PDA

Zobacz pełną wersję : photoshop i raw z olka e-510

benq
26.06.08, 11:05
witam

sie orientuje ktoś może czy jest możliwość otwarcia w photoshopie cs2 ver.9 raw'a z olka e-510 (plik 'orf')?
wyskakuje mi taki komunikat przy próbie otwarcia: "could not complete your request because it is not the right kind of document" :cry:
nadmienie że ściągłem ze stronki adobe camera raw update'a (ver 3.7 bodajże) do cs2 i dalej d**a.

thx za ew. pomoc

pozdr

ps. gimp jak mniemam obsługuje rawy, szy ni?

Daniello
26.06.08, 12:55
3.7 z E510 nie zadziała.
Za to od 4.2 już tak.

benq
26.06.08, 13:16
3.7 z E510 nie zadziała.
Za to od 4.2 już tak.

tylko że 4.2 jest dla photoshopa cs3.
tą wersję tyż ściagłem i wgrałem i wyskoczył mi komunikat, że - jeśli dobrze pamiętam - nie współgra z wersją zainstalowanego photoshopa (cs2).

dog_master
26.06.08, 13:46
No niestety, ACR 4.2 jest tylko do CS3... :/ Stary numer Adobe, wczesniej tez tak robili z 7->CS... :/

Jack
26.06.08, 13:53
ORF-y skonwertuj na DNG, te już są czytane przez CS2. Ja też mam CS2 i muszę korzystać z nowych ORF-ów.
Pozdrawiam
Jack

benq
26.06.08, 16:09
no właśnie z tym konwertowaniem na DNG przy pomocy DNG Convertera ściągniętego razem z camera raw ze stronki adoba, też jakaś kicha. bo jak konweruje to wyskakuje po konwersji, że jakiś błąd jest czy cóś i nie przekonweruje..
może jakieś inne programy do robienia z ORF na DNG polecacie?

ps. w gimpie uruchomie ORF z olka e-510?

thx all

pozdr

Ania_
26.06.08, 16:34
Ja polecam zrobić jeszcze inaczej. RAWShooter (jest darmowy jeszcze do wygrzebania w necie) do wywoływania RAW, a potem ewentualna korekcja jpg w PSie.

benq
26.06.08, 16:40
dziękówa wszystkim

znalazłem takie cóś: rawtherapee (tyż za friko)...może da rade..jak nie to.....wracam do idioten camera bez tych całych ceregieli rawowych, z grochem wielkości arbuzów przy iso 100, etc :wink:

pozdr

heyahero
26.06.08, 17:01
RAWTherapee daje radę. Mam, używam. Chodzi nieco lepiej od Lightrooma, ale czasami potrafi przymulić, jak się historia snapshota wydłuża (wcześniej tak miałem, jak się nie mogłem zdecydować na konkret w obróbce i robiłem dużo podejść za jednym razem).

dog_master
26.06.08, 18:39
RAWShooter? To jest ten, co go Adobe przejelo? Jezeli mi sie nazwy nie pomylily, to on nie czyta juz E330, nowszych tez nie, nie jest juz rozwijany niestety... :(

Mirek54
26.06.08, 18:48
No niestety, ACR 4.2 jest tylko do CS3... :/ Stary numer Adobe, wczesniej tez tak robili z 7->CS... :/

Nie tylko.Pracuje wspolnie tez z Element 6.0.
Mozna tez otwierac ufraw.Mozliwosci zatem wiele.

dziekan
26.06.08, 19:17
Ja polecam zrobić jeszcze inaczej. RAWShooter (jest darmowy jeszcze do wygrzebania w necie) do wywoływania RAW, a potem ewentualna korekcja jpg w PSie.

niestety Rawshooter nie łyka ORF z E-510 -> dlatego musiałem przejść na Lightrooma choć od zawsze jechałem na Rawshooterze - smigał szybko i intuicyjna obsługga była.

kranu
26.06.08, 19:59
niestety Rawshooter nie łyka ORF z E-510 -> dlatego musiałem przejść na Lightrooma choć od zawsze jechałem na Rawshooterze - smigał szybko i intuicyjna obsługga była.

A ja gdzieś czytałem, że najlepiej z ORF sobie radzi oprogramowanie dedykowane czyli Olympus Master, Olympus Studio.

--
pozdrawiam,
Kranu

Ania_
26.06.08, 21:21
Oj, to mnie też zmartwiłeś :???: , bo pewnie za jakiś czas przyjdzie mi ochota na zmianę body i wtedy lipa. No szkoda, szkoda, lubię ten program.

Bodzip
26.06.08, 21:30
ufraw bardzo ładnie łyka orfy, integruje się z Gimpem, no a z Gimpa możesz już zapisać jako *.dng lub *.jpg

heyahero
26.06.08, 21:44
Podobny temat na forum "obok":
http://www.cyberfoto.pl/olympus/63146-format-orf-a-photoshop.htm

Google też dają radę, chociaż z obróbką RAWa może być problem :D

Dodatkowo, jakby PS nie działał, popsuł się albo coś z tych rzeczy, to obsługę jego pluginów (*.8bf) posiada choćby XnView (freeware). Można zawsze popróbować.

Darekw1967
27.06.08, 17:56
Nie tylko.Pracuje wspolnie tez z Element 6.0.
Mozna tez otwierac ufraw.Mozliwosci zatem wiele.

Dziwnym trafem fotki z UfRaw sa bardziej szczegolowe ;)