imieninach" wyraziłes swój pogląd, że do niczego innego się ten aparat nie nadaje a i posiadacze do ambitnych raczej nie należą a ja się z tą opinią nie zgadzam. Dlatego z ironią pisałem że ciągle jest "za mało". Takie błędne odczucie można mieć właśnie po czytaniu opinii posiadaczy lepszych modeli tak jak było w tym przypadku. Dlatego anegdota "mówi o tym, że to umiejętności są ważne a nie sam sprzęt! "...i w tej jednej sprawie chyba się zrozumieliśmy ;-)

RadaRes
11.07.08, 01:27
Witam ponownie.
Troche pobiegałem z aparatem dzisiaj w nocy. Efekty są tu
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?p=199322#post199322

To co moge powiedzieć narazie o aparacie:
1.Bateria zdaje sie krótko trzymać, co prawda cykałem w RAW+JPG, często z długimi czasami i non stop na LV ale 100 fotek to ciut mało. No wcześniej bawiłem sie troche menu w domu i w sklepie w którym kupowałem statyw i pilota. W sumie aparat mógł być włączony cały czas ok godziny. Niemniej wydaje mi sie i tak słabo. Musze jutro dokupić baterie albo dwie ;)
2. Sporo opinii czytałem że niewygodnie sie go trzyma. Owszem to prawda, nie jest to aparat dla tych co będą z ręki cykać cały dzień. Byłoby lepiej gdyby nie te retrozaczepy na pasek i jakby grip był jak w sp570 byłby ideał.
Aczkolwiek nie ma tragedii, należy odpowiednio sie dopasować z olkiem i jest OK.
3. Jako że to "kompaktowa" lustrzanka to porównam ją do kompaktu. Chodzi mi o jakość zdjęć. Jak narazie jestem pod wrażeniem. Owszem w porównaniu do lepszych lustrzanek wypada średnio ale kupując taki aparat chyba nikt nie liczy że będzie żyleta. Jak dla mnie bomba.

Jak wspomniałem wcześniej dokupiłem dzisiaj statyw. Miał być w miare niedrogi ale dość solidny no i wysoki. Miał być Velbon DF-60 ale obejrzałem taki

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img144.imageshack.us/img144/2161/355001er7.jpg)

Był o połowe tańszy więc kupiłem tego. Od Velbona jakościowo prawie nie odbiega, dodatkowo ma haczyk do dociążania i rączke do noszenia. Stabilność bardzo podobna. Za zaoszczędzone kupiłem sobie pilot na kabelku i ruszyłem w miasto na zdjęcia ;)

Pozdrawiam Radek.

J.Graph
11.07.08, 01:43
Ad.1

Widocznie bateria nie była w pełni naładowana ...
Jesli aparat jest non-stop włączony po jakimś czasie sam przechodzi do trybu uśpienia ...
Jak ja sie na początku bawiłem aparatem to mimo używania LV i flesza zrobiłem ok. 500 zdjęć ...

Ad.2

Dlatego dla osób o dużych łapskach polecany jest E-510/E-520 (w porównaniu do 410/420) z ogromnym gripem ...

Ad.3

Nie wiem jak E-420 ale E-510 mnie zaskoczył ... przy sprzyjających warunkach mógłbym pokusić sie o wrzucenie cropa do galerii ...
Niektóe zdjęcia są takiej jakości że sam sie dziwie ...
Ale w 90% wszystko zależy od obiektywu :wink:

Pozdrawiam.

epicure
11.07.08, 03:12
...ale kupując taki aparat chyba nikt nie liczy że będzie żyleta.

A niby czemu nie? Jak podepniesz dobre szkło, to musi być żyleta - nie ma bata ;)

Lailonn
11.07.08, 08:01
tkud jednak źle mnie zrozumiałeś. Do niedawna miałem E-400 i byłem zadowolony. Napisałem, że E-420 "aparat skierowany do amatorów, którzy raczej będą pstrykać u cioci na imieninach" i im spokojnie TAKIE 1600 wystarczy bo ponad 21x30 i tak nie wyjdą a tam tego szumu prawie wcale nie będzie.

To, że w dobrych rękach można tym sprzętem dostać World Press Photo czy co tam to nie wątpię ;]

tkud
11.07.08, 08:11
tkud jednak źle mnie zrozumiałeś

Czasami się tak zdarza ;-)...najlepiej jest wyjaśniać wątpliwości w ogródku sącząc powoli piwko ale niestety mamy na forum do dyspozycji jedynie słowo pisane. Pozdrawiam :-)

RadaRes
11.07.08, 10:02
A niby czemu nie? Jak podepniesz dobre szkło, to musi być żyleta - nie ma bata ;)

No tak ale jeśli miałbym kupować jakieś szkła po 5-6tysi to jednak chyba bym kupił wcześniej inne body. Przede wszystkim dla tego że niewyobrażam sobi trzymać tego liliputa z jakimś mega zoomem np.
Do małych szkiełek na okazjonalne focenie jest OK a z takimi szkłami to raczej nie licze żylete. Ale niewątpliwie jakość jest bardzo wystarczająca, dla mnie przynajmniej (w senise że jest bardzo dobra).