Zobacz pełną wersję : Szukam prostszego programu do obróbki zdjęć niż Photoshop
Cześć wszystkim!
Jestem zupełnym nowicjuszem w temacie edycji zdjęć i Photoshop wydaje mi się strasznie skomplikowany. Czy ktoś mógłby polecić jakiś prostszy program, w którym łatwo można poprawić kolory, przyciąć zdjęcia czy dodać jakieś efekty? Z góry dzięki za wszystkie propozycje!
Na początek przyjrzyj się darmowemu programowi Faststone Image Viewer. Do prostych zadań typu przycięcie lub globalna korekta kolorów wystarczy.
Dzięki! Mam już ten program, ale szukam czegoś bardziej zaawansowanego, w czym można robić fotomontaże, usuwać różne obiekty i coś w tym stylu.
Bardzo dziękuję! GIMP wygląda dobrze, czytałam też o Photopea i Photoworks, trzeba wypróbować wszystkie te opcje. Jeszcze raz dziękuję!
Zobacz Affinity Studio. Jest teraz za darmo, ale nie wiem czy jest prostszy
Ja dodam od siebie czeski Zoner Studio. Testuję go sobie właśnie. Ma dwa moduły: Develop - odpowiednik pracy np. z Lightroomem i Editor - prosta praca na warstwach niczym w Photoshopie. Dobrze ogarnięte podstawowe funkcje wywoływarki plus parę ciekawych opcji AI. Automatyka działa zadziwiająco dobrze. Maski AI w module Develop cholernie ułatwiają obróbkę! Ogólnie polecam, choć nie znam go na tyle, by doradzać w pracy w nim. Jest też dobrze zoptymalizowany jak na tego program i na moim leciwym łapki pracuje się w nim dość sprawnie.
Znajdź sobie na YT filmy, które wypuścił o Zonerze Przemysław Igiel - to dobre wprowadzenie. Program nie jest darmowy, ale po dość krótkim trialu (tylko 7 dni) przyszła mi oferta ze zniżką, także można go wyrwać w granicach 200zł lub niżej (subskrypcja na rok z opcją przedłużenia ze zniżką).
Proponuje jednak Photopea freeware nie potrzeba instalować.
Jeśli mam być szczery to PS jest banalnie prosty. Tu nie ma żadnej filozofii. Prosty tutek na YT tłumaczy wiele i otwiera masę możliwości. Z pakietu Adobe proponuję Lightroom
Może Gimp ?Zaczynałem dawno temu poważną zabawę w obrabianie w Gimpie ale zawsze brakowało mi wywoływarki. Nic się do dziś nie zmieniło.
Ja dodam od siebie czeski Zoner Studio. Testuję go sobie właśnie.Dawno, dawno temu, kiedy wywoływanie rawów w dedykowanym Olympus Viewerze przestało mi wystarczać, znalazłem darmową wersję Zonera i mnie przekonał ten program. Dziś korzystam z płatnego Zoner Studio. Za niewielkie (w stosunku do PS) pieniądze mam program, który pozwala większość obróbki wykonać na etapie wołania rawa (moduł Develop) a jeśli uznam, że jeszcze coś brakuje zdjęciu, mogę jeszcze popracować w module Edytor.
Program nie jest w wersji polskojęzycznej ale jest dość intuicyjny, więc nawet niewielka znajomość języków nie jest przeszkodą.
Dawno, dawno temu, kiedy wywoływanie rawów w dedykowanym Olympus Viewerze przestało mi wystarczać, znalazłem darmową wersję Zonera i mnie przekonał ten program. Dziś korzystam z płatnego Zoner Studio. Za niewielkie (w stosunku do PS) pieniądze mam program, który pozwala większość obróbki wykonać na etapie wołania rawa (moduł Develop) a jeśli uznam, że jeszcze coś brakuje zdjęciu, mogę jeszcze popracować w module Edytor.
Program nie jest w wersji polskojęzycznej ale jest dość intuicyjny, więc nawet niewielka znajomość języków nie jest przeszkodą.
Słuszne słowa. Od wielu lat do niektórych operacji używałem darmowej wersji Zonera (było ich kilka - ostatnią którą posiadałem był Zoner Photo Studio 17), od kilku miesięcy używam wersji płatnej (Zoner Photo Studio X) i w miarę jej poznawania coraz bardziej się do niej przekonuję. Jestem pełen podziwu do jej masek AI - nie przypuszczczałem że może to tak sprawnie działać a znakomicie ułatwia pracę.
Słuszne słowa. Od wielu lat do niektórych operacji używałem darmowej wersji Zonera (było ich kilka - ostatnią którą posiadałem był Zoner Photo Studio 17), od kilku miesięcy używam wersji płatnej (Zoner Photo Studio X) i w miarę jej poznawania coraz bardziej się do niej przekonuję. Jestem pełen podziwu do jej masek AI - nie przypuszczczałem że może to tak sprawnie działać a znakomicie ułatwia pracę.
szkoda, że nie ma wersji ma MacOS bo bym spróbował.
... ostatnią którą posiadałem był Zoner Photo Studio 17), od kilku miesięcy używam wersji płatnej (Zoner Photo Studio X) ...Ostatnią darmową wersję miałem ZPS18 a teraz jadę na płatnej (za niewielkie pieniądze) Zoner Studio.
Uważam, jak wyszomir, że bardzo dobry program. Oprócz typowej wołarki, ma składanie panoram i HDR-a. Co prawda wolę hdr-y wolę składać w Aurorze od Skyluma ale nie wiem, czy jeszcze gdzieś można ściągnąć darmową wersję.
Do wołania rawów i edycji niezły też jest Luminar (też od Skyluma). Może jeszcze gdzieś można trafić darmową wersję. Ja mam Luminar 4.
Ja również polubiłem się z Zonerem i raczej przedłużę subskrypcje. GIMPowi i innym darmowym programom życzę takiego rozwoju, jak chociażby Blender 3D. Według mnie warto wspierać twórców aplikacji, darmowych, jak i płatnych. Docenienie ich, w formie datku, czy też wykupienie subskrypcji sprawiają, że te programy mogą się realnie rozwijać, a my mamy jakiś wybór na rynku oprogramowania.