Zobacz pełną wersję : Jak poprawnie używać METZ 48 AF1 digital - 1 lampa
Witam
W sobotę mam wesele brata, chciałbym porobić trochę zdjęć amatorkich na jego weselu.
Mój sprzęt to Olympus E-500, obiektyw kitowy Zuiko 14-45 i dziś kupiona lampa METZ 48 AF1 z najnowszym firmware.
Myślałem że w trybie aparatu: manual - migawka 1/100 i F8 oraz ISO 100-160, lampa w trybie TLL poprawnie naświetli większość scen w pokoju ok 7 na 5 m.
Gdy patrzę na ekran lampy to gdy np kręcę obiektywem i mam ustawiony 14mm to wyswietlacz lampy pokazuje 24mm, przy zoomie 45mm wyświetlacz wskazuje na lampie 70mm itp... czy to jest normalne ? o ile celuje lampą i obiektywem w stronę najjaśniejszej stronie pokoju gdzie jest okno przy słonecznej pogodzie to mam ładnie doświetlone zdjęcie (histogram) jednak gdy skieruje aparat i lampę na wprost ciemniejsego miejsca krotsza strona pokoju to lampa już nie doswietla... musze manualnie korygowac do ok 0,7 EV w lampie blyskowej przyciskami...
bawilem sie jeszcze czasem synchronizacji lampy w aparacie np przestawiajac z 1/180 na 1/100 i tak samo czas migawki w aparacie ustawialem na 1/100... ale efekt jest podobny...
bardzo proszę o jakie sporady jak mniej wiecej stroic aparat i lampe aby zdjecia byly prawidlowo naswietlone, zalezy mi na najlepszej automatyce zebym nie musial robic zdjec powtornie i myslec co jak ustawic bo juz takie cyrki mialem z wbudowana lampa ktora zle dziala w trybie auto dajac slabsze swiatlo do warunkow zeczywiscie zastanych.
ps przepraszam za "lamerskie" okreslenia np tego "zoomu" po prosty jestem kiepski w teorii ale aparat mam juz rok i zdjecia robie poprawnie :)
różnice w zoomie wynikają z cropa 2x w Olku. To normalne. ogniskową rzeczywista podają lampy Olka domyślnie.
Do zdjęć z lampą może przyda się zestaw filmów o karteczkach (http://www.abetterbouncecard.com)
ewentualnie można spróbować z białą stroną warszawskiej karty miejskiej - trwalsza niż karteczki ;)
różnice w zoomie wynikają z cropa 2x w Olku. To normalne. ogniskową rzeczywista podają lampy Olka domyślnie.
Do zdjęć z lampą może przyda się zestaw filmów o karteczkach (http://www.abetterbouncecard.com)
ewentualnie można spróbować z białą stroną warszawskiej karty miejskiej - trwalsza niż karteczki ;)
A co mają karteczki do niedoświetlania ? rozumiem że bardziej do ustawienia poprawnego balansu bieli ale akurat to mogę w photoshopie poprawić a karteczka... jeśli będę korygowal nią aparat w pomieszczeniu to tez moga byc przeklamania ze wzgledu na swiatlo (kolor scian, firanek, okien itp).
Zauwazylem przed chwila ze lampa prawidlowo doswietla w trybie priorytetu migawki gdzi enp ustawiam migawke na 1/100 a przeslona jest automatycznie ustawiana w tym przypadku nagminie 3.5... z czego nie jestem zadowolony bo przy wyzej byly by ostrzejsze.
karteczki zakładane na lampę i mocowane np. gumką rozpraszają światło, pomagają unikać ostrych cieni i chyba odrobinę zwiększają tolerancję na parametry błysku. Rozproszone światło nawet gdy nieco za mocne - nie wypali takiej dziury jak lampa na wprost.
Karteczki dorzuciłem dodatkowo. Techniki podane na linkowanej stronie mogą się przydać przy fotografowaniu ślubu i wykorzystaniu lamp.
Po próbach udało mi się dojść do wniosku że lampa prawidłowo naświetla pod warunkiem że ustawi się manualnie w niej dodatkowo 0,7-1EV w tedy dobiera siłę błysku tak jak trzeba i zdjęcia są ostre jak żyleta :) dodatkowo aby balans bieli był prawidłowy na zdjęciach trzeba nakładać dyfuzor który jest w komplecie w postacji wysowanej polprzezroczystej klapki w tedy sciany biale sa biale a nie ma niebieskiego zabarwienia.
Swoją drogą czy TTL w moim aparacie pracuje prawidlowo ? mialem juz problemy w trybie auto z wbudowana lampa z aparatu ktora w trybie auto niedoswietlala mi sceny choc obiekt byl blisko moze pomiar w aparacie jest skopany ??? dla tego i zewnetrzna lampa musi byc korygowana o te +0.7EV ??
Mam jeszcze gwarancje na aparat.
Mój Metz 58-AF1 też w trybie TTL robi za ciemne fotki. Trzeba korekcję wprowadzać j.w. W trybie auto zdjęcia są dobrze naświetlone ale co do pstrykania na weselach to dużo zależy od danych warunków jakie daje nam sala imprezy. Generalnie polecam odchylać palnik i korzystać ze światła odbitego. Ja tak ostatnio pstrykałem i fotki wyszły bardzo ładne, może czasem za ciemne bo tez trzeba korekcje wprowadzać ale o niebo lepsze niż lampa skierowana na wprost.
Z tymi parametrami to przegięcie troszkę zrobiłeś/chcesz zrobic..Użyj wyższej czułości i mniejszej przysłony;)
Z tymi parametrami to przegięcie troszkę zrobiłeś/chcesz zrobic..Użyj wyższej czułości i mniejszej przysłony;)
Ale nie o to chodzi bo na takie male pomieszczenia jakie fotografowalem zapas mocy w lampie jeszcze byl tylko po prostu nie wykorzystany przez bledny odczyt TTL.
Rozumiem ze jesli przyciskiem "Mode" na lampie ustawie tak aby TTL znikl z wyswietlacza lampy to bedzie to tryb Auto ? jak taki tryb dziala ? rozumiem ze lampa w tedy nie pobiera danych z aparatu odnosnie warunkow oswietleniowych tylko wlasne ???
Nie znam sie ale chcialbym wiedziec swoja droga jestem zaskoczony tak dobra jakoscia zdjec przy uzyciu tej lampy :)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Ale nie o to chodzi bo na takie male pomieszczenia jakie fotografowalem zapas mocy w lampie jeszcze byl tylko po prostu nie wykorzystany przez bledny odczyt TTL.
Rozumiem ze jesli przyciskiem "Mode" na lampie ustawie tak aby TTL znikl z wyswietlacza lampy to bedzie to tryb Auto ? jak taki tryb dziala ? rozumiem ze lampa w tedy nie pobiera danych z aparatu odnosnie warunkow oswietleniowych tylko wlasne ???
Nie znam sie ale chcialbym wiedziec swoja droga jestem zaskoczony tak dobra jakoscia zdjec przy uzyciu tej lampy :)
ps. jaki tryb pomiaru ustawic w aparacie ? rozumiem ze chyba najlepszy jest punktowy, jak on sie nazywa w MENU ? balans bieli w aparacie tez ustawiacie ? ja mam na auto ale zastanawiam sie czy lepiej nie zmienic dla lampy tylko nie wiem jaki, niby dla RAW moge w Photoshopie skorygowac i efekt jest dobry.
z tego co wiem METZ 48 nie ma trybu AUTO i to właśnie mnie demotywuje przed kupnem tego modelu
Myślę własnie o zakupie tej lampy, cena zblizona do FL-36, a LP wyższa o ponad 10...
czyli jak to wreszcie z tą lampą jest?
potrafi pracować w automacie? bez recznego ustawiania EV...
oczywiscie światło odbite...
Rafał Czarny
23.06.08, 08:40
z tego co wiem METZ 48 nie ma trybu AUTO i to właśnie mnie demotywuje przed kupnem tego modelu
To moim zdaniem niemożliwe, żeby ta lampa nie miała własnej automatyki. Każda lampa ma własną automatykę, nawet taka za 100 zł.
Myślę własnie o zakupie tej lampy, cena zblizona do FL-36, a LP wyższa o ponad 10...
czyli jak to wreszcie z tą lampą jest?
potrafi pracować w automacie? bez recznego ustawiania EV...
oczywiscie światło odbite...
Testowałem na weselu mam mieszane uczucia... o ile w pomieszczeniach małych wystarczy dać większe EV lampy o 1-1,3 i jest Ok ale juz w trudniejszych warunkach trzeba samemu kombinować, bo sama nie potrafi dać większe światło gdy obiekt mierzony jest dalej a pomieszczenie Np sala weselna spora i trzeba eksperymentować z ilością EV do tego odbitego światła nie da sie używać bo na suficie sa kotary :(
Mam kitowy obiektyw wiec chcąc nie chcąc musze dawać przynajmniej 5,6 aby fotki były szczegółowe.
Na weselu była Fotograf która miała chyba systemową lampę i EOS 450D i nie widziałem aby cos grzebała przy lampie choć w sumie zdjęcia robiła dosyć blisko, jedynie raz na jakiś czas zmieniała obiektywy :)
To moim zdaniem niemożliwe, żeby ta lampa nie miała własnej automatyki. Każda lampa ma własną automatykę, nawet taka za 100 zł.
Trochę dziwne, ale faktycznie w tabelce z PDF ze str: http://www.metzflash.co.uk/pages/metz48af1.html wynika że:
Standard TTL-mode +
Automatic flash control -
Manual flash control +
czyli, zapytam przewrotnie, może jednak FL-36 będzie dla amatora lepszym wyborem?
jako amator nie mam w ogole doswiadczenia w manualnych ustawieniach czasów otwarcia migawki czy ustawieniach przesłony, a co dopiero EV...
może na FL36 skorzystałbym wiecej?
no bo co mi z tego na poczatku, ze metz 48 ma wieksza LP, jak przy nieumiejętnym ustawieniu EV, zdjęcia nie będą dobrze wychodziły...
Sam sobie odpowiedziałeś, bierz FL-36. Nie będzie też problemu z rzutem siatki na malych odleglościach...
ja jestem amatorem, nie umiem kombinować i muszę przyznać, że z moją fl-36 bałbym się wyskoczyć na ślub - mam wrażenie że jest zwyczajnie za słaba, szczególnie jeśli chce się odbijać. Żeby porządnie naświetlić zdjęcie światłem odbitym w nie największym pomieszczeniu, czasem muszę dawać +3 EV i szlag trafia jakikolwiek "zapas mocy". A ładuje się pieruńsko wolno. Nie mówie, że to jest zła lampa - ale podkreślam: na ślub przy moich umiejętnościach bym się szczypał
czyli może jednak lepszy ten Metz 48, skoro FL36 też trzeba korygować EV...
Rafał Czarny
24.06.08, 11:35
W FL-36 też trzeba korygować moc lampy przy odbijaniu. Ale to nie problem - kwestia wprawy.
Ja w Fl-36 najczęściej używam własnej automatyki lampy. Dlaczego nie TTL? Bo przy TTLu lampa wysyła przedbłysk kontrolny i tym samym zużywa większą energię. A co za tym idzie ciut dłużej się ładuje.
Ja bym brał tego Metza ze względu na szybsze ładowanie i większą moc. Brak własnej automatyki bym przebolał.