PDA

Zobacz pełną wersję : pyłek (tyfus)

zyggy
21.06.04, 19:57
Witam
Dotychczas nie spotkałem na forum problemu, który mnie nurtuje od kilku tygodni. Pewnego dnia patrzę w wizjer swojego C740UZ i co widzę, mały tyfusek, syfek, pyłek, czy jak to nazwać ciało obce. Po sprawdzeniu okazało się, że ww. tyfus znajduje się na wewnętrzym LCD, bo na zewnętrznym LCD, ani na zdjęciach go nie ma. Pytanie, czy można go jakoś wyczyścić bez zniszczenia aparatu podczas demontażu. Aparat jest kupiony u Grosmana (Leszno) i na gwarancji. Zasadniczo ten mały tyfus nie ma wpływu na jakość zdjęć, tylko na moją psychikę (no bo wiecie, to boli mieć takie coś w aparacie). Może ktoś posiada zdjęcia rozebranego C7XXUZ, aby zobaczyć jak wygląda wewnątrz i czy próbować go rozbierać. Może nie ryzykować ???

pzdr
Zyggy => C740UZ + 128MB + 16MB + Velbon 888DX

detox
21.06.04, 21:33
Sam lepiej nie ruszaj. W moim tasz sa rozne pylki, ale nic sobie z tego nie robie jesli fotki wychodza ok.

hillel
22.06.04, 07:27
a nie jest to przypadkiem jakiś dead pixel? jest czarny, czy też może ma jakiś kolor?

detox
22.06.04, 10:28
Jeśli zdjęcia nie mają czarnych punktów dead pixel lub czerwonych hot pixel to naprawde nie masz sie co martwić, ale jeśli nie daje Ci to spokoju to odwiedź serwis . Tak na marginesie to ja osobiscie nie używam prawie celownika ze względu na jego kiepską rozdzielczość .

Infomark
22.06.04, 21:29
To chyba jedyna wada tej konstrukcji jaką sam doświadczyłem, nie radzę dmuchać w okular wizjera jak znajdą się na nim zanieczyszczenia, lepiej przeczyścić lekko zwilżonym wacikiem aby zebrać wszystko zw szkła okularu. Wizjer jest słabo usczelniony i po paru dniach użytkowania miałem tam prawie wszystko....

detox
22.06.04, 21:53
Sprawdziłem, nieszczelnosc jest między obudową wizjera, a pokrętłem. Cóż taki jego urok :wink:

zyggy
23.06.04, 07:50
a nie jest to przypadkiem jakiś dead pixel? jest czarny, czy też może ma jakiś kolor?

dzięki za zainteresowanie tematem i liczne odpowiedzi, co do cytatu, to napewno nie jest to dead, ani hot pixel, bo kształt krótkiego włoska i czegoś jeszcze

pzdr Zyggy
C750UZ + 128 +16 + DX888

vodnik
26.06.04, 00:43
kup w pierwszej lepszej aptece gryszke gumowa i poprubuj podmuchac kilka razy.

zyggy
26.06.04, 21:26
Dzięki - próbowałem sprężonym powietrzem z puszki i nic. Powiem tak, nie wiem w co dmuchać. W wizjer nic nie daje, tylko odrywa gumkę z wizjera. Nie wiem gdzie znajduje się ten wewnętrzny LCD, może gdzieś w środku, a widok mamy porzez układ optyki (lustra lub pryzmat). Wydaje mi się, że zabrakło mi nieiwazyjnych pomysłów. Oczekuję kolejnych i pozdrawiam fanów Olego.

Zyggy
C740UZ + 16 + 128 + DX888