PDA

Zobacz pełną wersję : Fe-340

azika
22.06.08, 00:31
Witam! Chciałam zapytać o model FE-340. Kupiliśmy ten aparat ponieważ poprzedni nam się zepsuł. Chodziło nam o coś lekkiego i małego (bez wariacji cenowej) do takiego "zwykłego cykania" bo do zadań "specjalnych" używamy lustrzanki cyfrowej. Aparat mamy od trzech tygodni i przyznam, że jesteśmy straszliwie zawiedzeni jakością zdjęć i czasem reakcji aparatu. Mam wrażenie, że aparat nie radzi sobie w żadnej sytuacji, bez względu na warunki oświetleniowe, fakt czy włączona jest lampa czy nie, do tego bardzo długo zapisuje zdjęcie na karcie, słabo oddaje kolory a zdjęcia są pełne szumów. Próbowaliśmy już z różnymi ustawieniami, przy różnych warunkach pogodowych, w domu, na zewnątrz - żadne zdjęcie nas nie zadowala. Nie wiem czy to wynika z faktu, że nie można porównywać zdjęć z lustrzanki do takich z aparatu kompaktowego, ale zdjęcia z Panasonica (LUMIX DMC-FX07) były bez porównania lepsze! Nie wiem co możemy zrobić, bo za późno o tym pomyśleliśmy i aparat mogliśmy zwrócić w ciągu dziesięciu dni. Pomyślałam, że może można wgrać jakiś firmware, ale na stronie nic do tego modelu nie znalazłam, może ktoś kto widział zdjęcia z tego aparatu wypowie się o ich jakości. Czy może tak być, że to jest wada danego egzemplarza i kto to może ocenić bo w sumie to wrażenia mogą być subiektywne. Na wyświetlaczu zdjęcia wyglądają idealnie - kolor, ostrość i nie widać szumów, ale po zgraniu na komputer zdjęcia są nie do przyjęcia. Proszę o pomoc i podpowiedzi co powinniśmy jeszcze sprawdzić lub gdzie szukać rozwiązania i opinie o tym aparacie, bo może on tak po prostu ma...

Daniello
22.06.08, 00:34
Dopóki nie pokażesz jakiegoś przykładu nikt nic nie doradzi.

coolgago
23.06.08, 22:10
Proszę zmienić program wykonywania zdjęć i wybrać odpowiednie ISO. Te przykładowe fotki mają ISO od 400 do 1600, co tłumaczy duży szum i cukierkowość.
Mam FE-350 Wide, model lepszy od FE-340 ale nieznacznie więc różnica w zdjęciach nie powinna być aż taka duża.
Oto kilka testowych fotek z mojego aparatu http://picasaweb.google.com/coolgago/OlympusFE350Wide.
Ja w pomieszczeniach najczęściej wybieram program na kółku SCENE/W pomieszczeniach i proszę włączyć lampę na auto.
Na zewnątrz wybieram na kółku: KRAJOBRAZ - czyli góry lub PORTRET czyli głowę.
Radzę unikać tej niby stabilizacji albo sportowych programów, one podnoszą wartość ISO i zmniejszają czas naświetlania.
Należy pamiętać, że to aparat kompaktowy i cudów z niego nie da się wycisnąć.
Zdjęcia są dużo gorsze niż z prostej lustrzanki np. NIKON D40.

Prosze dać znać na forum czy coś to pomogło.

azika
24.06.08, 20:10
Dziękuję bardzo. Postaram się jak najszybciej sprawdzić aparat przy tych ustawieniach, bo jakość przykładowych zdjęć jest rzeczywiście bez porównania lepsza od naszych. Jeszcze raz dziękuję i postaram się jak najszybciej dać znać o rezultatach. Serdecznie pozdrawiam.