PDA

Zobacz pełną wersję : Jak fotografować biżuterię???

Surikatka
26.06.08, 19:44
Witam

Mam ogromny problem z fotografowaniem bizuterii. Zdjęcia są mdłe, brzydkie i nie oddaja tego co powinny. wszystko zlewa się z białym tłem, a na czarnym srebro przyjmuje niestety ten kolor. Mam namiot bezcieniowy i jakię 3 żarówy, ale wiem, że chyba potrzebny będzie soft. Niestety nie mam pojęcia jaki i nie wiem jak się zabrać do tego rodzaju zdjęć.

Będe wdzięczna za pomoc.

grizz
26.06.08, 19:49
Heh no jak używasz namiotu, to się nie dziw, ze wszystko mdłe wychodzi :P

Surikatka
26.06.08, 19:51
To daj mi pomysł jak zrobić zdjęcie np. bransolety, która jest praktycznie lustrem, tak aby nie były widoczne np drzwi pokoju???

MicSzu
26.06.08, 19:59
Pokmbinuj z czarnym materiałem po bokach namiotu. I pogoglaj trochę, napewno coś znajdziesz;)

Wieprz
26.06.08, 22:19
w jakiejś bardzo starej książce spotkałem się z takim prymitywnym sposobem usuwania nadmiernych odbłysków przez przygotowanie powwierzni dotykaniem jej plasteliną.
Nie wiem czy to działa ale może warto spróbować

Surikatka
26.06.08, 22:43
Obawiam się, że na srebrze będa wtedy ciemne cienie, co może bardzo zle wyglądać. Co do plasteliny, to może być pomysł o ile nie da to efektu "wymacania palcami". A jaki soft polecacie??

Mirek54
26.06.08, 22:48
To daj mi pomysł jak zrobić zdjęcie np. bransolety, która jest praktycznie lustrem, tak aby nie były widoczne np drzwi pokoju???

Poczytaj i rob tak jak oni.http://www.tabletopstudio.com/documents/jewelry_photography.htm#pearls

Surikatka
26.06.08, 22:53
Dzięki za link, wyglada fajnie. Musze tylko zmienić oświetlenie i gdzieś kupiś taką płytę akrylową. Szukałam w plastycznym, ale niestety, tam tego nie maja. Fajna stronka.

Wieprz
26.06.08, 23:08
ta książka o plastelinie to chyba była ta: link z forum kanonków (http://canon-board.info/archive/index.php/t-8817.html)

ostatnie wydanie sprzed 15 lat. Niektorzy ją sobie chwalą.

Surikatka
26.06.08, 23:42
Dziękuję za link. Co prawda tam linki do pod stron nie działają, ale juz znalazłam i mam!!! Bardzo dziękuję i biore sie za lekturkę. Wyniki moich prób napewno zamieszczę.

Surikatka
27.06.08, 00:02
Wrzucam 2 pierwsze. Proszę piszcie co pozmieniać, co jest źle, a co może być. Rady mile widziane!!

Co do tła, było czarne ale niestety, wyszło zakurzone, więc musiałam je wymazać

budda
27.06.08, 04:52
Dzięki za link, wyglada fajnie. Musze tylko zmienić oświetlenie i gdzieś kupiś taką płytę akrylową. Szukałam w plastycznym, ale niestety, tam tego nie maja. Fajna stronka.

spytaj ludzi od reklam świetlnych i bilbordów

Rafał Czarny
27.06.08, 07:09
Heh no jak używasz namiotu, to się nie dziw, ze wszystko mdłe wychodzi :P

A jak chcesz to zrobić bez namiotu?

Surikatka
27.06.08, 08:40

Namiot mam! Główny problem oświetlenie.

MicSzu
27.06.08, 09:53
Zamiast tej płytki akrylowej pokombinuj z kawałkiem szyby a pod nią wsadz białą lub czarną kartkę.

Wieprz
27.06.08, 10:05
Musze tylko zmienić oświetlenie i gdzieś kupiś taką płytę akrylową. Szukałam w plastycznym, ale niestety, tam tego nie maja.

bo takiej płyty to w budowlanym trzeba szukać ;) W Leroy Merlin albo w castoramie na pewno będzie.

MicSzu
27.06.08, 10:08
bo takiej płyty to w budowlanym trzeba szukać ;) W Leroy Merlin albo w castoramie na pewno będzie.

A najprędziej na allegro znajdziesz:) niedawno takie coś widziałem.

dragonfly108
27.06.08, 10:29
Ja używam jako podkładu czarnej pleksy i jestem bardzo zadowolony z efektów, oczywiście jeśli pasuje Ci efekt lustrzanego odbicia.

kali999
27.06.08, 10:43

Już kiedyś to pisałem, byłem w kilku profesjonalnych studiach i na samych sesjach i w żadnym czegoś takiego jak namiot bezcieniowy nie było. Mi raz zdarzyło się robić biżuterię i zastosowałem podobny motyw co kolega dragonfly, tylko że zamiast pleksi użyłem szyby a pod nią w pewnej odległości czarny materiał, można zobaczyć u mnie na stronie w dziale fotografia reklamowa.

Rafał Czarny
27.06.08, 11:03
Już kiedyś to pisałem, byłem w kilku profesjonalnych studiach i na samych sesjach i w żadnym czegoś takiego jak namiot bezcieniowy nie było. Mi raz zdarzyło się robić biżuterię i zastosowałem podobny motyw co kolega dragonfly, tylko że zamiast pleksi użyłem szyby a pod nią w pewnej odległości czarny materiał, można zobaczyć u mnie na stronie w dziale fotografia reklamowa.

A jak chcesz zrobić bez namiotu zdjęcia biżuterii, w której wszystko się odbija jak w lusterku ? Nawet z namiotem trzeba stempelkiem wywalać ze zdjęć biżuterii odbicie obiektywu.

Widać mało profesjonalne studia widziałeś.

Ania_
27.06.08, 11:48
Surikatka, zdjęcia ładne tylko na moim jasnym LCD widać, że niestarannie wycięte :wink:

kali999
27.06.08, 12:24
A jak chcesz zrobić bez namiotu zdjęcia biżuterii, w której wszystko się odbija jak w lusterku ? Nawet z namiotem trzeba stempelkiem wywalać ze zdjęć biżuterii odbicie obiektywu.

Widać mało profesjonalne studia widziałeś.

Są takie rzeczy jak boardy, dyfuzory i dobre ustawienie lamp.

A jeśli uznasz np. tego Pana za mało profesjonalnego http://kempka.pl/, bo u niego miałem 2 miesięczne praktyki później kilka razy asystowałem przy sesjach to jest szansa że cię zrozumiem.

Surikatka
27.06.08, 12:37
Surikatka, zdjęcia ładne tylko na moim jasnym LCD widać, że niestarannie wycięte :wink:

To fakt szczególnie gruszka, ale było robione wczoraj na szybkiego, a chciałam zobaczyć efekt samej biżuterii. tzn. Odblaski itd.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Ja nie chcę tworzyć profesjonalnego studia, bo:
A. Nie mam na to miejsca
B. Ograniczona ilośc kasy

Chcę to zrobić w warunkach domowych. Mam namiot, pleksi już tez mam i będę próbować. Brakuje mi dobrego oświetlenia i nie zabardzo wiem jakie by się nadało. Obecnie światło ucieka mi w przestrzeń po za namiotem, więc musze jakieś klosze stworzyć, albo kupić. Żarówki, które mam dają 5500K więc powinny się nadawać. Co o tym sądzicie?