Zobacz pełną wersję : Canon (S5 IS) czy Olympus SP-560 ?
Odwieczny dylemat. Co wybrać? Ma to być aparat do okazjonalnych zdjęć, krajobrazów czy makro dla mojej drugiej połówki, menu PL bardzo przydatne ;) Chciałbym, żeby pozwalał na ambitniejszą ingeręcję w ustawienia i jednocześnie pozwolił na robienie zdjęć w trybie AUTO. Canona SX100 Is miałem dzisiaj w ręku. Jestem pod wrażeniem... Robiąc zdjęcia na auto aparat sam podbija ISO, czy w Olympusie też to jest ?
PowerShot SX100 IS
PowerShot S5 IS
SP-560 UZ
Ceny dość podobne (do 1000zł)...
Witam
Najlepiej poprostu "pomacać", przymierzyć, spróbować się z nim "dogadać"... Czysty subiektywizm, nikt tego za Was nie zrobi.
SX100 IS jest najbardziej "torebkowy". Najtańszy. Więc kobiecie chyba najbardziej z tych trzech spasuje :wink:
Idź, niech kobieta "pomaca" sama i niech ona zdecyduje :grin:
Pozdrawiam
Hmm Olympus jako jedyny z grupki ma szerokokątny obiektyw. Ma dodatkowo zapis w RAWach czyli pozwoli ci na skosztowanie tego co mają lustrzanki. Tak, każdy aparat podbija sam czułość w trybach automatycznych. Jakość wykonania IMO również stoi po stronie Olympusa. Minusem może być wolniejsza praca no ale x18 a x12 to różnica w zoomie zauważalna, wiec ma prawo a chyba nikt do reporterki takich aparatów nie kupuje ;P Dodatkowo Olympus jest tańszy o około 100zł. Canon ma taka politykę cenową a nie inną i nie obniża ceny aż do wydania S6IS ;]
Dziękuje, czekam jeszcze na głosy.
SX100 wychodzi chyba najtaniej - 829 z przesyłką, futerałem, 4xAA 2700mh, ładowarka, 2GB karta i Super sprzedawca.
Jak pisałem aparat dla mojej połówki, czy będzie chciała korzystać z RAW ? Myślę, że nie, no ale jest jeszcze czas, aby się zastanowić.
S5 IS nie ma możliwości sterowania z pilota, to powazna wada jesli ktoś robi zdjęcia z wyzwalacza (np makro). Robaczek nie poczeka na timer. Ale poza tym to całkiem miły sprzęt.