Zobacz pełną wersję : Panasonic i drugi raz ta sama wpadka
Po podpięciu smayang rybka, aparat się grzecznie pyta o uaktualnienie ogniskowej dla stabilizacji, zapamiętuje to nawet przy podpięciu szkła panasonica 45-150 w ten sposób drugi raz spaprałem sobie fotki z wyjazdu, dla mnie to błąd oprogramowania, zwłaszcza, że gdy wpinam samyang 12 tez wyskakuje pytanie, po wpięciu 45-150 już tego pytania nie ma, ten sam problem po wpięciu 20 panasonic, z 45 wszystko ok - post ostrzegający, że może wystąpić taka sytuacja i o ile dla rybki zauważyłem, że uaktualnienie ogniskowej w większości przypadków nie jest konieczne, to w przypadku 12mm już się przydaje
No nie wiem...
U mnie G9 woła o aktualizację ogniskowej TYLKO i wyłącznie z obiektywami, które nie mają AF, np. Helios, Samiang 85/1,4 czy Laova 7,5
Po założeniu obiektywu z AF - czyli wszystkie Olki z AF, wszystkie Leice z AF np. 25/1,4 czy też Sigma 30/1,4; Sigma 150 macro.
Tu mały wtręt co do Sigmy 150 macro. Nie używam jej z G9 tylko z Olkiem M1 v.3 Dlaczego ? G9 nie ma czujników fazowych. A ta Sigma ma ostrzenie tylko po fazie bo jest lustrzankowa. Owszem ostrzy po kontraście w tybie hybrydowym, ale zawsze (100%) przestrzeli.
Ja z G9 i GX-8 też nigdy nie miałem problemów z aktualizacją danych o ogniskowej - po podłączeniu obiektywu z AF aparat automatycznie ściąga sobie dane o ogniskowej i dostosowuje do niej działanie stabilizacji. Problem może by w przypadku podłączenia obiektyw.ów MF o zmiennej ogniskowej - wtedy aparat o ogniskową zapyta tylko raz a dane o ogniskowej należałoby aktualizować po każdej jej zmianie.
Za żadnym szkłem systemowym G9 czy inny panas nie pytał o uaktualnienie . Z manualami i owszem
Nie napisałem GX7, przy czym efekt na zdjęciach jest lekko dziwny, przypuszczam, że to wina stabilizacji
Nie napisałem GX7, przy czym efekt na zdjęciach jest lekko dziwny, przypuszczam, że to wina stabilizacji
A może poruszone... jakie czasy ?
Wstaw tu RAW'a
Robię tylko jpeg, nie jest to sprawa czasu, to sprawa przejścia z obiektywów MF i ustawienia ogniskowej, na obiektywy dedykowane, najgorzej z obiektywem 45-150, po resecie już ten obiektyw działa prawidłowo, przypuszczam, że może to być związane ze stabilizacją, to nie mój pierwszy przypadek w tej konfiguracji :(, moje gapiostwo bo zapominam o tym "kaprysie"
Nie wiem jak jest w Panasie, ale gdy miałem M10 v.2 i padła stabilizacja, to miałem czerwoną kontrolkę na ekranie z adnotacją IS.
Dziś zainstalowana nowsza wersja oprogramowania, zobaczymy teraz jak mój spacerowy aparat będzie się spisywał