PDA

Zobacz pełną wersję : OM-D E-M10 Mark II czy Mark III

Pi0trazy
23.06.24, 21:25
Hej
Jak w temacie. Zakup używanej puszki z przeznaczeniem w 99%-ach do zdjęć.
Z racji różnego roku premiery jak wiadomo dostępne puszki Mark II mają większy przebieg niż mark III.
Czy mimo tego lepiej celować właśnie w Mark II?
Dziękuje za porady.

Koriolan
23.06.24, 21:50
To zależy od różnicy w cenie. Mark II wyszedł w roku 2016 ? To już 8 letnia puszka. Mark III ma odczuwalnie lepszy AF i kilka innych rzeczy - HDR, HiRes

Pi0trazy
23.06.24, 23:02
To zależy od różnicy w cenie. Mark II wyszedł w roku 2016 ? To już 8 letnia puszka. Mark III ma odczuwalnie lepszy AF i kilka innych rzeczy - HDR, HiRes

No tak tylko że z tego co się naczytałem III nie ma możliwości sterowania błyskiem zewnętrzną lampą i podobno gorzej rozpiętością tonalną. Ponadto mimo tego, że korzystam z RAW to JPG niby mocniej odszumione kosztem kontrastu.

rysz
23.06.24, 23:06
Na pewno piszesz o serii E-M10, a nie E-M5 lub E-M1? O ile dobrze kojarzę, to żaden E-M10 nie ma trybu Hi-res.
O różnicach w AF też nic nie wiem, ale może są. Wiem za to, że żaden E-M10 nie ma PDAF.

Do tego w wersji III mocno ograniczyli focus bracketing i coś mi świta, że dali gorszą obudowę. Dodali za to filmowanie 4k

Pi0trazy
23.06.24, 23:25
Na pewno piszesz o serii E-M10, a nie E-M5 lub E-M1? O ile dobrze kojarzę, to żaden E-M10 nie ma trybu Hi-res.
O różnicach w AF też nic nie wiem, ale może są. Wiem za to, że żaden E-M10 nie ma PDAF.

Do tego w wersji III mocno ograniczyli focus bracketing i coś mi świta, że dali gorszą obudowę. Dodali za to filmowanie 4k

https://youtu.be/pQLFca-NUi4?feature=shared

... i tak po różnych stronach. I jestm dziki co lepsze. Jak już wspomniałem nie filmuje. Lepiej telefonem jeżeli już trzeba.
Jeszcze coś takiego znalazłem:

https://mirrorlesscomparison.com/olympus-vs-olympus/omd-em10-ii-vs-em10-iii
(https://mirrorlesscomparison.com/olympus-vs-olympus/omd-em10-ii-vs-em10-iii)
... i wstępnie przekonuje mnie do starszej wersji.

wyszomir
24.06.24, 00:10

Dokładnie już różnic nie pamiętam, ale że zaoszczędzili na obudowie mogę potwierdzić - E-M10-II miał obudowę metalową, E-M10-III z poliwęglanu.

rysz
24.06.24, 00:54
Jeszcze coś takiego znalazłem:

https://mirrorlesscomparison.com/olympus-vs-olympus/omd-em10-ii-vs-em10-iii
(https://mirrorlesscomparison.com/olympus-vs-olympus/omd-em10-ii-vs-em10-iii)
... i wstępnie przekonuje mnie do starszej wersji.

No wychodzi na to, że E-M10 II tańszy i lepszy. Sam 2 lata temu kupowałem i używki kosztowały tyle samo, co teraz, więc tanieć jakoś nie chce.

Pi0trazy
24.06.24, 13:36
Zastanawiam sie jeszcze jaki jest akceptowalny przebieg. Obecnie po bliko 18000 fotek padła mi stabilizacja w E-PM2. Przypuszczam że konstrukcyjnie podobne. Z drugiej strony nawet w nowym może paść.

Bodzip
24.06.24, 14:39
Zastanawiam sie jeszcze jaki jest akceptowalny przebieg. Obecnie po bliko 18000 fotek padła mi stabilizacja w E-PM2. Przypuszczam że konstrukcyjnie podobne. Z drugiej strony nawet w nowym może paść.
Użytkowałem M10 II do jego naturalnej śmierci :roll:
Ten model ma piętę achillesową w postaci taśmy flex łączącej aparat z tylnym ekranem. Pada dość często, wymiana łatwa - nawet sam to robiłem. Wymiana w serwisie też w miarę tania. Taśmy dostępne.
W moim przypadku przy drugiej wymianie taśmy padł pin do podpięcia taśmy do płyty głównej. Gniazdo po prostu rozsypało się w proszek. Myślę, że to było spowodowane wysoką temperaturą - taśma raz działała a raz nie. Mogły być zwarcia. Wymiana płyty to już zabawa nieopłacalna.
Ogólnie aparat tani i robi niezłe zdjęcia.
Tu masz link do dobrego przebiegu -> https://www.interfoto.eu/?page=subprodukty&cat=383147&id=211

Pi0trazy
24.06.24, 21:22
Użytkowałem M10 II do jego naturalnej śmierci :roll:
Ten model ma piętę achillesową w postaci taśmy flex łączącej aparat z tylnym ekranem. Pada dość często, wymiana łatwa - nawet sam to robiłem. Wymiana w serwisie też w miarę tania. Taśmy dostępne.
W moim przypadku przy drugiej wymianie taśmy padł pin do podpięcia taśmy do płyty głównej. Gniazdo po prostu rozsypało się w proszek. Myślę, że to było spowodowane wysoką temperaturą - taśma raz działała a raz nie. Mogły być zwarcia. Wymiana płyty to już zabawa nieopłacalna.
Ogólnie aparat tani i robi niezłe zdjęcia.
Tu masz link do dobrego przebiegu -> https://www.interfoto.eu/?page=subprodukty&cat=383147&id=211

Widziałem w necie wzmianki o tych taśmach. N cóż. Co do oferty ciekawa ale mam taki fetysz, że szukam wersji srebrnej. :-)
Jak lubie choppery i stare cadillaci to muszę też aparaty o oldschoolowym wyglądzie. :-)

RafS
25.06.24, 09:36
Ja mam srebrną wersję, niedługo będzie do kupienia wraz z obiektywem 12-40 2.8, tylko przebieg u mnie nie jest mały, bo cały czas aparat używany na zmianę z E-M1 mII, w tej chwili mam
42428 zdjęć wykonanych nim i jeśli dopnę wymianę OM-1 to ten będzie na sprzedaź.

Pi0trazy
25.06.24, 21:18
Ja mam srebrną wersję, niedługo będzie do kupienia wraz z obiektywem 12-40 2.8, tylko przebieg u mnie nie jest mały, bo cały czas aparat używany na zmianę z E-M1 mII, w tej chwili mam
42428 zdjęć wykonanych nim i jeśli dopnę wymianę OM-1 to ten będzie na sprzedaź.

Jeżeli w tym czasie będe jeszcze w fazie zakupowej bede miał na uwadzę, aczkolwiek 42k to dość sporo. W dodatku z takim obiektywem to już poza moim zakresem budżetowym. Żona nie pozwoli.

nightelf
26.06.24, 21:49
Jeżeli w tym czasie będe jeszcze w fazie zakupowej bede miał na uwadzę, aczkolwiek 42k to dość sporo. W dodatku z takim obiektywem to już poza moim zakresem budżetowym. Żona nie pozwoli.
Może żonę uda się przekonać. W końcu dobra jakość zdjęć jest bezcenna :)

Pi0trazy
26.06.24, 23:08
Może żonę uda się przekonać. W końcu dobra jakość zdjęć jest bezcenna :)

Masz racje ale to wtedy będę celował w stałki 12 i 25 mm. 😁

RafS
27.06.24, 12:57
Ja swoją przekonałem do zestawu OM-1 12-40 II w wersji odnowionej;)

jeśli wolałbyś zamiast 12-40 panasonic 20 1.7, to jak nikt nie będzie chciał tamtego zestawu mogę zamienić obiektywy, bo panas w sumie leży i się kurzy, a trzymam go ,bo mam do niego sentyment i nadzieję, że jeszcze go będę kiedyś potrzebował:wink:

wyszomir
27.06.24, 13:22
Ja swoją przekonałem do zestawu OM-1 12-40 II w wersji odnowionej;)

Właśnie taki zestaw przyszedł do mnie kilka dni temu. Pudełka - inne niż dla nowego sprzętu, jednakowe dla aparatu i obiektywu z oznaczeniami 'Refurbished' - prawdopodobnie są to uniwersalne pudełka dla dowolnego sprzętu odnowionego. Brak uchwytu kabla USB, futerału na obiektyw, instrukcji obsługi i kart gwarancyjnych (informacje na stronie z opisem używanego sprzętu uprzedzały że może tych elementów nie być, w sumie uznałem że i tak bym ich nie używał)). Sam sprzęt bez jakichkolwiek śladów używania, sprawdzony za pomocą menu serwisowego przebieg migawki 51 zdjęć. Fakturę w postaci elektronicznej znalazłem na swoim koncie w sklepie OM System, po zarejestrowaniu produktów uzyskałem informację że zgodnie z zapowiedzią gwarancja wydłużyła się do 30 miesięcy.

Pi0trazy
27.06.24, 14:12
Właśnie taki zestaw przyszedł do mnie kilka dni temu. Pudełka - inne niż dla nowego sprzętu, jednakowe dla aparatu i obiektywu z oznaczeniami 'Refurbished' - prawdopodobnie są to uniwersalne pudełka dla dowolnego sprzętu odnowionego. Brak uchwytu kabla USB, futerału na obiektyw, instrukcji obsługi i kart gwarancyjnych (informacje na stronie z opisem używanego sprzętu uprzedzały że może tych elementów nie być, w sumie uznałem że i tak bym ich nie używał)). Sam sprzęt bez jakichkolwiek śladów używania, sprawdzony za pomocą menu serwisowego przebieg migawki 51 zdjęć. Fakturę w postaci elektronicznej znalazłem na swoim koncie w sklepie OM System, po zarejestrowaniu produktów uzyskałem informację że zgodnie z zapowiedzią gwarancja wydłużyła się do 30 miesięcy.

Wow!!! 😎💪

RafS
27.06.24, 14:55

Do mnie przyszedł w ubiegłym tygodniu ale niestety uszkodzony, pudełka jak mówisz uniwersalne dla sprzętu odnowionego, brak instrukcji, ale wygląda na nówkę. Niestety matryca chyba walnięta, z poziomymi szarymi paskami przez cały kadr, do tego wszystko zazielenione i odsyłam. Na szczęście biuro obsługi klienta umożliwiło mi zakup drugiego takiego zestawu za tą samą cenę(bo kod zniżkowy już nie działa), więc jeden odsyłam, drugi jedzie ;)

Pi0trazy
27.06.24, 15:04
Do mnie przyszedł w ubiegłym tygodniu ale niestety uszkodzony, pudełka jak mówisz uniwersalne dla sprzętu odnowionego, brak instrukcji, ale wygląda na nówkę. Niestety matryca chyba walnięta, z poziomymi szarymi paskami przez cały kadr, do tego wszystko zazielenione i odsyłam. Na szczęście biuro obsługi klienta umożliwiło mi zakup drugiego takiego zestawu za tą samą cenę(bo kod zniżkowy już nie działa), więc jeden odsyłam, drugi jedzie ;)

Skąd takie 'refurbished' bierzecie i czy E-M10 MkII jest szansa kupić? Już wiem że III i wyżej nie dla mnie.

RafS
27.06.24, 15:58
Na FB ktoś zamieścił ogłoszenie z em-10 ale czarne z bardzo małym przebiegiem, zerknij jak chcesz
https://www.facebook.com/share/p/jKg97JY2WaDK4fJ4/

A refurbished bierzemy stąd
https://explore.omsystem.com/pl/pl/reconditioned/reconditioned-cameras-lenses

Tylko nie zawsze się opłaca, ostatnio na forum był super kod zniżkowy i dlatego kupiliśmy.

Pi0trazy
28.06.24, 13:52
...

Tylko nie zawsze się opłaca, ostatnio na forum był super kod zniżkowy i dlatego kupiliśmy.

No ceny poza moimi możliwościami.

Pi0trazy
24.07.24, 13:56
Ostatecznie kupiłem E-M10 mark II z przebiegiem około 2500. Praktycznie brak śladów użytkowania.
Jestem mega zadowolony.