PDA

Zobacz pełną wersję : msz wątek autorski

msz
13.01.26, 10:24
Dzień dobry wszystkim! Jestem Michał, mieszkam w Szczecinie. Fotografować zacząłem około roku 2019 na O-MD E-M5, aktualnie OM-1. Interesuje mnie głównie przyroda, podróżuję bliżej i dalej by fotografować nowe gatunki.

Na początek kilka zdjęć z lokalnego podwórka, moja zimowa czatownia w lesie 30 minut od domu.

Te zdjęcia były robione 150-400 na ogniskowych 300-400 mm, f 4.5, 1/250s, ISO w okolicach 640 (staram się nie iść wyżej bo w tych kadrach chodzi o szczegół)

271463

271464

271465

271466

271467

wyszomir
13.01.26, 18:07
Konkurencja w temacie ptaszków rośnie:-)
Przyjemnie się te zdjęcia ogląda. Jedynie sposób wstawienia bym trochę zmienił aby nie trzeba było klikać na miniaturkę by obejrzeć zdjęcie w większym formacie - może nie od razu w pełnym rozmiarze, ale gdzieś tak 1200-1600 pikseli na dłuższym boku.

msz
13.01.26, 21:24
Na który sposób powinienem zmienić? Nie bardzo mam ochotę wrzucać zdjęcia na jakiś randomowy serwis (jestem programistą, to są randomowe serwisy) a galeria przyjmuje tylko 5mb...

Bodzip
13.01.26, 21:48
Na który sposób powinienem zmienić? Nie bardzo mam ochotę wrzucać zdjęcia na jakiś randomowy serwis (jestem programistą, to są randomowe serwisy) a galeria przyjmuje tylko 5mb...
Oj tam, oj tam :wink:
Wywołujesz zdjęcie z RAW'a lub bierzesz jpg z aparatu. Zmnieszasz do 1200, 1600 lub 2000 px na dłuższym boku. Wagę pliku (zdjęci) ustawiasz na wartość ok. 2 mb. Możesz mniej.
Każdy program do obróbki zdjęć to potrafi. No raczej nie widzę problemu gdy dodatkowo jesteś programistą (ja jestem sieciowcem)
I takie zdjęcie wrzucasz na forum.
Dwojako:
1. Korzystasz z ikony
2. Opcje zaawansowane -> zarządzaj załącznikami -> wstawiasz zdjęcie
Dwuklik na miniaturce zdjęcia -> opcja "large" lub "full size" i na forum ląduje duże zdjęcie
Ważna uwaga !! edytor tekstu musi być w opcji "wysiwyg" którą ustawiasz sobie w profilu.

wyszomir
13.01.26, 21:53
Po wgraniu pliku obrazu (ale jeszcze przed zatwierdzeniem posta) kliknij dwukrotnie na miniaturkę obrazu. Otworzy się wtedy menu kontekstowe w którym możesz wybrać w jakiej wielkości będzie się obraz pojawiał po otwarciu wiadomości. Ja swoje zdjęcia wstawiam w niezbyt dużym rozmiarze (1200 w pinie przy proporcjach 1:1 i 3:2, 1920 w poziomie przy proporcjach 16:9) i wybieram opcję 'Full Size' - zdjęcia pojawiają się wtedy od razu w rozmiarze w jakim wstawiłem. Unikam w ten sposób przeskalowywania zdjęć przez algorytm forum i wiem ze pojawi się dokładnie to co wstawiłem. Ty wstawiasz zdjęcia bardzo duże - w tej sytuacji sugeruję wybranie opcji 'Large' - zdjęcia pojawią się w rozmiarze wygodnym do oglądania na monitorze całego zdjęcia a klikając na zdjęcie będzie je można też obejrzeć w pełnym rozmiarze.

msz
15.01.26, 16:38
Ty wstawiasz zdjęcia bardzo duże

słyszałem, że w tym systemie trzeba się z pikselami szanować ;)

Dzięki za porady, będę miał coś nowego to postaram się wrzucić lepiej. W tym momencie nie mogę już edytować pierwszego posta.

Bodzip
16.01.26, 11:47
słyszałem, że w tym systemie trzeba się z pikselami szanować ;)

Dzięki za porady, będę miał coś nowego to postaram się wrzucić lepiej. W tym momencie nie mogę już edytować pierwszego posta.
Wyręczyłem :)

zis777
16.01.26, 11:52
Po wgraniu pliku obrazu (ale jeszcze przed zatwierdzeniem posta) kliknij dwukrotnie na miniaturkę obrazu. Otworzy się wtedy menu kontekstowe w którym możesz wybrać w jakiej wielkości będzie się obraz pojawiał po otwarciu wiadomości. Ja swoje zdjęcia wstawiam w niezbyt dużym rozmiarze (1200 w pinie przy proporcjach 1:1 i 3:2, 1920 w poziomie przy proporcjach 16:9) i wybieram opcję 'Full Size' - zdjęcia pojawiają się wtedy od razu w rozmiarze w jakim wstawiłem. Unikam w ten sposób przeskalowywania zdjęć przez algorytm forum i wiem ze pojawi się dokładnie to co wstawiłem. Ty wstawiasz zdjęcia bardzo duże - w tej sytuacji sugeruję wybranie opcji 'Large' - zdjęcia pojawią się w rozmiarze wygodnym do oglądania na monitorze całego zdjęcia a klikając na zdjęcie będzie je można też obejrzeć w pełnym rozmiarze.

Dodam, że przechodziłem niedawno to samo i żeby pojawiła sie ta opcja to trzeba w ustawieniach forum - Moje Konto -> Ogólne Ustawienia -> w Różne Opcje zaznaczyć "Zaawansowany edytor WYSIWYG" Bo bez tego nic mi się nie pokazywało :) i myślałem, że jestem zacofany cyfrowo