Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ograniczona żywotność kart XD Picture ???

Halski
18.06.04, 23:54
W instrukcji chyba do C-740 wyczytałem i gdzies jeszcze,że na XD można zapisać 9999 zdjęć i pózniej kartę trzeba wymienić na nową bo zaczyna od nowa numerować czy coś takiego,ciekawy jestem czy to na 100 % prawda i czy można sprawdzić ile na danej karcie zostało już zapisanych plików od poczatku użytkowania.Może karta taka do 9999 jest pewna a póżniej to już może dane zgubić ???

detox
19.06.04, 07:10
Numery plikow nadawane sa w zakresie od0001do 9999 ,numery folderow nadawane sa od 100 do 999 jezeli numeracja plikow dojdzie do 9999 , tworzony jest nowy folder i przypisany jest mu nastepny numer. Jezeli numer katalogu i pliku osiagnie swoje maksimum 999/9999 wtedy trzeba wymienic karte na nowa. Moze to zajac kilka lat :D :D :D

wrocek
19.06.04, 08:31
Dlaczego karte trzeba wymienic na nowa? Przeciez numeracja zdjec i folderow jest realizowana przez aparat, a nie karte. Po sformatowaniu karty nie powinno byc na niej zadnych informacji o wczesniejszej numeracji. Poza tym mozna zresetowac licznik w aparacie i numeracja zacznie sie od nowa.
Problem moze powstac tylko w komputerze, jesli uzywamy oryginalnej numeracji zdjec. Po pewnym czasie moze nastapic nadpisywanie wczesniejszych zdjec, nowymi o tej samej numeracji.

Jeszcze dopisek:
Sprawdzilem w instrukcji C-740. Rzeczywiscie jest tam zdanie , ze trzeba wymienic karte na nowa. Ale to nalezy rozumiec, ze nie mozna zapisac dalszych zdjec ze wzgledu na koniec zakresu numeracji. Po sformatowaniu karty bedzie mozna uzywac jej dalej.

detox
19.06.04, 12:15
Podzielam Twoje zdanie , po prostu w instrukcji pisze tylko tyle.

kasj
25.06.04, 09:55
to pewnie kolejny haczyk olympusa :x

arek1249
27.06.04, 10:46
W instrukcji chyba do C-740 wyczytałem i gdzies jeszcze,że na XD można zapisać 9999 zdjęć i pózniej kartę trzeba wymienić na nową bo zaczyna od nowa numerować czy coś takiego,ciekawy jestem czy to na 100 % prawda i czy można sprawdzić ile na danej karcie zostało już zapisanych plików od poczatku użytkowania.Może karta taka do 9999 jest pewna a póżniej to już może dane zgubić ???

Wtedy moze pomóc wykonanie "mapowanie pikseli" które nalezy wykonać raz do roku. Jeśli to nie pomoże to trzeba nową kupić z wielkim żalem.

kerry
27.06.04, 12:17
arek1249: jesteś pewien że piszesz na temat?!

arek1249
27.06.04, 13:11

Prawdę mówiąc to już sam zgłupiałem zacytuję z instrukcji :
"jeślu nr. katalogu i pliku osiągnie swoje maksimum odpowiednio 999/9999, nie będzie można zapisać więcej zdjęć, nawet jeśli karta nie będzie pełna. Dalsze wykonanie zdjęć nie będzie możliwe. Wymień kartę na nową "

Więc do końca nie wiem jak to jest.

detox
27.06.04, 14:40
Nie ważne jak jest ,w każdym razie mozna wykonać kilka milionów fotek zanim padnie karta :D

No-shadow Kick
27.06.04, 15:44
Wtrące swoje 3 grosze :)

Przy trybie File Name -> Reset, po każdym skasowaniu zdjęć z karty aparat znowu zaczyna numerację od 100/0001, przynajmniej tak mi wyświetla w info, więc chyba nie ma problemu.
Z kolei przy ustawieniach File Name -> Auto, niezależnie od tego czy kasujemy zdjęcia czy nie, każde kolejne zapisane na karcie zdjęcie ma przypisany kolejny numer porządkowy.

Ponadto zgadzam się całkowicie z wrockiem.

Pozdrawiam

kerry
27.06.04, 19:02

Prawdę mówiąc to już sam zgłupiałem zacytuję z instrukcji :
"jeślu nr. katalogu i pliku osiągnie swoje maksimum odpowiednio 999/9999, nie będzie można zapisać więcej zdjęć, nawet jeśli karta nie będzie pełna. Dalsze wykonanie zdjęć nie będzie możliwe. Wymień kartę na nową "

Więc do końca nie wiem jak to jest.

Arek1249, ja się pytałem czy piszesz aby na temat w związku z mapowaniem pikseli! Co ma mapowanie do pamięci???

Halski
28.06.04, 01:47
To by było napisane w instrukcji,żeby sformatować tak jak sugeruje wrocek a nie wymieniać na nową,no chyba że jacyś bardzo mądrzy importerzy na Polskę tak przetłumaczyli lub manual nie jest nazbyt ścisły albo żeby kupić nową kartę żeby dać zarobić...

max
28.06.04, 17:55
Panowie ogłaszam konkurs "Kto pierwszy zapełni kartę"
i mam do was pytanie ,czy jak zapełnicie hdd w kompie to tez wymieniacie na nowy? a ten zapełniony idzie do śmieci?, powiedzcie gdze wyzucacie to pojade pozbierac.

Jeronimo
28.06.04, 17:56
nagrywamy na CD :P

kerry
28.06.04, 20:25
Fragment instrukcji angielskiej - interpretacja zależy od tłumacza... :D

"When both the Folder and File No. reach their respective maximum
number (999/9999), the number of storable pictures becomes 0
even if the card is not full. No more pictures can be taken. Replace
the card with a new one."

Jeżeli nazwa folderu i pliku dojdzie do ich maksimum (999/9999) to nie ma bata, żeby aparat mógł dalej numerować pliki - chyba że zacznie kasować najstarsze lub zacznie używać liter obok cyfr:) Karta wcale nie musi być pełna - jeśli numeracja się skończy, to należy wsadzić nową ( w sensie pustą) kartę. Nie ma tu ani słowa o tym, że formatowanie nie wyzeruje numeracji ani tym bardziej że kartę należy wyrzucić!