Zobacz pełną wersję : Warto wydać do 120zł na filtr polaryzacyjny?
Przeczytałem posty związane z filtrami, rodzajami itp. Oczywiście wszyscy są zgodni, że filtry polaryzacyjne powinny mieć dużo powłok itd.
Ja w tym momencie nie przeznaczę za wiele pieniędzy bo dopiero co wczoraj kupiłem KITa a niedługo lecę na dwa tygodnie do Egiptu na rejs po Nilu i to też trochę kosztuje. Reasumując: Czy wogóle warto przeznaczać 120zł na filtr polaryzacyjny np. Hoya Pol-Cir HMC aby zdjęcia nieba i wody przy bardzo silnym świetle były żywsze czy dać sobie spokój wogóle, z uwagi na być może pogorszenie ostrości przez taki tani filtr?
Sądzę, że tego filtra nie będę używał za często, bo przy KITowym obiektywie nie nadaje się on np. do pomieszczeń czy wieczorów, zatem albo wezmę filtr do 120zł albo nie będę brał wcale.
8) Proszę żeby ktoś mi odpowiedział na to nurtujące mnie pytanie :wink:
Warto wydac wiecej.Ale skoro za ostatnie pieniadze jedziesz na rejs po Nilu to nie warto.Moze sie okazac,ze po powrocie bedziesz potrzebowac nowego kita,a on tez kosztuje.
Warto.
Ta Hoya jest calkiem w porządku a w egipskim słońcu przyda Ci się jak znalazł.
Smerf Maruda
17.06.08, 11:43
W przypadku filtrów jest prosta zasada - im droższy, tym lepszy.
120 złotych - jeśli dobra marka (Marumi, B+W, Heliopan) - zdecydowanie warto. A polar się przydaje, co by nie mówić.
Kaz de Wro
17.06.08, 12:12
Tam gdzie duuużo słońca bez polara by nie jechał :grin:
Filtr raczej w opcji 'slim"
Darekw1967
17.06.08, 13:58
Przeczytałem posty związane z filtrami, rodzajami itp. Oczywiście wszyscy są zgodni, że filtry polaryzacyjne powinny mieć dużo powłok itd.
Ja w tym momencie nie przeznaczę za wiele pieniędzy bo dopiero co wczoraj kupiłem KITa a niedługo lecę na dwa tygodnie do Egiptu na rejs po Nilu i to też trochę kosztuje. Reasumując: Czy wogóle warto przeznaczać 120zł na filtr polaryzacyjny np. Hoya Pol-Cir HMC aby zdjęcia nieba i wody przy bardzo silnym świetle były żywsze czy dać sobie spokój wogóle, z uwagi na być może pogorszenie ostrości przez taki tani filtr?
Sądzę, że tego filtra nie będę używał za często, bo przy KITowym obiektywie nie nadaje się on np. do pomieszczeń czy wieczorów, zatem albo wezmę filtr do 120zł albo nie będę brał wcale.
8) Proszę żeby ktoś mi odpowiedział na to nurtujące mnie pytanie :wink:
Najlepiej mi sie sprawdzaja B+W z uwagi na swoja neutralnosc kolorow.
Mialem HAMA i HOYA i nie bardzo mi sie sprawdzily
Filtr polaryzacyjny zdecydowanie polecam.
Ja używałem HOYA Super HMC przy poprzednim aparacie i byłem zadowolony. Ale to fakt, że jakość rośnie wraz z ceną. A właściwie odwrotnie :grin:
Też jadę tanio,ale wychodzę z założenia że lepszy tani niż żaden.Będziesz przy kasie kupisz lepszy.Pozdrawiam.
Też jadę tanio,ale wychodzę z założenia że lepszy tani niż żaden.Będziesz przy kasie kupisz lepszy.Pozdrawiam.
Powiem tak ja kupiłem w jednym ze sklepów internetowym filtr polaryzacyjny marki selco jakość wzorowa Byłem sceptycznie nastawiony a tu wielka niespodzianka za tak śmieszne pieniądze bardzo fajny produkt. :grin:
Smerf Maruda
29.05.09, 15:25
Powiem tak ja kupiłem w jednym ze sklepów internetowym filtr polaryzacyjny marki selco jakość wzorowa Byłem sceptycznie nastawiony a tu wielka niespodzianka za tak śmieszne pieniądze bardzo fajny produkt. :grin:
Naprawdę? Sprzedajesz te filtry na "S"?
To S do wybitnych nie należy niestety
Ja tez pierwsze słysze o wzorowej jakosci tych filtrów na literke S...
B+W, HOYA super HMC, MARUMI o takich to tak...
ale.... moze wzorowa jakość zalezy od potrzeb... pierwszy post na forum i piszesz o wzorowej jakości jakiegoś produktu wymieniając jego nazwę...
Gdyby to napisał ktoś o kim wiem jakie robi zdjęcia to bym to wziął pod uwagę... a tutaj, wybitnie trąci spamowaniem, marketingiem szeptanym, i tworzeniem błędnych opinii na temat jakiegoś produktu....
Łoj, Smerf trafił w sedno :roll:
Facet wpada na forum i pierwszy post z reklamą, coś w tym jest ;)
Rafał Czarny
29.05.09, 17:07
To ja napiszę jakie jest moje zdanie na temat tych filtrów na S - totalna popelina.
Kiedyś kupiłem ten filtr na S. i jedno co o nim mogę powiedzieć to, że jest do DUUUU.......Y !!! Mogę komuś oddać za darmo, jak ktoś potrzebuje :-P
To ja napiszę jakie jest moje zdanie na temat tych filtrów na S - totalna popelina.
Zgadzam się , totalne dno .
Kiedyś kupiłem ten filtr na S. i jedno co o nim mogę powiedzieć to, że jest do DUUUU.......Y !!! Mogę komuś oddać za darmo, jak ktoś potrzebuje :-P
No ladnie:grin:.Nie dosc,ze trafisz na biednego poczatkujacego to jeszcze go w rogi walniesz.Pozniej kupi Kinga i totalna zaglada.:grin:
No ladnie:grin:.Nie dosc,ze trafisz na biednego poczatkujacego to jeszcze go w rogi walniesz.Pozniej kupi Kinga i totalna zaglada.:grin:
Nie wiem co mi wtedy strzeliło do głowy żeby to kupić :-x
Nie wiem co mi wtedy strzeliło do głowy żeby to kupić :-x
..... może rozmawiałeś z DeDus`em :D
:mrgreen::mrgreen::mrgreen: :twisted:
..... może rozmawiałeś z DeDus`em :D
:mrgreen::mrgreen::mrgreen: :twisted:
Nie, napewno nie :wink:
Ja tego filtra na literę S nie miałem i wiem jedno, po tej fajnej reklamie miał go z pewnością nie będę. Używam tych na literę H.
Skoro już o filtrach, to co sądzicie o tym ?
http://allegro.pl/item642281952_filtr_polaryzacyjny_kenko_67mm.html
Mam hoya super cir-pl i jestem zadowolony :)
posłuchałem, poczytałem i stwierdziłem, że jestem za biedny, aby kupować dwa razy. Tzn pierwszy i ostatni jakieŚ badziewie w promocji w hiper super markecie.
Ja kupiłem polara noname (chińczyk, razem z połówkowym zresztą, z tych co mają taki lekki zafarb) do Cokina i nie narzekam (nie zauważyłem strat jakości, a swoje zadanie spełnia), ale kosztował bodajże 100zł, w czasach kiedy było trochę taniej.