Zobacz pełną wersję : Nowe wersje obiektywów - M.Zuiko Digital 17mm F1.8 II i
Nowe uszczelnione wersje obiektywów:
M.Zuiko Digital 17mm F1.8 II - dodano uszczelnienia (niezbyt silne - IPX-1) i zabrano pierścień manualnego ostrzenia.
Cena w przedsprzedaży 2399zł.
M.Zuiko Digital 25mm F1.8 II - dodano uszczelnienia (IPX-1).
Cena w przedsprzedaży 1999zł.
Nowe uszczelnione wersje obiektywów:
M.Zuiko Digital 17mm F1.8 II - dodano uszczelnienia (niezbyt silne - IPX-1) i zabrano pierścień manualnego ostrzenia.
Cena w przedsprzedaży 2399zł.
M.Zuiko Digital 25mm F1.8 II - dodano uszczelnienia (IPX-1).
Cena w przedsprzedaży 1999zł.
Myślałem że 25mm f1.8 II upodobnią do pierwszego 17mm 1.8, a tu odwrotnie.
Zostaję przy starym 17mm 1.8.
a ja zostaję pośrodku przy 20/1.4
Ja też ich nie mam na swojej liści potencjalnych zakupów - przy zdjęciach które robię nie odczuwam potrzeby zakupu takich obiektywów. mam Panasonica 25f1.7 i kurzem zarasta w szufladzie...
Faktem jest - podobnie jak Marek pisze, że mam Leice 25/1,4 i jest używana sporadycznie. Dużo częściej korzystam ze starej Sigmy 30/1,4 z dużego 4/3
Faktem jest - podobnie jak Marek pisze, że mam Leice 25/1,4 i jest używana sporadycznie. Dużo częściej korzystam ze starej Sigmy 30/1,4 z dużego 4/3
To już zależy co komu potrzebne. Mam 25mm 1.8 i myślałem że jak zrobią takie w stylu 17mm 1.8, z pierścieniem przesuwanym do ręcznego ostrzenia to wymienię, a tu proszę niespodzianka :-D
Makromaniak
6.02.25, 17:28
odgrzewane dania są mało smaczne :-)
To jest doskonała wiadomość (nie, żebym leciał i kupował teraz kolejne obiektywy). I mam nadzieję, że będą rozszerzać portfolio uszczelnionych stałek - jednym z powodów, dla których nigdy nie kupiłem 75 1.8 był właśnie brak szczelności.
Dla mnie jedna z przeogromnych zalet Olka to właśnie uszczelnienia - zupełnie się nie martwię gdy kropi czy nawet pada, wiem, że nic się nie stanie. Będąc w Azji właśnie uszczelniona 60ka 2.8 mnie uratowała (17ka uszczelnień nie miała) - deszcz był naprawdę srogi...
Spokojnie, 14-150 ver I też nie był uszczelniony i przeżył srogie deszcze i dużą wilgotność,w dodatku słoną nad oceanem.
Trzeba jeszcze dodać, że pierwsza wersja 25 mm była plastikowa a teraz będzie metalowa.
odgrzewane dania są mało smaczne :-)
Tu się nie zgodzę bigos zrobiony na wigilię, najlepiej smakuje na trzech króli ;-)