PDA

Zobacz pełną wersję : Wizjer optyczny a wyświetlacz LCD

mihald
22.06.04, 12:49
Witam wszystkich serdecznie.

Dosłownie od tygodnia jestem posiadaczem Olympusa C-5050. Aparat sprawuje się bez zarzutu, robi technicznie ładne zdjęcia ale....

kadr, który ustawiam w wizjerze optycznym jest przesunięty i to sporo względem tego co widać na wyświetlaczu LCD no i w konsekwencji zdjęcie jest kadrowane nie tak jakbym sobie życzył.

Czy jest to normalne dla tego aparatu czy jest to jakaś wada optyki i aparat nadaje się do reklamacji?
Bardzo proszę o odzew.

pozdrawiam mih.

MichelCat
22.06.04, 20:59
Wedlug mnie to normalne bo wyjscie wizjera jest przesuniete wzgledem obiektywu. Ale masz plus na wyswietlaczami LCD w wizjerze, otóż podczas trzymania na celowniku ruchomego obiektu masz go zawsze na widoku, a na LCD podczas wcisniecia spustu migawki obraz albo znika albo zamiera i sledzenie staje sie niemozliwe.

arek1249
23.06.04, 12:43
Witam wszystkich serdecznie.

Dosłownie od tygodnia jestem posiadaczem Olympusa C-5050. Aparat sprawuje się bez zarzutu, robi technicznie ładne zdjęcia ale....

kadr, który ustawiam w wizjerze optycznym jest przesunięty i to sporo względem tego co widać na wyświetlaczu LCD no i w konsekwencji zdjęcie jest kadrowane nie tak jakbym sobie życzył.

Czy jest to normalne dla tego aparatu czy jest to jakaś wada optyki i aparat nadaje się do reklamacji?
Bardzo proszę o odzew.

pozdrawiam mih.

Występuje tu tzw. paralaksa. Jest to normalne w aparatach kompaktowych.
Nie wystepuje natomiast w lustrzankach.
Efekt ten najbardziej odczuwalny jest przy zdjęciach z małej odległości, z ok 3m wszystko będzie ok.