PDA

Zobacz pełną wersję : Jolly - świat w obiektywie

Strony : 1 [2] 3 4

Morlok
12.08.09, 18:38
Pachnie latem, sliczna. Poza tym to nie miejsce na nią, sio do galerii :grin:

kowalikster
13.08.09, 08:24
Ładnie. Widać Jolly kwiatki wychodzą Ci coraz ładniej. Zresztą mając takich konsultantów na ircu to się nie dziwię.
A Morlok ma rację, znowu źle wstawiłaś fotę. Do Galerii! Ale to już!

Bzyku
13.08.09, 11:00
niezapominajka super, bardzo przyjemne kolory.

jolly
16.08.09, 16:38
Dziękuję serdecznie za opinie i to tak pozytywne.
Tym razem zupełnie coś innego. Wczoraj odbył się Legionowo Rock Festiwal, gdzie troszkę porobiłam zdjęć.

1. Członkowie angielskiej grupy Goldblade.
2. Taki detal....buty panów z Goldblade :wink:
3. Goldblade - bardzo chętnie pozowali.
4. Wokalista toruńskiej Rejestracji.
5 - 9 - z koncertu wrocławskiej Prawdy.
10 - nie mogło zabraknąć na takiej imprezie punków.

Bzyku
16.08.09, 17:03
Znawcą nie jestem, ale msz: daj sobie spokój z kwiatkami:wink:, reportaż fajny, mnie się podoba.

kasprzyk
16.08.09, 19:09
spoko reportażyk

Pzdr

caymer
16.08.09, 19:44
ładnie, podoba się.

ehosonda
16.08.09, 19:49
punk's not dead (A)

kowalikster
16.08.09, 22:05
Od razu w głowie mi leci: Jabol Punk...

Czwóreczka jest bardzo fajna. Jolly fotki jak zwykle ładne.

kubi
2.09.09, 13:32
Robale i 80 bardzo bardzo ładne :wink:

aga_piet
2.09.09, 17:30
Ooo... Jolka, a cóż to za klimaty widzę? :D Fajne twarze. Nie dało się porobić bliższych portrecików?
Fajna 1. (szkoda że z tyłu ludzie siedzieli), fajna 4. i 6. jednak generalnie chyba wolałabym ciaśniejsze kadry.

Wiejo
2.09.09, 20:13
Niezapominajka śliczna. Reportaż udany z tym, że przychylę się do zdania Bufetowej co do szerokości kadrów.

jolly
2.09.09, 20:40
Bufetowa, klimaty jak najbardziej moje :) Wychowana na punk rocku jestem. Biegało się z wokalistą Seksbomby ( wtedy jeszcze nie wiedziałam, że zespół przetrwa aż do dziś :wink: ) i muzyki się słuchało wspólnie. Zresztą Legionowo Rock Festiwal to jego zasługa. A fotograficznie to pierwsze podejście. I rzeczywiście widzę i ja pewne błędy. Czasem przydałoby się ciaśniej, chyba za dużo góry zostawiałam również. Mam nadzieję skorygować pewne błędy w sobotę, bo znów będzie koncertowo. Grać ma wspomniana Seksbomba i IRA.
Co do zdjęcia 1 - mi właśnie się podoba to zestawienie starszych ludzi, którzy przychodząc nie byli chyba świadomi, co ich uszy usłyszą :-P a gośćmi z takim imagem. :wink:

Wiejo, cieszę się, że niezapominajka się podoba.

A wszystkim serdecznie dziękuję za wizyty.

diabolique
2.09.09, 20:56
Mam nadzieję skorygować pewne błędy w sobotę, bo znów będzie koncertowo. Grać ma wspomniana Seksbomba i IRA.

Za free? :)
Może bym się wybrał...

aga_piet
2.09.09, 20:58
Bufetowa, klimaty jak najbardziej moje :) Wychowana na punk rocku jestem.
No pani, nie wątpię że klimaty Twoje, nie dziwi mnie bytność na koncercie jeno same zdjęcia. Bo raczej tematyka nowa u Cię :D
Ideę zdjęcia nr 1. rozumiem, tak myślałam że Ci o to chodziło. Same portrety też by się obroniły, świetne te twarze.

jolly
2.09.09, 23:00
Za free? :)
Może bym się wybrał...

za free.

jolly
9.09.09, 14:40
Zdjęć z koncertu nie będzie :cry: Wszystko poszło nie tak, włącznie z pogodą.
Pozwolę sobie więc zaprezentować kolejne kwiaty. :lol:

Mirek54
9.09.09, 14:43
93 na tak-reszta na nie.Chociaz i te sprobowal bym w kadrze pionowym.
Roza GO-za mala,Malwa -nie takie swiatlo.

jolly
9.09.09, 14:44
Konkrety poproszę, a nie tylko tak / nie. :lol:

P.S. hmmmm....nie takie światło. Przemyślę to, ale zapewne masz rację jak zwykle.
Natomiast co do GO - tak miało być :grin:

witia
9.09.09, 14:44
Fajowe kwiatki, ale tego z lewej - bym "wyszopował" (na ostatnim).
Pozdrówka.

Mirek54
9.09.09, 14:53
Konkrety poproszę, a nie tylko tak / nie. :lol:

P.S. hmmmm....nie takie światło. Przemyślę to, ale zapewne masz rację jak zwykle.
Natomiast co do GO - tak miało być :grin:

Noz kurcze-artystka:grin: tak mialo byc:grin:

Jesli w kadrze masz strumien swiatla to to co on nam oswietla i kaze zwracac uwage niech bedzi ostre.

jolly
9.09.09, 14:59
Noz kurcze-artystka:grin: tak mialo byc:grin:

Jesli w kadrze masz strumien swiatla to to co on nam oswietla i kaze zwracac uwage niech bedzi ostre.

Ok, przyjęłam do wiadomości. Obiecuję poprawę. Następne będzie lepsze. Dziękuję jednocześnie za cenną wskazówkę. I tym sposobem zostałeś mym nauczycielem. A ostatnio ubolewałam, że nie mam nauczyciela. Mam Ciebie, Mistrzu :)

Agulka
9.09.09, 15:11
Ostatni kwiatek bardzo przyjemny. Podobają mi się liście, że tak ładnie podświetlone odcinają się od tła. Podoba mi się też, że odważnie postawiłaś czerwony mieczyk na czerwonym tle, efekt kapitalny. I kompozycja też mi odpowiada. Naprawdę miła dla mojego oka ta fotka.
A malwę przesunęłabym w tym kadrze bliżej prawej strony, żeby po lewej, w którą zwrócony jest kwiat, było więcej miejsca. Oczywiście jeżeli byłoby taka możliwość "w terenie" :)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

Mam Ciebie, Mistrzu :)
Koniecznie poproś adminów o zmianę nicka na Małgorzata ;)

Wiejo
11.09.09, 19:58
Kwiatki ładne ale najbardziej ładny ostatni, gdzie i kompozycja w kadrze, kolor tła pięknie wszystko akcentuje.

aga_piet
11.09.09, 20:42
To ja może się wyłamię - malwa podoba mi się, lubię jak światło prześwietla płatki :D

helmuth
11.09.09, 21:06
Ostatnie najładniejsze ale za witią- lewego liścia "zniknąć" i może w pionie? Malwa też niezła ale może trochę rozjaśnić jej wnętrze?

Kaz de Wro
12.09.09, 12:08
Fotki z imprezy klimatyczne, część niedoróbek (cięcia, niepotrzebne obiekty w kadrze) zniknęłaby po staranniejszym kadrowaniu lub bliższym podejściu.

jolly
22.09.09, 11:44
Kaz de Wro, dzięki za wizytę. Masz rację, pewnie jakieś głowy i inne niepotrzebne elementy powinny zniknąć z kadru. Było to moje pierwsze podejście to tego typu fotografii i moja nieśmiałość chyba tu zadecydowała. Jakoś dziwnie mi fotografować obcych ludzi. Zresztą nieobcych również. Trzeba chyba mieć odpowiednie podejście, coś przełamać w sobie, wyluzować się. Może z czasem to minie.

A tymczasem słoneczniki. Trochę minęło czasu od zrobienia tego zdjęcia i różnych zmian na nim. Było konsultowane z Mirkiem. Niestety nie zyskało jego aprobaty :cry:, ale mimo to nadal się mi podoba efekt, który uzyskałam. Miało być słonecznie, wesoło, trochę jaskrawo. Skoro zdjęcie przetrwało moją próbę czasu, postanowiłam poddać je Waszej ocenie.

helmuth
22.09.09, 13:08
Miało być słonecznie, wesoło, trochę jaskrawo.
No to chyba jednak wyszło inaczej :wink: Może słonecznie (faktycznie jasno, choć środki kwiatów za ciemne), ale dalej już nie. Raczej nostalgicznie- ta mgiełka (winieta?) i bardzo delikatne, stonowane kolory . Ostrość chyba powinna być na przynajmniej jednym z kwiatów a nie na liściach między kwiatami :roll:.
Takie jest mój odbiór tego zdjęcia :roll:
Kadr jednak mi się podoba. Może lepiej, gdyby kwiaty były bliżej siebie. Można by zostawić im więcej miejsca z góry i z dołu, ale i tak jest fajnie :grin:

kowalikster
22.09.09, 13:21
Fotka idealna na opakowanie bombonierki.

grizz
23.09.09, 11:29
Fotka idealna na opakowanie bombonierki.

heh mam identyczne skojarzenia :D

aga_piet
23.09.09, 12:19
Ładnie. Kiedyś wydawało mi się za jaskrawe, teraz jednak mniej...
A że na bombonierkę? Spróbuj, może sprzedasz jakiejś ekskluzywnej firmie szwajcarskiej, produkującej pralines :)

rumi
23.09.09, 12:27
ostatnie bardzo przyjemne dla o(l)ka

jolly
23.09.09, 17:23
Dziekuję za wizyty.

A teraz coś zupełnie innego - komora filtra powolnego w wodociągach warszawskich.

kasprzyk
23.09.09, 17:30
Kapitalne!!! , może troszkę czerwonego trzeba było ściągnąć, ale to w końcu cegły :)
pzdr

Morlok
23.09.09, 18:10
Za Kasprzykiem - kapitalne choć pierwsze z nich kapitalniejsze, gratki :).
Siedzi sobie, cicho rzeźbi i ciach, fota aż członki opadają.
Jeszcze raz wielkie gratki :)

kowalikster
23.09.09, 18:30
A ja już mam zamówionego od Jolly TIFF'a i jutro idę zamawiać fototapetę.
Pudełko bombonierek na razie odłożyłem.

PS. Do galerii!!

Ceat
23.09.09, 18:36
Panorama piękna, jedyne czego bym się czepił to lekkie skrzywienie pionu (albo poziomu?). W efekcie z lewej strony jest odrobinę za dużo sufitu, a za to łuk odbity w wodzie dostał po du^H^H spodzie marginesem...

grizz
23.09.09, 18:42
Świetnie. I kolorki bym zostawił takie jakie masz.

Piotr Grześ
23.09.09, 18:57
Słoneczniki i komora znakomite. Z wielką przyjemnością obejrzałem.

helmuth
23.09.09, 19:13
Panorama wyśmienita :shock:
Faktycznie lewe sklepienie jest ciut niżej (choć poziom jest prawidłowy) i to widać. Może program do panoram krzywo skleił a może sklepienie jest niżej. W każdym razie, pociągnij LG minimalnie do góry (zniekształcenia perspektywy) i nie żałuj sobie :wink:. Obrazek może być 1200 x 600 i ważyć śmiało 300 KB i do galerii :grin:

Sawa
23.09.09, 19:28
Cześć,

Panoramka - SZacun przez duże SZY, Pani Jolly.

pozdrawiam,

Lolita
23.09.09, 19:38
Panorama - rewelacja :grin:

dr_feelgood
23.09.09, 19:58
Popieram PiotraGrzesia. Oczy się cieszą

wanilia
23.09.09, 20:51
Ja też sie dołączam :grin:

aga_piet
23.09.09, 20:56
Ładnie Ci wyszła ta komora, światło fajne, nie spodziewałam się takiego.

K_Puchatek
23.09.09, 21:05
Kapitalne te ostatnie foty z komory - panorama do galerii...
Słoneczniki też niczego sobie - bardzo miękko, malarsko zrobione...
Pozdrawiam

Wiejo
23.09.09, 21:07
Słoneczniki, przyjemne ładnie grają kolorem. Ostatnie dwa niezwykle piękne. Pierwsze pozwoliłem wrzucić sobie do ulubionych. Gra świateł, bajecznie klarowne odbicie, majsterszyk murarki, jak to pięknie wszystko zagrało. Nie kiś też rego w wątku daj im zabłysnąć.

jolly
24.09.09, 16:00
Dziękuję serdecznie. :) Dzięki Waszym sugestiom postarałam się poprostować jeszcze bardziej, usymetrycznić i dać do galerii :grin:.

Jeszcze raz wielkie dzięki i cieszę się, że się spodobało.

caymer
24.09.09, 16:04
Dziękuję serdecznie. :) Dzięki Waszym sugestiom postarałam się poprostować jeszcze bardziej, usymetrycznić i dać do galerii :grin:.

Jeszcze raz wielkie dzięki i cieszę się, że się spodobało.
no i w czołówce jesteś. hohoho :D

jolly
24.09.09, 17:08
:shock::shock::shock::shock:
caymer, tylko tyle mogę z siebie wydusić

Daniyal9
24.09.09, 19:27
PIĘKNE !!!

Gratuluję ;)

kowalikster
24.09.09, 19:48
Mimo że brody nie masz ale artystycznie w publicznej jesteś. ARTYSTKO!

Agulka
3.10.09, 15:42
Jolly, słuchałam przed chwilą radia Pin :) Gratuluję wygranej! :grin:

aga_piet
3.10.09, 15:45
:shock: Jakiej wygranej, oświećcie? Niezależnie od tego - Jolka ja też się przyłączam :D
Ale będzie biba!
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2007/05/tanczy_2-1.gif
źródło (http://agapiet.blox.pl/resource/tanczy_2.gif)

kowalikster
3.10.09, 15:48
Jola wygrała konkurs na zdjęcie z filtrów organizowany przez Radio PINi Olympus.
Wygrana fota: Komora filtra powolnego (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-38328)
https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/17048/thumb_Komora_filtra_powolnego1.jpg (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-38328)

Bufetowa musisz dziś musowo wpaść i bufet (IRCowy) obsługiwać. Impreza jak ta lala będzie

diabolique
3.10.09, 15:53
Bufetowa musisz dziś musowo wpaść i bufet (IRCowy) obsługiwać. Impreza jak ta lala będzie

Jolly nie pije, bo jutro z rana droga na Ostrołękę :grin:

kowalikster
3.10.09, 15:55
To panie Tomku nie ma siły. Czerwone dywany, dzieci w ubraniach krakowskich, chleb, sól, o orkiestrze dętej chyba nie muszę wspominać. Masz pan mało czasu.

jolly
3.10.09, 16:46
Hmmm.....jak mnie zatkało, tak zostało. Dobrze że nie musze mówić. :grin:

Kurcze, dziękuję Wam bardzo za gratulacje. Jestem szczęśliwa, jakbym te 40 mln w Lotto wygrała. :grin:

RadioErewan
3.10.09, 16:50
Nie dziękuj, od czego są pieniądze.

kasprzyk
3.10.09, 19:59
jolly - gratuluję!!!
ale nie bardzo wiem gdzie wygrałaś .. ???

helmuth
3.10.09, 21:34
Przyłączam się do gratulacji :grin:

Lolita
3.10.09, 22:53
Ja też serdecznie gratuluję :grin:

Ania_
4.10.09, 00:34
gratki!!!

Wiejo
4.10.09, 09:18
Piękna wiadomość- serdeczne gratki i życzenia wiecej takich.

diabolique
4.10.09, 13:56
Po takiej nagrodzie nie dziwne, że się do Ostrołęki przyjechać nie chciało...
:grin:

Igorra
4.10.09, 23:17
BRRRWWOO :wink:

jolly
6.10.09, 21:10
Jeszcze raz serdecznie dziękuję za gratulacje. :) Naszła mnie taka myśl, że teraz to już strach zdjęcia wstawiać. :grin:
No ale cóż - nie codziennie człowiek ma okazję robić dobre zdjęcia. Nie codziennie też jest okazja być w pięknym miejscu.
Ale przyszła jesień, piękny okres zwłaszcza gdy jest słoneczny. A słońca akurat natura nam nie szczędzi. Na szczęście. Mam plan odwiedzić miejsca, gdzie jesień jest szczególna piękna w Warszawie i mam nadzieję na piękne kadry. Ale narazie to co miałam pod ręką. Rzeczy zwykłe. Zwykłe jak wrzos, który sprawił mi nie lada kłopoty. Taki mały, a tak ciężko mi było oddać jego urodę. Zmagałam się z nim przez tydzień i to prawie codziennie. Jakby chciał mi udowodnić, że moje umiejętności są zbyt skromne jeszcze na jego piękno :grin: Czy się udało?

helmuth
6.10.09, 21:32
...nie codziennie człowiek ma okazję robić dobre zdjęcia. W każdym razie częściej, niż udaje się ją wykorzystać :wink:
Co do wrzosu to mam wrażenie, że nie udało Ci się oddać jego niepowtarzalnego koloru. Jet za bardzo czerwony(?) :roll:, nie potrafię tego nazwać. Poza tym ładny kadr: ładnie ułożony krzaczek i piękne, słoneczne tło.

Agulka
6.10.09, 21:51
W moim odczuciu zdjęcie wrzosu jest poprawne, kadr - tak, jak pisał Helmuth - ładnie zbudowany, podoba mi się umieszczenie roślinki w rogu zdjęcia, tło wyszło bardzo przyjemnie. Nie mam odnośnie barwy kwiatuszków takich odczuć, jak przedmówca - może to kwestia mojego monitora, może też tego, że wrzosy występują w tylu kolorach, że mnie osobiście ciężko jest wskazać ten prawdziwy wrzosowy i aż tak bardzo do tego wagi nie przywiązuję.
Sama też walczę z wrzosami, żeby ładnie je ująć na fotografii i wiem, że nie należy to do łatwych zadań. :)

Morlok
6.10.09, 21:57
Bardzo sympatyczny wrzosik, zatęskniłem za przyrodą. :)
Pewnie mam skrzywione spojrzenie, ale wolałbym żeby wrzosik cały zmieścił się w Go, ale i tak mi się podoba :)

Wiejo
6.10.09, 22:01
Wrzos ładnie przedstawiony na tle charakterystycznej jesiennej barwy niemal brzęczy swoim kwiatkami. Co do koloru to jest to wrzos ogrodowy a te mają całą gamę barw. Wrzos leśny jest jak na razie tylko niezmienny w kolorze.

aga_piet
6.10.09, 22:06
Wiem o co chodzi helmuthowi z kolorem, pewnie o kolor powszechnie nazywany "wrzosowy" :) Taki co rośnie w lesie, najczęściej spotykany.
Ten Twój ma kolor takiego wrzosu z kwiaciarni i ogrodu.
Zdjęcie ładne, słoneczne. Jezdem za.

helmuth
7.10.09, 00:21
Wiem o co chodzi helmuthowi z kolorem, pewnie o kolor powszechnie nazywany "wrzosowy" :) Taki co rośnie w lesie, najczęściej spotykany.Nawet nie wiedziałem, że jest inny :-P i do tego ma inne kolory :oops:
Dla mnie wrzos powinien być "wrzosowy" :mrgreen:

jolly
7.10.09, 08:41
Helmuth, jest. Nie tylko ma inne kolory :) Ale również inne kwiatki. :-P I to, to jest dopiero herezja. Choć przyznam, ze biały kolor wrzosu równie bardzo mnie dziwi.

Mirek54
7.10.09, 08:49
Nawet nie wiedziałem, że jest inny :-P i do tego ma inne kolory :oops:
Dla mnie wrzos powinien być "wrzosowy" :mrgreen:

1000 odmian jest tego krzewu.Idzie zglupiec.

Ceat
7.10.09, 11:20
Wrzos przepiękny i rewelacyjnie przestrzenny. @Morlok: jak by się cały zmieścił w GO nie byłoby tego efektu "wychodzenia" z ekranu!

jolly
10.10.09, 20:41
Dziś chciałabym pokazać kilka zdjęć z dzisiejszego spaceru po Powązkach.

kasprzyk
10.10.09, 20:48
tylko nie te tematy :???: :wink:

3 -ka ciekawa, wszystkie dobre, chociaż nie lubię zbyt tej tematyki
pzdr

aga_piet
10.10.09, 20:55
Ładne światło miałaś. Ładne, oszczędne kadry.
Do tematyki nic nie mam. Chyba trzeba będzie stworzyć osobny dział dla nekrolubów :D

Eddie
10.10.09, 21:05
Trójka bardzo mi leży, czwórka już zdecydowanie mniej, jednak dwa ostatnie z całości najbardziej.

Morlok
10.10.09, 21:07
Trójka słabsza od pozostałych, a ostatnie Jolu to bym widział w pionie z odciętą prawą połową fotki.
Ładnie wyłapałaś światło. Gratki :)

diabolique
10.10.09, 21:13
IMHO zbyt oczywiste kadrowanie. W tej tematyce albo trzeba mieć idealne światło (i idealną obróbkę) albo intrygujący kadr.

Eddie
10.10.09, 21:15
IMHO zbyt oczywiste kadrowanie. W tej tematyce albo trzeba mieć idealne światło (i idealną obróbkę) albo intrygujący kadr.

Si, si, si.
Dlatego wbrew pozorom nie jest to tematyka łatwa.

jolly
26.11.09, 19:10
Ach, jak mnie długo nie było we własnym wątku:roll:

Dziękuję za komentarze do zdjęć z Powązek. Temat rzeczywiście nie jest łatwy, ale urok tego miejsca jest tak ogromny, że na pewno spróbuję jeszcze nieraz i może z lepszym skutkiem. Oby.....:lol:

Przegląd dysku i porządki poskutkowały wybraniem dwóch zdjęć do zaprezentowania. 102 - z terenu Filtrów, 103 - właśnie z Powązek. Prostowanie obu zdjęć doprowadziło mnie do szału :evil: Ale jak przyjdzie Helmuth to i tak pewnie znajdzie coś krzywego :roll: Powązki - budynek i tak się zapadał, więc prostowałam do podstawy okien.

kasprzyk
26.11.09, 19:55
ładnie wypatrzone pierwsze.
pzdr

Sawa
26.11.09, 20:23
Cześć Jolly,

Jeśli o mnie chodzi - to 102. Zawsze lubiłem czterech pancernych. I psa.
bardzo fajnie uchwycone.

P.S. a i wrzosik mi się podoba.

pozdrawiam,

helmuth
26.11.09, 20:27
Ładne 102 (niezależnie od numeru :mrgreen:), 103 ciut krzywe i światło "łaciate" :wink:

aga_piet
26.11.09, 20:30
Fajne to pierwsze (ładny kadr i kolorki) ale mam wrażenie, że nieostre albo jakość poszła przy prostowaniu?
Ładne to z Powązek ale tego skosiku u góry helmuth Ci nie wybaczy :D

helmuth
26.11.09, 20:35
...tego skosiku u góry helmuth Ci nie wybaczy :DSkosik u góry, brakuje dołu, za szeroko po bokach- ale co tam, światło jakieś nie takie :wink:

Piotr Grześ
26.11.09, 20:38
Na drugim piękne światło!

jolly
26.11.09, 20:42
:lol: Do górnej części nie dało się prostować, bo wtedy kolumny się przewracały. A ponieważ to łaciate światło mi się podobało (jakoś tak mi zagrało na tej ścianie), to postanowiłam jakoś poprostować i mimo wszystko pokazać :grin:

Ach, właśnie widzę post Piotra Grzesia. No właśnie - o to światło mi chodziło. Cieszę się, że jednak jeszcze komuś oprócz mnie się podoba :)

Aga, no może masz rację.Trochę gmerałam w poziomach i mogło trochę zeżreć fakturkę cegieł.

Wiejo
26.11.09, 21:49
Z Powązek najbardziej podobo mi sie pierwsze i chyba dlatego, że promień słońca wpadł na brzozowy krzyż na drugim planie. Pozostałe dobre i rzeczowo obrazują tematykę. 102 pięknie gra kolorem, odbiciem w szybach, kształtem. Bardzo ładne zdjęcie. 103- gotyckie łuki ciekawy element i osobiście podoba mi sie cień drzew czy krzewów na murze. Wydaje mi się, że dodaje on trochę plastyki i życia w tym murze. O prostowaniu już napisano ja też nie potrafię tego idealnie zrobić.

Agulka
26.11.09, 22:01
Nie powiedziałabym, że na 103 światło jest nijakie. Jak ja staram się takie zdjęcia robić (z takim oświetleniem) to zawsze wychodzą mi takie kontrasty, że nic poza nimi nie widać. A u Ciebie wszystko tak miękko się rozpływa, granica jest rozmyta. Dlatego mi się podoba.
Nie jestem zbyt częstym gościem na Powązkach, ale zastanawiam się, czy może dałoby radę ustawić się tak, żeby był dół na zdjęciu a sama ściana budynku była prostopadle do obiektywu? (Ale nie wiem, czy fizycznie jest miejsce na to).

A pierwsze ładne. Chociaż, jak przeczytałam post Bufetowej o ostrości, to też wydaje mi się, że latarnia mogłaby być troszkę ostrzejsza.

helmuth
26.11.09, 22:35
:lol: Do górnej części nie dało się prostować, bo wtedy kolumny się przewracały.Uwierz, że da się wyprostować poziom tak, żeby się kolumny nie przewracały :grin:
Napisałem, że światło nie takie, bo MZ, w tych plamach ginie trochę szczegółów krat ale to tylko takie moje wrażenie :wink:

jolly
26.11.09, 22:54
No to idę prostować :lol:

waruga
27.11.09, 18:43
102. fajne odbicia w oknach...

jolly
28.11.09, 19:25
Dziś będzie wiosennie :)

aga_piet
28.11.09, 19:27
Pierwszy - piękny pastelek. Drugi tyż piękny.

Dawid
28.11.09, 22:34
Bardzo fajny na czarnym tle :)

helmuth
28.11.09, 22:36
Żeby nie te liście w 104, miałbym dylemat :wink:
105 wygrywa :grin:

Wiejo
28.11.09, 23:03
Ja wolę 104 gdyż jak pisała Bufetowa pastelowość zwycięża. 105 też ładne ale takie bardziej zdecydowane, konkretne.

witia
28.11.09, 23:58
Tulipanki - świetne.
W 104 - wyszopował bym ten listek z lewej i jak mówi mój kolega - miodzio!
Pozdrówka.

waruga
29.11.09, 00:08
Dziś będzie wiosennie :)

Dla mnie 104. daje pozytywne wrazenie, swiatlo jest delikatne..

masakrer
29.11.09, 00:43
Ja tez jestem za 104. Listki z duza dawka poswiecenia mozna wymazac, ale to Twoj wybor.

jolly
30.11.09, 23:53
Dziękuję wszystkim za wizyty i dobre słowo :)

W niedzielę miałam okazję zobaczyć sejm od środka dzięki plenerowi Radia Pin, Olympus Polska i e-cyfrowe. I taki detal mam z tej wizyty do pokazania. Zawsze widzimy dół sali w TV, a ja mam górę :grin:

kasprzyk
30.11.09, 23:54
nooo genialnie!!!

aga_piet
30.11.09, 23:57
Nooo... superowy k@czościan Ci wyszedł. Gratki Jolka!

grizz
30.11.09, 23:59
Najlepsze ujęcie tego miejsca ;)

helmuth
1.12.09, 00:17
W niedzielę miałam okazję zobaczyć sejm od środka dzięki plenerowi Radia Pin, Olympus Polska i e-cyfrowe. I taki detal mam z tej wizyty do pokazania. Zawsze widzimy dół sali w TV, a ja mam górę :grin:Ożeż ty! :shock:
Dobre, albo jeszcze lepsze :grin:

wanilia
1.12.09, 00:21
Bomba!,taka muszelka wyszła :grin:

Dawid
1.12.09, 00:36
Rewelka :) Świetnie się to prezentuje :)

masakrer
1.12.09, 01:53
Kapitalne, swieze spojzenie na to nudne miejsce :wink:

k@czy
1.12.09, 06:02
aaaaaa tyyyyyyy :)
natychmiast do galerii! ale juz!
:)

kowalikster
1.12.09, 08:41
Pięknie!!!
Za k@czym: czemu nie ma tego jeszcze w galerii?? Pewnie znowu wygrasz jakąś nagrodę plenerową ;)

Ggrzesiek
1.12.09, 09:17
106 - świetny kadr. Bardzo udane zdjęcie.

witia
1.12.09, 10:25
Pięknie "zrobiona" ta fotka.
Pozdrówka.

Agulka
1.12.09, 11:04
Mnie również podoba się to Twoje ostatnie zdjęcie, ale (nie wiem czy słusznie) czuję lekuchny niedosyt tym uciętym balkonem. Chciałabym zobaczyć go w całości. Chociaż nie wykluczam możliwości, że szerzej już się nie dało, a Ty już leżałaś pomiędzy rzędami ;)

Mirek54
1.12.09, 13:22
I to mi sie podoba.Konkretne foty w watku.Tak trzymaj,nie idz droga -domek z boku ,domek z przodu,domek z tylu,i juz mamy trzy fotki-i wszystkie coraz to piekniejsze:grin::grin:

Wiejo
1.12.09, 16:13
Bardzo podoba mi sie to ujęcie. Jest fantastyczne i z tej lepszej strony.

Lolita
1.12.09, 16:23
Co do ostatniego zdjęcia... piękności :roll:
Ocenione w galerii :mrgreen:

jolly
1.12.09, 17:02
Dziękuję serdecznie wszystkim. :grin: Niby robi się zdjęcia dla siebie, ale jednocześnie miło, gdy podobają się również innym.

Agulka, w oryginale galeria jest w całości. Ale wtedy mam również ścianę za mównicą z flagą, co według mnie nie wnosi wiele. W sumie chodziło mi o sam sufit okolony kolumnami. Stąd taka decyzja. :wink:

jolly
24.12.09, 10:16
Wszystkim życzę zdrowych, pogodnych Świąt Bożego Narodzenia. Pogoda ma być kiepska podobno, ale życzę Wam aby dopisywała zawsze pogoda ducha.

Dawid
24.12.09, 10:57
Dzięki :) I wzajemnie Jolly :)

helmuth
24.12.09, 13:05
Tobie również życzę zdrowych, pogodnych Świąt Bożego Narodzenia.

Morlok
25.12.09, 02:36
I Tobie Jolu Świąt prawdziwych, na duszy i w domu życzę i zamieszkania w takim "piernikowym domu" jak na fotce.
:)

k@czy
1.01.10, 06:56
a ja ci na nowy rok najlepszego :) witaj w klubie ksztaltomaniakow ;)

k@czy
1.01.10, 18:09
aaa
wiedzialem, ze zapomne :)
pzdr

Sawa
5.01.10, 23:17
no i awtarek miodzio :)
pozdrawiam,

jolly
11.01.10, 18:45
Witam po małej przerwie. Z Nowym Rokiem nowe pomysły i cele do zrealizowania. Ponieważ pogoda u mnie średnio zachęca do fotografii w plenerze (zimno, śnieżnie i brak słońca), więc postanowiłam w końcu przysiąść do lampy i parasolki. :lol: Póki co zabrakło "ludzkiego" modela, ale jest szansa, że w weekend się uda jednak kogoś pomęczyć, a wtedy ja Was pomęczę moimi zdjęciami (o ile będzie czym :wink:). Ale zdjęcie jest. Na własnego psa człowiek może liczyć zawsze. Muszę tylko pomyśleć nad jakimś tłem, bo ze ścianami się trochę zlewa:lol:

Qben
11.01.10, 18:51
kurier był jednak:)

ładna psinka:)

Lolita
11.01.10, 18:56
Na własnego psa człowiek może liczyć zawsze. Muszę tylko pomyśleć nad jakimś tłem, bo ze ścianami się trochę zlewa:lol:

Bardzo wdzięcznego masz modela :roll: Co do tła mi bardzo pasuję do koloru szerszsci Draga. Wogole pastelowo wyszlo.

P.S. Ale on spokojny :mrgreen:

witia
11.01.10, 19:55
A mówią, że piękne dziewczę "robi fotę"!:wink:
Świetny ten portrecik. (model też)
Pozdrówka.

kasprzyk
11.01.10, 22:17
no, dobra próba

pzdr

aga_piet
11.01.10, 22:21
Jaka kochana morda, aż ma się ochotę przytulić :D
Jeśli będzie chętnie pozował, popróbuj z różnymi strojami i w różnych okolicznościach ;D

Dawid
11.01.10, 23:37
W końcu pies to najlepszy przyjaciel człowieka, przyjaciel Cię nigdy nie zawiedzie :) Piesek bardzo sympatyczny :) Czekam na zdjęcia "ludzkiego modela":-P

k@czy
12.01.10, 04:42
jakbys miala faktycznie jakas czapeczke, albo taki starodawny kolnierz moze... ;)
wywolaj u modela jakies emocje .... jakby pokzal zebiska, to by nadalo troche emocji zdjeciu ;) :mrgreen:

jolly
12.01.10, 10:21
Dzięki, że wpadliście.
Pomysł z przebraniem go jest na pewno do zrealizowania. W przeciwieństwie do tego by go zmusić do pokazania zębów. :lol:

masakrer
12.01.10, 15:34
Fajny model :mrgreen: Tylko nie zapomnij o dobrym wynagrodzeniu za sesje.

kowalikster
12.01.10, 16:34
Jakby pies miał jeszcze parasol to by była wogóle już piękna parasolkowa fotka. Bardzo ładnie psiaka złapałaś w kadrze.
A zamiast szukać innego tła możesz przemalować ściany lub psa. Ooo psa najłatwiej będzie przefarbować. ;)

Wiejo
15.01.10, 21:38
Tło mu nie szkodzi i bardzo ładnie wygląda jakby wiedział, że będzie na forum :grin:.

Kaz de Wro
15.01.10, 23:46
Obiecująca fotka
ps. pies też człowiek;-)

Karol
17.01.10, 11:20
Fajny ostatni portret psa. Kiedyś zrobiłem w pewnym sensie podobne tylko bardziej poprawne w sensie przydatności do dokumentów - lewy profil, jasne tło, bez nakrycia głowy ;-). Temu też miała służyć owa fotografia - była w międzynarodowej książeczce zdrowia psa czy jakoś tak. Fotografia tak się spodobała w jednym z krakowskich zakładów foto, gdzie robiłem odbitkę, że przez długi czas wisiała na ich wystawie obok podobnych zdjęć przedstawicieli homo sapiens ;-)

jolly
21.01.10, 15:28
Wiejo, Kaz de Wro, Ktotek - dziękuję za odwiedziny i dobre słowo.

No cóż, nie spodziewam się pochwał za kolejne zdjęcie, które pokażę. Niestety pogoda marna, światło byle jakie, iso wysokie, ale w końcu upolowałam sikorkę :grin: Dałam im czas na przyzwyczajenie się, że na balkonie czeka na nie jedzenie i czas na to, że ktoś je obserwuje ciągle. Dziś w końcu wyszłam z aparatem. Z prognoz wynika, że w sobotę ma u mnie wyjść słońce, więc liczę na lepsze łowy i lepsze zdjęcia.

Bzyku
21.01.10, 15:45
Bardzo ładna sikoreczka

kowalikster
21.01.10, 16:42
Sikoreczka jak Joleczka :)

witia
21.01.10, 17:06
Świetna fotka sikoreczki.
Pozdrówka.

Mirek54
21.01.10, 17:10
I co "Sikorka" powie na moja wizje sikorki?

kubi
21.01.10, 17:19
Sikorka Jolly ładna ;)
Mirek, potrafisz tuningować :)

aga_piet
21.01.10, 17:22
Miruś, ta Twoja sikorka to już bardziej papużka :D
Jolly, ładna sikorka ino mam uwagę odnośnie tego śniegu. Albo więcej i jest fajnie, albo wcale. Te trzy paprochy to bym stempelkiem tenteges ;)

Dawid
21.01.10, 17:46
Sympatyczna sikoreczka, Mirek ją jeszcze fajnie podrasował :)
Życzę udanych łowów :)

wanilia
21.01.10, 18:11
Bardzo ładna ta Twoja sikoreczka :grin:
Mirka tuning wyszedł odważnie z powodu niebieskiego na główce, czy sikorka rzeczywiście jest taka niebieskawa? nie wiedziałam :grin:...
Wygląda jak świeżo od fryzjera :wink::grin:
Pozdrawiam :grin:

Mirek54
21.01.10, 20:15
Mirka tuning wyszedł odważnie z powodu niebieskiego na główce, czy sikorka rzeczywiście jest taka niebieskawa?

W przypadku focenia przez szybe ze szkla nie zawierajacego olowiu jest jeszcze bardziej niebieska.:grin:

kasprzyk
21.01.10, 22:08
jolly -gratki :)

Mirek - troszkę za ciemne jak dla mnie.
pzdr

robert1088
21.01.10, 23:24
EEE ten Twój pies bardzo dystyngowany zapozował jak do "kalendarza" -ładnie I sikorka wybieram 1 wersję :grin:

jolly
22.01.10, 23:55
Pies, odsłona druga. Tym razem bez błysków, ale za to zabawa heliosem na f2. Ach, i to...iso chyba z 500 (dla zmagających się z szumem) :lol:

P.S. Kurcze, te mrozy mnie dobiją, a pies znienawidzi. Wy zresztą też, jak do wiosny będziecie mordę mojego psa ciągle oglądać.

aga_piet
23.01.10, 00:19
Pikna morda. I helek też chyba dał radę, co nie?

helmuth
23.01.10, 00:22
...te mrozy mnie dobiją, a pies znienawidzi.Ty się tu męczysz, żeby nam pokazać jakieś ładne zdjęcie a on ma wszystko, dokładnie w d... zadzie :grin:

Mirek54
23.01.10, 00:32
P.S. Kurcze, te mrozy mnie dobiją, a pies znienawidzi. Wy zresztą też, jak do wiosny będziecie mordę mojego psa ciągle oglądać.

Ach nie jest tak zle.Przebieraj sie do fotek i rob z lustrem w tle.Pies inaczej spojrzy i ogladalnosc watka bedzie.
Proponuje cos azurowego z ciuchow co by swiatlo ladnie zagralo.

Piotr Grześ
23.01.10, 00:37
Jolly, miodnie tu u Ciebie i sikorka piękna i pies zacny.

aga_piet
23.01.10, 00:46
Mirkowa propozycja jest niegłupia. Pomyśl dziewczyno o tym lustrze i ażurach. Tłumy Cię pokochają :D

Ania_
23.01.10, 00:59
Mirkowa propozycja jest niegłupia. Pomyśl dziewczyno o tym lustrze i ażurach. Tłumy Cię pokochają :D
Zgadzam się z Agą w 100% :grin:

helmuth
23.01.10, 01:01
Zgoda na lustro, ale czy nie dałoby się bez ażurów? :roll::mrgreen:

jolly
23.01.10, 01:05
No tak :roll: to ja się z tym wszystkim prześpię. :roll: Miłość tłumów mówicie? :lol:

helmuth
23.01.10, 01:15
No tak :roll: to ja się z tym wszystkim prześpię. :roll: Miłość tłumów mówicie? :lol:
Dobrze się zastanów :wink:

Ania_
23.01.10, 01:18
Dobrze się zastanów :wink:
Helmuth, a co Ty tak o sikoreczkach, ażurkach i w ogóle? :mrgreen:

Agulka
23.01.10, 01:21
Helmuth, a co Ty tak o sikoreczkach, ażurkach i w ogóle? :mrgreen:
Niedługo Walentynki, może się nastraja?
;)

Jolly, ostatnie zdjęcie psa jest przecudowne!

Ania_
23.01.10, 01:22
Niedługo Walentynki, może się nastraja?

;)

Mam nadzieję, że spędzi je wobec tego lepiej niż ja. :mrgreen:

helmuth
23.01.10, 01:30
Helmuth, a co Ty tak o sikoreczkach, ażurkach i w ogóle? :mrgreen:O przepraszam, ja o sikoreczkach wcale, ani słowa!
A o ażurach? Też nie, ja wręcz przeciwnie- bez! :mrgreen:

k@czy
23.01.10, 06:37
sikorka mi spokoju nie dawala... pozwolilem sobie dodac troszke slonca :)
piesek za to bez zarzutu- profesjonalny portret :)

jolly
23.01.10, 09:55
O widzisz, k@czy, coś w tym kierunku (chodzi o sikoreczkę oczywiście).
Ale tak poza tym to średnio jestem z niej zadowolona. Światło światłem, ale brakuje mi w tym zdjęciu takiej czystości obrazu. Takie mydło wyszło i tyle. I tak - nie mogę zganić na szum, bo Kasprzyk robi swoje ptaszki też na wyższych iso, a wychodzą pięknie. Nie mogę zwalić na 70-300, bo kasprzyk też robi 70-300 i wychodzą świetnie. Nie chce być inaczej :cry:- wina musi być moja. :cry:

Mirek54
23.01.10, 12:36
Ale to jest Twoja sikorka-i tylko tyle i az tyle.
Zmien czas,uzyj pilota.....

Wiejo
23.01.10, 13:34
Sikorka modraszka w pochmurnym zimowym dniu sfocona bardzo fajna. Piesek zaś smutny ale ładnie pokazany.

kubi
23.01.10, 19:07
Słodka psina, niczym zawodowy model :)
Myślę, że woli sesję niż spacer na tak dużym mrozie ;)

jolly
23.01.10, 19:27
Wiejo, na szczęście to tylko taka mina wyglądająca na smutną. Mam jednak nadzieję, że nie ma powodów do smutków.

Kubi, o na pewno woli wygrzewać się w domu aniżeli dłuższy spacer. Zresztą wcale mu się nie dziwię. Ja się dziś wybrałam na spacer. Co prawda minus 15 stopni, ale słońce pięknie świeciło, więc postanowiłam jednak ruszyć się z domu. Nawet wzięłam aparat :grin: Czy było warto go brać? Nie sądzę. Po dotarciu do celu, było mi już tak zimno, że zdjęcia robiłam byle szybciej. Ale twardo do tego celu dążyłam - celem był brzeg Wisły. Tak twardo, że gdy się okazało, że furtka na tyłach parku jest zamnięta, to przeszłam przez parkan. :???: A potem już dotarłam, zmarznięta na kość, pstryknęłam parę razy i znów się tarabaniłam przez ogrodzenie.
Wisła jest skuta lodem, co chyba nie dziwne przy takiej temperaturze. Ja natomiast dziwię się sama sobie, że po tym jak się gramoliłam po siatce, nie wpadło mi do głowy, aby sobie przejść na drugą stronę. Chyba zimno mnie powstrzymało :lol:

Koriolan
23.01.10, 19:35
Za samo wyjście z domu z aparatem dziś +3 do oceny :) Sympatyczne zimowe kadry.

Mirek54
23.01.10, 20:03
Moglas jakies ognisko rozpalic i poczekac na zlota godzinke.

Nadal spokojnie pijac dobra kawe czekam na lustro w tle :grin:-nikt nie ma takiej kufajki:grin:

wanilia
23.01.10, 20:13
Czarodziej z tego Mirka :grin:

jolly
23.01.10, 20:23
No tak, to w moim przypadku chyba lepiej byłoby posiedzieć i poczekać na tą złotą godzinę. Pewnie szybciej by przyszła, aniżeli ja bym wpadła jak to zrobić w programie.

kasprzyk
23.01.10, 22:20
Mirka wersja wyszła jak zasikana zamarznięta woda - be ;) sorry za szczerość, jolly ładne mroźne widoczki. Byłem dzisiaj także w czatowni, w lesie ale nie długo - nie maiłem weny do fotografowania ani dla ptaszków ani dla innych widoczków. Na koniec urwałem osłonę pod silnikiem w aucie, i tak długo wytrzymała moje boje ze śniegowymi górkami.

Jolly a na jakich ustawieniach robiłaś fotkę - iso, czas, ogniskowa ? Oczywiście nie wszystkie moje fotki to jakieś tam dobre pstryki, 3/4 to skopane, poruszone, zaszumione itd.

ISO 400 w 510-tce nie jest złe, o ile trafi się dobre światełko, prawie nic nie trzeba robić - najważniejsze, żeby fotka była dobrze naświetlona, bo pomimo formatu RAW ja już nie potrafię wyciągnąć fotki - wszyscy wiedzą jaki ze mnie mistrz programowy ;)

Dzisiaj miałaś słoneczko, próbowałaś coś z ptaszorkami ?
pzdr

jolly
23.01.10, 22:43
Kasprzyk, ustawienia to iso 250 więc nie tak źle, 215 mm, 1/160s, f 5.1. Ale robione z ręki.
Dziś czekałam na nie, ale zbyt wiele ich nie latało. Nie wiem, może ten duży mróz też je zniechęca. W końcu jakaś przysiadła. I znów średnio jestem zadowolona z tego co wyszło.
Tym razem to 300 mm, f/6.3, iso 200, 1/400 s.

kasprzyk
23.01.10, 23:01
Masz 510-tke i Zd 70-300 ? Pierwsza rzecz ustaw przysłonę 7.1 - 1/400 to już super czas - 1/160 wystarczy do nieporuszonej fotki przy 300mm (niektóre mam robione przy 1/60 1/50) jednak to przy oparciu aparatu - ja obiektyw "stawiam" na gałązce.

W tej fotce coś nie tak jest ze światłem, padało mocno z boku lub od tyłu ?
jeszcze jedna rzecz - zawsze używaj środkowego AF i celuj na oko, główkę

helmuth
23.01.10, 23:07
Nad kolorami, można "popracować" ale ostrości nie da się przesunąć na oko lub choćby główkę :-P
Czekaj cierpliwie i próbuj dalej, kiedyś ptaszki przylecą :grin:

jolly
23.01.10, 23:18
Helmuth, dlatego już nawet nic nie robiłam z kolorami itd. Nie ma co ratować na siłę czegoś, czego uratować się nie da. To tylko przykład dla kasprzyka, żebyśmy oboje wiedzieli o czym rozmawiamy.

Kasprzyk, tak jest - 70-300 i E-30. AF ustawiony środkowy i tak też się staram celować - na główkę/oko. Było dość wcześnie i światło było takie tylno/boczne do ptaka. No nic, jutro też jest dzień. Wezmę może statyw, żeby właśnie choć obiektyw podeprzeć i może jednak trochę później zacznę, żeby dać czas słońcu na przesunięcie się. :wink:

Mirek54
23.01.10, 23:38
Jola,moze troche inaczej wywolaj-72kb to troche lekki plik przy tej wielkosci,zobacz w innych ustawieniach,moze trafisz,ze bedzie sie podobac.
Ja tak osikalem sikami i jest troche inaczej posikane,ostatni taz-juz wiecej nie bede.

masakrer
24.01.10, 01:29
Mirek te Twoje siki to poczynily cuda, bo ozywiles te sikorke.
Musze przyznac, ze w takich kolorkach prezentuje sie o wiele lepiej (sorry Jolly :???:)

Wiejo
24.01.10, 09:09
Widoczki zimowe przyjemne i maja w sobie tę charakterystyczną dla dużych mrozów fakturę. W wersji Mirka to ocieplenie tafli lodu tez przyjemne dla oka ale bardziej przyswajalna jest jednak biel. Zdjęcie sikorki w Twoim wykonaniu podobnie jak poprzednie poprzez tę mroczną tonację odczuwa się wrażenie ciężkich warunków jaki panują i skłania do dokarmiania. W wersji Mirka jest bardziej optymistyczne przez rozświetlenie i kolor.

kasprzyk
24.01.10, 11:36
Ja tak osikalem sikami i jest troche inaczej posikane,ostatni taz-juz wiecej nie bede.

siki tyczyły się lodu a nie ptaszków - nie obrażaj ich :)
Twoje wersja sikorki oczywiście lepsza, szkoda, że nie masz oryginalnego pliku, pewnie byłoby jeszcze ładniej.

Pzdr

jolly
24.01.10, 12:14
Mirek, dzięki za Twój trud i Twoją wersję sikorki. Ale jakby nie obróbka jest w tej chwili problemem. Problemem jest jakość. Piórka mają być piórkami, puszek na główce puszkiem. A nie jakąś zbitą plamką koloru. Oczywiście ta jakość musi powstać już w aparacie, aby potem było na czym pracować. Dzięki kasprzyk za rady. Reszta już oczywiście w moich rękach i nie pozostaje nic innego jak ćwiczyć i ćwiczyć.

P.S. Wykończą mnie te ptaszorki, zwłaszcza przy takim mrozie. Wróbel upolowany dziś. Wydaje mi się, że tu już jestem bliżej tego o co mi chodzi.

jolly
27.01.10, 21:48
Za oknem ciągle zimno. Jakoś zima nie nastraja mnie, by szukać w niej fotograficznych inspiracji. Raczej kieruję się ku kwiatom i stąd takie storczykowe wariacje.

Wiejo
27.01.10, 22:15
Wróbelek całkiem fajny i wygląda jakby pilnował swojej miseczki. Pierwszy z kwiatków tak wyprany z koloru a użyta technika nie wnosi żadnych walorów. Na drugim storczyku ładniejsze było by mocno kontrastowe tło które w pełni by ukazało piękno kwiatu.

wanilia
27.01.10, 22:43
Zabawy z kwiatkami niezbyt owocne, ale i takich ćwiczeń nam potrzeba, warsztat należy ciągle poszerzać o nowe próby i odświadczenia.
Twój krytycyzm w podejściu do ptaszków bardzo doceniam, z pewnoscią , przy takim saomzaparciu uda ci się osiągać jeszcze lepsze efekty.
Mnie tam w mróz nikt z domu nie wygoni.
Ciekawa jestem jak z tym obiektywem 70-300- czytałam , ze w praktyce, bez statywu korzysta się z przedziału 70-200, bo powyżej niestety bardzo mała ilość trafień na wykonane kadry przypada. Jolu jak to jest wg Ciebie?

amazury
27.01.10, 23:06
...tak "w temacie" sikorek: modraszka na moim balkonie:) E-510, ZD40-150 f/5,6 1/60...

helmuth
28.01.10, 00:14
Troszkę światło za ostre i z tyłu. Gdyby trochę inaczej kadrować (bez przepalonej lewej strony) można by z tego coś zrobić.
Szkoda tego światła, bo sikorka nieźle pozuje.
Cierpliwości, kiedyś wszystko zagra :wink:

voovoo2
28.01.10, 10:50
Wróbelek super:-)

Mirek54
28.01.10, 11:05
Jola.Wazne jest to,ze szukasz,dokonujesz roznych prob.Czy one sa tez owocne czy nie to sprawa drugorzedna.Wazne,ze nie latasz jak wsciekla po ulicach i nie wstawiasz tu wszystkiego co zobaczysz.Nie ilosc w koncu swiadczy o wielkosci.Pokazalas storczyki troche inaczej niz wszyscy je widza.Moglas napisac,ze to w ich naturalnym srodowisku zrobione:wink:

Kordek
28.01.10, 12:36
Sikorki ładne tylko troszkę światła brakuje.

szalik07
28.01.10, 12:43
Jola,moze troche inaczej wywolaj-72kb to troche lekki plik przy tej wielkosci,zobacz w innych ustawieniach,moze trafisz,ze bedzie sie podobac.
Mirku, w Twojej wersji sikorki, sama sikorka wyglada ladniej i bardziej kolorowo ale to co sie stalo z bokeh w tle mi sie zupelnie nie podoba (patrz: gałązki)
Ja głosuje na orginał.

Mirek54
28.01.10, 13:15
Ja nigdy nie "poprawiam" zdjec,zeby byly lepsze.Nie mozna poprawic czegos co posiada nie wszystkie dane.Pokazuje w moich wersjach w jakim kierunku bym szedl majac orginal.Czesto sa to wersje bardzo przegiete,ale nie dlatego,ze nie potrafie sie zatrzymac,ale dlatego zeby pokazac granice,ktorej nie nalezy nawet osiagnac a o przekroczeniu nie ma mowy.
Tez wole Jole w orginale:grin:

szalik07
28.01.10, 13:18
Tez wole Jole w orginale:grin:

Haha.. no to osiągnęliśmy porozumienie! :)

jolly
28.01.10, 18:42
Dziękuję za odwiedziny. Cieszą, mimo iż moje wizje nie przypadły Wam do gustu. :wink: Natomiast to jest to, co chciałam osiągnąć i nie zgodzę się, że próby były mało owocne. Może się oczywiście moja wizja nie podobać i to jak najbardziej przyjmuję do wiadomości. :grin:

Wiejo, specjalnie dla Ciebie

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/01/thumb_storczyk27E0-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-42103)

Wanilio, przyznam, że 70-300 jest świetny, gdy jest dużo światła. I wtedy nawet na 300 mm zdjęcia wychodzą ostre, bo czas jest odpowiednio krótki. Natomiast przy dłuższych czasach, to już chyba zależy od ręki. Ja na pewno nie mam na tyle pewnej ręki, żeby utrzymać na długich czasach bez poruszenia.

kubi
28.01.10, 19:53
Ślicznie, delikatnie...:wink:

Dawid
29.01.10, 00:04
Świetny kwiat. Ładnie oświetlony :)

szklarz
3.02.10, 22:58
Wolałbym jednak jakieś cieplejsze tło.

Wiejo
4.02.10, 08:10
Bardzo dziekuję. W tej wersji kwiatek gra nie kwestionowaną pierwszą rolę i czaruje swoim pięknem.

Morlok
4.02.10, 09:49
Widzę Jolu, że wena znowu do Cię przyszła. :)
Złap ją za kapotę i niech dłużej z Toba posiedzi. :)

jolly
12.03.10, 00:30
Chyba troszkę odkurzę mój wątek, zwłaszcza że mój kaktus w końcu zdecydował się zakwitnąć dając mi tym powód do wyciągnięcia aparatu

Dwa spojrzenia na... :grin:

Schlumbergera (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-43150)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/03/thumb_A1112890_2-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-43150)

waruga
12.03.10, 00:53
Dwa spojrzenia swietne...

toko
12.03.10, 00:58
Dwa różne zdjęcia, oba świetne.

Mirek54
12.03.10, 01:02
Te na czarnym tle znakomite.Jak wyostrzalas?????

K_Puchatek
12.03.10, 01:28
Kapitalna ta fotka kwitnącego kaktusika, ocena w galerii...
Zdradzisz trochę warsztatu?:wink:
Pozdrawiam

Dawid
12.03.10, 06:45
Wersja z galerii świetna :)

jolly
12.03.10, 12:10
Zdradzisz trochę warsztatu?:wink:
Pozdrawiam

Warsztat skomplikowany nie jest :wink: Aparat na statywie (lub nie), za kwiatem najczęściej jakaś podkoszulka, w większości przypadków czarna. Duże okno z jednej, z drugiej strony często biała blenda (tu akurat nie). Kwiatów jakoś szczególnie nie obrabiam. W rawie nieraz zmienię troszeczkę temperaturę, ekspozycję, podciągnę kontrast. Później zmiany na poziomach, żeby czarny stał się bardziej czarny. I wszystko.
Ach, ostrzenie to akcja Mirka54. :wink:

Cieszę się, że się podoba i dziękuję za oceny.

aga_piet
12.03.10, 12:19
Ładnie. Fajniejsza wersja na czarnym tle - bardziej klarownie.

Mam takiego samego, kwiatki ma różowe, kwitł mi już 2 razy tej zimy - myślę że chce w ten sposób zwrócić na siebie uwagę, taki niemy krzyk "patrz! tu jestem! podlej mnie!". No i podlałam go te 2 razy :D

wanilia
12.03.10, 12:43
Bufetowa- ja mam tak samo :wink:

Jolly- grudnik bardzo ładnie sfotografowany. Jakość naprawdę bardzo dobra.:grin:

jolly
12.03.10, 12:52
Oj dziewczyny, proszę podlewać kwiatki :wink:

aga_piet
12.03.10, 13:00
Eee tam - zacznę go podlewać, to przestanie mieć motywację aby kwitnąć :)

wanilia
12.03.10, 13:00
Za to moja teściowa jak z reklamy Ikea :wink::evil:

Wiejo
12.03.10, 21:05
Bardzo plastycznie i ładnie wykonałaś zdjęcie kwiatka. Faktem jest, że na czarnym wyglada lepiej ale to tylko dlatego, ze absolutnie nic nie odwraca od niego uwagi.

witia
12.03.10, 21:19
Świetne foteczki pięknych kwiatków.
Pozdrówka.

masakrer
12.03.10, 22:21
Piekny cwiet Jolly :grin: Zadroszcze umiejetnosci.
Niestety nie moge ocenic fotki w galerii, poniewaz w dalszym ciagu mnie z niej wyrzuca (a zarazem z netu) jak chce oceniac foty...Nie wiem co namieszalam :roll:

Mirek54
12.03.10, 22:50
Ach, ostrzenie to akcja Mirka54. :wink:

Widzisz jakie to proste te ostrzenie jest:grin:Wystarczy jeden klawisz nacisnac:wink:
Milo mi,ze sie sprawdzilo:-P

wanilia
12.03.10, 22:52
Rzeczywiście patent Mirka wypadł rewelacyjnie!

jolly
13.03.10, 14:01
Piekny cwiet Jolly :grin: Zadroszcze umiejetnosci.
Niestety nie moge ocenic fotki w galerii, poniewaz w dalszym ciagu mnie z niej wyrzuca (a zarazem z netu) jak chce oceniac foty...Nie wiem co namieszalam :roll:

Dziękuję za miłe słowa. Ja kiedyś chyba też miałam taki sam problem. I chyba wywalenie ciasteczek pomogło.

masakrer
13.03.10, 15:53
Dziękuję za miłe słowa. Ja kiedyś chyba też miałam taki sam problem. I chyba wywalenie ciasteczek pomogło.

Ja juz wywalilam, ale jeszcze nie dziala...:evil:

nevra
15.03.10, 13:38
Phalenopsis i szlumbergera na czarnym (ocena w galerii) tle piękne. Od razu cieplej się robi od patrzenia na ładne kwiatki. :)

robert1088
15.03.10, 22:31
Widzę ze Mirkowi konkurencja rośnie - Świetnie Jolka

Mirek54
16.03.10, 02:39
Widzę ze Mirkowi konkurencja rośnie - Świetnie Jolka

A Mirka to cieszy ogromnie,ze sie przydal na cos.Jolka-rob jeszcze lepsze,wiem,ze potrafisz tylko lenia masz.

jolly
19.03.10, 22:44
Dziękuję serdecznie jeszcze raz, a w szczególności Tobie, Mireczku, za cierpliwość do mnie i moich ciągłych pytań. :wink:

Kolejne zdjęcie to takie ćwiczenie, które sobie zadałam zainspirowana zdjęciami, które gdzieś oglądałam.

hades
19.03.10, 23:29
O widzę, że do publikacji trafiała wersja z kontrą.

wanilia
19.03.10, 23:45
Fajnie oświetlone, troszkę tło mi przeszkadza :)

Lolita
20.03.10, 00:13
Doniczka jak doniczka można było sobię pomyśleć ale... Wanilia już napisała. Przepięknie oświetlone, takie... ogarnięte ciepłym światełkiem. Zgadzam się też z Wanilią co do tła. Ale to przecież kopia robocza :wink:

jolly
20.03.10, 00:19
Ale to przecież kopia robocza :wink:

:grin: Lolita, a skąd Ty wiesz takie rzeczy? Jakiś szósty zmysł? Tak, wobec tego zdjęcia są pewne plany, ale muszę najpierw odpocząć po tej obróbce. Może nie była jakaś bardzo skomplikowana, ale czasem człowiek szuka po omacku jakiegoś rozwiązania, błądzi jak po ciemku aż w końcu w bólach się dochodzi, jakie to było proste. :wink:
Moje plany są związane właśnie z tym tłem, tylko muszę jeszcze przekopać stosy gazet, bo pamiętam że gdzieś tam widziałam to, o co mi chodzi - czyli jak to zrobić.

aga_piet
20.03.10, 00:29
Doniczka jak doniczka można było sobię pomyśleć ale... Wanilia już napisała. Przepięknie oświetlone, takie... ogarnięte ciepłym światełkiem. Zgadzam się też z Wanilią co do tła. Ale to przecież kopia robocza :wink:

A dla mnie to właśnie "doniczka jak doniczka".
Może i kontra, może i światło ale... nie wiem co artysta chciał powiedzieć ;)

Lolita
20.03.10, 00:33
:grin: Lolita, a skąd Ty wiesz takie rzeczy? Jakiś szósty zmysł?
Noooo :wink: A tak na poważnie... Znam Twoje prace, a do komory to prawie codziennie zaglądam więc nie mogła być to wersja "nierobocza" :wink:

A dla mnie to właśnie "doniczka jak doniczka".
Może i kontra, może i światło ale... nie wiem co artysta chciał powiedzieć ;)
Ależ Ty jesteś bufetowo. Artysta też musi ćwyczyć no :wink:

aga_piet
20.03.10, 00:40
Pani, artysta nie ma czasu na czwyczenie bo mu wena umknie.
A jeśli już czwyczy, to pani na jakimś bardziej artystycznym obiekcie - kawałku gwoździa, surowym kubiku w kolorze czarnym, białym kwadracie na białym tle, pisuarze, a nawet na prozaicznej martwej naturze z do_połowy_obraną_cytryną, dzbankiem i draperią.
Weź Jolka zmień obiekt ćwiczeń na coś bardziej wydumanego!
-rep

jolly
20.03.10, 00:41
Tylko bez artystów mi tu. Ja brody nie zamierzam zapuszczać :wink::lol: to raz.

A dwa to miałam takowe modele, miałam. Studium pieczarki miałam zrobić. Ale ktoś mi je zeżarł. :shock: Nawet jednej nie zostawił.

aga_piet
20.03.10, 00:42
Jeszcze by tego brakowało :D Wystarczy, że musisz depilować to co masz.

Lolita
20.03.10, 00:54
-rep
Luz, leć do zgadywanek to się nadrobi :wink:

Tylko bez artystów mi tu. Ja brody nie zamierzam zapuszczać :wink::lol: to raz.
A ja zapuszcam, bo... Jakoś muszę do Was pasować na zlocie :lol:

aga_piet
20.03.10, 01:06
Lolita, kobieta zapuszcza zarost na zimę, aby było cieplej.
Wiosna idzie - weź się ogarnij!

Mirek54
20.03.10, 01:33

Abo barchany zaklada:wink:
Jest jeszcze trzecia grupa?

Wiejo
20.03.10, 11:09
Na ostatnim ładna tonacja, gra światła. Jako próba oświetlenia na tak jako kadr to troche za dużo miejsca zajmuje donica a mało kwiat.

Lolita
20.03.10, 22:36
Wiosna idzie - weź się ogarnij!

Ale, ale... Ja ogarnięta jestem cały czas! Nawet na okres zimowy :wink:

Albo barchany zaklada:wink:

Jeżeli już szanowny kolego to... futro z norek :twisted:

jolly
22.03.10, 22:58
W sobotę pełna energii wybrałam się do Belwederu na zdjęcia. Miało być świetnie, a było....koszmarnie. Czasami choćby się chciało nie wiadomo jak, po prostu nic nie wychodzi. Liczyłam na ciekawe zdjęcia, a w rezultacie marzyłam, żeby jak najszybciej się stamtąd wydostać. A to wszystko z powodu temperatury, która panowała wewnątrz pałacu. Było tak potwornie gorąco i duszno, że w pewnym momencie nie byłam już w stanie się skupić na czymkolwiek. Robiłam jakieś zdjęcia detalom z ręki na podniesionym iso. Potem się orientowałam, że nie zmieniłam iso i na takim wysokim robiłam zdjęcia ze statywu. Albo z włączoną stabilizacją, co skutkowało nieostrymi zdjęciami:cry:Po prostu masakra.
Nad jednym zdjęciem postanowiłam się nieco "poznęcać". Wynalazłam program Machinery do tworzenia HDR'ów. Wydaje się być całkiem fajny i dość przyjazny, przynajmniej dla mnie. Narazie mam wersję demo, która ma wszystkie funkcje, które posiada wersja pełna, tylko gotowy hdr zapisuje do plików jpeg. Stąd dalsza obróbka skutkuje już utratą jakości.
Jakby ktoś chciał spróbować, to link http://www.marekduda.pl/machinery/gallery.php

masakrer
22.03.10, 23:02
Jolly, podkrec to troche tak w stylu Mirka, bo w tej chwili to jak dla mnie troche za mdle kolory, jakies bez zycia.
A tak swoja droga to czasami wystarczy jedna dobra forka niz 100 do kitu.:wink:

Lolita
22.03.10, 23:19
W sobotę pełna energii wybrałam się do Belwederu na zdjęcia. Miało być świetnie, a było....koszmarnie. Czasami choćby się chciało nie wiadomo jak, po prostu nic nie wychodzi.

Skąd ja to znam :cry: Jadąc do Radomia na air show w sierpniu byłam nastawiona tak samo na zrobienie dużo fotek (mając nadzieję, że chociaż parę będzie fajnych). I co? W pierwszy dzień lało, a drugi (pogoda jak dzwon) właśnie wjeżdząjć na lotnisko dotarła do nas wiadomość o wypadku :cry:
A wracając do zdjęcia wydaję mi się, że maskrer ma rację. Też zobaczyła bym troszkę bardziej podkręconą wersję a`la Mirek :wink: Ale symetria mi bardzo leży :roll:

wanilia
22.03.10, 23:23
Symetria elegancka, troszkę brakuje mi cieni, nie wiem jak to ująć...
Tak jakby za mocno cienie ten program wyciągnął.
Ale jak na pierwsze HDRowe próby to całkiem nieźle. :grin:
Nie poszłaś po bandzie tylko delikatnie się za to zabrałaś.

Mirek54
22.03.10, 23:57
W sobotę pełna energii wybrałam się do Belwederu na zdjęcia. Miało być świetnie, a było....koszmarnie.

To zrob im po zlosci koszmarka ,a niech maja.A zapale se jeszcze jednego:wink:

Qben
23.03.10, 00:00
mirek falgę przerobił prawie na niemiecką:mrgreen:

Tomashhh
23.03.10, 00:02
no niezly koszmarek zrobiles Mirek:wink: ech te Twoje wizje:grin: jolly, Twoje pastelowe bardzo delikatne, za bardzo, ciutke "zęba" wiecej trza bylo MZ:grin: