Zobacz pełną wersję : Lampa w E410
Witam,
nie mogłem nigdzie znaleźć takiej informacji, więc proszę o pomoc.
Gdy robię zdjęcia z lampą wbudowaną E410 przed zrobieniem zdjęcia robi kilka/kilkanaście błysków "kontrolnych" i po kilku sekundach dopiero robi właściwe zdjęcie.
Zdjęcia wychodzą OK, ale znajomi się wściekają - A cóż nam tak po oczach jedziesz tą lampą? W sumie maja rację.
Ustawiam różnie lampę i nic, myślałem, że to redukcja red eyes ale nie. Pomóżcie!
Pozdrawiam:)
dog_master
11.06.08, 17:01
To pewnie wspomaganie AF - AF assist. Wystarczy wylaczyc w menu ;)
Był już ten problem poruszany - sam go miałem. W E-400 i 410 menu jest okrojone i wspomagania AF nie można wyłączyć. Można za to wyłączyć autopodnoszenie lampy.
Najpierw wyostrz, a potem podnieś lampę i pstryknij.
poczytaj jeszcze to (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=8347&highlight=b%B3yska)
W E-410 nic nie jest okrojone. Wspomaganie AF błyskiem można bez problemu wyłączyć. Co innego w E-400...
Koledzy, dziękuję, faktycznie jest coś takiego.
Pierwsza zakładka z kluczem - podświetlenie AF - musi być wyłączone.
Wyłączyłem, działa, dzięki!!!
Musisz się nauczyć z tego korzystać, wybieraj kontrastowe punkty łatwe dla AF, wtedy wystarczą dosłownie 2 błyski.Jeśli ostrzysz na policzek to nie dziw się, że błyska ja porąbany...
Raz jeszcze dziękuję za wypowiedzi.
Nie chcę zakładać nowego wątku, więc jeszcze tutaj poproszę o pomoc:
w moim e410 przy włączaniu aparatu pojawia się animacja czyszczenia matrycy. Pojawia się, ale nie zawsze, zmieniam obiektyw i nic, od razu menu. Czy nie powinno być zawsze czyszczenia?
Drugi problem natury poważniejszej: mam obiektyw 40-150 ten jaśniejszy. Ale skurczybyk jednak strasznie ciężki jest. Widziałem ten kitowy 40-150 i on ze dwa razy lżejszy jest. Wiem, że ciemniejszy, że słabszy, ale może do amatorskiego fotografowania wystarczy. Jak myślicie.
Myślę, żeby zmienić e410 na e510 i od razu wymienić ten obiektyw, a ewentualnie kupić jasniejszy 15-54, którego częściej używam.
Dziękuję, pozdrawiam!
Jak potrzebujesz stabilizacji to zmieniaj na 510/520 14-54, warto bardziej niż zmieniać puszke. Nowy 40-150 nie jest słabszy - lepszy optycznie jednak sporo ciemniejszy. Zdrawim
Raz jeszcze dziękuję za wypowiedzi.
Nie chcę zakładać nowego wątku, więc jeszcze tutaj poproszę o pomoc:
w moim e410 przy włączaniu aparatu pojawia się animacja czyszczenia matrycy. Pojawia się, ale nie zawsze, zmieniam obiektyw i nic, od razu menu. Czy nie powinno być zawsze czyszczenia?
Animacja czyszczenia pojawi sie zawsze gdy wyjmiesz karte pamieci z aparatu. Jesli karta jest, animacji czysczenia brak.
Jak potrzebujesz stabilizacji to zmieniaj na 510/520 14-54, warto bardziej niż zmieniać puszke. Nowy 40-150 nie jest słabszy - lepszy optycznie jednak sporo ciemniejszy. Zdrawim
Ha, ale czy na tyle ciemniejszy, że np. zdjęcia w hali sportowe wyjdą dużo gorzej niż na moim obecnym?
A czy w przyrodzie też będzie znacząca różnica?
Może macie 2 zdjęcia porównawcze?
Dzieki za pomoc, z tym czyszczeniem matrycy faktycznie tak jest! Brawo!
dog_master
13.06.08, 14:59
Przymknij w swoim obiektywie bardziej przyslone [do wartosci, jakie ma nowe tele] i sie przekonasz :)