Zobacz pełną wersję : E-520 i problemy z ostrzeniem?
Witam !
Planuję w najbliższych dniach zakup lustrzanki, po rozpatrzeniu miliona za i przeciw zacząłem się skłaniać ku E-520. I wszystko byłoby fajnie, gdyby nie jedna niepokojąca rzecz: w kilu miejscach spotkałem się z opiniami, że AF w tym aparacie nie jest najlepszy, www.fotopolis.pl wręcz stwierdza w swoich testach, że ma "pewne problemy z ostrzeniem przy gorszych warunkach oświetleniowych". Czy można prosić osoby posiadające ten aparat (ew. E-510, w nich AF jest chyba zbliżony), żeby opisały ze swojego punktu widzenia, jak to wygląda? W miarę możliwości proszę o opinie osoby, które już zdążyły ochonąć z pierwszych zachwytów po zakupie i etap "ach jak ona pięknie pluje" mają już za sobą :grin:
J.
Kit jest ciemny jak każdy kit, więc każdy korpus z ciemnym obiektywem będzie miał problemy w kiepskich warunkach.
Dokladnie, w ciemnym pomieszczeniu [zalezy, jak ciemnym... ;)] to cos jasnego, ewentualnie wspomaganie lampy [najlepiej zewnetrznej] i bedzie okej.
Zamiast śledzić legendy, kup COKOLWIEK. Jeśli nie OLEK, to choćby D40 bez śrubokręta. Kup dowolny aparat i ucz się sprzętu.
AF jest odpowiedni nawet razem z kitem.Wiecej,nawet ostrosc wylapie z zalozonym deklem-lepiej nie trzeba.:grin:
Mozesz kupowac spokojnie.Nigdy nie mialem sytuacji,zeby AF sie pomylil.
Kit jest ciemny jak każdy kit, więc każdy korpus z ciemnym obiektywem będzie miał problemy w kiepskich warunkach.
Super ale jedne korpusy mają problemy większe, inne mniejsze. O Canonie 450D piszą, że Af ma "rewelacyjny". Na 520 narzekają. Mi Canon jakoś nie leży w łapie, olek mi się podoba, dlatego drążę temat.
J.
To idz do MediaMarkt czy gdzies, gdzie dadza pomacac i sobie porownaj :)
Pamiętaj, że to tylko głupia automata :wink:
Trzeba pamiętać coby ostrzyś na coś co ma troszke kotrastu, krawędź i.t.d.
U mnie w pracy marudzili na E-510, nie ostre, nie te kolorki. Jak powiedziałem im o co biega to przestali. Fotki do dokumentacji technicznej, więc jakość techniczna sie liczy.
Reszta mojej opini na temat takiego czy innego działanie aparatów w mojej stopce.
Pozdr.
RadioErewan
8.07.08, 22:34
Super ale jedne korpusy mają problemy większe, inne mniejsze. O Canonie 450D piszą, że Af ma "rewelacyjny". Na 520 narzekają. Mi Canon jakoś nie leży w łapie, olek mi się podoba, dlatego drążę temat.
J.
Canon nie ma świetnego AF. Właściwie to największa słabość Canona. Nikon rządzi. Olek ma przyzwoity AF, choć w tanich aparatach boli brak większej ilości pól (jak w E3 było by optymalnie).
Fatalny AF ma Pentax, średni Sony.
Pozdrawiam
I tu muszę cię RE rozczarować.
Porównałem kit nikona D40 (jasność 3,5; 18-55 ze stabilizacją) do E-510 (14-42).
Nikon nie dość, że nie złapał AF, to jeszcze złapał nie tam, gdzie trzeba. :)
Znowu też były miejsca, gdzie Canon EOS-400D szybciej złapał AF od olka.
Cóż wszystko też zależy od sytuacji.
A że pewnie fotopolis ma pewnie kilka tablic pomiarowych do poszczególnych systemów- to inna sprawa. :wink:
I tu muszę cię RE rozczarować.
Nikon nie dość, że nie złapał AF, to jeszcze złapał nie tam, gdzie trzeba. :)
Przeczysz sobie.
RadioErewan
8.07.08, 23:28
D40 - hmmm, możliwe, że ten korpus jest aż tak mocno pokastrowany. D80 czy nawet mój stary D70 zamiatają.
A co robi FP, nie mam pojęcia. Na temat AF mam jedynie własne doświadczenia. Sporo aparatów przeszło przez moje ręce. Mam zresztą teraz w domu trzy różne systemy.
Pozdrawiam
AF jest odpowiedni nawet razem z kitem.Wiecej,nawet ostrosc wylapie z zalozonym deklem-lepiej nie trzeba.:grin:
Mozesz kupowac spokojnie.Nigdy nie mialem sytuacji,zeby AF sie pomylil.
Tym łapaniem ostrości przez dekiel mnie przekonałeś :wink:
J.
Przeczysz sobie.
OK
Napiszę ponownie z rana odświeżony
W nikonie nie dość, że AF długo się zastanawiał, to jak złapał, to nie tam gdzie trzeba.
Zrozumiałe??
BTW
A i poprawię model - to był D60.
W tym samym czasie dwóch kolesi kupiło nikony, jeden D40, drugi D60.
""Canon nie ma świetnego AF. Właściwie to największa słabość Canona. Nikon rządzi. Olek ma przyzwoity AF, choć w tanich aparatach boli brak większej ilości pól (jak w E3 było by optymalnie).
Fatalny AF ma Pentax, średni Sony.""
Nie znam Pentaxa ani Sony, ale z Canonem miałem styczność (350D i 400D) w obu aparatach AF był OK. ale zdarzały mu się totalne wpadki. Raz na prymicjach w najważniejszym momencie, podniesienie, ostrość ustawił cudownie, ale nie na ks. prymicjancie, tylko na ołtarzu kilka metrów za nim. Canony mają więcej punktów pomiarowych, jest to może i lepiej, ale bpotrafi pięknie wyostrzyś nie tam gdzie trzeba. Olek (miałem E-500, teraz E-510) ma ich tylko trzy i można tak manipulować przy ostrzeniu aby uniknąć takich wpadek jak wyżej. W ciemnych miejscach Canon też nie jest rewelacyjny, na pewno nie lepszy od Olka. Olek z zewnętrzną lampą, przy włączonym podświetlaniu AF (mam Metza 48AF-1) nie ma żadnych problemów, ostrzy dokładnie i nawet szybko.
Do Jarka.
1 Matryca Olka nie widzi obrazu podczas normalnego kadrowania i ustalania parametrów. Ostrość jest ustawiana przez odrębny układ i korygowana programem z tym co zarejestruje matryca. Rzecz w tym że nie wszystkie egzemplarze mają to dobrze skorygowane.
2.Sposób sprawdzenia jest następujący.
Dla pewności wykonaj punkty a i b, ważniejszy jest podpunk b. Podpunkt a możesz pominąć. Daje on jednak większą pewność sprawdzenia.
a) Zapnij sprawdzany obiektyw do aparatu. Unieruchom aparat najlepiej na statywie. Ustaw duży otwór przysłony, nastaw ogniskową na 1/3 wartości.Skieruj aparat na kontrastowy obiekt (najlepiej na jakiś folder reklamowy).Wciśnij spust do połowy aby uzyskać potwierdzenie ostrości.
b) Nie wyłączając aparatu zmień ogniskową na 2/3 wartości, przysłony bez zmiany. Skieruj aparat na kontrastowy obraz jak poprzednio, wstępnie skadruj w wizjerze. Włącz LV natepnie wciśnij AEL/AFL. Aparat zamknie lustro, wykona pomiar ekspozycji z ostrością i wyswietli ponownie obraz. Powiększ obraz i sprawdż jakość. Jeżeli cię zadowala kupuj, jak nie sprawdzaj następny.
Cynności możesz wykonać dla obu kitów, nie będzie klopotów z FF/BF. przy okazji ocenisz szybkość dzialania AF.
I to wszystko pozdrówka i ciesz się nabytkiem.
Ps. To moja sprawdzona metoda nie poparta autorytetami.