PDA

Zobacz pełną wersję : Jak poprawnie używać METZ 48 AF1 digital - 1 lampa

Anubis76x
18.06.08, 14:29
Witam

W sobotę mam wesele brata, chciałbym porobić trochę zdjęć amatorkich na jego weselu.
Mój sprzęt to Olympus E-500, obiektyw kitowy Zuiko 14-45 i dziś kupiona lampa METZ 48 AF1 z najnowszym firmware.
Myślałem że w trybie aparatu: manual - migawka 1/100 i F8 oraz ISO 100-160, lampa w trybie TLL poprawnie naświetli większość scen w pokoju ok 7 na 5 m.
Gdy patrzę na ekran lampy to gdy np kręcę obiektywem i mam ustawiony 14mm to wyswietlacz lampy pokazuje 24mm, przy zoomie 45mm wyświetlacz wskazuje na lampie 70mm itp... czy to jest normalne ? o ile celuje lampą i obiektywem w stronę najjaśniejszej stronie pokoju gdzie jest okno przy słonecznej pogodzie to mam ładnie doświetlone zdjęcie (histogram) jednak gdy skieruje aparat i lampę na wprost ciemniejsego miejsca krotsza strona pokoju to lampa już nie doswietla... musze manualnie korygowac do ok 0,7 EV w lampie blyskowej przyciskami...
bawilem sie jeszcze czasem synchronizacji lampy w aparacie np przestawiajac z 1/180 na 1/100 i tak samo czas migawki w aparacie ustawialem na 1/100... ale efekt jest podobny...

bardzo proszę o jakie sporady jak mniej wiecej stroic aparat i lampe aby zdjecia byly prawidlowo naswietlone, zalezy mi na najlepszej automatyce zebym nie musial robic zdjec powtornie i myslec co jak ustawic bo juz takie cyrki mialem z wbudowana lampa ktora zle dziala w trybie auto dajac slabsze swiatlo do warunkow zeczywiscie zastanych.

ps przepraszam za "lamerskie" okreslenia np tego "zoomu" po prosty jestem kiepski w teorii ale aparat mam juz rok i zdjecia robie poprawnie :)

Wieprz
18.06.08, 14:41
różnice w zoomie wynikają z cropa 2x w Olku. To normalne. ogniskową rzeczywista podają lampy Olka domyślnie.

Do zdjęć z lampą może przyda się zestaw filmów o karteczkach (http://www.abetterbouncecard.com)

ewentualnie można spróbować z białą stroną warszawskiej karty miejskiej - trwalsza niż karteczki ;)

Anubis76x
18.06.08, 14:48
różnice w zoomie wynikają z cropa 2x w Olku. To normalne. ogniskową rzeczywista podają lampy Olka domyślnie.

Do zdjęć z lampą może przyda się zestaw filmów o karteczkach (http://www.abetterbouncecard.com)

ewentualnie można spróbować z białą stroną warszawskiej karty miejskiej - trwalsza niż karteczki ;)

A co mają karteczki do niedoświetlania ? rozumiem że bardziej do ustawienia poprawnego balansu bieli ale akurat to mogę w photoshopie poprawić a karteczka... jeśli będę korygowal nią aparat w pomieszczeniu to tez moga byc przeklamania ze wzgledu na swiatlo (kolor scian, firanek, okien itp).

Zauwazylem przed chwila ze lampa prawidlowo doswietla w trybie priorytetu migawki gdzi enp ustawiam migawke na 1/100 a przeslona jest automatycznie ustawiana w tym przypadku nagminie 3.5... z czego nie jestem zadowolony bo przy wyzej byly by ostrzejsze.

Wieprz
18.06.08, 15:04
karteczki zakładane na lampę i mocowane np. gumką rozpraszają światło, pomagają unikać ostrych cieni i chyba odrobinę zwiększają tolerancję na parametry błysku. Rozproszone światło nawet gdy nieco za mocne - nie wypali takiej dziury jak lampa na wprost.

Karteczki dorzuciłem dodatkowo. Techniki podane na linkowanej stronie mogą się przydać przy fotografowaniu ślubu i wykorzystaniu lamp.

Anubis76x
19.06.08, 12:28
Po próbach udało mi się dojść do wniosku że lampa prawidłowo naświetla pod warunkiem że ustawi się manualnie w niej dodatkowo 0,7-1EV w tedy dobiera siłę błysku tak jak trzeba i zdjęcia są ostre jak żyleta :) dodatkowo aby balans bieli był prawidłowy na zdjęciach trzeba nakładać dyfuzor który jest w komplecie w postacji wysowanej polprzezroczystej klapki w tedy sciany biale sa biale a nie ma niebieskiego zabarwienia.
Swoją drogą czy TTL w moim aparacie pracuje prawidlowo ? mialem juz problemy w trybie auto z wbudowana lampa z aparatu ktora w trybie auto niedoswietlala mi sceny choc obiekt byl blisko moze pomiar w aparacie jest skopany ??? dla tego i zewnetrzna lampa musi byc korygowana o te +0.7EV ??
Mam jeszcze gwarancje na aparat.

marecki
19.06.08, 13:00
Mój Metz 58-AF1 też w trybie TTL robi za ciemne fotki. Trzeba korekcję wprowadzać j.w. W trybie auto zdjęcia są dobrze naświetlone ale co do pstrykania na weselach to dużo zależy od danych warunków jakie daje nam sala imprezy. Generalnie polecam odchylać palnik i korzystać ze światła odbitego. Ja tak ostatnio pstrykałem i fotki wyszły bardzo ładne, może czasem za ciemne bo tez trzeba korekcje wprowadzać ale o niebo lepsze niż lampa skierowana na wprost.

MicSzu
19.06.08, 13:01
Z tymi parametrami to przegięcie troszkę zrobiłeś/chcesz zrobic..Użyj wyższej czułości i mniejszej przysłony;)

Anubis76x
19.06.08, 13:52
Z tymi parametrami to przegięcie troszkę zrobiłeś/chcesz zrobic..Użyj wyższej czułości i mniejszej przysłony;)

Ale nie o to chodzi bo na takie male pomieszczenia jakie fotografowalem zapas mocy w lampie jeszcze byl tylko po prostu nie wykorzystany przez bledny odczyt TTL.

Rozumiem ze jesli przyciskiem "Mode" na lampie ustawie tak aby TTL znikl z wyswietlacza lampy to bedzie to tryb Auto ? jak taki tryb dziala ? rozumiem ze lampa w tedy nie pobiera danych z aparatu odnosnie warunkow oswietleniowych tylko wlasne ???
Nie znam sie ale chcialbym wiedziec swoja droga jestem zaskoczony tak dobra jakoscia zdjec przy uzyciu tej lampy :)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

Ale nie o to chodzi bo na takie male pomieszczenia jakie fotografowalem zapas mocy w lampie jeszcze byl tylko po prostu nie wykorzystany przez bledny odczyt TTL.

Rozumiem ze jesli przyciskiem "Mode" na lampie ustawie tak aby TTL znikl z wyswietlacza lampy to bedzie to tryb Auto ? jak taki tryb dziala ? rozumiem ze lampa w tedy nie pobiera danych z aparatu odnosnie warunkow oswietleniowych tylko wlasne ???
Nie znam sie ale chcialbym wiedziec swoja droga jestem zaskoczony tak dobra jakoscia zdjec przy uzyciu tej lampy :)

ps. jaki tryb pomiaru ustawic w aparacie ? rozumiem ze chyba najlepszy jest punktowy, jak on sie nazywa w MENU ? balans bieli w aparacie tez ustawiacie ? ja mam na auto ale zastanawiam sie czy lepiej nie zmienic dla lampy tylko nie wiem jaki, niby dla RAW moge w Photoshopie skorygowac i efekt jest dobry.

krzyzuuu
19.06.08, 18:31

z tego co wiem METZ 48 nie ma trybu AUTO i to właśnie mnie demotywuje przed kupnem tego modelu

Grosheck
23.06.08, 08:32
Myślę własnie o zakupie tej lampy, cena zblizona do FL-36, a LP wyższa o ponad 10...

czyli jak to wreszcie z tą lampą jest?

potrafi pracować w automacie? bez recznego ustawiania EV...

oczywiscie światło odbite...

Rafał Czarny
23.06.08, 08:40
z tego co wiem METZ 48 nie ma trybu AUTO i to właśnie mnie demotywuje przed kupnem tego modelu

To moim zdaniem niemożliwe, żeby ta lampa nie miała własnej automatyki. Każda lampa ma własną automatykę, nawet taka za 100 zł.

Anubis76x
23.06.08, 15:15
Myślę własnie o zakupie tej lampy, cena zblizona do FL-36, a LP wyższa o ponad 10...

czyli jak to wreszcie z tą lampą jest?

potrafi pracować w automacie? bez recznego ustawiania EV...

oczywiscie światło odbite...

Testowałem na weselu mam mieszane uczucia... o ile w pomieszczeniach małych wystarczy dać większe EV lampy o 1-1,3 i jest Ok ale juz w trudniejszych warunkach trzeba samemu kombinować, bo sama nie potrafi dać większe światło gdy obiekt mierzony jest dalej a pomieszczenie Np sala weselna spora i trzeba eksperymentować z ilością EV do tego odbitego światła nie da sie używać bo na suficie sa kotary :(
Mam kitowy obiektyw wiec chcąc nie chcąc musze dawać przynajmniej 5,6 aby fotki były szczegółowe.
Na weselu była Fotograf która miała chyba systemową lampę i EOS 450D i nie widziałem aby cos grzebała przy lampie choć w sumie zdjęcia robiła dosyć blisko, jedynie raz na jakiś czas zmieniała obiektywy :)

majkelx
23.06.08, 17:05
To moim zdaniem niemożliwe, żeby ta lampa nie miała własnej automatyki. Każda lampa ma własną automatykę, nawet taka za 100 zł.

Trochę dziwne, ale faktycznie w tabelce z PDF ze str: http://www.metzflash.co.uk/pages/metz48af1.html wynika że:

Standard TTL-mode +
Automatic flash control -
Manual flash control +

Grosheck
24.06.08, 09:08
czyli, zapytam przewrotnie, może jednak FL-36 będzie dla amatora lepszym wyborem?

jako amator nie mam w ogole doswiadczenia w manualnych ustawieniach czasów otwarcia migawki czy ustawieniach przesłony, a co dopiero EV...

może na FL36 skorzystałbym wiecej?

no bo co mi z tego na poczatku, ze metz 48 ma wieksza LP, jak przy nieumiejętnym ustawieniu EV, zdjęcia nie będą dobrze wychodziły...

Gundi
24.06.08, 09:37
Sam sobie odpowiedziałeś, bierz FL-36. Nie będzie też problemu z rzutem siatki na malych odleglościach...

elminho
24.06.08, 09:42
ja jestem amatorem, nie umiem kombinować i muszę przyznać, że z moją fl-36 bałbym się wyskoczyć na ślub - mam wrażenie że jest zwyczajnie za słaba, szczególnie jeśli chce się odbijać. Żeby porządnie naświetlić zdjęcie światłem odbitym w nie największym pomieszczeniu, czasem muszę dawać +3 EV i szlag trafia jakikolwiek "zapas mocy". A ładuje się pieruńsko wolno. Nie mówie, że to jest zła lampa - ale podkreślam: na ślub przy moich umiejętnościach bym się szczypał

Grosheck
24.06.08, 11:03
czyli może jednak lepszy ten Metz 48, skoro FL36 też trzeba korygować EV...

Rafał Czarny
24.06.08, 11:35
W FL-36 też trzeba korygować moc lampy przy odbijaniu. Ale to nie problem - kwestia wprawy.

Ja w Fl-36 najczęściej używam własnej automatyki lampy. Dlaczego nie TTL? Bo przy TTLu lampa wysyła przedbłysk kontrolny i tym samym zużywa większą energię. A co za tym idzie ciut dłużej się ładuje.

Ja bym brał tego Metza ze względu na szybsze ładowanie i większą moc. Brak własnej automatyki bym przebolał.