Zobacz pełną wersję : Zestaw E-510 do oceny
Witajcie.
Po wielu godzinach czytania, zastanawiania, niesprzespanych nocach zdecydowalem sie na zakup E-510 double kit. Zastosowania amatorskie z ambicjami, lecz jeszcze bez umiejetnosci :)
prosze o ocene elementow uzpelniajacych i ewentualne wskazanie alternatyw:
pamięć: CompactFlash SanDisk 4GB Extreme III (http://znak.pl/index.php?cid=805&scid=1860&prid=CF4096Sandisk+ExtremeIII) za 133 zlote
torba: Lowepro EX 140 czarny za 74 zlote
http://www.komputronik.pl/Aparaty_cyfrowe/Akcesoria_i_uslugi_fotograficzne/Pokrowce_/_Torby_/_Plecaki_fotograficzne/Lowepro/Torby_do_aparatow_i_kamer/Lowepro_EX_140_czarny/pelny,id,47778/
dodatkowa bateria: Akumulator Hahnel zamiennik Olympus BLM-1 (http://www.komputronik.pl/Aparaty_cyfrowe/Akcesoria_i_uslugi_fotograficzne/Akumulatory_zamienniki_do_aparatow_cyfrowych/Olympus/Akumulator_Hahnel_zamiennik_Olympus_BLM_1/pelny,id,47869/) za 86 zlotych
jako ze wykrwawie sie na caly zestaw i dla mnie to ogromna kwota, prosze uprzejmie o ocene zestawu. Nie stac mnie na bledy :)
Prosilbym takze o wskazanie taniej mozliwosci rozbudowy zestawu do makro.
Bede Wam bardzo wdzieczny za szybka pomoc.
Piotr z Poznania
Czyli tak jak ja.
Dodatkowa baterie bym odpuscil,i filtr zainwestowal.Na firmowym akumulatorku polecisz 500-900 fotek,dla amatora to az za duzo jak na raz.
Torby to bym większej szukał bo gratów przybędzie (ja mam plecak 2 komorowy )
co do makro to jeśli Zuiko 35/3,5 chwilowo nieosiągalny dla Ciebie ze względu na cenę to może Raynox DCR250 (sam używam)
a czy te akumulatorki maja efekt pamieciowy? bo jesli tak to chyba jednak wezme dodatkowy. Duzo jezdzimy z dziewczyna, a a nie ma nic gorszego niz brak zasilania na wspanialej wycieczce.jesli jednak moza ladowac do woli i nie czekac az padnie to wezme jakis statyw moze albo filtr wlasnie. Prosilbym o odpowiedz. Jeszcze jestem zielony w tym i nie potrafie okreslic co mi potrzebne bedzie :)
a wieksza torba do 100pln?
ta ma dobra cene i polecil mi ja pewien posiadacz e510. Na razie szkiel nie kupie dodatkowych (kasa). Kiedys mzoe sie na szkielko makro rzuce. O ptaszkach tez marze, ale to juz w ogole pieniadze ogrommne.
Wiec na razie chyba wlasnie raynox rozwaze. Czy do e510 jaaks tulejke bede potrzebowal do raynoxa?
a czy te akumulatorki maja efekt pamieciowy? bo jesli tak to chyba jednak wezme dodatkowy. Duzo jezdzimy z dziewczyna, a a nie ma nic gorszego niz brak zasilania na wspanialej wycieczce.jesli jednak moza ladowac do woli i nie czekac az padnie to wezme jakis statyw moze albo filtr wlasnie. Prosilbym o odpowiedz. Jeszcze jestem zielony w tym i nie potrafie okreslic co mi potrzebne bedzie :)
ta ma dobra cene i polecil mi ja pewien posiadacz e510. Na razie szkiel nie kupie dodatkowych (kasa). Kiedys mzoe sie na szkielko makro rzuce. O ptaszkach tez marze, ale to juz w ogole pieniadze ogrommne.
Wiec na razie chyba wlasnie raynox rozwaze
Nie,a z filtrów to na początek polar
poprosilbym o konkretna podpowiedz co do filtra. Pamietajcie ze liczy sie kazda zlotowka dla mnie, ale nie stac mnie na kupowanie dwa razy :)
Nie maja "memory efektu",mozna ladowac kiedy chcesz.Piszesz,ze duzo jezdzice,jesli samochodem to poszukal bym ladowarki z wtykiem do zapalniczki samochodowej.Filtry do wody i krajobrazu bardzej Ci potrzebne niz wieksza torba.Ja korzystam z soczewek zrobionych do dwoch kitow,mialem rajnoksa i wyrzucilem,soczewki mi tak swiatla nie rozszczepiaja.Jednak byly duzo drozsze.
zamiast wyrzucac , mogles mi dac :)
Mam nadzieje ze do tej torby wejdzie wszystko poki co. A jak bede mial na inne lufy to i na plecak miec bede. Kombinuje po proatu tak, ze torbe moge gdyby co wrzucic do plecaka uniwersalnego.
Ok. Wstrzymam sie z drugim akku, a wezme filtr, no i na raynoxa juz bedzie troche pieniazkow odlozonych.
Wiec na razie chyba wlasnie raynox rozwaze. Czy do e510 jaaks tulejke bede potrzebowal do raynoxa?
nie,ma mocowanie uniwersalne
to tylko jeszcze filtr dobierzcie prosze.
to tylko jeszcze filtr dobierzcie prosze.
B+W,Marumi,Hoya - jakość rośnie z ceną
ok popatzre na spokojnie potem.
polar dziala troche jak filtr uv? Uv juz nie potrzebuje w tym momencie?
a ostrzegali ze lustro to kopalnia bez dna :D nie myslalem ze tak szybko mnie dopadnie.
a ostrzegali ze lustro to kopalnia bez dna :D nie myslalem ze tak szybko mnie dopadnie.
to dopiero poczatek ;)
Filtr UV blokuje promienie UV i może się przydać w określonych sytuacjach na jakiś wysokościach, strzelam 3000-4000m.
Filtr polaryzacyjny za to zablokuje światło odbite od powierzchni niemetalicznych (szkło, woda), ponieważ takie promienie są spolaryzowane w jednym kierynku i tym filtrem można je wyciąć.
Nie polecam też używanie 'polara' jako osłonki obiektywu, ponieważ ściemnia on nam obraz o około 2EV (poprawcie mnie jeśli się mylę, ale tak mi się kojarzy) i w przypadku gorszej jakości filtrów może psuć ostrość.
ok popatzre na spokojnie potem.
polar dziala troche jak filtr uv? Uv juz nie potrzebuje w tym momencie?
http://www.strykowski.net/encyklopedia/filtrpolaryzacyjny.php
odrobina teorii
UV to praktycznie tylko ochrona obiektywu , ale wystarczy uważać i filtr jest zbędny
wszystko jasne, po prostu sie zasugerowalem opisem pod filtrem polar. ze dziala tez jak UV. Typowo reklamowe stwierdzenie.
Ok, dzieki wielkie za pomoc.
Teraz czekam na sprzet, miedzyczasie poczytam troszke teorii i pod koniec tygodnia obiecuje ppierwsze probki e510 z pozycji nowicjusza :)
Filtr UV blokuje promienie UV i może się przydać w określonych sytuacjach na jakiś wysokościach, strzelam 3000-4000m.
Filtr polaryzacyjny za to zablokuje światło odbite od powierzchni niemetalicznych (szkło, woda), ponieważ takie promienie są spolaryzowane w jednym kierynku i tym filtrem można je wyciąć.
Nie polecam też używanie 'polara' jako osłonki obiektywu, ponieważ ściemnia on nam obraz o około 2EV (poprawcie mnie jeśli się mylę, ale tak mi się kojarzy) i w przypadku gorszej jakości filtrów może psuć ostrość.
Jesli chodzi o filtr UV to powyzej 1500m-2000m znajduje swoje juz wlasciwe zastosowanie.
Co do Polara ciagle intryguje mnie okreslanie powierzchni " niemetalicznych" jakos na powierzchniach metalicznych rowniez zauwazam roznice w dzialaniu tego filtra. Ponadto polar wyciagnie Ci ladnie zielen (np roslinnosc) a przede wszystkim lepszy wyglad maja chmury. Obraz sciemnia najczesciej o 1.7 EV do 2 EV wszystko zalezy od jakosci filtra.
Jesli chodzi o filtr UV to powyzej 1500m-2000m znajduje swoje juz wlasciwe zastosowanie.
Tak, ale tylko w aparatach analogowych, gdzie film jest wrażliwy na ultrafiolet. Problem ten nie dotyczy aparatów cyfrowych, więc korzyści ze stosowania UV-ki są w tym przypadku wątpliwe.
czy w takim razie poza specjalnymi sytuacjami, stosowac polar? Kitowe obiektywy w e510 to nie demony jasnosci, a skoro filtr przyciemnia nieco.....Chodzi mi o to, czy Wy focac na spacerze zakladacie polar z definicji czy tylko w okreslonych przypadkach.
Jeszcze jedna rzecz: czy to obojetne w torbie czy aparat jest umieszczony obiektywem w dol czy inaczej?
latwo uszkodzic obiektyw bez filtra zadnego przy normalnym foceniu? Czy tez to wymagane raczej dla buszujacych w zbozu podczas opustynnej burzy?
czy w takim razie poza specjalnymi sytuacjami, stosowac polar?
Nie. Poza "specjalnymi sytuacjami" nie stosować nic. A w "sytuacjach specjalnych" stosować polar albo szarą połówkę.
Jeśli każda złotówka jest ważna to tę kartę można taniej kupic ;) ja płaciłem ok. 100zł chyba. poszukam linka, jak znajdę to wrzuce.
a moze sprobuj zakupic sprzet na ebay'u. Double Kit dorwiesz z przesylka za 1500zl:twisted:
http://www.strykowski.net/encyklopedia/filtrpolaryzacyjny.php
filtr polaryzacyjny należy montować jako pierwszy
tzn, ze najblizej body, czy najblizej "zewnatrz"?:roll:
Tutaj masz taką kartę pamięci za 115 zł. https://www.hurt.com.pl/?o=shpp&i=3451
polecam 2x2 GB zamiast 4 GB. poczytaj coś o systemie cokin. połówka szara, neutralnie szary, kolor jakiś
Witaj, gratuluję, wg mnie dobry wybór, sam tak niedawno kupiłem, Olka 510 z kitem i teraz właśnie kupiłem starą wersję długiego kita. Co do zaoszczędzenia (jeśli jeszcze nie kupiłeś) ktoś już wcześniej napisał że z USA taniej można z kitami o jakieś 600 zł, jest jeszcze inne rozwiązanie, popatrz na allegro, ja miałem farta i kupiłem za 1500 zł z małym kitem niespełna miesięczny sprzęt.
Jeśli sporo masz zamiar focić to polecam dodatkowe aku choć akumulator w zestawie potrafi sporo wytrzymać jednak naładowanie go do końca to 5-6 godzin - moja rada kupić aku np. na allegro za jakieś 28 zł (nowy oczywiście i 2x większa pojemność niż oryginalny) - sam tak kupiłem. Warto też kupić filtr UV przynajmniej, spełni 2 funkcję (filtr + ochrona szkiełka). Co do torby to lepiej poszukać i kupić taką by pomieściła korpus + 3 obiektywy + ładowarkę i kable + drobiazgi różne.
Co do pamięci to zawsze możesz kupić 2 GB CF + 1 GB XD - obie zmieścisz w korpusie i w razie braku miejsca przełączysz się na drygą kartę lub skopiujesz część fotek, oczywiście lepiej używać CF - szybsza jest).
Co do makro już na początku dostałeś dobrą radę - ekonomiczna (Raynox DCR 250). No i najważniejsze: jeśli zaoszczędzisz trochę kasy kupując taniej niż w sklepie to kup statyw, w fotografii to ważny element, sugeruję Golden Photo - dość tani, przyzwoita budowa, właściwie to Chińska podróba Manfrotto, głowicę 3D i jazda.
Powodzenia !
Wtrącam swoje 3 gr.
Filtr polaryzacyjny (okolo 100zl) sprawdza sie przy słonecznej pogodzie - im jasniej tym lepiej bo:
- umiejętnie wykorzystany świetnie eliminuje bliki (odbica z tafli wody, odbicia z szyb) dzieki temu mozna ładnie wychwycić strukturę danego materiału (np. drewno - robilem z zeszłym roku fotę w Wenecji gdzie słońce waliło po okiennicach tak że dopiero polarek świetnie zdjął odcite światełko)
- przyciemni ci obraz wiec jak bedzie jasno to jestes w stanie zrobić fotę
- swietnie podnosi kontrast
Przydaje sie filtr szary połówkowy (okolo 40zl) bo robienia fotek o dużym skoku kontrastu jak np. linia gór na tle jasnego nieba.
Proponuję ci abyś wszedł w system cokin. Dzieki adapterom ktore kosztują okolo 18zl możesz wykorzystać wszystkie filtry bez wzgledu na średnicę obiektywów a to zdecydowana "oszczędność" patrząc długofalowo.
Co do dodatkowego akumulatora to wydaje mi sie że standardowy wystarczy ci na pewno na jakies 300 (pewnie i wiecej) fotek, czy zamierzasz robic wiecej dziennie niż 300 ? Poza tym co ci z dodatkowego aku skoro braknie ci miejsca na karcie pamięci (z czasem RAW zamiast jpg) ?
Co do statywu to wstrzymaj sie, bo może sie okazać że bardziej bedziesz potrzebował monopodu ktory jest zdecydowanie mobilniejszy, dlatego lepiej jak życie (praktyka) ci podpowie.
Nie kupuj teraz nic za dużo i na zapas bo nie wiesz co ci bedzie bardziej potrzebne w najbliższej przyszłości a co "na potem".
Kup body z kitem do tego karta min. 2 GB (choć 4GB to wcale za dużo nie jest), zawsze możesz (wskazane jest posiadać wiecej niż jedną karte) dokupić. Filtry narazie nie kupuj. Kup sprzęt i zacznij "cykać", poznaj aparat, rób foty. Poczuj go a w miarę używania sam zobaczysz co ci jest potrzebne na już zwlaszcza ze masz budżet ograniczony.
dzieki za wszystkie cenne uwagi. Sprzet mam zamowiony i nie mialem wyboru miejsca zakupu z przyczyn niezaleznych. reszte kupuje juz sam.
Co do karty to zapewne kupie potem kolejne 4gb, albo chociaz dodatkowe 2gb - zobacze ile foce w praktyce. Dotychczas robilem na wyjezdzie srednio ok 600 zdjec (mowie po wywaleniu nieudanych), ale czesc z nich i tak byla cienka, tylko ze na moim mikroskopijnym wyswietlaczu widzialem to dopiero w domu :) Ale to bylo takie focenie bez serca, bardziej pamiatkowe. Teraz zapewne mnie bedzie ciagnac zeby sie wysilic nieco.
19 czerwca lece do madrytu i chcialem tam juz troszke pofocic. Musze wiec potestowac przed wyjazdem. Sadze ze akku na jeden dzien focenia spokojnie mi starczy, myslalem ze po prostu jest efekt pamieciowy i musze czekac az padnie. Wowczas wolalbym kupic drugi niz zniszczyc sobie oryginalny przez wyjazd. Ale w takim ukladzie na razie biore bez dodatkowego chyba. Zobacze jeszcze na ile mi starcza gdy sie bede bawil na poczatku. Wiadomoz e sie wtedy zuzywa wiecej i ocenie.
Czekam na sprzet, bo cos sie spoznia. Wczoraj scigalem fajnego robala moim kodakiem, ktory nie mogl uniesc w powietrze gasienicy i ja po prostu niosl. Niezla zabawa :))) Zapierniczal ze hej - bez manuala nie sposob go bylo chwycic.
pytanko: z jakich innych systemow pasuja akcesoria typu filtry? Moze bym od kogos znajomego pozyczyl na poczatek i sam sparwdzil co mi potrzebne?
.
pytanko: z jakich innych systemow pasuja akcesoria typu filtry? Moze bym od kogos znajomego pozyczyl na poczatek i sam sparwdzil co mi potrzebne?
każdy filtr o średnicy 58mm będzie pasował
to ile Cię w końcu wyniósł ten zestaw? sam jestem przed zakupem podobnej konfiguracji dlatego pytam
Zakup jeszcze nie nastapil z przyczyn niezaleznych. Z samym aparatem nie pomoge, bo kupuje go w dosc specyficznych okolicznosciach.
Pytanie: jak sprawdzic czy aparat jest absolutnie nowy przy odbiorze?
Na co zwrocic uwage odbierajac towar?
Zakup jeszcze nie nastapil z przyczyn niezaleznych. Z samym aparatem nie pomoge, bo kupuje go w dosc specyficznych okolicznosciach.
Pytanie: jak sprawdzic czy aparat jest absolutnie nowy przy odbiorze?
Na co zwrocic uwage odbierajac towar?
czy nie ma uszkodzeń mechanicznych , na całą resztę masz gwarancję
Cześć
Sam tydzień temu kupiłem 510 plus dwa kity...
Ale z mojego doświadczenia wcześniejszego... Tak jak mówili przedmówcy:
- filtr UV sobie odpuść, no chyba, że w tym Madrycie będziesz ganiał po krzaczorach albo ciorał nim po piasku :wink:.
- polar fajna rzecz, ja często używałem. Miałem HOYA SHMC i dowiedziałem się swojego czasu, że to jest minimum jeśli chodzi o jakość...
- statyw... Tu najlepiej jakbyś miał możliwość pożyczenia od kogoś i statywu, i monopoda. Przekonałbyś się, co Ci tak naprawdę lepiej "leży". Każdy ma swoje plusy i minusy.
- jeśli chodzi o torbę... A może plecak? Dość tanie są COBRY L-08 i L-09. Nie jest to może szczyt jakości i komfortu, ale cenowo biją wszystko na głowę (49 zł i 69 zł) :) Kumpel ma L-08 od 3 lat i pomimo tego, że troszkę po niej już widać użytkowanie, to sprawdza się nadal :grin: No i z plecakiem lepiej się chodzi...
Pozdrawiam
Aparat nabyty. Jest w torbie, pachnacy nowizna. Wieczorkiem odpakuje i sie pobawie, bo teraz jestem zawalony robota, potem goscie, a potem meczyk.
Aparat dostalem jako odszkodowanie z pewnej sieci i stad musialem brac cos "kitowego", nie bylo szans na szkla inne niz zestawowe. Juz prawie w sadzie skonczylismy, ale w koncu poszedlem na ugode, a i druga strona przestala proponowac prezent za 100 zlotych. Jestem niestety stratny, ale kto mial stycznosc z procesami to wie ile to trwa i kosztuje. A to duza siec jest z armia prawnikow :)
Dziekuje Wam wszystkim za porady, sugestie i wyjasnienia. To chyba najmilej nastawione forum na nowicjuszy i tez najbardziej konkretne porady. Jeszcze nie raz bede wam zawracal gitare :)
Jak pofoce cos w weekend to sie pochwale. Napisze tez pare zdan dla potencjalnych nabywcow. Sporo jest wsrod nich wlasnie amatorow, ktorzy sami nie wiedza co chca, wahaja sie miedzy FZ50 a lusterkiem tanszym i szukaja wskazowek.
Pozdrawiam Was wszystkich
brodziu
Witajcie.
Po wielu godzinach czytania, zastanawiania, niesprzespanych nocach zdecydowalem sie na zakup E-510 double kit. Zastosowania amatorskie z ambicjami, lecz jeszcze bez umiejetnosci :)
prosze o ocene elementow uzpelniajacych i ewentualne wskazanie alternatyw:
pamięć: CompactFlash SanDisk 4GB Extreme III (http://znak.pl/index.php?cid=805&scid=1860&prid=CF4096Sandisk+ExtremeIII) za 133 zlote
torba: Lowepro EX 140 czarny za 74 zlote
http://www.komputronik.pl/Aparaty_cyfrowe/Akcesoria_i_uslugi_fotograficzne/Pokrowce_/_Torby_/_Plecaki_fotograficzne/Lowepro/Torby_do_aparatow_i_kamer/Lowepro_EX_140_czarny/pelny,id,47778/
dodatkowa bateria: Akumulator Hahnel zamiennik Olympus BLM-1 (http://www.komputronik.pl/Aparaty_cyfrowe/Akcesoria_i_uslugi_fotograficzne/Akumulatory_zamienniki_do_aparatow_cyfrowych/Olympus/Akumulator_Hahnel_zamiennik_Olympus_BLM_1/pelny,id,47869/) za 86 zlotych
jako ze wykrwawie sie na caly zestaw i dla mnie to ogromna kwota, prosze uprzejmie o ocene zestawu. Nie stac mnie na bledy :)
Prosilbym takze o wskazanie taniej mozliwosci rozbudowy zestawu do makro.
Bede Wam bardzo wdzieczny za szybka pomoc.
Piotr z Poznania
Ja Ci zaproponuję na początek kupno samego zestawu double kit, karty pamięci oraz torby. Skoro dopiero zaczynasz, to nie musisz od razu kupować wszystkiego. Na filtry, zapasowe aku, soczewki macro i wszelkiej maści akcesoria przyjdzie pora. Za jakiś czas sam będziesz wiedział czego Ci brakuje. Pieniądze nie swędzą... a może jednak? ;-) Uwierz mi... kupno zbyt dużej ilości sprzętu na początek może więcej szkody poczynić niż pożytku przynieść.
Takie oszukane macro da Ci nawet 14-42.
witajcie.
Aparat rewela jak dla mnie. Wciaz poznaje :)))
jako ze w czwartek juz jade do tego Madrytu, prosze o pomoc w dobraniu torby. Mam okolo 100 zlotych na torbe. Potrzebuje cos, zeby zmiescic swobodnie tego double kita, z ladowarka, mze dodatkowa bateria. Na lampe na razie sie nie rzuce, inne szkla tym bardziej.
Doradzcie cos prosze. Przeczytalem caly watek o torbach i plecakach, ale tam glownie wyzsza polka dominuje. Super sa te plecaki, ale po ponad 200 zlotych - tyle po prostu nie mam.
Jedna z osob czytajaca to forum, ale nieaktywna, napisala mi ze Lowepro ex 140 akurat jej pasuje na D-kita. Ale mi sie wydaje ze na megastyk.
Moze lepiej wziac ex 160? Albo Nova 1 AW uzywana, bo taka moglbym nabyc w niezlej cenie.
Bardzo prosze o pomoc. Moze ktos ma jakas torbe w tej cenie i rzuci fotka czy to sie wszystko miesci spokojnie. Czasu malo, wiec musze do poniedzialku miec decyzje, zeby zamowic i doszla przed czwartkiem.
Jestem z Poznania. Moze ktos ma uzywke na sprzedaz?
dog_master
15.06.08, 00:22
Przejrzyj zdjecia na http://www.taschenfreak.de/ i http://www.cambags.com/ i zobacz, czy zmiescisz to, co potrzeba. Mniej wiecej chociaz powinno pomoc :)
Jeśli o mnie chodzi to po wnikliwych poszukiwaniach jakiegoś "opakowania" do aparatu wybrałem "Tamrac Velocity 7x" ...
Torbe/plecak można wyrwać na allegro już za 145 zyla ;)
J.Grapf - dobry wybór :) Będziesz zadowolony... Tak jak ja z mojego velocity 6x - to jest jednak jakość!
Darekw1967
15.06.08, 11:34
Czyli tak jak ja.
Dodatkowa baterie bym odpuscil,i filtr zainwestowal.Na firmowym akumulatorku polecisz 500-900 fotek,dla amatora to az za duzo jak na raz.
Zycie mnie nauczylo posiadania akumulatora zapasowego
jak i zapasowej karty pamieci.
Z drugiej strony ma sie spokojniejsza glowe jak wiesz... ze
masz zapas energii w razie czego.
Na torbę mogę polecić LOWEPRO REZO 170 AW. Wszystko ci spokojnie wejdzie z podwójnego kita i miejsca na coś jeszcze zostanie. Ma dodatkowo pokrowiec przeciwdeszczowy. Dodatkowe miejsce na sprzęt do czyszczenia itp. Kupowałem pół roku temu na allegro za 120 zł.
Do tej pory używam jednej baterii. Też myślałem o dwóch, ale faktycznie nie jestem w stanie wykończyć baterii przy zapełnianiu karty 4 GB. Potem ładuję ok 3-3 1/2 godziny i od nowa.
mam pytanko odnosnie ustawien aparatu. Malo czasu przed wyjazdem zeby potestowac, wiec prosze o rade jak ustawic: noise red. i inne parametry zeby bylo w miare ok :) do normalnego focenia.
Mam tez zawieruche odnosnie ustawien jakosci zdjec. Z instrukcji mi wynika ze najlepsza to shq (takie hq z najmniejsza kompresja).
A sq niby najgorsze ale moge ustawiac dowolnie w zakresie pelnym do 3200.
czyli co do jakosci
shq>hq>sq ?
jakies dziwne to dla mnie zeby super bylo gorsze od high :)
Rozumiem tez ze kompresja 1/2,7 daje lepsza jakosc niz kompresja 1/8 (tak wynika z tabeli). Tez to dla mne mylace bo mozna to czytac o ile pomniejsza/pogarsza zdjecie, wowczas lepiej pogorszyc o 1/8 niz o 1/4 :), a nato wskazuje nazwa zakladki
A propos instrukcji - jakby to czytala moja mama to by sie nawet nie dowiedziala jak z niej jak aparat wlaczyc . Strasznie chaotyczna :) Niby wszystko kumam, choc to moja pierwsza lustrzanka,ale jak ktos jest mniej biegly, to sadze ze ma problem :)
czyli co do jakosci
shq>hq>sq ?
jakies dziwne to dla mnie zeby super bylo gorsze od high :)
RAW/TIFF > SHQ(Super High Quality) > HQ(High Quality) > SQ(Standard Quality)
SQ i HQ sobie daruj. Jedynie SHQ albo RAW. Jak masz małą karte to dokup po prostu - innej opcji nie ma.
Pozdrawiam
jesli to sq to standard to zwracam honor :)
w sumie pozostawlem wszystkie ustawienia na domysle, tylko zmniejszylem noise reduction na low.
przebrnalem przez instrukcje. Zaskoczyla mnie informacja o mozliwym samozapaleniu aparatu, gdy sie z nalozonym obiektywem prosto w slonce patrzy. :))
Czym czyscicie obiektywy? Macie jakies spradzwone szmatki czy cus?
przebrnalem przez instrukcje. Zaskoczyla mnie informacja o mozliwym samozapaleniu aparatu, gdy sie z nalozonym obiektywem prosto w slonce patrzy. :))
A bawiłeś się jak byłeś dzieckiem soczewką - przypalanie kartek papieru itd??? Patrzenie aparatem prosto w słońce to może być taka sama zabawa...
A odnośnie sprzętu do czyszczenia to chętnie podpinam się pod pytanie....
nie no, nie podwazam logiki, tylko sie po prostu zdziwilem. Mimo ze to oczywiste, to nie wpadlem na to jakos :)
genealnie rzecz biorac to obsluga tego cuda jest banalna. Tylo teraz trzeba nawyki nabyc i umiec wykorzystac mozliwosci tej bestii :)
Dzieki wszystkim i czekam na wiesci odnosne dbania o sprzet.
Dzieki wszystkim i czekam na wiesci odnosne dbania o sprzet.
Np. coś takiego:
http://www.allegro.pl/item377334453_lenspen_mini_pro_ii_original_kolo_or yginal.html
lub:
http://www.allegro.pl/item382309621_zestaw_czyszczacy_pro_z_lenspen_turb o_gruszka_.html
Z tej drugiej aukcji, to tylko płyn, gruszka i szmatka do użycia. Lenspen to podróba. Wiem bo mam. :wink:
Oryginalny Lenspen to cena w okolicach 22-35zł.
Po czym poznać? w przykrywce (osłonie) jest coś w rodzaju mikro-gąbki nasyconej substancją zawierającą węgiel (pozostawia czarny osad).
Po kilkunastu czyszczeniach, powierzchnia robocza grzybka jest nadal taka sama jak na początku. W podróbkach już jest wytarta (zostaje tylko guma).
Do czyszczenia małych szkieł (wizjer, oraz te w okularach lornetek, teleskopów) warto zaopatrzyć się w Lenspen for sensor cleaner.
jeszcze jedno pytanie:
zakupilem zamiennik akumulatorka HAMA DP-025 7,2 V 1500 mAh. Podlaczylem i ladowal sie zaledwie 2,5 godziny. To mozliwe?
Oryginal olympusa ladowal mi sie ponad 5.
jeszcze jedno pytanie:
zakupilem zamiennik akumulatorka HAMA DP-025 7,2 V 1500 mAh. Podlaczylem i ladowal sie zaledwie 2,5 godziny. To mozliwe?
Oryginal olympusa ladowal mi sie ponad 5.
Pewnie po wyjęciu z pudełka był częściowo naładowany.
potraktuj go jak aku w telefonie , po całkowitym rozładowaniu ładuj go przez 12-14 h i tak 3 razy
odnośnie ogniw li-ion:
- błędem jest zakładanie zakupu jednego aku, zwłaszcza przy obecnych cenach zamienników
- ładowanie przez naście godzin nic nie da, bo ładowarka i tak robi swoje a potem nie robi nic lub ewentualnie przechodzi w tryb doładowywania podtrzymującego
- tanie zamienniki ładują się dokładnie połowę krócej, niż oryginały a lepsze ogniwa ładują się podobnie długo co oryginał
odnośnie kart:
- to już nie te czasy żeby mnożyć dwugigówki, postawiłbym na 2x4 lub 1x8 a potem dorzucał kolejne
- oszczędność na SanDisk'ach zemści się w postaci podróby, która jest o 50% wolniejsza i pewnie średnio fajna
karte kupilem oryginal, a Hama to nie gniot raczej. Jesli jakis badziew to jest to bede ich nekal 5letnia gwara :) A ze mam wejjscia w centrali....nie dam m zyc :)
Jutro rano wylot. Odezwe sie w przyszlym tygodniu z fotami :))
Kaarool: hmm, w trybie ladowania podtrzymujacego nie tyle Ci 'podtrzymuje' naladowanie co wciaz doladowywuje :twisted:
(nie jestem pewien czy to sie tyczy tylko nowych aku)
brodziu: hama nie gniot?:wink:
Kaarool: hmm, w trybie ladowania podtrzymujacego nie tyle Ci 'podtrzymuje' naladowanie co wciaz doladowywuje :twisted:
brodziu: hama nie gniot?:wink:
z tego co mnie uczyli 30 lat temu w szkole to pierwsze ładowania i rozładowania aku są bardzo istotne dla dalszego użytkowania.
z tego co mnie uczyli 30 lat temu w szkole to pierwsze ładowania i rozładowania aku są bardzo istotne dla dalszego użytkowania.
W przypadku NimH i litowo-jonowych nie ma to już zdaje się znaczenia.
widocznie ma skoro jest zalecane przez niektórych producentów,baterie te mają tylko zmniejszony efekt pamięci,a w przypadku litowych podobno wyeliminowany,ale czy do końca?
Pamiętasz czasy Ni-Cd. Zapomnij o tym wszystkim :)
Pamiętasz czasy Ni-Cd. Zapomnij o tym wszystkim :)
proponuje przeczytać całość http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1010313&highlight=%2Blitowo+%2Bjonowe+konserwacja+ladowani e&sid=
Jakby ładowarka ciągle ładowała akumulator już po jego pełnym ładowaniu, to pa paru godzinach byś go zdrapywał szpachelką ze ścian i sufitu.
proponuje przeczytać całość http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1010313&highlight=%2Blitowo+%2Bjonowe+konserwacja+ladowani e&sid=
Tu jest więcej:
http://www.fuw.edu.pl/~jt/akumulatorki.html (http://www.fuw.edu.pl/%7Ejt/akumulatorki.html)
Przy czym uwagi tam są czasem do konstruktorów ładowarek skierowane.
Jakby ładowarka ciągle ładowała akumulator już po jego pełnym ładowaniu, to pa paru godzinach byś go zdrapywał szpachelką ze ścian i sufitu.
Doladowywac to nie to samo co ladowac:wink: Stwierdzenie moje oparlem na posiadanych info o ladowarce Batimex MW 8168 GS. Po naladowaniu wyskakuje zielona lampeczka. Widzialem jakis test na pojemnosc, z ktorego wynikalo, ze aku wyjete od razu po zaswieceniu diody maja mniejsza pojemnosc niz te, ktore jeszcze troche tam siedzialy...:twisted:
Poza tym wydaje mi sie, ze doladowywanie byloby inaczej bez sensu. Ma to niby sluzyc podtrzymywaniu pojemnosci? Ale po co? Dzisiejsze aku wlasnie lezac naladowane nie traca pojemnosci [traca w mniejszym stopniu niz bedac rozladowane]. Ale i tak tyczy sie to okresu dluzszego niz dzien czy dwa :grin:
Toster_88, ale my mówimy o ładowaniu akumulatorów Li-Ion, a Ty mówisz o ładowarce do akumulatorów Ni-MH. Te drugie trzeba ładować przez czas o 15% dłuższy, niż wynikałoby to z ich pojemności. Natomiast proces ładowania akumulatorów Li-Ion jest sterowany elektronicznie przez ładowarkę i jak Ci zgaśnie lampka, to znaczy, że już więcej się nie naładuje. Poczytaj na ten temat, jest tego trochę w necie.
Masz racje, moj blad :roll:
Zgodnie z obietnica parę uwag o e510 z punktu widzenia poczatkujacego amatora.
1) Wielkośc i waga
To oczywiście kwestia indyidualna, ale noszenie double kita w torbie na ramieniu nie jest po prostu uciazliwe. Wazy to niewiele, nawet po wielu godzinach spacerowania. Aparat jest mega wygodny i choc to byl moj pierwszy wypad, czulem sie jakbym trzymal go w rekach od dawna
2) Obiektywy
O ile noszenie dwoch obiektywu to zaden problem, to juz zmiana obiektywu dla leniwych jest wyzwaniem :)
na razie nie mam wprawy, choc wymiana obiektywu jest banalna i zajmuje mi malutka chwilke. przylapalem sie jednak na tym, ze odpuszczalem jakies ujecie, nie majac czasu na na zalozenie lufy. Moze dlatego ze to tylko jedna fotka miala byc.. Gdy napotykalem potrzebe zrobienia parunastu zdjec to juz siegalem po drugi obkietyw. Mialem tez dylemat na statku na morzu, czy zmienic obiektyw , skoro czasteczki wody pryskaja w te i wewte. Zmienialem na wszelki pod koszulka, co wprawilo w lekkie zdziwienie obserwujacyh mnie ludzi :) Pisze to dla ludzi, dla ktorych zaletu lustrzanek sa niewelkie w porownaniu z hybrydka. W takim ukladzie radze zostac przy hybrydzie, bo zadne ujecie wam nie ucieknie.
3) Szeroki kat
Szeroki kat dla mnie amatora jest w kicie wystarczajaco szeroki. Jest jednak maly problem. Architekturka typu wieze sklada sie jak domek z kart. Odnioslem wrazenie, ze niezaleznie od wyboru ognskowej na 14-42 wszystko leci tak czy siak. Moze to kwestia braku umiejetnosci lub nieumiejetnej kompozycj zdjecia. W Madrycie sporo robilem budowli i jest to irytujace. Ten sam problem mam oczywiscie w moim starym z700, ale tam problem jest wyraznie mniejszy.Podejrzewam ze mozna to lekko skorygowac na kompie (jeszcze nie umiem, ale sie naucze). Na lufie natomiast juz jest za wasko , choc piony ladnie sie trzymaja. Mam tez nieodparte wrazenie, ze zdjecie lekko leca mi na lewo (moze mam cos z oczami , ale przykladalem wage do poziomu a i tak mi fota leciala, teraz staram sie lekko przegiac w druga strone i lapie najcesciej poziom prawidlowo)
4) Portrety
Przewaga lustrzanki przy portretach jest potezna.Przy ladnei chwyconej ostrosci zdjecia sa przepiekne, nawet gdy ma sie zerowe pojecie jeszcze jak ja :)
5) Bateria i pamiec
mimo ze pstrykalem duzo (choz w pospiechu) bateria to demon jak dla mnie. Przy rozsadnym foceniu jestesmy w stanie zapelnic cala pamiec na jednym ladowaniu. Rewelka. Na 4 gigowej pamieci zmiescilo mi sie ponad 610 zdjec.w najwyzszej jakosci jpeg. Starczy dla przecietnego czlowieka spokojnie na maly wyjazd.
6) Wizjer
Musialem sie przyzwyczaic troszke, ze to co widze w wizjerze jest minimalnie mniejsze od foty. Ale po paru razach sie nauczylem i juz pamietam :). Szkoda tez ze parametry ekspozycji nie zmieniaja polozenia przy foceni w pionie. :) (heheh, zartuje, nie narzekam)
7) Korekta ekspozycji
Niesamowity bajer i przydatna rzecz. Po prostu genialne. raz ciach i pieknie poprawiamy zle naswietlone zdjecie. Przydatne w ciezkim swietle.
8) Manualne ostrzenie
Bardzo przydaje sie w wielu sytacjach. Na przyklad foty z samolotu (AF czasem sie gubi na szybie, zwlaszcza gdy brudna i porysowana),
9) Pseudo makro
Mialem obawy, ale po wykadrowaniu foty z 14-42 mam makro spelnia moje wymagania. Oczywiscie nie odpuscze raynoxa, ale i tak jest niezle.
10) torba ,
radze zakupic do aparatu torbe nieco glebsza, by potem nie meczyc sie w wkladaniem paska od aparatu jak ja :)
11) serwis
Po emailu o braku instrukcji w pudelku, nastepnego dnia dostalem dwia egzemparze w dwoch przesylkach (w jedbej dolozyli smycz olympusa)
12) Dobre slowo o lowepro.
Zakupilem na allegro uzywke Nova aw 1. Sprzedajacy zapomnial ze nie ma jednej przegrody. Lowepro przeslalo mi za darmo przegrody z wiekszej torby (akurat do mojej nei mieli na stanie). Podetne i bedzie dobrze. pelen respect za zyczliwosc.
13) lampa
Jak na moje zerowe umiejetnosci, to lampa przeswietla nieco z malej odleglosci. Przy blysku ze swietlem za postacia przepala nieco. To mozna skorygowac -wiem :)
Podsumowanie
Olek 510 to znakomity sprzet. Prawda jest jednak taka, ze na focenie lustrzanka potrzeba nieco wprawy i czasu. Moj wyjazd to byl istny sajgon czasowy. Focilem w biegu i ma to swoje efekty :) Mozliwosci sa ogromne, zdjecia w sztucznym swietle bija na glowe te z kompaktu. To samo zdjecia noca - pojecia jak mowie mam zerowe - ale priotet migawki i efekty rewela. (choc za slabe zeby je tu prezentowac na lamach forum).
nauczylem sie niewiele, bo musialbym spokojnie pofocic troche,. poprobowac jedno ujecie na roznych ustawieniach. A tymczasem lecialem jak burza (5 dni: Madrid, Barcelona, Toledo), na dodatek chory. :)
Polecam wiec sprzet amatorom. To swietny aparat, z ktorego mozna wycisnac bardzo duzo. Wiem juz jednak takze, ze kupie prosty kompakt dla dziewczyny z max 10x zoomem i stabilizacja. Filmiki sie przydaja na wyjazdach, a i sa sytuacje (np koncert), kiedy lustra po prostu nie bralem. Taki tandem daje full zakres i mozliwosci :) Nie zaluje jednak zakupu, jakosc zdjec jest dla mnie rewelacyjna, kadrowac moge swobodnie. Nalezy jednak troszke poczytac i dobrze poznac sprzet. Co zamierzam uczynic :) Aparat w teorii juz znam, ale musze popraktykowac co jakie efekty daje. ujecie czasem daje nam pare chwil na zrobienie foty. Trzeba troszke wiedziec, zeby zmarszu ustawic wszystko prawidlowo.
Dziekuje Wam za pomoc. Sadze ze w tej cenie i sytuacji lepszego wyboru nie ma.
Pozdrawiam
gdyby ktos chcial pomoc mi wygrac maly kompakt fuji to bardzo prosze o pw. Moje haslo zostalo wyroznione na jednym z portali i podlega teraz glosowaniu na najlepsze wraz z inymi 19stoma. Szanse mam wiec duze, ale konkurencja nie spi i nabija glosy :)
jesli wiec ktos bylby tak mily i zechcial kliknac tylko na stronce to bede ogromnie wdzoeczny.
Nie podaje tu namiarow, zeby nie draznic. Po prostu jak ktos zecche pomoc, prosze o pw i wysle linka.
Dziekuje z gory.
3) Szeroki kat
Szeroki kat dla mnie amatora jest w kicie wystarczajaco szeroki. Jest jednak maly problem. Architekturka typu wieze sklada sie jak domek z kart. Odnioslem wrazenie, ze niezaleznie od wyboru ognskowej na 14-42 wszystko leci tak czy siak. Moze to kwestia braku umiejetnosci lub nieumiejetnej kompozycj zdjecia. W Madrycie sporo robilem budowli i jest to irytujace. Ten sam problem mam oczywiscie w moim starym z700, ale tam problem jest wyraznie mniejszy.Podejrzewam ze mozna to lekko skorygowac na kompie (jeszcze nie umiem, ale sie naucze). Na lufie natomiast juz jest za wasko , choc piony ladnie sie trzymaja. Mam tez nieodparte wrazenie, ze zdjecie lekko leca mi na lewo (moze mam cos z oczami , ale przykladalem wage do poziomu a i tak mi fota leciala, teraz staram sie lekko przegiac w druga strone i lapie najcesciej poziom prawidlowo)
Architekture robi sie albo obiektywami typu tilt/shift, albo z dluzszej ogniskowej. Robiac z dosc bliska zawsze budynki beda sie walily. Mozesz sprobowac np wejsc wyzej, a nie robic z ulicy.
Photoshop -> Filter -> Distort -> Lens Correction :)
Co do lecenia zdjec, bywa ;) Ot, prosto musisz trzymac aparat ;)
13) lampa
Jak na moje zerowe umiejetnosci, to lampa przeswietla nieco z malej odleglosci. Przy blysku ze swietlem za postacia przepala nieco. To mozna skorygowac -wiem :)
Kompensacja blysku lampy i foto.jasiu.pl ;p
wiem, wiem :) dzieki za rady.