Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Filtr Polaryzacyjny do SP-560 - proszę o radę!

vbrek
5.07.08, 13:02
Witam! Jaki filtr polaryzacyjny najlepiej założyć do SP - 560 ? I jaki rozmiar idzie do tego aparatu? Przeszukałem całą instrukcję obsługi i nie ma tam nigdzie nic o średnicy obiektywu i jakie filtry można założyć! Proszę o radę !!!

Z poważaniem Paweł!

Toster_88
5.07.08, 23:21
pogoogluj troche:wink:

średnica filtra: 48,4
polary? zaleznie od kwoty jaka chcesz przeznaczyc. Kwotowo:
Matin - niby tani, ale nienajgorzej wypada , Marumi - wydaje mi sie, ze duzo osob z tego forum go posiada, Hoya - np ja mam:), B+W - wyzsza polka:twisted:

Aha i chyba nie musisz inwestowac w drozszy kolowy, bo w przypadku kompaktow, to liniowy sie sprawdza

pzdr :cool:

vbrek
12.07.08, 20:18
dzięki wielkie za podpowiedz! Dużo naswietliło mi to temat o filtrach! Wiem mniej więcej czego szukać ale rozmiar 48,4 ciężko znaleść gdziekolwiek czy nie chodzi o rozmiar 49 mm??

krzysiekz
12.07.08, 22:46
Nie ma filtrow na taki rozmiar, ale jest przejsciowka na 52mm.

xorandor
13.07.08, 21:05
Mam pytanie dodatkowe do tematu.

Chciałbym dokupić do uzetki 560 upatrzone filtry, ale przedtem jeszcze trzeba się zaopatrzyć w tulejkę. W sieci znalazłem tanie (nie od Olympusa) tulejki, rozkręcane, w wersjach z wyjściem 52 i 58 mm właśnie dla UZ 550 i 560. Nie wiem jednak, który rozmiar wybrać - chętniej wziąłbym 52 mm, bo w sumie sporo zaoszczędza się dokupując filtry mniejszej średnicy. Czytałem jednak gdzieś, że w przypadku takiej tulejki lepsze są szersze wersje - bo zabezpiecza to przed winietowaniem przy krótszej ogniskowej. Przynajmniej w większym stopniu zmniejsza winietowanie, niż w przypadku węższych tulejek. W 560 faktycznie obiektyw wysuwa się dosyć daleko, a przecież nie robi się każdego zdjęcia przy maksymalnym tele.

Jestem ciekaw, jak się z tym sprawy mają z punktu widzenia osób posiadających praktykę i liczę na Wasze wskazówki. Co brać - węższe tulejki, czy szersze? Z góry dzięki za pomoc.

Krasnal
15.07.08, 14:28
Może to głupie pytanie ale nie wiem jak można założyć ten filtr na obiektyw ?

Krasnal
16.07.08, 14:23
XORANDOR - gdzie znalazłeś te tuleje i jak się je montuje?

ladyhawke
17.07.08, 11:35
Witam,

Mam takie pytanie, nosze się z zamiarem zakupu telekonwertera, ale trzeba do niego zakupic adapter CLA-10.
Zakupiłam takie tulejki:
http://www.e-cyfrowe.pl/akcesoria-foto/tulejki-do-olympusa-sp550_sp560-p-6497.html

czy oprócz tego muszę zakupic adapter CLA-10?

Jeszcze jedna sprawa: wybieram sie na urlop w górki, niskie bo tylko karkonosze, ale:
zaopatrzylam sie juz w filtr UV i oslone tulipanową.
Jakie waszym zdaniem inne akcesoria warto jeszzce dokupić, żeby fajne foty wyszły?