Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Upscayl

Bodzip
18.02.25, 09:10
Program do podniesienia wielkości i rozdzielczości zdjęcia, przy użyciu sztucznej inteligencji.
Wymaga bardzo mocnej karty graficznej - tak w ogóle to pisany był po Nvidię. U mnie na karcie Intela zadziałała tylko opcja "lite" Na drugim komputerze mam bardzo mocnego radeona, i na nim wszystko śmiga.

https://upscayl.org/

Jest opcja na Linux, Windows i Mac

wyszomir
18.02.25, 23:15
Zainstalowałem i faktycznie program wydaje się ciekawy. Poeksperymentowałem trochę na starych zdjęciach wykonywanych Coolpixem 995 (rozdzielczość 2048x1536) i efekty są zróżnicowane - dla wielu zdjęć efekty powiększania są znakomite, czasem jednak program nie daje rady i ostrość zdjęć po powiększeniu jest wtedy marna. Program przy okazji redukuje szumy ale zdarzają sie obszary na których szumy pozostawia - prawdopodobnie algorytm nie jest niekiedy w stanie zdecydować czy to szumy czy faktura powierzchni. Generalnie jednak w przypadku wartościowych zdjęć które mamy w zbyt małym rozmiarze lub zdjęć z których chcielibyśmy wyciąć mały fragment warto sprawdzić jakie efekty uzyskamy tym programem. Dzięki za link!