Zobacz pełną wersję : Samrtfon jako monitor podlądowy do OM-1
Szukałem na forum, ale nie znalazłem.
Czy ktoś z was używa smartfona jako monitora podglądowego? Nie chodzi mi o podłączenie przez aplikację OI.Share, a o podgląd na pełnym ekranie telefonu. Nie potrzebuję sterowania aparatem. Podłączyć chcę go do OM-1
Moim zdaniem nie ma takiej opcji..
Wydaje mi się że użycie smartfona jako monitora podglądowego byłoby możliwe poprzez kabel HDMI. Niestety wejście HDMI w smartfonach to rzadkość.
Są przejściówki z HDMI na USB. Myślałem że ktoś to już przećwiczył.
Przejściówka nie wystarczy, bo wtedy port USB musiałby obsługiwać HDMI input.
Nie oznacza to, że się nie da. To, czego potrzebujesz nazywa się HDMI capture card + przejściówka na odpowiedni port USB w telefonie + odpowiedni program.
Przykładowy wideoporadnik:
https://youtu.be/PZLEUOG9k4Y
I tym tropem będę podążał :)
Dzięki za podpowiedzi.
No i wszystko gra i buczy :)
Video capture za 55 zł, kabelek micro HDMI /hdmi i program USB Camera.
266187 266188
266189 266190
Ekran aparatu może być zarówno otwarty jak i zamknięty, oczywiście można włączyć informacje na ekranie. Są też opcje rejestracji obrazu, ale nie używałem. Sterowania dotykiem nie ma :)
Kolory trochę przekłamuje (ekran aparatu/smartfon), ale to akurat nie jest dla mnie priorytetem. Tania lub bardzo tania wersja monitora podglądowego. Jak dla mnie warto. Jeszcze tylko jakieś mocowanie na stopce i można testować w terenie.
Obraz na ekranie smartfona można powiększać jak zdjęcie (dwoma palcami).
Fajny wątek, zamówiłem gadżety na Ali.