Zobacz pełną wersję : OM-1 czy G9 II
obwarzanek
17.02.24, 17:21
Interesuje mnie tylko zastosowanie do macro. Czytałem tutaj na forum o prędkości focus bracketingu w różnych korpusach do micro 4/3. Wynika z tego że G9 znacznie ustępuje OM system czy Olympusom. Nie znalazłem informacji jak to wygląda w G9II i stąd pytanie czy ktoś może wie czy ta sytuacja uległa poprawie? Poza tym współpraca z obiektywem 90mm macro nie powinna się różnić?
Założyłem wątek bo chciałbym wybrać najlepszą opcje...
pozdrawiam
Niestety nie pomogę. Badałem temat, ale wtedy nie było jeszcze ani G9-II ani OM-1-II. Skoro piszesz że czytałeś o tym na forum to przypuszczam ze wyniki moich dociekań znasz.
obwarzanek
18.02.24, 12:18
Tak-znam.
Miałem nadzieje że może poprawili się w dużo nowszym G9 II. Rozpytałem trochę na Dpreview -wygląda że niespecjalnie i m.in. z tego wynika że lepiej postawić na OM-1.
Dzięki za odzew.
Tak-znam.
Miałem nadzieje że może poprawili się w dużo nowszym G9 II. Rozpytałem trochę na Dpreview -wygląda że niespecjalnie i m.in. z tego wynika że lepiej postawić na OM-1.
Dzięki za odzew.
Jeśli chcesz wiedzieć jak jest naprawdę, musisz sprawdzić to sam. Opieranie się na relacjach innych jest dość ryzykowne. Zwłaszcza że te puszki nie kosztują 2 zł.
Na podstawie innego Panasonika wiem, że internetowe prawdy to raczej "g...o prawda. :) Jest dużo lepiej niż gadają i piszą. :)
A skoro stać cię na tą puszkę, to wydaj parę groszy więcej na wypożyczenie.
Acha, za Odrą oba aparaty można kupić za ca.1800/-1850 E. A to trochę taniej niż w PL.
obwarzanek
18.02.24, 17:14
W sumie już podjąłem decyzje.
Acha, za Odrą oba aparaty można kupić za ca.1800/-1850 E. A to trochę taniej niż w PL.
A to nie tyle samo co u nas- około 7700?
A to nie tyle samo co u nas- około 7700?
Ja widziałem w necie inne ceny, ale ja się nie znam.
Z G9 II nie będzie chyba działać Dual IS / Sync IS -?
Skoro już podjąłeś to może moja uwaga jest nieco spóźniona, ale dla mnie argumentem za Olympusem są rozmiary. Mam G-9, E-M1-II i E-M1-III i jednak różnica w rozmiarach i ciężarze jest przy noszeniu sprzętu odczuwalna.