Zobacz pełną wersję : Jak fotografować biżuterię???
Witam
Mam ogromny problem z fotografowaniem bizuterii. Zdjęcia są mdłe, brzydkie i nie oddaja tego co powinny. wszystko zlewa się z białym tłem, a na czarnym srebro przyjmuje niestety ten kolor. Mam namiot bezcieniowy i jakię 3 żarówy, ale wiem, że chyba potrzebny będzie soft. Niestety nie mam pojęcia jaki i nie wiem jak się zabrać do tego rodzaju zdjęć.
Będe wdzięczna za pomoc.
Heh no jak używasz namiotu, to się nie dziw, ze wszystko mdłe wychodzi :P
To daj mi pomysł jak zrobić zdjęcie np. bransolety, która jest praktycznie lustrem, tak aby nie były widoczne np drzwi pokoju???
Pokmbinuj z czarnym materiałem po bokach namiotu. I pogoglaj trochę, napewno coś znajdziesz;)
w jakiejś bardzo starej książce spotkałem się z takim prymitywnym sposobem usuwania nadmiernych odbłysków przez przygotowanie powwierzni dotykaniem jej plasteliną.
Nie wiem czy to działa ale może warto spróbować
Obawiam się, że na srebrze będa wtedy ciemne cienie, co może bardzo zle wyglądać. Co do plasteliny, to może być pomysł o ile nie da to efektu "wymacania palcami". A jaki soft polecacie??
To daj mi pomysł jak zrobić zdjęcie np. bransolety, która jest praktycznie lustrem, tak aby nie były widoczne np drzwi pokoju???
Poczytaj i rob tak jak oni.http://www.tabletopstudio.com/documents/jewelry_photography.htm#pearls
Dzięki za link, wyglada fajnie. Musze tylko zmienić oświetlenie i gdzieś kupiś taką płytę akrylową. Szukałam w plastycznym, ale niestety, tam tego nie maja. Fajna stronka.
ta książka o plastelinie to chyba była ta: link z forum kanonków (http://canon-board.info/archive/index.php/t-8817.html)
ostatnie wydanie sprzed 15 lat. Niektorzy ją sobie chwalą.
Dziękuję za link. Co prawda tam linki do pod stron nie działają, ale juz znalazłam i mam!!! Bardzo dziękuję i biore sie za lekturkę. Wyniki moich prób napewno zamieszczę.
Wrzucam 2 pierwsze. Proszę piszcie co pozmieniać, co jest źle, a co może być. Rady mile widziane!!
Co do tła, było czarne ale niestety, wyszło zakurzone, więc musiałam je wymazać
Dzięki za link, wyglada fajnie. Musze tylko zmienić oświetlenie i gdzieś kupiś taką płytę akrylową. Szukałam w plastycznym, ale niestety, tam tego nie maja. Fajna stronka.
spytaj ludzi od reklam świetlnych i bilbordów
Rafał Czarny
27.06.08, 07:09
Heh no jak używasz namiotu, to się nie dziw, ze wszystko mdłe wychodzi :P
A jak chcesz to zrobić bez namiotu?
Namiot mam! Główny problem oświetlenie.
Zamiast tej płytki akrylowej pokombinuj z kawałkiem szyby a pod nią wsadz białą lub czarną kartkę.
Musze tylko zmienić oświetlenie i gdzieś kupiś taką płytę akrylową. Szukałam w plastycznym, ale niestety, tam tego nie maja.
bo takiej płyty to w budowlanym trzeba szukać ;) W Leroy Merlin albo w castoramie na pewno będzie.
bo takiej płyty to w budowlanym trzeba szukać ;) W Leroy Merlin albo w castoramie na pewno będzie.
A najprędziej na allegro znajdziesz:) niedawno takie coś widziałem.
dragonfly108
27.06.08, 10:29
Ja używam jako podkładu czarnej pleksy i jestem bardzo zadowolony z efektów, oczywiście jeśli pasuje Ci efekt lustrzanego odbicia.
Już kiedyś to pisałem, byłem w kilku profesjonalnych studiach i na samych sesjach i w żadnym czegoś takiego jak namiot bezcieniowy nie było. Mi raz zdarzyło się robić biżuterię i zastosowałem podobny motyw co kolega dragonfly, tylko że zamiast pleksi użyłem szyby a pod nią w pewnej odległości czarny materiał, można zobaczyć u mnie na stronie w dziale fotografia reklamowa.
Rafał Czarny
27.06.08, 11:03
Już kiedyś to pisałem, byłem w kilku profesjonalnych studiach i na samych sesjach i w żadnym czegoś takiego jak namiot bezcieniowy nie było. Mi raz zdarzyło się robić biżuterię i zastosowałem podobny motyw co kolega dragonfly, tylko że zamiast pleksi użyłem szyby a pod nią w pewnej odległości czarny materiał, można zobaczyć u mnie na stronie w dziale fotografia reklamowa.
A jak chcesz zrobić bez namiotu zdjęcia biżuterii, w której wszystko się odbija jak w lusterku ? Nawet z namiotem trzeba stempelkiem wywalać ze zdjęć biżuterii odbicie obiektywu.
Widać mało profesjonalne studia widziałeś.
Surikatka, zdjęcia ładne tylko na moim jasnym LCD widać, że niestarannie wycięte :wink:
A jak chcesz zrobić bez namiotu zdjęcia biżuterii, w której wszystko się odbija jak w lusterku ? Nawet z namiotem trzeba stempelkiem wywalać ze zdjęć biżuterii odbicie obiektywu.
Widać mało profesjonalne studia widziałeś.
Są takie rzeczy jak boardy, dyfuzory i dobre ustawienie lamp.
A jeśli uznasz np. tego Pana za mało profesjonalnego http://kempka.pl/, bo u niego miałem 2 miesięczne praktyki później kilka razy asystowałem przy sesjach to jest szansa że cię zrozumiem.
Surikatka, zdjęcia ładne tylko na moim jasnym LCD widać, że niestarannie wycięte :wink:
To fakt szczególnie gruszka, ale było robione wczoraj na szybkiego, a chciałam zobaczyć efekt samej biżuterii. tzn. Odblaski itd.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Ja nie chcę tworzyć profesjonalnego studia, bo:
A. Nie mam na to miejsca
B. Ograniczona ilośc kasy
Chcę to zrobić w warunkach domowych. Mam namiot, pleksi już tez mam i będę próbować. Brakuje mi dobrego oświetlenia i nie zabardzo wiem jakie by się nadało. Obecnie światło ucieka mi w przestrzeń po za namiotem, więc musze jakieś klosze stworzyć, albo kupić. Żarówki, które mam dają 5500K więc powinny się nadawać. Co o tym sądzicie?