PDA

Zobacz pełną wersję : Szukam prostszego programu do obróbki zdjęć niż Photoshop

CameraCat
15.12.25, 15:15
Cześć wszystkim!
Jestem zupełnym nowicjuszem w temacie edycji zdjęć i Photoshop wydaje mi się strasznie skomplikowany. Czy ktoś mógłby polecić jakiś prostszy program, w którym łatwo można poprawić kolory, przyciąć zdjęcia czy dodać jakieś efekty? Z góry dzięki za wszystkie propozycje!

wyszomir
15.12.25, 15:20
Na początek przyjrzyj się darmowemu programowi Faststone Image Viewer. Do prostych zadań typu przycięcie lub globalna korekta kolorów wystarczy.

CameraCat
15.12.25, 15:26
Dzięki! Mam już ten program, ale szukam czegoś bardziej zaawansowanego, w czym można robić fotomontaże, usuwać różne obiekty i coś w tym stylu.

Bodzip
16.12.25, 10:04
Może Gimp ?

CameraCat
16.12.25, 15:25
Bardzo dziękuję! GIMP wygląda dobrze, czytałam też o Photopea i Photoworks, trzeba wypróbować wszystkie te opcje. Jeszcze raz dziękuję!

zis777
20.12.25, 19:45
Zobacz Affinity Studio. Jest teraz za darmo, ale nie wiem czy jest prostszy

heyahero
3.02.26, 11:58
Ja dodam od siebie czeski Zoner Studio. Testuję go sobie właśnie. Ma dwa moduły: Develop - odpowiednik pracy np. z Lightroomem i Editor - prosta praca na warstwach niczym w Photoshopie. Dobrze ogarnięte podstawowe funkcje wywoływarki plus parę ciekawych opcji AI. Automatyka działa zadziwiająco dobrze. Maski AI w module Develop cholernie ułatwiają obróbkę! Ogólnie polecam, choć nie znam go na tyle, by doradzać w pracy w nim. Jest też dobrze zoptymalizowany jak na tego program i na moim leciwym łapki pracuje się w nim dość sprawnie.
Znajdź sobie na YT filmy, które wypuścił o Zonerze Przemysław Igiel - to dobre wprowadzenie. Program nie jest darmowy, ale po dość krótkim trialu (tylko 7 dni) przyszła mi oferta ze zniżką, także można go wyrwać w granicach 200zł lub niżej (subskrypcja na rok z opcją przedłużenia ze zniżką).

zbyma72age
3.02.26, 13:11
Proponuje jednak Photopea freeware nie potrzeba instalować.

cissic
3.02.26, 14:18
Jeśli mam być szczery to PS jest banalnie prosty. Tu nie ma żadnej filozofii. Prosty tutek na YT tłumaczy wiele i otwiera masę możliwości. Z pakietu Adobe proponuję Lightroom

helmuth
11.02.26, 20:09
Może Gimp ?Zaczynałem dawno temu poważną zabawę w obrabianie w Gimpie ale zawsze brakowało mi wywoływarki. Nic się do dziś nie zmieniło.

Ja dodam od siebie czeski Zoner Studio. Testuję go sobie właśnie.Dawno, dawno temu, kiedy wywoływanie rawów w dedykowanym Olympus Viewerze przestało mi wystarczać, znalazłem darmową wersję Zonera i mnie przekonał ten program. Dziś korzystam z płatnego Zoner Studio. Za niewielkie (w stosunku do PS) pieniądze mam program, który pozwala większość obróbki wykonać na etapie wołania rawa (moduł Develop) a jeśli uznam, że jeszcze coś brakuje zdjęciu, mogę jeszcze popracować w module Edytor.
Program nie jest w wersji polskojęzycznej ale jest dość intuicyjny, więc nawet niewielka znajomość języków nie jest przeszkodą.

wyszomir
11.02.26, 21:10
Dawno, dawno temu, kiedy wywoływanie rawów w dedykowanym Olympus Viewerze przestało mi wystarczać, znalazłem darmową wersję Zonera i mnie przekonał ten program. Dziś korzystam z płatnego Zoner Studio. Za niewielkie (w stosunku do PS) pieniądze mam program, który pozwala większość obróbki wykonać na etapie wołania rawa (moduł Develop) a jeśli uznam, że jeszcze coś brakuje zdjęciu, mogę jeszcze popracować w module Edytor.
Program nie jest w wersji polskojęzycznej ale jest dość intuicyjny, więc nawet niewielka znajomość języków nie jest przeszkodą.

Słuszne słowa. Od wielu lat do niektórych operacji używałem darmowej wersji Zonera (było ich kilka - ostatnią którą posiadałem był Zoner Photo Studio 17), od kilku miesięcy używam wersji płatnej (Zoner Photo Studio X) i w miarę jej poznawania coraz bardziej się do niej przekonuję. Jestem pełen podziwu do jej masek AI - nie przypuszczczałem że może to tak sprawnie działać a znakomicie ułatwia pracę.

zis777
14.02.26, 13:27
Słuszne słowa. Od wielu lat do niektórych operacji używałem darmowej wersji Zonera (było ich kilka - ostatnią którą posiadałem był Zoner Photo Studio 17), od kilku miesięcy używam wersji płatnej (Zoner Photo Studio X) i w miarę jej poznawania coraz bardziej się do niej przekonuję. Jestem pełen podziwu do jej masek AI - nie przypuszczczałem że może to tak sprawnie działać a znakomicie ułatwia pracę.
szkoda, że nie ma wersji ma MacOS bo bym spróbował.

helmuth
25.02.26, 11:14
... ostatnią którą posiadałem był Zoner Photo Studio 17), od kilku miesięcy używam wersji płatnej (Zoner Photo Studio X) ...Ostatnią darmową wersję miałem ZPS18 a teraz jadę na płatnej (za niewielkie pieniądze) Zoner Studio.
Uważam, jak wyszomir, że bardzo dobry program. Oprócz typowej wołarki, ma składanie panoram i HDR-a. Co prawda wolę hdr-y wolę składać w Aurorze od Skyluma ale nie wiem, czy jeszcze gdzieś można ściągnąć darmową wersję.
Do wołania rawów i edycji niezły też jest Luminar (też od Skyluma). Może jeszcze gdzieś można trafić darmową wersję. Ja mam Luminar 4.

heyahero
27.02.26, 21:05
Ja również polubiłem się z Zonerem i raczej przedłużę subskrypcje. GIMPowi i innym darmowym programom życzę takiego rozwoju, jak chociażby Blender 3D. Według mnie warto wspierać twórców aplikacji, darmowych, jak i płatnych. Docenienie ich, w formie datku, czy też wykupienie subskrypcji sprawiają, że te programy mogą się realnie rozwijać, a my mamy jakiś wybór na rynku oprogramowania.