PDA

Zobacz pełną wersję : Filtr Hoya - nazewnictwo

Toster_88
10.06.08, 15:45
Witam,
przegladalem ostatnio oferte filtrow Hoya i sa pewne rzeczy ktorych nie rozumiem:roll:

Głowny podzial (taki znalazlem):
- GREEN (zielona)- podstawowa,
- STANDARD (filoletowa) - 3 powloki po kazdej stronie,
- HMC - Multi Coated (szara)- 6 powlok po kazdej stronie,
- Super HMC - Super Multi Coated (czarna)- 12 powlok po kazdej stronie,
- Super HMC PRO 1 (czarna)- szklo grubosci 1 mm, pierscien grubosci 3 mm i 12 powlok antyrefleksyjnych po kazdej stronie.Poniewaz bede chcial zainwestowac w szeroki kat, to skupilem sie na poszukiwaniach polara PRO1. Np tutaj:
http://www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?cPath=31_38_44&products_id=831

Po kliknieciu na fotke widac jednak, ze na filtrze jest napisane MC, a wiec Multi Coated = 6 powlok
1) Czy jest to jakis blad w nazewnictwie, czy jak mozna to rozumiec?

2) Czy zakupujac drozszy Super HMC o deklarowanej grubosci 5mm, bedzie winieta na nadchodzacym ZUIKO DIGITAL ED 9-18mm 1:4.0-5.6?

i jeszcze jedno (ktore bylo zadane w innym watku,ale nie bylo odp)

filtr polaryzacyjny nalezy montowac jako pierwszy3) czyli najblizej body, tak?

EDIT
Wydaje mi sie, ze podzial tych filtrow powinien wygladac nastepujaco:

- GREEN (zielona)- podstawowa,
- STANDARD (filoletowa) - 3 powloki po kazdej stronie,
- HMC - Multi Coated (szara)- 6 powlok po kazdej stronie,
- HMC PRO1 - 6 powlok po kazdej stronie, szklo grubosci 1mm pierscien grubosci 3mm
- Super HMC - Super Multi Coated (czarna)- 12 powlok po kazdej stronie,
- Super HMC PRO 1 (czarna)- szklo grubosci 1 mm, pierscien grubosci 3 mm i 12 powlok antyrefleksyjnych po kazdej stronie.

EDIT 2
Czy jakas firma oferuje wersje slim szarej polowki?

dog_master
10.06.08, 15:58
Na zdjecia nie patrz, sa pogladowe - czytaj: zrobia zdjecie 1 podobnego filtra i daja do kazdego opisu ;]

Co do polowek, to Cokin/Hitech/etc najlepszy...

herbie_mp
11.06.08, 14:10
Witam
Pierwszy podział jest przawidłowy. Tak jak pisze dog_master, zdjęcia są wstawiane seryjnie, mają tylko zobrazować problem.
Co do winiety, to niestety nie wiem.
"filtr polaryzacyjny nalezy montowac jako pierwszy " jako pierwszy na drodze światła, czyli ostatni licząc od obiektywu. Mnie tak to wychodzi w zrozumieniu tego tekstu :wink:
A do fitrów połówkowych to tylko system Cokin i jego pochodne.
Pozdrawiam

HrabiaMiod
11.06.08, 19:52
Co do połówki - Cokin/Hitech/pochodne - nakręcane szaropołówki nie mają imho większego sensu.

Co do podziału - pierwszy poprawnym jest. Najwyższymi filtrami są filtry Super HMC i Pro1 - takie same właściwości, ale Pro1 cieńszy (i droższy).

Co do winiety - nie miałem do czynienia z aż tak szerokim, ale z tego co wiem, na szerokim może winietować.

Co do kolejności - cytat który wstawiłeś jest niejednoznaczny. Ale ja rozumiem, że nakładamy go jako pierwszy, najpierw, a więc będzie najbliżej body.
Nie zakładaj jednak na raz i polarka i uvki - nie ma sensu - obniża się jakość itd.

Choć gdy tak spojrzeć logicznie to chyba lepiej aby polar był ostatni - "na zewnątrz" - działa on tak, że zatrzymuje część światła, dokładnie któreś pasmo, przez co robi się takie niebo. Więc jeśli na nim będzie szara połówka, nie przepuści ona części światła, a więc "do polara" wpadnie mniej promieni.. Chociaż nie. Logicznie to to samo. Cholera wie.

Toster_88
11.06.08, 20:20
Co do podziału - pierwszy poprawnym jest. Najwyższymi filtrami są filtry Super HMC i Pro1 - takie same właściwości, ale Pro1 cieńszy (i droższy).

Cos jest dla mnie niezrozumiale (ponownie:grin:).
http://www.foto-tip.pl/sklep/index.php?cPath=31_38_44&sort=4a&page=2
Tutaj mamy PRO 1 Digital 58mm za cene 135zl, a HMC Super 58mm za 179zl.

Co do kolejności - cytat który wstawiłeś jest niejednoznaczny. Ale ja rozumiem, że nakładamy go jako pierwszy, najpierw, a więc będzie najbliżej body.

Sory, zapomnialem zrodla podac:
http://www.strykowski.net/encyklopedia/filtrpolaryzacyjny.php

i jak?:-P