PDA

Zobacz pełną wersję : Tryb wysokiej rozdzielczości

Bodzip
21.09.25, 11:58
Prośba o pomoc :smile:
W E-M1 v.3 wyłączył mi się tryb wysokiej rozdzielczości, a właściwie to raczej nie mogę gowłączyć.
W menu : aparacik2 -> tryb wysokiej rozdziekczości jest na "wył" i jest wyszarzony. Mogę ustawić wybór z ręki lub statywu, oraz opóźnienie startu, ale samego trybu włączyć nie mogę.
Coś musiałem włączyć jakąś inną funkcję, która zablokowała HiRes

wyszomir
21.09.25, 13:04
Strona 84 instrukcji obsługi informuje o funkcjach które kolidują z trybem wysokiej rozdzielczości:

'Nie można używać następujących funkcji:
fotografowanie z interwałem, wielokrotna ekspozycja, kompensacja efektu Keystone,
bracketing, korekcja rybiego oka oraz HDR.'

Bodzip
21.09.25, 15:24
Marku, wszystkie te opcje mam wyłączone. Na dokładkę filtr ND na żywo też jest wyszarzony :(

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Hmmm, przywróciłem aparat do ustawień fabrycznych, i te opcje nadal są niedostępne

wyszomir
21.09.25, 23:21
Niestety innych pomysłów w tej chwili nie mam. Gdyby mi coś przyszło do głowy odezwę się.

Bodzip
22.09.25, 09:32
Podsumuję.
Po resecie, pierwszą rzeczą jaką sprawdziłem była możliwość ustawienia High Res. Niestety, ta funkcja jest dalej niedostępna. Wszystkie pozostałe ustawienia przywróciłem. Wszystko działa. Filtr ND też działa, ale tylko na opcji "M"
Firmware bodo to 1.4 Być może po aktualizacji coś się zmieni.
Można prosić o podpowiedź gdzie szukać firmware ?
...
Ha :mrgreen: mam na jednej partycji Windowsa 10, więc aktualizacja jest możliwa do przeprowadzenia.

Bodzip
28.09.25, 13:31
Konkluzja:
Doprawdy nie wiem co to było :roll:
Zrobiłem reset jeszcze raz. Sprawdziłem - hires - nie ma. Nic nie zmieniając zrobiłem reset ponownie i o k****wa jest :mrgreen:
Poustawiałem sobie wszystko ponownie i mam jak było. Dlaczego ten tryb się wyłączył ? nie mam zielonego pojęcia