Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak on patrzy ten holeris jeden

holeris
16.07.25, 21:17
W tym wątku będę od czasu zamieszczał różne swoje prace.

Zacznę od pokazania kilku zdjęć stawonogów oraz ptaków Namibii. W Namibii byłem już drugi raz. Po raz kolejny na wyprawie dość nietypowej, bo takiej, na której jedyną (i wystarczającą!) atrakcją jest... ciemność. Namibia - państwo 2,5 razy większe od Polski, a zamieszkałe jedynie przez 3 miliony ludzi. Jako kraj mało uprzemysłowiony, prawie pozbawiony zanieczyszczenia światłem, a do tego położony na wyżynie (lotnisko w stolicy jest na 1719 m), na której jest pogodnie prawie całą zimę - jest rajem dla astrofotografów. Jednak nie samą energią kosmosu człowiek żyje ;) więc, podobnie jak 2 lata temu, towarzyszył mi sprzęt do makrofotografii. Na farmie, gdzie spędzałem pobyt, było również dużo ptaków, więc i one często lądowały na matrycy.

Jeśli chcecie zobaczyć też zdjęcia kosmosu, to dajcie znać, ale nie robię ich sprzętem OM / Olympus ;)

2 lata temu byłem nieco zawiedziony nieobecnością Acanthoplus discoidalis z rodziny pasikonikowatych. Jak teraz się dowiedziałem, te duże, ok. 5 centymetrowe owady występują sezonowo i nie każdego roku można je spotkać. Tym razem było ich mnóstwo i trzeba było uważać, żeby ich nie podeptać, bo często kręciły się w okolicach schodów na taras. Lepiej się z nimi ostrożnie obchodzić, bo - jak to pasikoniki - potrafią solidnie ugryźć swoimi imponującymi szczękami. A do tego potrafią prysnąć hemolimfą (taką owadzią krwią) na odległość kilku cm. Robią to jednak tylko w sytuacji zagrożenia. Kilkukrotnie przenosiłem je w bezpieczne miejsca w obawie przed zadeptaniem i nie wykazywały agresji :)

1. Acanthoplus discoidalis.
268197

2. Acanthoplus discoidalis.
268198

3. Acanthoplus discoidalis.
268199

wyszomir
16.07.25, 21:36
Gratuluję ciekawej wycieczki!

Acanthoplus bardzo ciekawy. Z kształtu kojarzy mi się z dość pospolitym u nas opaślikiem sosnowcem, ale niesamowitości dodają mu kolce na tułowiu i oczywiście znacznie większe rozmiary.

Tadeusz Jankowski
18.07.25, 15:45
Świetna seria, bardzo mi się podoba.
TJ

holeris
18.07.25, 17:05
Dziękuję za serdeczne przyjęcie!

Tym razem ptak przy leniwie chylącym się ku zachodowi Słońcu - hałaśnik szary. Jeszcze 30 minut i Słońce zajdzie. A kolejną godzinę później nastaną bezkresne ciemności, gdy nasza dzienna gwiazda schodzi poniżej 18 stopni pod horyzont.
Nazwa ptaka nie jest przypadkowa. Wydaje głośne, bardzo charakterystyczne dźwięki. Przypominają mi skrzyżowanie beczenia kozy z płaczem niemowlęcia.

4.
268221

5.
268222

6.
268223

Bodzip
18.07.25, 18:17
Piękne dwie serie :)

Ceat
18.07.25, 19:46
Dawaj astro (zanim mnie zazdrość zeżre ;))!

wyszomir
18.07.25, 22:00
Kolejna interesująca wstawka afrykańskiej egzotyki. Obejrzałem z przyjemnością.

lisiajamka1
20.07.25, 19:27
Ciekawe zdjęcia! :)

Muminek
20.07.25, 20:06
Zapowiada się ciekawie.

holeris
21.07.25, 20:03
Dziękuję! Kolejna wstawka to miks.

Brązowa wdowa - kuzynka znacznie bardziej jadowitej czarnej wdowy. Co ciekawe, w USA wraz z pojawieniem się inwazyjnych brązowych wdów, zaczęło trochę ubywać czarnych wdów. Okazało się, że te pierwsze chętnie na nie polują.

Bilbil czerwonooki - bardzo charakterystyczny ptak, którego na farmie wszędzie pełno. Przedstawicieli rodziny bilbili można spotkać jedynie w Afryce i Azji, więc u nas ich nie uświadczymy.

NGC5128 - galaktyka Centaurus A - jeden z moich głównych celów wyprawy do Namibii. Fotografowałem już ją 2 lata temu, ale tym razem zależało mi na pokazaniu pofalowanej struktury wokół galaktyki. Jest to pozostałość po oddziaływaniu grawitacyjnym między dwoma galaktykami, które ostatecznie połączyły się w jedną. Ogniskowa 381 mm, matryca APS-C. Sensor mono z filtrami (bez maski Bayera). Łączny czas ekspozycji 10 h 45 min.

7. Brązowa wdowa.
268283

8. Bilbil czerwonooki.
268284

9. NGC5128 (to duża rozdzielczość - otwierać "miniaturkę" w nowej karcie)
268285

wyszomir
21.07.25, 21:43
Piękny ma odwłok ta brązowa wdowa. Bibila skadrowałbym w poziomie przycinając górę.

Ceat
22.07.25, 20:47
NGC5128 przepiękna. Możesz podać szczegóły obróbki?