Zobacz pełną wersję : Jak on patrzy ten holeris jeden
W tym wątku będę od czasu zamieszczał różne swoje prace.
Zacznę od pokazania kilku zdjęć stawonogów oraz ptaków Namibii. W Namibii byłem już drugi raz. Po raz kolejny na wyprawie dość nietypowej, bo takiej, na której jedyną (i wystarczającą!) atrakcją jest... ciemność. Namibia - państwo 2,5 razy większe od Polski, a zamieszkałe jedynie przez 3 miliony ludzi. Jako kraj mało uprzemysłowiony, prawie pozbawiony zanieczyszczenia światłem, a do tego położony na wyżynie (lotnisko w stolicy jest na 1719 m), na której jest pogodnie prawie całą zimę - jest rajem dla astrofotografów. Jednak nie samą energią kosmosu człowiek żyje ;) więc, podobnie jak 2 lata temu, towarzyszył mi sprzęt do makrofotografii. Na farmie, gdzie spędzałem pobyt, było również dużo ptaków, więc i one często lądowały na matrycy.
Jeśli chcecie zobaczyć też zdjęcia kosmosu, to dajcie znać, ale nie robię ich sprzętem OM / Olympus ;)
2 lata temu byłem nieco zawiedziony nieobecnością Acanthoplus discoidalis z rodziny pasikonikowatych. Jak teraz się dowiedziałem, te duże, ok. 5 centymetrowe owady występują sezonowo i nie każdego roku można je spotkać. Tym razem było ich mnóstwo i trzeba było uważać, żeby ich nie podeptać, bo często kręciły się w okolicach schodów na taras. Lepiej się z nimi ostrożnie obchodzić, bo - jak to pasikoniki - potrafią solidnie ugryźć swoimi imponującymi szczękami. A do tego potrafią prysnąć hemolimfą (taką owadzią krwią) na odległość kilku cm. Robią to jednak tylko w sytuacji zagrożenia. Kilkukrotnie przenosiłem je w bezpieczne miejsca w obawie przed zadeptaniem i nie wykazywały agresji :)
1. Acanthoplus discoidalis.
268197
2. Acanthoplus discoidalis.
268198
3. Acanthoplus discoidalis.
268199
Gratuluję ciekawej wycieczki!
Acanthoplus bardzo ciekawy. Z kształtu kojarzy mi się z dość pospolitym u nas opaślikiem sosnowcem, ale niesamowitości dodają mu kolce na tułowiu i oczywiście znacznie większe rozmiary.
Tadeusz Jankowski
18.07.25, 15:45
Świetna seria, bardzo mi się podoba.
TJ
Dziękuję za serdeczne przyjęcie!
Tym razem ptak przy leniwie chylącym się ku zachodowi Słońcu - hałaśnik szary. Jeszcze 30 minut i Słońce zajdzie. A kolejną godzinę później nastaną bezkresne ciemności, gdy nasza dzienna gwiazda schodzi poniżej 18 stopni pod horyzont.
Nazwa ptaka nie jest przypadkowa. Wydaje głośne, bardzo charakterystyczne dźwięki. Przypominają mi skrzyżowanie beczenia kozy z płaczem niemowlęcia.
4.
268221
5.
268222
6.
268223
Dawaj astro (zanim mnie zazdrość zeżre ;))!
Kolejna interesująca wstawka afrykańskiej egzotyki. Obejrzałem z przyjemnością.
lisiajamka1
20.07.25, 19:27
Ciekawe zdjęcia! :)
Dziękuję! Kolejna wstawka to miks.
Brązowa wdowa - kuzynka znacznie bardziej jadowitej czarnej wdowy. Co ciekawe, w USA wraz z pojawieniem się inwazyjnych brązowych wdów, zaczęło trochę ubywać czarnych wdów. Okazało się, że te pierwsze chętnie na nie polują.
Bilbil czerwonooki - bardzo charakterystyczny ptak, którego na farmie wszędzie pełno. Przedstawicieli rodziny bilbili można spotkać jedynie w Afryce i Azji, więc u nas ich nie uświadczymy.
NGC5128 - galaktyka Centaurus A - jeden z moich głównych celów wyprawy do Namibii. Fotografowałem już ją 2 lata temu, ale tym razem zależało mi na pokazaniu pofalowanej struktury wokół galaktyki. Jest to pozostałość po oddziaływaniu grawitacyjnym między dwoma galaktykami, które ostatecznie połączyły się w jedną. Ogniskowa 381 mm, matryca APS-C. Sensor mono z filtrami (bez maski Bayera). Łączny czas ekspozycji 10 h 45 min.
7. Brązowa wdowa.
268283
8. Bilbil czerwonooki.
268284
9. NGC5128 (to duża rozdzielczość - otwierać "miniaturkę" w nowej karcie)
268285
Piękny ma odwłok ta brązowa wdowa. Bibila skadrowałbym w poziomie przycinając górę.
NGC5128 przepiękna. Możesz podać szczegóły obróbki?
Dziękuję!
Piękny ma odwłok ta brązowa wdowa. Bibila skadrowałbym w poziomie przycinając górę.
Uznałem, że dodatkowe kolory w lewym górnym rogu dodadzą zdjęciu trochę uroku i stworzą równowagę dla bilbila.
NGC5128 przepiękna. Możesz podać szczegóły obróbki?
Obróbka to temat rzeka. Spójrz tylko jak bardzo różni się wersja, którą tu opublikowałem, od najnowszej (tutaj link (https://www.astrobin.com/full/ojustk/B/)). A w obu przypadkach workflow był bardzo zbliżony.
Ale z grubsza wyglądało to tak. Materiał jest z kamery mono, z filtrami LRGB.
Czynności w PixInsight
1. Stackowanie.
2. Na luminancji:
- wyrównanie gradientu (DBE)
- dekonwolucja (BXT)
- odszumianie (NXT)
- usunięcie gwiazd (SXT)
- rozciąganie (GHS)
- lokalna zabawa kontrastem (HDR, LHE)
3. Na kolorze
- połączenie 3 kanałów RGB w jeden obraz (ChannelCombination)
- wyrównanie gradientu (DBE)
- spektrofotometryczna kalibracja koloru (SPCC)
- dekonwolucja (BXT)
- odszumianie (NXT)
- rozdzielenie gwiazd od reszty (SXT)
4. Na kolorze (bez gwiazd)
- rozciąganie (GHS)
- lokalna zabawa kontrastem (HDR, LHE)
- podbicie chromy / saturacji (krzywe)
5. Na kolorze (same gwiazdy)
- rozciąganie (GHS)
- podbicie chromy / saturacji (krzywe)U
Zyskujemy 3 obrazy, które otwieramy w Photoshopie i układamy w warstwy
- Gwiazdy kolor (krycie screen)
- Kolor (krycie color)
- Luminancja
Jeszcze trochę zabawy suwaczkami i gotowe ;)
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Kolejne okazy namibijskiej fauny.
10. Prinia subflava ze złapaną muchą.
268328
11. Kruszczyca z gatunku Rhabdotis semipunctata.
268329
Kolejna ciekawa wstawka. Kruszczyca zupełnie jak nasza złotawka po pomalowaniu w barwy wojenne:-)
Dzięki za szczegółowy opis i czekam na następne robale i astrale!
Tym razem namibijskie motyle, choć jeden zamieszkuje również cieplejsze rejony Europy. Pewnie niedługo i do nas zawita. Nie są to klasyczne, duże motyle - te występują bardziej na północy, gdzie jest bardziej zielono.
12. Modrogończyk białopręgi. To właśnie jego można spotkać na południu Europy. Zwróćcie uwagę na fałszywą głowę w mało wrażliwym na ataki miejscu.
268387
13. Raz jeszcze modrogończyk białopręgi. Osobnik starszy, a na pewno bardziej doświadczony życiem. Focus stack.
268388
14. Danaus chrysippus. Potocznie nazywany monarchą afrykańskim lub (za wiki) monarszkiem rani.
268389
Ciekawy sposób na zwiększenie szans przetrwania z tą fałszywą głową modrogończyka.
lisiajamka1
28.07.25, 17:32
Bardzo ciekawe zdjęcia, oglądam z przyjemnością :)
Dziękuję za miłe komentarze.
15. Chrząszcz z rodzaju Eurychora.
268496
16. Modliszka, ale nie potrafię zidentyfikować.
268497
17. Sawanka długodzioba.
268499
Chrząszcz Eurychora bardzo ciekawy. Wygląda jak obsypany jakimś kolorowym pyłem. takie ubarwienie czy też faktycznie obsypał się czymś dla kamuflażu?
Bardzo ładny kadr sawanki. Dała się podejść z małej odległości.
Bardzo ciekawy wątek.
Chrząszcz na 15 intrygujący a i kadr bardzo dobry. Wyczytałem że ów chrząszcz wydziela wosk: coś jak nasze zabielicowate i do niego się przyczepiają jakieś zanieczyszczenia pełniące rolę kamuflażu.
Dziękuję za komentarze. Z chrząszczem z 15. jest dokładnie tak jak pisze obwarzanek - zgarnia syf i się w ten sposób kamufluje. Ten kolorowy pył, to miejscowy piasek.
Tym razem żołny. W Namibii żyje ich kilka gatunków. Jeden z nich regularnie przebywał na naszej astro-farmie. Mowa o Merops hirundineus - żołnie widłosternej. Swoją drogą ciekawe jest to, jak wiele niewystępujących u nas gatunków ma polskie nazwy.
Nie dawały się bardzo blisko podejść i przeważnie siedziały wysoko, więc zdjęcia to w większości mocne cropy. Nasze chyba jednak ładniejsze ;)
Kilka portretów.
17.
268723
18.
268724
19.
268725
20.
268726
Ptasi start złożony z 4 ujęć (po 2 na ptaka locie).
21.
268727
Oraz awantura. Ta po lewej znienacka zaatakowała z powietrza, wylądowała, złapały się za dzioby i zaczęły się siłować. Zaatakowana zwyciężyła i ostatecznie przegoniła intruzkę.
22.
268728
Bardzo ciekawa seria z tymi żołnami. Ciekawy efekt uzyskałeś na 21. Gdybyś nie napisał myślałbym ze całe stadko nagle wystartowało i to tak zgodnie że wszystkie zmieściły się w głębi ostrości.
Tadeusz Jankowski
11.08.25, 23:52
21 22 super, piękne dynamiczne ujęcia, ciekawe pozy, Cała seria super.
TJ
Dziękuję za miłe słowa! I wybaczcie moje maniery - nie powinienem czekać z podziękowaniami, aż wróci mi ochota na publikowanie.
Dziś prezentuję 2 gatunki chrząszcza z rodziny biegaczowatych oraz mgławice w gwiazdozbiorze Ołtarza.
Zdjęcia 23 i 24 to ten sam egzemplarz chrząszcza z rodzaju Anthia sp. Został znaleziony podczas grillowej kolacji w okolicach zachodu Słońca (grilowany stek z antylopy - palce lizać). Obecni na miejscu właściciele astro-farmy powiedzieli, że to Essigkäfer, którą to nazwę można przetłumaczyć jako octowy lub kwaśny chrząszcz. Nie bez powodu. Chrząszcze z tego rodzaju w ramach obrony potrafią "pluć" kwasem mrówkowym na odległość ok. 30 cm. Okaz był niemały i miał ok. 3 cm długości.
Zdjęcie 25 najprawdopodobniej również przedstawia chrząszcza z tego samego rodzaju. Być może jest to jednak Cypholoba sp. Ok. 2 cm długości. Stack z 12 klatek.
Ostatnie zdjęcie przedstawia jasne mgławice w gwiazdozbiorze Ołtarza, w których wielu dostrzega walczące smoki. Tym razem nie jest to klasyczne RGB i kolory nie mają wiele wspólnego z prawdziwymi barwami tego obszaru. Ujęcie zostało wykonane z użyciem filtrów SHO (siarka, wodór, tlen), a poszczególnym pasmom kolory zostały nadane sztucznie. Zależało mi na uzyskaniu palety w stylu między Miami Vice a Synthwavem - czyli mocne róże i turkusy. Wersję RGB możecie zobaczyć na zdjęciu z 2023 - link (https://app.astrobin.com/i/3ci25z).
23.
269562
24.
269563
25.
269564
26 (click - to duża rozdzielczość).
269565
Ciekawe i pięknie pokazane te afrykańskie chrząszcze. Na 24 talia prawie jak u osy:-)
Efekt na 26 bardzo interesujący - gdybyś nie napisałco to można by przypuszczać że abstrakcyjne dzieło malarskie.
Takie chrząszcze to rozumiem;]. 23/24 to zdaje się samiec: mają właśnie takie przerośnięte przedplecze. Szczególnie na 23 robi wrażenie: widać że gustuje w mięsie. Ale że 3cm to dość mały. Największe z tego rodzaju ponad 5 cm osiągają...
Dobre zdjęcia;]
Na 25 to chyba coś z rodzaju Cypholoba.
Dziękuję! Fajnie, że się podoba :)
Ale że 3cm to dość mały. Największe z tego rodzaju ponad 5 cm osiągają...
Może i faktycznie był większy i miał ok 5 cm. Generalnie był duży. Znacznie większy od nr 25.
Na 25 to chyba coś z rodzaju Cypholoba.
Google też tak podpowiada. Ale na iNaturalist niektóre Anthia wydawały mi się również podobne. Brakuje mi wprawy, żeby zwracać uwagę na charakterystyczne różnice. Nie znalazłem też żadnego klucza.
Efekt na 26 bardzo interesujący - gdybyś nie napisałco to można by przypuszczać że abstrakcyjne dzieło malarskie.
Miło mi to słyszeć. Było to poniekąd moim zamierzeniem, a astrofotografia, podobnie jak fotografia ogólnie, jest formą sztuki.
Chrząszcze raz jeszcze. Tym razem rodzina czarnuchowatych. Chyba z rodzaju Renatiella.
27.
269683
28.
269684
Piękne okazy i perfekcyjne stacki. Duże były?
lisiajamka1
11.10.25, 19:22
Oryginalne okazy, świetne zdjęcia, astro też :)
Dziękuję za dobre słowo. Miały ok. 1 cm. Niestety nie udało mi się ich przyłapać na toczeniu kulki. Widziałem 2 lata temu, ale wtedy nie było okazji na zdjęcie.
Na zdjęciach wyglądały na większe:-) Dzięki za odpowiedź!
Kilka namibijskich muchówek. I jak to z muchówkami bywa - piekielnie trudne w identyfikacji. Zwłaszcza dla laika ;) Udało mi się jedynie zidentyfikować pierwsze dwa rodzaje (mam nadzieję, że prawidłowo). W przypadku dwóch kolejnych nie podejmę się nawet wskazania rodziny.
29. Bactrocera sp. Stack z 2 klatek.
269752
30. Bactrocera sp. Stack z 22 klatek.
269753
31. Stegosoma sp. Pojedyncza klatka.
269754
32. Diptera - Mucha. Pojedyncza klatka.
269755
33. Diptera - Mucha. Pojedyncza klatka.
269756
29 i 30 ciekawe, egzotyczne. 31, 32 i 33 wyglądają podobnie do naszych krajowych. A zdjęcia na wysokim poziomie do jakiego nas przyzwyczaiłeś w tym wątku. Jedynie do 29 się przyczepię za to że odwłok modelki wyszedł przed głębię ostrości.
obwarzanek
17.10.25, 18:56
Muchy mnie nie powaliły(tylko moje zdanie;])....No nie wiem.
Za to chrząszcze na 27-28 dla mnie extra!!! To nie są te od skraplanie wody/rosy na pokrywach co ja potem piją?
Super wycieczka i foty!
Dzięki za opinie! Szczerze mówiąc, to muchy też mnie jakoś nie powaliły :P Ale jednak muchówki to jeden z moich ulubionych motywów, więc musiałem pokazać, zwłaszcza tę egzotyczną. Choć mi najbardziej podoba się pastelowe 32.
To nie są te od skraplanie wody/rosy na pokrywach co ja potem piją?
Nie mam pojęcia :)
Tym razem ptaki.
34. Synogarlica senegalska.
270015
35. Łuskogłowik rdzawoszyi
270016
36. Drozdówka pustynna
270017
37. Drozdówka pustynna
270018
Dwa namibijskie pająki.
Pierwszy to samiec Plexippus paykulli, któremu Insektarium nadało uroczą (nieoficjalną) nazwę - grasantek apasz. Moje zdjęcia wzbogaciły galerię zdjęć tego pająka w serwisie Insektarium - wszystkie wcześniejsze zdjęcia pochodziły spoza Afryki. A gatunek, choć kosmopolityczny i pewnie niedługo zawita również do Polski, to oryginalnie pochodzący właśnie z Afryki. Link do opisu gatunku w Insektarium (https://insektarium.net/araneae-2/salticidae-skakunowate/plexippus-paykulli-grasantek-apasz/).
Drugi to samica Neoscona subfusca. To przedstawiciel krzyżakowatych występujący w Afryce oraz w basenie Morza Śródziemnego. W południowej Afryce bardzo rozpowszechniony.
38. Plexippus paykulli.
270090
39. Plexippus paykulli.
270091
40. Neoscona subfusca.
270092
41. Neoscona subfusca.
270093
Ciekawe zdjęcia. Na 39 gdybyś nie napisał że to afrykański Plexippus zastanawiałbym się czy to nie nasz krajowy skakun arlekinowy:-). Na 38 już wyraźnie widać zupełnie inny układ plam na odwłoku. Za to Neoscona subfusca zdecydowanie różni się od najbliższego krajowego krewniaka - potula kłosowca.
Dziergacz białobrewy. Ptaszek na farmie bardzo pospolity.
42. Klasyczne ujęcie.
270553
43. Przy gnieździe.
270554
44. Karmienie.
270555
45. Karmienie.
270556
46. Karmienie.
270557
47. Karmienie.
270558
Taki tamtejszy wróbel tylko inaczej ubarwiony:-)
Na 42 zacieśniłbym kadr. Najlepsze 43 - ładnie skomponowane, przyjemne kolory, ciekawie pokazuje ptaka w jego otoczeniu
Seria z karmieniem ciekawa ze względu na akcję ale zrezygnowałbym z 44 ze względu na nieostrość dorosłego ptaka.
Dziękuję Marku!
Taki tamtejszy wróbel tylko inaczej ubarwiony:-)
Coś w tym stylu. Rząd to rzeczywiście wróblowe, ale rodzina to wikłaczowate, a nie wróble. W rzędzie wróblowych obok wróbli są też m.in. sikory, muchołówkowate, szpakowate czy właśnie wikłaczowate.
Ciekawostka:
Wikłacz czerwonodzioby uważany jest za najliczniejszego ptaka na świecie. Jego populację ocenia się na 1,5 miliarda osobników
Z wikłaczowatych złapałem jeszcze tkacza (https://forum.olympusclub.pl/threads/10925-poka%C5%BC-swojego-ptaka/page666?p=1442210#post1442210) (2023) oraz łuskogłowika (https://forum.olympusclub.pl/threads/124469-Jak-on-patrzy-ten-holeris-jeden/page4?p=1449352#post1449352) (2025).
Na 42 zacieśniłbym kadr.
Spodziewałem się takiego komentarza :) Jednak ostatnio raczej staram się zluzować kadry niż je zacieśniać. Może to akurat jest słaby przykład, bo w kadrze nic się nie dzieje, ale walczę ze sobą, żeby przestać robić "zdjęcia atlasowe". Ze skutkiem różnym, na ogół marnym :D BTW na tym ujęciu ptak był bardzo blisko. To jest cała klatka bez jakiegokolwiek cropa - również coś, co mi się bardzo rzadko zdarza.
Skoro się "domagasz" ;) wróbla, to będzie wróbel. Bez tej dyskusji pewnie bym tych zdjęć nie pokazał, bo nie są jakieś spektakularne.
48. Wróbel blady.
270577
49. Wróbel blady, a w tle rozmyty hałaśnik szary.
270578
Gdyby to były nasze krajowe - napisałbym że młode na co wskazuje kolor dzioba. Ale na afrykańskich wróblach się nie znam:-)
Namibijskie prostoskrzydłe. Nie mają polskich nazw, ale obok łacińskich podaję nazwy angielskie oraz moje ich tłumaczenia. Obie nazwy zawierają człon "locust", czyli "szarańcza". Pierwszy z gatunków należy do rodziny szarańczowatych (Acrididae), ale drugi to niewystępująca w Polsce rodzina Pamphagidae.
50. Anacridium moestum (tree locust - szarańcza drzewna).
270671
51. Anacridium moestum (tree locust - szarańcza drzewna).
270673
52. Lamarckiana cucullata (rain locust - szarańcza deszczowa).
270672
Imponujące zęby ma na goleniach ta pięknooka szarańcza drzewna, ale postura deszczowej jest bardziej dziwaczna. Początkowo myślałem że to młoda, ale już sprawdziłem że samice tego gatunku nie mają skrzydeł.
Dzięki Marku za komentarz. Ta deszczowa też mi wygląda dziwacznie. Nie przyszło mi do głowy, że to przez brak skrzydeł :)
Pszczoła z podrodziny zadrzechniowatych - Xylocopa inconstans. Towarzyszące jej motyle to prezentowane już wcześniej modrogończyki białopręgie. Wg Wiki w Polsce występują 4 gatunki pszczół z zadrzechniowatych, z czego najbardziej znaną jest chyba zadrzechnia fioletowa.
Drugie zdjęcie tak bardziej poglądowo. Ekspozycja 1/1000 to zbyt dużo, żeby zamrozić owada w locie.
53. Xylocopa inconstans.
270775
54. Xylocopa inconstans.
270776
Ostatnia seria namibijskich ptaków. Nie licząc może czepigi, zdjęcia raczej poglądowe i mocno cropowane.
55. Czepiga białogrzbieta.
270875
56. Puchacz plamisty.
270876
57. Czajka czubata.
270877
58. Sokolik czerwonooki.
270878
59. Bradornis mariquensis (muchołówkowate)
270879
Mnóstwo spotkań z ciekawą egzotyczną fauną i florą... tylko pozazdrościć takiej wyprawy.