PDA

Zobacz pełną wersję : sony dslr-a200

Igorra
17.06.08, 11:51
sony dslr-a200 czy opłaca się kupić ten model sony w saturnie? z obiektywem 18-70 mm. Narazie kompletnie nie znam sie na obiekatywach i tych sprawach. Czy jest jakiś uniwersalny cy decydując się na lustrzanke cały zcas musze kupować inne to różnych typów zdjęć. Proszę o dość szybką odpowiedź. ;)

WildLight
17.06.08, 11:55
"sony dslr-a200 czy opłaca się kupić ten model sony w saturnie? z obiektywem 18-70 mm."

Za ile? 100 zl? 1000 zl ? 132134234 zl? sprecyzuj sie bo samo saturn niewiele mowi.

MicSzu
17.06.08, 11:57
Pewnie się opłaca ale z Twoją wiedzą lepszym wyborem będzie jakaś zaawansowana małpka..A jak się wiecej naumasz,poczytasz itd. to sobie kupisz lustro:)

Igorra
17.06.08, 12:04
za 1490 ale chodzi o to czy to dobry model?
A własnie chce kupić już lustro miałam teraz kompakt i już dość ;) to tzreba wymieniać te obiektywy czy nie? Wystarczy jeden? narazie oczywiscie ;)

voovoo2
17.06.08, 12:05
Idż na całosc!Kup lustrzanke z kitem i póki co zapomnij o innych obiektywach.W miarę jak bedziesz zdobywać umiejętnosci sama wpadniesz na to jakie szkła są Ci potrzebne.Kitem mozesz wykonać wiekszość zdjęć.

Igorra
17.06.08, 12:11
dzieki za rady ;)
voovoo2 czyli na razie będe mogła tym 18-70 mm bede mogła robić jakiś krajobraz a potem portret albo zwykłe zdjecie rodzinne tak? no a potem oczywiscie będę kupować obiektywy ;)

Mirek54
17.06.08, 12:14
Zle podchodzisz do tematu.

1.Co chce fotografowac-czytam jakimi to obiektywami najlepiej zrobie,jakie obiektywy sa stosunkowo tanie zachowujac jakosc mi odpowiadajaca.
2.Jake korpusy pasuja do wybranych obiektywow.
3.Bazujac na relacji cena jakosc dobieram korpus do uprzednio wybranego szkla.

Napis na puszce to sprawa malo istotna.

Igorra
17.06.08, 12:16
Czyli nie ma obiektywu uniwersalnego. Ogólnie fotografuje wsyztsko- ludzi czasem makro zcasem kwaity czasem gory i co do tego wszytskie mam mieć inne obiektywy? :(

wujek.samo.h
17.06.08, 12:21
Wiesz to jest forum Oly więc siłą rzeczy nasze odpowiedzi są tendencyjne.
Sony dobrze mi leży w łapach, ponoć ma większy zakres totalny. Natomist Olek ma działające czyszczenie matrycy oraz niesamowitą szklarnię i jest to argument za którym warto pozostać na tym forum.

Amatorskimi korpusami można robić dobre zdjęcia. Przez 7 lat używałem Nikona f65 i bardzo dobrze się sprawował. I choć czasem umiejętbności zawodziły, ale aparat nigdy.

Igorra
17.06.08, 12:30
a co robiąc zdjęcia sony nie moge wkładac je na to forum ? :roll::)
No ale 18-17 na pewno bedzie robił lepsze zdjęcia niż te które mam z tego aparatu tak? :P Dzięki wujek bo własnie caly zcas chodiz mi o to czy bęe mogła zrobic tym narazie jakieś foty czy jednak trzeba zmieniać. Jetsem skłonna jechać nawet dzis po niego bo jutro jade w góry i lepszy aparat by się przydał :grin: czyli jak mówicie ze można rboić zdjecia tym uniwersalnym to chyba go kupie ;) bo o to mi cąły zcas chodzi bo jeśli trzeaba było by je zmieniać to kupiłam bym coś innego bo narazie nie mam funduszy na kupowanie obiektywów ;) a jeszcze jedno pytanko jaki zoom jest przy takiem obiektywie ? :/

Gundi
17.06.08, 12:37
Nie chce być tendencyjny ale polecam swój zestaw czyli e-510 i dual kit. Będziesz zadowolona z optyki i obsługi aparatu nie martwiąc się o paprochy na matrycy do tego mając czasem przydatne live view... Alfa fakt faktem dobrze leży w dłoni jednak e510 wygrywa funkcjonalnością.
Zestaw da Ci zakres 28-300 i to powinno spokojnie wystarczyć, zmiana małego lekkiego obiektywu to nie problem.

pledwon
17.06.08, 12:39
Poczytaj testy i pogrzeb w necie, potrzymaj w dłoni. Sam musisz ocenić czy to akurat model dla Ciebie. Sam sie zastanawiałem nad sony a 200 vs e-510. Ja wybrałem i jestem zadowolony. Przyszłościowo popatrz też na szklarnie co dany system oferuje i za ile.

Igorra
17.06.08, 12:44
W przyszłosci jak bede zarabiać to kupie super lustrzanke natomiast teraz jestem zdana na łaske i nie łaske :-P to ma być aparat tak na 3 lata gdzieś. Chcę tak żeby robił ostre, i "kolorowe" zdjęcia przy obiektywie 18-70 a Olympus e510 jest jednak troche droższy :( a ja na obiektywach narazie jestem komopletnie zielona i nie wiem własnie czy zrobie tym ładny widoczek i architekture czy nie :roll:

voovoo2
17.06.08, 12:49
Zoom jest 18-70:-) czyli prawie 4 krotny i to powinno Ci wystarczyć:-)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

W przyszłosci jak bede zarabiać to kupie super lustrzanke natomiast teraz jestem zdana na łaske i nie łaske :-P to ma być aparat tak na 3 lata gdzieś. Chcę tak żeby robił ostre, i "kolorowe" zdjęcia przy obiektywie 18-70 a Olympus e510 jest jednak troche droższy :( a ja na obiektywach narazie jestem komopletnie zielona i nie wiem własnie czy zrobie tym ładny widoczek i architekture czy nie :roll:

To czy zrobisz ładny widoczek zalezy prawie wyłacznie od Ciebie a nie aparatu:-)

Igorra
17.06.08, 12:51
4- krotny ? uuuu to bardzo mało :( może jednak zastanwoie sie nad kompaktem 8- pixelowym i większym zoomem. Teraz mam 3 krotny i mało to dla mnie :/

grizz
17.06.08, 12:55
Jeżeli jestes tym zaskoczony, a tym bardziej jeżeli uważasz, ze to mało, to tak! Kompakt jest wyborem dla Ciebie najlepszym! Oczywiście nie jakiś wymiatający kompakt w stylu Ricocha, ale taki amatorski ultra zoom

:/

Igorra
17.06.08, 13:06
ok dzięki wszytskim ;)
No a kompakt jaki polecacie?

Darekw1967
17.06.08, 15:28
sony dslr-a200 czy opłaca się kupić ten model sony w saturnie? z obiektywem 18-70 mm. Narazie kompletnie nie znam sie na obiekatywach i tych sprawach. Czy jest jakiś uniwersalny cy decydując się na lustrzanke cały zcas musze kupować inne to różnych typów zdjęć. Proszę o dość szybką odpowiedź. ;)

O sile sprzetu decyduje w duzym stopniu dobrej klasy szklo.
Sony do swoich korpusow daja najgorsze kity na rynku.,

Ten 18-70 to totalne dno.

Kolega nacial sie na ten obiektyw i jeszcze na kitowe sonowe tele i
po licznych testach cala szybko sprzedal ten zaly majdan.

Obecnie ma Nikona D80 + szkla VR.

wujek.samo.h
17.06.08, 15:37
Foty wrzucać będziesz mogła, natomiast nie będziesz mogła uczestniczyć w konkursie Olyrules. obiektyw 18-70 po przeliczeniu na 35mm będzie odpowiadał ok 28-105. Z jednej strony masz już szeroki kąt którym można się pobawić, z drugiej już całkiem fajną portretówkę. Ale zbliżeń ptaszków na dachu tym nie wykonasz. Ot klasyczny spacerzoom. zrobisz nim 90% zdjęć. Natomiast to czym może się pochwalić stajnia Sony, a nie może Oly to tania 50tka z dobrym światłem. Za kilkaset złotych kupisz stary Minoltowski obiektyw 50/1.7. A z czymś takim można się pobawić nawet w b. kiepskich warunkach oświetleniowych.
Natomist kity Sony jak podkreślił kolega, nie są najwyższych lotów.

dzemski
17.06.08, 15:41
A200 niestety słabiutko wypada przy Olku. Zarówno szum, jak i jakość obrazu to najniższa półka z możliwych w dSLR. Tak już ma Sony. Kitowe szkło cieniuśkie i do 14-45 olka ma się tak jak maluch do mercedesa. Kup sobie E510, lub E410 z kitem i będziesz bardzo zadowolona. Nawet kup sobie Canona 1000D, ale Sony sobie odpuść, ta firma jak na razie psuje tradycje Minolty. (To moje skromne zdanie i przepraszam jesli kogos uraziłem)

Igorra
17.06.08, 16:18
Ok dzięki ;) a zastanawiam się jeszcze nad Olkiem 560 UZ

Jacunio
17.06.08, 16:27
Ok dzięki ;) a zastanawiam się jeszcze nad Olkiem 560 UZ

Ja miałem ultrazooma Samsunga Pro815, byłem z niego bardzo zadowolony. Dobry obiektyw, szeroki zakres ogniskowych, jednocześnie i tele i makro - na wszystkie okazje. Za to dośc duże szumy przy wyższym iso, wolne zapisywanie raw, przypuszczam że 560UZ będzie podobny. Jeśli nie chcesz dźwigać na plecach szklarni i masz ograniczony budżet to świetny wybór.

Syd Barrett
17.06.08, 16:36
A200 niestety słabiutko wypada przy Olku. Zarówno szum, jak i jakość obrazu to najniższa półka z możliwych w dSLR. Tak już ma Sony. Kitowe szkło cieniuśkie i do 14-45 olka ma się tak jak maluch do mercedesa. Kup sobie E510, lub E410 z kitem i będziesz bardzo zadowolona. Nawet kup sobie Canona 1000D, ale Sony sobie odpuść, ta firma jak na razie psuje tradycje Minolty. (To moje skromne zdanie i przepraszam jesli kogos uraziłem)

eee sony nie jest takie złe. Chociaż na pewno gdybym wybierał pomiędzy e510 a a200 wybrałbym e510. Z tym zakresem tonalnym jest lepiej, chociaż przy powiększeniu "100%" widać szum - pewnie przez nadmiar MPx :)

wujek.samo.h
17.06.08, 16:39
Jedyne w czym Sony zachował tradycję Minolty to ergonomia. Ale czy taki walor wpływa na jakość zdjęć?

Igorra
17.06.08, 17:09
ok wielkie dzieki ;) chyba zdecyduje się na 560 UZ ;)

Darekw1967
17.06.08, 23:34
eee sony nie jest takie złe. Chociaż na pewno gdybym wybierał pomiędzy e510 a a200 wybrałbym e510. Z tym zakresem tonalnym jest lepiej, chociaż przy powiększeniu "100%" widać szum - pewnie przez nadmiar MPx :)

Jak do a200 dolozyc dobre szklo to tez bedzie ladnie sie tym zdjecia robilo.

wujek.samo.h
18.06.08, 11:33
Wiadomo jednak warto porównać oba obiektywy, np. na optycznych
http://optyczne.pl/38.1-Test_obiektywu-Sony_DT_18-70_mm_f_3.5-5.6_Wstęp.html
http://optyczne.pl/100.1-Test_obiektywu-Olympus_Zuiko_Digital_ED_14-42_mm_f_3.5-5.6_Wstęp.html

Oba kity mają podobne światło i są kierowane do podobnej grupy docelowej

Olympus wygrywa gdy:
- Chodzi o ostrość. NIe chodzi tu jednak o ostrość jako taką, bo system 4/3 z założenia jest bardziej ostry (większe "upakowanie" Px), jednak Oly-kit zachowuje się równo na wszystkich ogniskowych, a S. nie.
- Chodzi o dystorsję - Oly-kit ma mniejszą na szerokim koncie.

Sony wygrywa gdy:
- chodzi o zakres ogniskowych - możliwe jest zrobienie większego zooma (Oly do ok 82mm w przeliczeniu na 35mm, S. ok. 105mm)
- Ponoć bardziej niezawodny AF - sądzę jednak że to zasługa body a nie obiektywu.

Remis?

Toster_88
18.06.08, 13:39
Wiadomo jednak warto porównać oba obiektywy, np. na optycznych
http://optyczne.pl/38.1-Test_obiektywu-Sony_DT_18-70_mm_f_3.5-5.6_Wstęp.html (http://optyczne.pl/38.1-Test_obiektywu-Sony_DT_18-70_mm_f_3.5-5.6_Wst%C4%99p.html)
http://optyczne.pl/100.1-Test_obiektywu-Olympus_Zuiko_Digital_ED_14-42_mm_f_3.5-5.6_Wstęp.html (http://optyczne.pl/100.1-Test_obiektywu-Olympus_Zuiko_Digital_ED_14-42_mm_f_3.5-5.6_Wst%C4%99p.html)

Oba kity mają podobne światło i są kierowane do podobnej grupy docelowej

Olympus wygrywa gdy:
- Chodzi o ostrość. NIe chodzi tu jednak o ostrość jako taką, bo system 4/3 z założenia jest bardziej ostry (większe "upakowanie" Px), jednak Oly-kit zachowuje się równo na wszystkich ogniskowych, a S. nie.
- Chodzi o dystorsję - Oly-kit ma mniejszą na szerokim koncie.

Sony wygrywa gdy:
- chodzi o zakres ogniskowych - możliwe jest zrobienie większego zooma (Oly do ok 82mm w przeliczeniu na 35mm, S. ok. 105mm)
- Ponoć bardziej niezawodny AF - sądzę jednak że to zasługa body a nie obiektywu.

Remis?

Gdziez tam:!:
Jak za mala ogniskowa, to drugi kicik zakladamy:roll:, a to o AF,to...jakas sciema na pewno:-P

i oly rlz :mrgreen: