Zobacz pełną wersję : Pytanie od amatora... 4/3 m42
Dzisiaj dostałem paczkę z adapterem m42/43 i sie zastanawiam czy można w jakiś sposób uszkodzić body przy montażu manualnego szkła?
Pytanie może głupie ale trapiące mnie od momentu otrzymania paczki...
Adapter z Lublina z blokadą i pod chip...
Ps. Rozumiem że zdjęcia jedynie można robić na trybie manualnym M, bo żaden z automatów nie będzie działał ze starym szkłem...
Pozdrawiam serdecznie.
Nie można. Chyba, że się postarasz. ;) Ja np uważam podpinając swojego Sonnara, bo jest on ciężki i trzymam jednocześnie za body i obiektyw lub tylko za obiektyw.
Ze szkłem M42 nie będzie działał AF, chyba, że dokupisz dandeliona (ja ostrzę manualnie). Przesłonę oczywiście ustawiasz na obiektywie.
Aha i proszę przeczytać opis działu, przed zamieszczeniem w nim informacji! Wątek przenoszę.
Dzięki za odpowiedz i przepraszam za błędny dział, co do przesłony oczywiście na obiektywie i w aparacie te same wartości trzeba ustawić?
Pozdrawiam.
Gdy korpus "nie będzie widział" podłączonego obiektywu nie będziesz miał możliwości ustawienia w nim przysłony - jedynie czas, bo przecież wówczas aparat będzie miał wpływ jedynie na ustawienie czasu naświetlania.
Rafał Czarny
9.07.08, 14:46
Mówiąc prosto - używasz preselekcji przysłony (tryb A). Czas będzie się ustawiał automagicznie.
Serdeczne dzięki za pomoc... jak wrócę do domu to sie zacznie zabawa :) co prawda to tylko stary helios ale zawsze coś "nowego" :)
Pozdrawiam.
Możesz też przełączyć się całkowicie na tryb M (manualny). Będziesz miał wrażenie z początku jakbyś używał cyfrowego zenita ;).
I nie obawiaj się podłączać obiektywów przez przejściówkę. Uważaj tylko na ciężkie, długie szkła, typu 300-500 mm. Podłączając je zdecydowanie nie machaj wtedy zestawem trzymając tylko za body :).
Ja mam Heliosa i bardzo sobie chwalę :) Życzę miłej zabawy - zobaczysz, że to wciąga. :wink:
PS I absolutnie nie zrażaj się pierwszymi efektami zabawy z manualnym ostrzeniem!
To ja się podłączę z pytaniem do Ciebie Mysikróliku :)
Gdzieś pisałaś, że przeszłaś w większości na fotki manualne. Pytanie: jak ostrzysz, czy na standardowej muszli, czy masz ME-1 ? Wiem że w E-3 wizjer jest duży - czy warto kupować tę muszlę do E-400?
Zrobiłem ostatnio storczyka manualnym OPTECO 135/2,8 - jedna z pierwszych prób. Rzuć okiem - jest w mojej galerii.
Dzięki :)
Gdzieś pisałaś, że przeszłaś w większości na fotki manualne. Pytanie: jak ostrzysz, czy na standardowej muszli, czy masz ME-1 ? Wiem że w E-3 wizjer jest duży - czy warto kupować tę muszlę do E-400?
Zrobiłem ostatnio storczyka manualnym OPTECO 135/2,8 - jedna z pierwszych prób. Rzuć okiem - jest w mojej galerii.
Ja mam E-410. Na początku bawiłem się w ostrzenie przez wizjer. Ale przy 50mm i przysłonie 1.4 to się z celem mija. Zostaje wtedy LV i powiększenie x7/x10 - ostrzenie na cel, później wciskanie OK i kadrowanie zdjęcia.
Mam też Jupitera 135mm/3.5 i bez muszli ME-1 daje radę ;) (ewentualnie można lekko pyknąć na wyczucie pokrętełkiem korekcji dioptrii w aparacie)
Tak jak pisałem - daję radę ostrzyć manualnie bez LV przy 135mm. Ewentualnie oprócz ME-1 jest jeszcze takie rozwiązanie: http://www.allegro.pl/item393542211__chip_dandelion_do_adapterow_olympus _4_3%5D_.html
Ewentualnie oprócz ME-1 jest jeszcze takie rozwiązanie: http://www.allegro.pl/item393542211__chip_dandelion_do_adapterow_olympus _4_3%5D_.html
oooo nie :)
Da sie i na 135 i na 300 ostrzyc. Teraz cwicze z 300/4.5 i tam jest dopiero zabawa jak nie mozna przymknac dla wiekszej go.
Bodzip - ja ostrzę normalnie, nie posiadam ME-1, ani E-3, mam E-500. Fakt wizjer nie powala w E-500 niestety, ale powiem Ci, że warto ćwiczyć a potem zgrywać na komputer i patrzeć mniej więcej na efekty. Z czasem przychodzi większe wyczucie ostrości. Do galerii zaraz zerknę :)
Dzięki za info :) jedzie do mnie 200 mm. Tooo będzie zabawa :)
No i po pierwszych próbach... pierwsze podejścia słabo... potem trochę lepiej ale trzeba wprawy żeby dobrze coś ustrzelić. Pobawiłem się odrazy trochę hdr'em...
Jutro może się wybiorę gdzieś w "teren".
PS. parę fotek... http://picasaweb.google.pl/wielblad/PierwszeZdjCiaZHeliosem
Pozdrawiam i dzięki za pomoc.
Wielblad zerknelam na Twoje fotki, nie jest tak źle - no po prostu widać, że się bawisz i kombinujesz ;)
xxxsebusxxx
10.07.08, 00:04
No i po pierwszych próbach... pierwsze podejścia słabo... potem trochę lepiej ale trzeba wprawy żeby dobrze coś ustrzelić. Pobawiłem się odrazy trochę hdr'em...
Jutro może się wybiorę gdzieś w "teren".
PS. parę fotek... http://picasaweb.google.pl/wielblad/PierwszeZdjCiaZHeliosem
Pozdrawiam i dzięki za pomoc.
Co do zabawy w terenie to stare szkła dużo gorzej zachowują się pod światło (przynajmniej ja tak mam z heliosem). Ogólnie z ręcznym ostrzeniem to trzeba dużo ćwiczyć żeby dobrze trafić w ostrość
Mysikrólik jest perfekcyjna. Jak patrzę na Jej fotki to mnie zazdrość zżera :)
Oj tam nie ma czego "zazdraszczać" ;) , tylko spokojnie podejść do tematu. Aha no i obiektyw obiektywowi nierówny niestety. Ja miałam szczęście - Heliosa nabyłam od Mariusha z forum, a Sonnara od faceta-pasjonaty z Allegro. Po cichu jeszcze myślę nad jakimś manualnym szkłem, ale muszę się zastanawić czy mi się przyda. Kolekcja i tak jest za duża... :roll:
xxxsebusxxx
10.07.08, 17:38
Co do sonnara- masz 135 czy 180?
Co do sonnara- masz 135 czy 180?
Ania ma sonnarka 2,8/180mm - zacne szkiełko
Ale z tego co pamietam to nie na m42.
Ale z tego co pamietam to nie na m42.
sonnar 180mm ma bagnet PSix bo to obiektyw śerdnioformatowy i to możesz zapiąć przez adapter PSix/xxx [xxx-tu wpisz dowolny bagnet 35mm] do każdej lustrzanki małoobrazkowej
Wersja 200/2.8 jest za to na m42, ale tego chyba nikt tu nie ma. 135 tez jest niezla, w makro niezle sobie radzi.
[QUOTE=xxxsebusxxx;198897]Co do zabawy w terenie to stare szkła dużo gorzej zachowują się pod światło (przynajmniej ja tak mam z heliosem)./QUOTE]
Czy masz na myśli mgiełkę lub jak inni mówią - mydło? Ja sobie z tym radze przysłaniając ręką źródło światła, ale tak by ta ręka nie pojawiła się w kadrze. Metodą prób i błędów ustalam najlepsze położenie ręki tak by w wizjerze przestało mydlić. Krótko mówiąc trzeba nadrabiać pomysłowością brak osłony na obiektywie. Choć ja akurat posiadam heliosa z osłoną, ale na takie efekty nie jest przystosowana.
[QUOTE=xxxsebusxxx;198897]Co do zabawy w terenie to stare szkła dużo gorzej zachowują się pod światło (przynajmniej ja tak mam z heliosem)./QUOTE]
Czy masz na myśli mgiełkę lub jak inni mówią - mydło? Ja sobie z tym radze przysłaniając ręką źródło światła, ale tak by ta ręka nie pojawiła się w kadrze. Metodą prób i błędów ustalam najlepsze położenie ręki tak by w wizjerze przestało mydlić. Krótko mówiąc trzeba nadrabiać pomysłowością brak osłony na obiektywie. Choć ja akurat posiadam heliosa z osłoną, ale na takie efekty nie jest przystosowana.
"Mydło" to raczej nieostrość obiektywu (np przy pełnej dziurze, lub na brzegach kadru), rozmycie, a nie słońce padające pod kątem na soczewki obiektywu... :roll:
"Mydło" to raczej nieostrość obiektywu (np przy pełnej dziurze, lub na brzegach kadru), rozmycie, a nie słońce padające pod kątem na soczewki obiektywu... :roll:
Zrób sobie testy w pokoju i zobaczysz że S4int ma racje ;)
Sam to testowałem ... a myślałem że obiektyw jest uszkodzony :wink:
Ale tak to już mają amatorzy :-P
xxxsebusxxx
24.07.08, 18:57
Chodzi mi o odbicia światła: flary, blicki (czy jak sie to tam pisze)
Chodzi mi o odbicia światła: flary, blicki (czy jak sie to tam pisze)
Nie spreczowane pytanie prowadzi do niejasności ;)
Nawet na przysłonie f/16 sa flary i bliki ... z tym sie zgodze ...
Jak narazie nie znalazłem sposobu na ich zlikwidowanie ...
Np. zdjęcie palącej sie świeczki ... Ale nadal kombinuje :)
Właśnie w tym sęk, że tu nie chodzi o słońce walące prosto w obiektyw. Być może tak to się nie nazywa jak napisałem. Spróbuje poszukać dwóch zdjęć (złego i poprawionego), które zilustrują ten efekt, jaki dał się zauważyć przy fotografowaniu heliosem, a z którym poradziłem sobie w opisany wcześniej sposób.
Co do blików, flar... Te obiektywy tak mają. Ja bym sie nie przejmował. Jeśli już naprawdę nie można ich znieść w kadrze to trzeba pokombinować z kadrowaniem by je wyeliminować. Chyba, że ktoś zna skuteczny sposób (jakieś filtry) który spowoduje usunięcie blików na starych M42.
Chyba, że ktoś zna skuteczny sposób (jakieś filtry) który spowoduje usunięcie blików na starych M42.
Ilosc i wielkosc blikow jest odwrotnie proporcjonalna do jakosci obiektywu.
Czyli im wieksze dziadostwo kupisz i zalozysz tym masz tego wiecej.
Jedyna rada z mojej strony to taka:Nie zakladaj miernej jakosci obiektywow w znacznej mierze juz wyeksploatowanych(ktos pare razy rozkreci przetrze i skreci,pozniej wystawia na sprzedanie )
Kup obiektyw dobrej jakosci przeznaczony do systemu-bedziesz zadowolony.
Lucca, to zdecydowanie najlepsze rozwiązanie. Kupić systemowe szkło i tyle. W końcu po coś te szkła są robione.
Jednak przy kupnie szkieł M42 czy OM, sądzę, że założenie większości nabywców jest takie: chce mieć tanie szkiełko z względnie dobrym światełkiem; pogodzę się z tym, że będę ostrzył jedynie manualnie; traktuje to jako eksperyment/zabawę/hobby/mam sentyment do starych szkieł. Jeśli ktoś chce tym robić poważniejsze rzeczy, to albo ma doświadczenie i przyzwyczajenia, albo jest szalony.
Sam się przekonałem, że manualny Panagor 400 mm jest dobry pod warunkiem, że ma się oczy jastrzębia (albo matówkę z klinem :) , którą swego czasu nabyłem). Ale przekonałem się także, że doświadczenie, które zdobyłem na relatywnie tanim supertele pozwoliło mi sprecyzować swoje oczekiwania względem przyszłych "szklanych" inwestycji.