Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Szeroki kąt do sportu

Ozo_rock
6.03.25, 00:09
Witam jako nowy użytkownik systemu potrzebuję pomocy w doborze budżetowego szerokiego kąta do fotografowania motocrossu
Skłaniam się do Panasonic Leica DG Summilux 9 mm f/1.7 ASPH z racji 9mm i ceny.

Koriolan
6.03.25, 00:48
Do OM - 1 kup obiektyw OM a nie Panasa,AF będzie lepiej pracował

wyszomir
6.03.25, 07:58
Witam jako nowy użytkownik systemu potrzebuję pomocy w doborze budżetowego szerokiego kąta do fotografowania motocrossu
Skłaniam się do Panasonic Leica DG Summilux 9 mm f/1.7 ASPH z racji 9mm i ceny.

Nie wiem czy tak szeroki kąt do motocrossu jest dobrym pomysłem - zastanów się jak blisko będziesz musiał z tym obiektywem podejść aby uzyskać właściwe wypełnienie kadru motywem. A jeśli już tak blisko podejdziesz - poza uwzględnieniem własnego bezpieczeństwa pomyśl jak bardzo narażony na obsypanie piachem i żwirem będzie Twój sprzęt.

Ozo_rock
6.03.25, 09:49
Do OM - 1 kup obiektyw OM a nie Panasa,AF będzie lepiej pracował

Mam jeszcze kilka rzeczy do kupienia stąd decyzja o czymś tańszym inaczej bym brał 7-14 2.8, ale różnica będzie ogromna w AF?

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Nie wiem czy tak szeroki kąt do motocrossu jest dobrym pomysłem - zastanów się jak blisko będziesz musiał z tym obiektywem podejść aby uzyskać właściwe wypełnienie kadru motywem. A jeśli już tak blisko podejdziesz - poza uwzględnieniem własnego bezpieczeństwa pomyśl jak bardzo narażony na obsypanie piachem i żwirem będzie Twój sprzęt.

Tak jest i to bardzo dobrym:) poniższe na 10mm na APSC. Jeszcze nigdy nie dostałem po szkle choć może się to zdarzyć, nie wykluczam. W takich warunkach to sprzęt jest zawsze zasypany i zakurzony. Cóż poradzić takie warunki.

266251

266252

wyszomir
6.03.25, 10:03
Załączniki się nie otwierają ale obejrzałem Twoje ostatnie zdjęcia w wątku 'Mielenie piachu' - być może to te same. Nie przypuszczałem że tak bliskie podejście do jadących zawodników jest możliwe - myślałem ze ze względów bezpieczeństwa organizatorzy zawodów tego zabraniają. Cóż... wychodzi to ze nie uprawiam tego rodzaju fotografii:-) Jedyne co mogę dodać to to że uwaga którą już ktoś napisał że do 7-14f4 nie daje się założyć filtra jest bardzo istotna - przy takiej fotografii sprzęt jest bardzo narażony na zabrudzenie i stosowanie filtra ochronnego może mieć istotny wpływ na żywotność obiektywu. Więcej się nie będę w tym temacie wypowiadał gdyż jak widzę to ja bym mógł się od Ciebie dużo nauczyć o takiej fotografii.