Zobacz pełną wersję : Filtr Polaryzacyjny do SP-560 - proszę o radę!
Witam! Jaki filtr polaryzacyjny najlepiej założyć do SP - 560 ? I jaki rozmiar idzie do tego aparatu? Przeszukałem całą instrukcję obsługi i nie ma tam nigdzie nic o średnicy obiektywu i jakie filtry można założyć! Proszę o radę !!!
Z poważaniem Paweł!
pogoogluj troche:wink:
średnica filtra: 48,4
polary? zaleznie od kwoty jaka chcesz przeznaczyc. Kwotowo:
Matin - niby tani, ale nienajgorzej wypada , Marumi - wydaje mi sie, ze duzo osob z tego forum go posiada, Hoya - np ja mam:), B+W - wyzsza polka:twisted:
Aha i chyba nie musisz inwestowac w drozszy kolowy, bo w przypadku kompaktow, to liniowy sie sprawdza
pzdr :cool:
dzięki wielkie za podpowiedz! Dużo naswietliło mi to temat o filtrach! Wiem mniej więcej czego szukać ale rozmiar 48,4 ciężko znaleść gdziekolwiek czy nie chodzi o rozmiar 49 mm??
Nie ma filtrow na taki rozmiar, ale jest przejsciowka na 52mm.
Mam pytanie dodatkowe do tematu.
Chciałbym dokupić do uzetki 560 upatrzone filtry, ale przedtem jeszcze trzeba się zaopatrzyć w tulejkę. W sieci znalazłem tanie (nie od Olympusa) tulejki, rozkręcane, w wersjach z wyjściem 52 i 58 mm właśnie dla UZ 550 i 560. Nie wiem jednak, który rozmiar wybrać - chętniej wziąłbym 52 mm, bo w sumie sporo zaoszczędza się dokupując filtry mniejszej średnicy. Czytałem jednak gdzieś, że w przypadku takiej tulejki lepsze są szersze wersje - bo zabezpiecza to przed winietowaniem przy krótszej ogniskowej. Przynajmniej w większym stopniu zmniejsza winietowanie, niż w przypadku węższych tulejek. W 560 faktycznie obiektyw wysuwa się dosyć daleko, a przecież nie robi się każdego zdjęcia przy maksymalnym tele.
Jestem ciekaw, jak się z tym sprawy mają z punktu widzenia osób posiadających praktykę i liczę na Wasze wskazówki. Co brać - węższe tulejki, czy szersze? Z góry dzięki za pomoc.
Może to głupie pytanie ale nie wiem jak można założyć ten filtr na obiektyw ?
XORANDOR - gdzie znalazłeś te tuleje i jak się je montuje?
Witam,
Mam takie pytanie, nosze się z zamiarem zakupu telekonwertera, ale trzeba do niego zakupic adapter CLA-10.
Zakupiłam takie tulejki:
http://www.e-cyfrowe.pl/akcesoria-foto/tulejki-do-olympusa-sp550_sp560-p-6497.html
czy oprócz tego muszę zakupic adapter CLA-10?
Jeszcze jedna sprawa: wybieram sie na urlop w górki, niskie bo tylko karkonosze, ale:
zaopatrzylam sie juz w filtr UV i oslone tulipanową.
Jakie waszym zdaniem inne akcesoria warto jeszzce dokupić, żeby fajne foty wyszły?