Zobacz pełną wersję : SP 560UZ - Jak wydłużyć filmiki 640x480?
Jak wpłynąć na wydłużenie filmików w SP-560UZ? Olympus na stronie firmowej w specyfikacji technicznej podaje w trybie 640x480 10s, natomiast mój aparat (chyba nowszy soft) umożliwia 30s, stąd myślę że programowo dałoby się usunąć powyższe ograniczenie - pytanie jak? Bardzo proszę o linka, aparacik jest przyjemny, jednak filmy mnie rozczarowały (przy zakupie nawet tego nie sprawdzałem, u innych to standard). Miłośnicy 560UZ bardzo proszę o pomoc! Z pozdrowieniami dla wszystkich!
Po pierwsze z dokupioną kartą nagrasz 40sek i jest to wina bufora aparatu, który nie jest zbyt pojemny. Tzn aparat nie zdążyłby zapisać filmu w tej jakość na karcie. Nagrywanie filmików przez dłuższy czas umożliwia jedynie zakup karty Olympus typy H, która jest szybsza od M. Niestety Olympus poleciał sobie w bambuko i już tych kart nie produkują... no comment
Czyli jedna funkcja aparatu ograniczona. Jeśli już bardzo Ci zależy na wydłużeniu nagrywania powyżej 40sek, to dorwij jakąś 512 typu H na allegro, albo na magazynie w jakimś sklepie internetowym, z tym, że zapłacisz jak za złoto bo gdzieś ją widziałem nówkę za 159zł...
Nic nie stoi na przeszkodzie zeby do olympusa wsadzic karte typu H innego producenta np. Fuji 2GB za 95 zl. Nie bedziesz mial tylko funkcji panoramy.
Mi również zależy na dłuższych filmikach ale przed zakupem się wszystkiego dowiadywałem i filmiki za całej wolnej pamięci można nagrywać ale na szybszych kartach. Od nowego roku Olympus wypuścił karty XD typu M+, dzwoniłem więc do Olympusa i pewna miła pani mnie uspokoiła i powiedziała że te karty w Polsce będą dostępne od 01.07.2008 więc pewnie ,,za chwilę" stopniowo zaczną się pojawiać. Szkoda tylko że cena z pewnością będzie jeszcze wyższa niż zwykłych XD typM, ale jestem w stanie się z tym pogodzić.
A co do kart XD typH, to wam powiem że owszem można nagrywać filmiki ograniczone tylko pojemnością karty, ale słyszałem że się potrafią zawieszać i jestem w stanie w to uwierzyć, bo musiało być coś z nimi nie tak skoro OLYMPUS przestał je produkować.
Panowie, dzięki bardZo za info! Też gdzieś czytałem o Fuji typ H, nie miałem tylko pewności, czy to działa. Jesteście bezcenni! Raz jeszcze pozdrowionka! P.S. Panoramę załątwię zwykłą kartą typu M, którą już posiadam. Gdyby tak ktoś jeszcze napisał (jak ma), że ma w swoim 560UZ Fuji 2GB typ H i, że nagrywa załóżmy te 19 min. - byłbym dźwięczny!
A ja z innej beczki.Dobrze zrobiony film to sklejka z ujec,ktore nie powinny trwac dluzej niz 10-15 sek max.Czesto najlepiej ja sa ujecia do 10 sek.Przecie i tak pozniej to sie skleja montuje podklad dodaje,napisy i inne klocki.Tak,ze 30 sek to i tak duzo za duzo.
Oczywiście że jakiś dłuższy film powinien być zmontowany ale z chwilę dojdziemy do tego że do filmów trzeba mieć kamerę, no i to też jest racja.
Ale mnie osobiście w stronę kamery nie ciągnie i nawet nie mam w planie kręcić aparatem jakiś 30 minutowych filmów. Chcę tylko nakręcić np. moment jak dziecko w przedszkolu powie wierszyk, który muszę nagrać w całości itp. a do tego niestety 40s to trochę za mało.
Panowie!
Zawsze lepiej mieć większe możliwości niż mniejsze. Poza tym dokumentu nie da się wykręcić w 40s. Ale mniejsza o to. Słuchajcie kupiłem Fuji 2GB typ H, działa spraktykowałem! Karta kosztuje w Krakowie 90,- Myślę, że warto, a panoramę mogę składać na kompie, poza tym mam jeszcze drugą kartę Olympusa. Powiem również, że czuć przyspieszenie w zapisie zdjęć, co nie jest bez znaczenia. 3M-cie się!
Mi aż tak nagrywanie 40 sek filmików nie przeszkadza, jest to uciążliwe jak chce się mieć wszystko co do sek, bo w innym przypadku to można kręcić po 40sek co chwile a potem to posklejać. Natomiast bardziej głupie jest to, że zoom się wyłącza przy nagrywaniu filmów z dźwiękiem. Z tym sobie radzę tak że nagrywam filmik bez dźwięku z zoomem, trzymają w drugim ręku sony ericssona z nagrywaniem, a potem to montuje. Zawsze jakiś sposób.
Witam
Mam prośbę do Was, planuję kupić SP 560UZ i zależy mi na tym aby mieć możliwość nagrywania filmików bez ograniczeń typu "40s.". Czy jest na forum może ktoś kto mógłby podać mi namiary sklepu gdzie mógłbym kupić kartę xD typu H w Toruniu:?:
Chciałbym ostrzec zainteresowanych szybkimi kartami forumowiczów, że można trafić na dobrze wyglądające karty typu H, które pracują wolniej od kart typu M. W załączeniu pokazuję fotografię takiej karty marka jest widoczna, kartą pamięci toto jest również jest, lecz na pewno nie H !!!
Sklep, który ją sprzedał internetowo nabrał wody w usta i nie odpowiada na reklamacje.Na forach anglojęzycznych również pojawiają się ostrzeżenia przed podrabianymi kartami xD typ H.Karta na fotografii oznaczona krzyżykiem zapisuje RAW o sekundę wolniej od oryginalnej karty typu M olympusa.Na dalszych zdjęciach wygląd etykiety opakowania.
Adres sklepu CDLAND PLUS www.cdrspeed.pl .
Witam ponownie, dziś byłem w sklepie oglądałem SP 560 UZ, sprzedawca włożył do aparatu kartę Olympusa xD typu M 2GB i włączył nagrywanie w trybie 640x480. Na wyświetlaczu pojawiła się informacja że można nagrywać sekwencje 20min (na całą kartę pokazywał ok. 1,5h). Oto moje pytanie:
czy to możliwe, że z kartą typu M nagrywanie filmików w trybie 640x480 nie ma ograniczeń czasowych , jedynym ograniczeniem długości nagrywanego filmiku jest pojemność karty? (poza wspomnianymi wcześniej sekwencjami 20 min.) być może coś przeoczyłem podczas demonstracji w sklepie:?:
Posiadam wcześniejszy model SP-550 UZ, który na prawdopodobnie oryginalnej karcie Olympusa H 1 GB pozwala zapisać 9 minut i 25 sekund
filmu SHQ z dźwiękiem.Jest to zgodne z opisem aparatu,w tabeli dla karty 512 MB czas nagrania wynosi 4 minuty i 42 sekundy.
Drogą dedukcji można wywnioskować, że sprzedawca na początku prezentacji pokazywał możliwosć zapisu przy najniższej jakości SQ2, wtedy
na karcie 512MB mieści się 25 minut i 2 sekundy zapisu.Jak mi wiadomo w SP-560 UZ format zapisu wideo nie uległ zmianie w stosunku do poprzedniego modelu, więc moje wyjaśnienie jest dość wiarygodne.
Po sformatowaniu na moim aparacie mieści się na kartę 1GB 50 minut i 7 sekund zapisu SQ2.W załączeniu fotografia tego fragmentu instrukcji obsługi.
Nie znam sklepu w Toruniu, ale wiem gdzie to kupić po świetnej cenie w Kraku, przecież możesz kupić wysyłkowo. Za 2GB Fuji type H zapłaciłem 90zł brutto. Podaję namiary:
FOTO-BETA
sklep i komis fotograficzny
Pl. Boh Getta 2
30-547 Kraków
czynne: pn-pt 10-17.30, sob: 11-14
e-mail: zakupy@foto-beta.pl (zakupy@foto-beta.pl)
tel. 012 656 20 18
kom. 504 04 28 48
infolinia: 0801 011 171
Nr konta:
FH Foto-Beta
62 1050 1445 1000 0022 9264 0295
NIP 945-100-87-12
Właśnie pojawiły się nowe karty M+ Postaram się dzisiaj przetestować jak działa tam filmowanie. Ceny są takie same jak zwykłych M.